Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszóró tekercselés

Témaindító: robinson17, idő: Jún 23, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   13 / 34
(#) shalafi.66 válasza trionaudio hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Mindig az, amire az adott hangszóróhoz épp szükség van. Nincs olyan, hogy legjobb, legfeljebb olyan létezik, hogy bizonyos alkalmazásokhoz jó.
(#) shalafi.66 válasza Akashi hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Most már csak az eredetire nem hasonlít. Ez az oldószerezés nem jó ötlet, változtat a membránszerkezeten, és a normálisabb hangszóróknál nem is működik, a ragasztók végső állapotukban nem oldhatók (se a kék a lengőcsévénél, se a fehér a membránszél-pille környékén).
(#) hangszoros hozzászólása Jún 3, 2010 /

Kivételesen nem beszél hülyeséget, miszerint nem szerencsés locsolgatni a hangszorót oldószerekkel.
Meglehet elölről, és hátúlról is javitani, kioldás nélkül is
(#) shalafi.66 válasza hangszoros hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Azért a HA20-402-nél igen nehéz lenne a mágneskör felől közelíteni.
(#) hangszoros válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Valóban
Hozzánemértöknek tényleg nehéz.
De ha a frisen vásárolt (525euro darabja) 20 centis Audio Note hangszorón tuningolás céljából meglehet tenni, miért ne menne a Videotonon ?
Hozzáértés kérdése.
A mozgó alkatrészek (a papir feljavitásán kivül) semmilyen piszkaturát nem szenvedtek. Bocs hazudtam, A tekercs hangja is fel lett javitva párhuzamosan a papiréval
Ezek a képek a standerdekről készültek. Trehány munka. Excentrikusan felragasztott mágnes, beült lengőrendszer
A nagyobb mágnesü kápét nem találom,. Egyébbként is levették a programból. Az Alnicós változat 900 valamenyiért az van még
(#) hangszoros válasza trionaudio hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

A kivül belül tekercselt. Direkt képet most nem csinálok, mert a Vermonákon látszik

Ugyanmár, hol van ez a frissen vásárolttól. Valóban hozzáértés kérdése, hogy a hangszórón bármiféle módosítást csak akkor végzünk el, ha annak az adott körülmények között, rendszerben gondolkodva, pozitív következményei vannak.
A tekercsnek (ami inkább lengőcséve) önmagában nincs hangja, így nem is tudod "feljavítani", főleg akkor nem, ha eleve hibás szemléletmóddal nyúlsz a hangszóróhoz. Egyébként, az eredeti verziótól jobbat nehezen lehet elképzelni, ugyanis az adott ragasztóanyag, bevonat és huzal az elérhető legjobbak között van, ezt Te otthon barkács körülmények között pár darabnál még megközelíteni sem tudod.
A papír szerkezete is úgy megfelelő, ahogy azt eredetileg elképzelték, és tudva, hogy nálad a "fel"javítás általában valami értelem, és ész nélküli összekenést jelent (kikeményítve, és ezzel használhatatlanná téve a hangszórót), várhatóan inkább romlás következik be, mind a statikus, mind a dinamikus viselkedésben.
Hogy a mágnes elcsúszik ragasztás közben, az lényeges tulajdonságán nem ront a hangszórónak, ehhez képest az ész nélküli mágnesezés jóval többet árt. Elrontja a T-S paraméterek eredeti egyensúlyát, a hangszóró használhatatlan lesz a régi dobozban, régi hangváltóval.
A lengőrendszer meg akkor sérül, ha hosszabb ideig olyan erőhatás éri, amitől deformálódik. Ez nem a gyártó, hanem a kezelés-tárolás hibája.

Amatőr az, és nem hangszórójavító, aki mindenáron a mágneskört szétszedve közelít egy hangszóróhoz (mert szétszedni bárki képes, de csak a hozzáértő tudja eldönteni, hogy mikor van szükség rá), kockáztatva ezzel a lengőcséve épségét, illetve saját szájaíze szerinti önmaga által jónak hitt, tuningnak nevezett, de valójában rendszer, ok és cél nélkül, inkább csak a hibákat fokozó változtatásokat végez egy olyan hangszórón, amit eredetileg meghatározott céllal-indokkal készítettek olyanra, amilyen volt.

Természetesen ettől még egyetlen hangszóró sem lesz jó.
(#) pacal76 hozzászólása Jún 4, 2010 /

shalfi.66/ hangszórós!
Volt már olyan amiben egyezett a véleményetek?

Amíg ezen gondolkodtok addig nekem itt a legújabb áldozat. Kicsit odasült.
(#) shalafi.66 válasza pacal76 hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Ez nem hiszem, hogy lényeges lenne.

A sok javítgatás közben azért nem ártana némi ellenőrzés sem.
(#) pacal76 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Ha nem hozzák vissza őket egy-két éven belül akkor sikeresnek tekintem a beavatkozást.

Csak nem ágytesztre gondoltál!?
(#) shalafi.66 válasza pacal76 hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Nem, nem ezekre céloztam, azért nálam egy hangszóróval szemben nem az az egyetlen követelmény, hogy ne legyen szakadt a cséve, és szóljon.
(#) hangszoros hozzászólása Jún 4, 2010 /

Mit lehet hozzáfüzni egy olyan véleményhez, miszerint a csámpásan felragasztott mágnesba belever a tekercs, és fölösleges emiatt szétszedni ?
Nem számit, hogy beült a tekercs emiat a linearitása +-ra, -ra nem lineárisan mozog ?
Nem tudom van-e értelme megvárni, mig a mükedvelő (nem irom ,hogy amatör, mert Őket tisztelem mert akarnak. Meglepően jó dolgokat csinálnak, mert gondolkodnak ) szakmailag megérti, hogy müködik a jó hangszoró.
Tartok tőle, hogy félszivemmel nem érem meg.
Ezt a három képet lehagytam a Vermona szorásból.
A 8 Ohmos cimüeket nem volt szivem kibelezni mikor hozták, mivel szóltak, szólnak
(#) shalafi.66 válasza hangszoros hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Teljesen másról beszélünk-írunk mindketten. Valahogy nem jutott át a szavak jelentése, úgy látom.
Mert attól, hogy nem tökéletes központossággal ragasztják fel a mágnest, még kicsit sem kötelező, hogy hozzáérjen a lengőcséve a mágneshez. És ahogy írtam az előző hozzászólásban is, magától nem sérül a lengőrendszer csak ha hosszú ideig éri a deformáló erőhatás. Magyarul a gyártónak ehhez semmi köze nincs.

A képeken mindössze dilettáns használhatalan hangszórótákolások-javítások láthatók, és nem csak a 8 ohmmal jelölt képen, hanem a másikon is, mert nem a megfelelő membránnal lettek javítva. Melyiket ki készítette?
(#) hangszoros válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Sokszor megfogadtam, hogy nem válaszolók, a kötekedéseidre, Szakmailag no komment
1/ Nem baj , hogy eredeti német gyári Vermona membrán, és pille. ? Láttál már ilyet ? És Vermona hangszorót ? Nem úgy nézz ki. Ha kiváncsi vagy rá mutathatok. Több félét is azonos méretben _ebben az esetben 40centist_
Ha valamit nem tudsz kérdezz. Ellentétbe Veled én szoktam válaszolni, nem úgy mint Te, aki még az email leveleket is letagadja, amiben kérdeznek. Órabérben megkereshettem ezirányú mailjeimet.
2/ Mit nem lehet azon érteni, hogy nagyobb membránmozgásoknál - ez a mélyhangoknál fordul elő, hogy tudjad. A nagyon részleges informácioid alapján az se kizárt, hogy nem tudod- hozzáér a tekercs a mágnes belső furatához. Hogy tudjad: gyártásteknologiai okból nem párhuzamos, enyhén kupos. Ebből fakadóan az egyik oldala kisebb átméröjű. Magyarán ha lejjebb meggy a membrán kisebb lukat lát, és hozzáér a tekercs " Kapiso" ?
Ha még eztán se érted kérdezz bátran. A szakoktatói képesitésem, és a mestervizsga is kiképzett a gyenge felfogású diákok képzésére is
3/ Ha üzemi, (inkább felhasználói) környezetben beül a membrán akkor két lehetőség van:
a/ trehányul rakták össze,
b/rosz a konstrukció Ezt tudnám alfejezetekre osztani, de az már sok lesz Neked, úgysem érted meg. Esetleg ha alsó tagozatból levizsgázol tovább engedlek felsőbe Igyekezz tanulj mert bukásra állsz
4/ a 8 ohmos cimü képhez világosan odairtam hogy üzemelő állapotban hozták, és mivel értékelem mások munkáját nem volt szivem szétszedni. Inkább a sajátomból csináltam meg a kérést, és félretettem a müködöket. Valamire jó lesz alapon. Gazdára várnak
Ez egy tök fölösleges kérdés, de ? Mitől diletáns egy kivül belül aluhuzalból tekercselt lengőcséve ? Egy rézsapka ?
(#) shalafi.66 válasza hangszoros hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Én úgy tudtam, RFT, és nem egészen így nézett ki az eredeti. De lehet, hogy tévedek, sosem zárható ki, embereknél.

A mágnesek észrevehetően nem kúposak, ezek az átmérőbeli eltérések (ha vannak) nem a technológia művei, mivel a 18-19mm-es magasság az eredeti hosszúsághoz képest (amiből darabolják) jóval kevesebb.

Bármiféle képzés alapfeltétele a logikus gondolkodás, és a magyar nyelv minimális ismerete, ha ez nincs, képzés és képesítés sincs (vagy ha van is, értelmetlen). Én azt hiszem, teljesen nyugodt vagyok, hogy nem tőled tanultam az elektroakusztikát.

Ha változik a membrán vertikális pozíciója, az ebben az esetben csak a felhasználó hibája lehet. Jól ismerem ugyanis az adott hangszórót, és alkatrészeket is, olyan bajokról szó sincs, amiket te emlegetsz.

Idézet:
„Ez egy tök fölösleges kérdés, de ? Mitől diletáns egy kivül belül aluhuzalból tekercselt lengőcséve ? Egy rézsapka ?”

Egyszerű a válasz. Attól, mert ellenőrizetlen, és szükségtelen, enélkül pedig nem javít, hanem ront a helyzeten.

A többit rád bízom, mert se füle, se farka. Legyen, ahogy szeretnéd.
(#) hangszoros hozzászólása Jún 4, 2010 /

Na én kiszállok, mert gyógypedagogiai oktatásra nem készitettek fel
Legalább egy ellenört _nem BKV-ét_ találnák, aki a "helyzet" rontását felmérné.
Legalább szellemileg, hogy van-e remény ?
Ezt is meglehetett csinálni hátulról, annak ellenére, hogy dupla pillés. Nem látszik, mert nem lett kiszedve a lengőrendszer.
"Helyzett" felismerés kérdése no meg hozzáértés.
Ágyteszten jobban szólt mint a szüz. Engem is meglepett

Pioneer.jpg

(#) Akashi válasza hangszoros hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Ha nem oldod fel a ragasztót akkor hogyan lehetne szétszedni előről? Legfeljebb csak roncsolással? De akkor új gumiszél, meg pille kellene. Az én vidim, gumiszélű, nem hab. Annak nem árt az aceton. (?)
A membránt nem locsolgattam, csak a gumiszél és pille ragasztását oldottam fel a kávától.
Egyébként is ez már "tuningolt" hangszóró. Androvics féle. A membrán impregnálva, káva erősítve valami spéci anyag van rákenve a rezgések miatt. A doboz is meg van erősítve. Nem tudom milyen anyaggal, mert a srác aki csinálta nem árulta el, de sokkal jobb mint volt. A membránt még késsel se tudod átszúrni.
Szóval hogy acetonnal szedtem szét, most elrontottam?
(#) pacal76 válasza Akashi hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Szegény vidit nem muszály szét szedni elég csak a porvédőt lekapni és úgy ki a csévét.
Még valami szerintem a pillének vagy a szövet szélnek tutya baja se lesz xxxxxoldószertől és szerintem az acetontól se.
(#) shalafi.66 válasza Akashi hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Neeem, akkor már mindegy volt, sokkal hamarabb lett elrontva, akkor, amikor "tuningolni" kezdték.

Ha szétbontod mindenképp érdemes új pillével nekiindulni, a gumiszél is ennyi idő után elég különös állapotban lehet már (akkor is, ha kívülről nem látszik). Ha már a ragasztások sem az eredetiek, akkor ne félj az acetontól, mert nem az okozza a legnagyobb problémát a hangszórónál.
(#) shalafi.66 válasza pacal76 hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Akkor elég, és jó az oldószer is, ha valaki úgy javít hangszórót, hogy megnézi szól-e, és ha igen, már minden tökéletes is.
(#) Akashi hozzászólása Jún 5, 2010 /

Na akkor elrontottam mert nem cseréltem pillét meg gumiszélt.
Nekem a cséve (alu) a membránba előről, hátulról valami üvegszerű ragasztóanyaggal van erősen beragasztva. Tuti nem gyári.
Központosan összeraktam, majd ma jön a teszt. Kicsit olyan érzésem van mintha a cséve és a mágnes nem lenne párhuzamos egymással, de majd meghallgatásnál kiderül.

El valószínűleg nem rontottad, csak akár lehetne jobb is a hangszóró új aklatrészekkel. De eleget ront az általad említett ragasztási megoldás is, amiről viszont nem tehetsz.
Ha tuningolás közben nem jól ragasztották be a csévét, az megmagyarázná , hogy miért távozott el a huzalról a szigetelés az évek során.
(#) pacal76 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Az igazság az hogy nincs se időm se kedvem méregetni. Továbbá a tulaj sem vesz észre semmi változást akkor jól sikerült a műtét.
Ha a mérés szerint változott de ez füllel nem halható akkor szerintem elhanyagolható az eltérés.
Te hogy javítasz hogy nem változik semmit? Én megpróbálom mindíg az eredeti anyagokat használni vagy jobbat könnyebbet, és ha nem sürgetnek vagy fizetik pillét is cserélek.
(#) Akashi válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Közben leteszteltem. Megküldtem a cuccot, és attól függetlenül hogy úgy éreztem nem központos, hibátlanul szól most a mély.
Viszont a középsugárzóból nagy hangerőn a mély csúcsoknál reccsenés hallható, de a sugárzó jónak tűnik. Lehet hogy a hangváltó szar? Igaz ez ebben a topikban már OFF...
(#) shalafi.66 válasza pacal76 hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Értem, én igazán nem akartam megzavarni az idillt. Nincs általános receptem, minden hsz más, és más módon érdemes hozzáfogni.

Pontosabb és több infó nélkül nem derül ki, az még kevés, hogy "reccsenés". A váltó kevésbé esélyes, vagy hangszóró, vagy tömítetlenség, vagy az erősítő reakciója, de az talán kevésbé esélyes, mert a VT-s hangsugárzók impedanciament szempontjából általában elfogadhatóak voltak.
(#) Akashi válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Annyira jutottam hogy erősítő tuti nem mert másikkal is csinálja. Tőmítetlenség kilőve mert ha lekötöm, akkor nem csinálja.
Na majd ha lesz időm megnézem. Egy vidi középpel érdemes bajlódni? Ahogy nézem lehetetlenség szétszedni.

Idézet:
„Annyira jutottam hogy erősítő tuti nem mert másikkal is csinálja.”
Végülis attól még lehet, hogy valahol alacsonyabb lesz az impedancia, mint azt az erősítő szeretné.

A H2000 középhszei jobbak mint a régiek, ki lehet cserélni, csak legalább annyit meg kell tenni, hogy az érzékenységét illeszted a mélyközépéhez.
(#) hangszoros válasza Akashi hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Nem tudom mit sikerült szerezned, ( Vannak darabjaim amit vadászok megvételre) de ha én csináltam akkor locsolhatod a membránt, mert atombiztos. Hig lúgoknak, savnak, viznek UV-nek is ellenáll A rezgéscsillapitot oldja az aceton , arra figyelj, hogy ne menjen rá ?
Valószinű aerodinamikailag is helyre lett téve a kosár, visszamerevités után került rá a rezgéscsilapitás.
Na ezért kelett kitalálni az ágytesztet, hogy lehessen a különbségeket jól hallani. Mérésekkel nem lehetett haladni , hiába hordtam a Mei ? vagy Kermi süketjébe, és MR-be
Eredmény: Mentől többet dolgozol annál jobb lesz, de ki fizeti meg ?
Igy jönnek a %-ok, hogy mennyi hibáját küszöbölöd ki a hangszorónak. A 100% ha minden lehetséges általad ismert dolgot elkövetsz. Ilyet még nem csináltam, mert annyi mindent lehet jobbá tenni
Esetleg bövebben ? fotó ?
Üdv Androvics L.
Ja és nézd meg a mágneskört van-e beütve valami betücsoport. a vasba. Azzal jelölöm a variáciot + a monogramom
Következő: »»   13 / 34
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem