Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
A tiltást nem a hirdetésért kaptam, hanem a kritika megírása után, ezért írtam ezt ide, a közösbe.
Tisztelt mosquito!
Már régóta az oldal regisztrált tagja vagy, tehát lehetőséged nyílt úgy a fórum szabályzatának mint annak működésébe betekintést nyerni. Ezen idő alatt valószínűsíthetően a következő dolgokat magad is megtapasztalhattad: - A hirdetéseknek van egy külön erre a célra kialakított részleg, a neve: apróhirdetések. Itt találhatod meg:Bővebben: Link - A "szabálytalankodókat" (lásd fórum szabályzat), valamilyen módon próbáljuk jobb belátásra bírni. Ennek több módja is van. Rászólunk, figyelmeztetjük vagy némítjuk. Remélem érthetően fogalmaztam és az is világossá vált mostanra, hogy ilyen terjedelmű levelet nem kívánunk küldeni a napi 30-40 szabálytalankodónak. További szép napot kívánok és kellemes fórumozást! Megértésedet köszönjük: moderátorok csapata. U.i.: Ezzel az offolásoddal újra vétettél a szabályzat ellen...
Gábor!
Ha már idézel, tedd ezt a teljesség igényével. Idézet: „Szia! Idézet: „Feleslegessé vált a Kónya László féle PIC mikrovezérlők alkalmazástechnikája könyvem (első kiadás, 2000.), eredeti CD melléklettel, LDRKEY soros letöltővel. Van hozzá egy MPLAB-LDR gyakorló panel, amin egy PIC16F871-I/P található, 4 leddel, potival, soros porttal. Az LDRKEY letöltő már benne van. Annakidején a panelt és a PIC-et szintén Kónya Lászlótól vettem. Mindennel együtt 6000 Ft-ra gondoltam (ez fele annyi, mint amennyibe nekem került). Érdeklődni: Gábor - 06-70-****-0112 - mosquito**@vodafone.hu ” A hozzászólásodat töröltük. Ez nem hirdetési rovat! A következő alakommal ilyenért warn-olva leszel! Kedves László! Bocsi, és köszi hogy jelezted. Egyébként mi az a warmolás? És ha warmolsz, az szerinted jó a kapcsolódó HEStornak, hogy akkor a cégemmel majd máshová fogok járni vásárolni? A stílusodon lehetne azért finomítanod! A főszerkesztőd, Topi, esetleg az ilyen jellegű reagálásaid teljesen korrektnek találja? Ezek csak amolyan költői kérdések, nem várok rá választ. Amit írtál természetesen megértettem. üdv.: Gábor” A kritika miatt pedig nem lettél tiltva, mindössze a fórum szabályzatát olvastattam el veled. Ez nem tiltás. Sőt, figyelmeztetve (warn) sem lettél, csak privátban, számodra paraszt módon, közöltem veled hogy ezt ne tedd többé.
Helló
Két gyors kérdést szeretnék feltenni. 1. USART (pic18f1320) az miben különbözi az UART-tól, teljesen más vagy kompatibilis? Én úgy értelmeztem a leírást hogy ua. csak tud sinkron modot is nem csak asszinkront. 2. UART-nál elég csak az RX, TX-et összekötni? Egy bluetooth modult szeretnék a picre kötni, és picről küldeni adatotkat virtuális soros porton át mobilra. Esetleg melyik topikban olvasgassak? Köszi!
1. Igen, az USART tud szinkron módot is, de természetesen tud UART-ként működni.
2. Valószínűleg elég, de a bluetooth modul adatlapjából meg kell nézni, hogy nincs-e szükség további jelekre.
Idézet: Nem, a földet (Vss, GND,vagy aminek hívják) is közösíteni kell. „UART-nál elég csak az RX, TX-et összekötni?”
És az hogy az egyik (a PIC) 5V-ról megy a másik (a BT modul) meg 3,3V-ról az nem lesz gond?
A végső verzióban az egyszerűség kedvéért LF-pic-et akarok rakni de most csak sima van itthon.
Adatlapja mit mond a BT modulnak? (Mert azért látók nem vagyunk.)
Azt mondja nem lesz így jó
Input High Voltage: 0,7*VDD-től VDD+0,3V-ig Ha a VDD 3,3 akkor ismán kiég a bemenete? Mit lehet tenni? Van egyszerű megoldás? igazából leginkább a picről a modul felé akarok küldeni adatokat tehát az előbb említett túlfesz a veszélyes. De mi van ha fogadni akarom őket? Output High Voltage Min: VDD-0,4V 2,9V körül nem kapocsol gondolom a PIC. Üdv, most megyek kösz a válaszokat
Éppen ugyan ezzel a problémával találkoztam a múltkor egy SD kártya bekötésénél.
Ha nincs otthon valamilyen meghajtó IC-d akkor szerintem használd ezt: Bővebben: Link Én R1-nek 200 Ohm-ot R2-nek 300 Ohm-ot használtam ami 3V-ot ad le az oldal szerint. Ha jól tudom akkor, sőt hát amit írtál a szerint is ennek jónak kéne lennie. Egyébként milyen típusú a modul? Véletlenül nem BTM-112 ?
Idézet: De igen. Használj/építs szintkonvertert (pl. ilyet, pontosabban csak a felét).„És az hogy az egyik (a PIC) 5V-ról megy a másik (a BT modul) meg 3,3V-ról az nem lesz gond?” A másik lehetőség, hogy használj PIC18F14K50 mikrovezérlőt (vagy más K vagy J jelűt). Akkor mehet az egész cucc 3,3 V-on.
Most lehet en is kivivom magamnak azt a szep elakadas jelzo tablat, de ket megjegyzest, ha szabadna:
1. Miert csak a torles es a tiltas letezik, mint moderatori eszkoz? En pl el tudnam kepzelni, hogy sokkal finomabb modszerekkel tovabb lehet erni, mint pl az uzemet athelyezese a megfelelo topicba -- jelen esetben a hirdetesek koze. Emellett egy finom utalas, hogy "Uzeneted athelyeztuk az XY rovatba, hogy a forumozo tarsaid ne zavarjuk". Erre max egy olyan valaszt lehet kuldeni, hogy "Oh, koszonom, legkozelebb oda teszem fel a hirdetest, nem is tudtam van kulon rovat erre". Legalabbis kulfoldi listakon ehhez hasonlo modszerekkel talalkoztam (pl. MIT piclist), es ugy tunik mukodik (legalabbis a problemak nem emiatt vannak). Fokent ha valaki 1x csinal ilyet, mert ha tobbszorosen visszaeso, akkor jogos lehet az eletfogytiglan, vagy akar a halal buntetes is 2. Ez a kifejezes, hogy "warn-olva leszel" -- bevallom nem egeszen ertem. Jobb lenne "figyelmeztetesnek" hivni, es akkor egyertelmu a dolog. Vagy ha mar ragaszkodunk az Angolhoz, akkor "Legkozelebb warnollak" vagy "Legkozelebb warningot fogsz kapni" -- igy lenne helyes, es akkor rendesen ki lehetne szotarazni. Igy ebben a "warn-ollak" formaban elegge Cockney stilusu a dolog amit nehez az oxfordi szotarakban fellelni Bar tovabbra is en inkabb egy Magyar forumon a Magyar valtozat mellett voksolnek...
Sziasztok,
A következő lenne a problémám: adott 1 'vezetékes' távirányító, aminek a jelsorozatát szeretném meghatározni. Nézegettem egy analóg szkóppal, azzal látom "nagyjából" a jeleket - kb. 100 usec és kb. 400 usec a magas szintek, a periódusidő kb. 800 usec. (Régebben volt hozzáférésem digit tárolós szkópokhoz, azzal minden gond nélkül felderítettem pl. távirányítók jeleit - sajna ez megszűnt). Próbáltam PIC-kel írni 1 progit, amely minden (a bemenetére érkező jel) szintváltása közötti időt méri. Sajnos elég bizonytalan, nem egyforma idők jönnek ki. Még azt sem tudom, h nincsenek-e spec jelalakok mondjuk az elején vagy végén... Ha valaki ismer erre kész progit vagy egy oldalt, azt szívesen venném - ha nem, akkor marad a saját csiszolgatása.
Próbáld meg hangkártyára rákötni a jelet, és felvenni vele. Igaz mérni feszültség szintet így nem lehet, viszont arra jó hogy időzítéseket megnézd. Persze csak akkor ha belefér a hangkártya sávszélességébe. ( nálam 96kHz el tud digizni ) De arra vigyázz hogy ne közvetlenül kösd rá, hanem használj egy kis védő áramkört: http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/files/177/dcc-int.png
Köszi a tippet!!!
Pedig régebben nézegettem is az ilyen progikat..! Sztem még megvannak valahol a gépen. Ha csak a kisebb jelet nézem, akkor kb. 5kHz -es lenne a jel - még látnom kéne. Tesztelem, aztán jelentkezek !
De hogy maradjunk a PIC témánál(mivel ez a topic erről szól), a jelalakot simán meg kéne tudnod mérni. Hogyan próbálod? Megszakításban, CCP modullal, vagy hogy?
Mivel PIC-kel próbáltam először, azért is írtam ide
Egyszerű PIC-kel csináltam (16F84A) : ciklusokban figyeltem a bemeneten a szintváltásokat és mindig inkrementáltam 1 regisztert(megszakítás nélkül). Tudom, nem pontos a sok ugrás miatt... Miután szkóppal nagyjából láttam a jelek "szélességét", próbáltam meghatározni, h az L->H átmenet után kb. 200usec múlva megnéztem, hogy L vagy H szint volt-e a bemeneten, majd ezt beírtam 1 másik reg-be. Szimulátorban működött + régebben RC-5 -ös távirányító jeleit azonosítottam így (sikeresen) , ám most ez sem működött Lehet, h ki kéne próbálnom a CAPTURE lehetőséget is?
200usec az 2,5Khz ig talán jó, de inkább annak a feléig. Ezért mérsz össze vissza, ha a jel 5k körüli. A megszakítás CCP modullal annyiban jobb, hogy nem maradsz le eseményről, de ha mást nem csinál a PIC- akkor a polling is jó, sőt egyes esetekben gyorsabb jelkezelést is megenged, bár itt nem erről van most szó.
Az egyik jel kb. 100usec-ig magas, a másik pedig kb 400usec-ig, a periódusidő kb. 800usec (legalábbis a szkóp szerint és közelítőleg). Ezért gondoltam, h az L->H átmenet után kb. 200usec-kel megnézem, milyen szintű.
Ezzel a módszerrel csak ellenőrizném a jeleket, a 'pontosabb' meghatározáshoz más használok majd. Hogy érted, hogy "2,5Khz ig talán jó" ?
Egy jelet dupla mintavételezéssel némileg már lehet követni, így értettem, hogy talán jó, mert a valós jel időadatait nem tudod lemérni így sem, ahhoz jelentős túlmintavételezésre van szükség. A PIC elvileg képes ennél sokkal nagyobb felbontásra is. A CCP modulos mérésben az a jó, hogy a timer1 elég gyorsan tud számolni és így pontos lehet a mérés. Még a túlcsordulásokat is lehet számolni és akkor a pontosság megfelelő lehet.
Igy van, pontosan! Ezt en mondjuk ahhoz hasonlitanam, ahogy a CD mukodik. Ugye ott is az a problema, hogy a felso hallhato tartomanyban csak 2x-es a mintavetelezesi frekvencia, ezert a jelhuseget nem tudjak vissza adni tokeletesen.
Amit nehany nagyon draga lejatszo csinal, hogy egy algoritmussal megprobaljak az eredeti jelalakot vissza allitani. Pl. ha sokaig 20kHz van, akkor abbol szinusz jel lesz (a hagyomanyos negyszoggel ellentetben). Ha a frekvencia valtozik, akkor viszont mar a meresi pontok a minden periodusban az eredeti gorbe kulonbozo szakaszaira esnek, tehat nagyjabol meg lehet saccolni, hogy a gorbe merre fut -- merthogy azt feltetelezi, hogy a hang tobb perioduson keresztul valtozatlan marad, igy a sok mintabol gyakorlatilag egy nagyobb felbontasu gorbet szamolnak ki. Erre meg ra kell illeszteni egy amolyan bezier gorbe jellegu algorutmust, ami vegeredmenyben elsimitja a jelalakot, azaz a mintavetelezesi pontok kozotti ertekeket allitja vissza, es a vegeredmeny egy szep hangzas. Szoval sokmindent lehet csinalni, csak kerdes mekkora szamitasi teljesitmeny all rendelkezesre mindehhez es mennyi idot szanunk ezeknek az algoritmusoknak a kifejlesztesere Szeintem egy gyors A/D jobb valasztas tul-mintavetelezessel, ahogy irtad is...
Igen a CD jó példa, bár ott visszaalakítás van, a fület kell becsapni, ami könnyebb, mint pontosan megmondani, két él között mennyi idő telt el.
Azért érdekes, hogy a CD egy 5kHz-es szinusz periódust 8 diszkrét jelszintből rak össze, azok közötti "tér" összehúzogatásával. HiFi De ez messzire visz, ne offoljunk! Én a Timer1-el és a CCP-vel mérném meg, jó nagy frekin számoltatva a számlálót, és a túlcsordulásait számolva, azt felszorozva 65536-al, összeadnám a CCP megszakításkor beárolt Timer1 értékével. Így gyakorlatilag egy 5-10kHz-es impulzusalakú bináris jelsorozatot ki lehet rajzoltatni, mint egy szkóp, csak át kell küldeni a PC-re a mért értékeket és megjeleníteni. Persze a távirány jelét a mérés előtt megfelelően komparálni kell. Lehet, hogy ez is okozhatta a bizonytalan méréseket, bár inkább az alacsony mintavételezés.
Hasonló módszerekkel dolgoztam, amikor az infrás távirányítók kódjait tapogattam le. A vevő gyakorlatilag annyit tett, hogy élváltásokat figyelt egy bemeneten, és minden élváltáskor elküldte a soros porton a TMR0 értékét. A PC-s oldalon a vett byte-okat egymásból előjel nélkül kivonva megvoltak az impulzusszélességek, ezekből egy egész jópofa "oszcillogram"-ot lehetett összeállítani, és feldolgozni félig vizuálisan, félig automatizálva.
Itt ugye arra kellett figyelni, hogy a leghosszabb impulzus se legyen hosszabb 0xFF TMR0 számlálásnyi időnél. A felbontás is csak 1/256-od a leghosszabb impulzusra nézve, de IR távirányítókhoz elég jól használhatónak tűnt a módszer. Persze ha TMR1-re tér át az ember, esetleg még a capture funkciót is használja (utána kellene nézni, hogy mindkét élre megoldható-e, mert az fontos), akkor sokkal precízebb eszközt lehet építeni belőle. Sőt, USB-s kommunikációra áttérve még az időzítésekkel felmerülő problémát (elmegy-e a soros porton az adat a következő él adata előtt) is meg lehet kerülni.
Szia!
Ha van kéznél PicKit2 (esetleg kölcsönkérhető), a 3 csatornás digitális analizátor funkciójával a jelalakok felvehetők.... Ha nincs, akkor érdemes megépíteni (valamelyik Vdd állítós verziót), sok mindenre jó lesz...
Jé, tényleg, azt mindig elfelejtem hogy ilyet is tud. (logic tool) Kár hogy csak 1k-nyi mintát tud tárolni.
Helló!
A Watt féle PK2 klón, alkalmas lenne erre mindenféle átalakítás nélkül? Épp a múltkor nézegettem ezt az analizátor-részt. Esetleg bővebb infót hol találok a használatáról? (gondolom a hivatalos honlapon, de még igazából nem mélyedtem bele)
Szia!
Minden klón alkalmas a logikai analizátor funkcióra: - Szilva féle klón a mérendő rendszert csak 5V-tal tudja táplálni, - Watt féle és a furatszerelt klón teljes mértékben. Egy dolgot kell figyelembe venni: A PGD és PGC vonalakon 4k7 lehúzó ellenállás van, az AUX-on nincs ellenállás. A furatszerelt klón csomagjában van egy meghajtó kártya (74HC125-tel), amit a pickit2 és a mérendő rendszer közé lehet beiktatni. Figyelem, veszélyes lehet a pickit2 testi épségére. Használatánál óvatosan eljárni. Előbb beállítani a Logikai analizátor üzemmódot aztán csatlakoztatni, előbb levenni, aztán kilépni az analizátor üzemmódból. Soha ne maradjon rajta a Logic Tool vagy programozó üzemmódban...
A "furatszerelt klon csomag" mit takar? HEstore-os dolog?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |