Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   992 / 2208
(#) mark.budai válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 3, 2010
Ez már így is szép, mi lesz, ha beleteszed a dobozába.. És mekkorát "dörrent"?
(#) MrBrown válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 3, 2010
Látom bizony!
Laci deszka modellt épít? Mi jöhet még?
Csak hogy okkuljak belőle, mik voltak azok az apróságok és persze mi volt a megoldás rájuk?
(#) CIROKL válasza mark.budai hozzászólására (») Jún 3, 2010
"És mekkorát "dörrent"

Tudni illik hogy ez szintén nem a Wattokra hajaz , szóval a hálózati trafóm adott volt és ahhoz lett minden kitalálva , ezért a várható teljesítmény az 50Watt köröli .Szerintem annyit dörget is , de mint ahogyan mondottam is ez sajnos csak GU50 , ennek a csőnek van egy sajátos hangzása , viszont ezt meg tudtam is előre mi várható! :hide:
(#) CIROKL válasza MrBrown hozzászólására (») Jún 3, 2010
Idézet:
„Laci deszka modellt épít?”

Igen ez a meglepő mert általánosan soha nem szoktam előre összerelni semmit minden esetben csak élesben szoktam beüzemelni . Az időjárás az oka ennek is hogy eltöltsem a jól megérdemelt szabadidőmet ezért ez az előre próbák sorozata , ja és nagyon gyorsan mennek a napok az audiofil találkozóra gyúrok hátha egy-két elkészült mű még eljut , elkészül addigra?
Idézet:
„apróságok és persze mi volt a megoldás rájuk”

Ezek az apróságok csak is egy ilyen monstrumal kapcsolatosan előforduló , beállítási paraméterek meg ilyenek amiket sajnos én megfelelő háttér nélkül nem tudok igazából ripsz-ropsz csak úgy előidézni !Multiméterrel azért egy ilyen összetett beállítású csöves erősítőt normálisan belőni nem gyerekjáték .
(#) MrBrown válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 3, 2010
Aha.
Optimális esetben mennyi préselhető ki a GU50 PP-ből?
(#) CIROKL válasza MrBrown hozzászólására (») Jún 3, 2010
Erre a pontos választ sajnos nem tudom , de annyi biztos eddig csak 50 Watt körüli pp -et láttam csak ezekből a csövekből.
Nálam is az anódfesz az 430Volt a két GU50-et darabonként 35mAmperral ny-áramal.
Idézet:
„Optimális esetben”

De ez is egy optimális eset amit elkövettem
(#) CHZ válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 3, 2010
Már így is biztató látvány .
Meghajtás DC szintjeit próbáld a beírt értékekre beállítani (P2) , optimálisra csak szóppal lehetne .
Próbáld ki visszacsatolással is (R3-ra) , GU is tud szépen zenélni , jó beállítás mellett .
(#) CIROKL válasza CHZ hozzászólására (») Jún 3, 2010
A DC szinteket sikerült szinte 1% -on belül belőni , sajnos szkópom az nincs így csak nehézkes és hosszadalmas fülelés az ami marad, a visszacsatolás az alapból bent van az a 10 k ohm . Most is finomítotam még a beálításokon már-már egészen jó a hangkép, jó meleg minden. Reggeltől megy szépen ,így csak összedrótozva sem nincs semmi zaj , brumm jó lessz ez bízom benne , hátha még egy szkópom is lenne?
(#) varttina válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Jún 3, 2010
Nem túl vastag az a 3-az CuZ huzal? Egyszer próbáltam olyannal trafót tekerni, rendesen megizzadtam vele. A helyedben inkább több részre osztanám a szekundert, és az egyes részeket párhuzamosan kapcsolnám.
(#) djhans válasza hangszoros hozzászólására (») Jún 3, 2010
Nem, zöld NRK-ról már letettem mert nincsen minden érték ami kell. Rózsaszín, piros Magyar és orosz MLT ellenállások lesznek benne. Stiroflex csatoló kondik.
(#) FiGe hozzászólása Jún 3, 2010
Helló!
Nekem előlap készítéssel lenne problémám: Egy marshall JCM800 elő-és hátlapot szeretnék minél jobban leutánozni, egészen pontosan ezt:

http://bassmiddletreble.files.wordpress.com/2008/04/marshall-jcm800...03.jpg

Esetleg van valakinek bevált módszere, vagy ötlete arra, hogyan lehetne minél profibban kivitelezni? Aranyszínűre eloxált alu lemezre gondoltam alapnak, de azt sem tudom hol lehetne szerezni ( Baushausban csak nagy felesleggel láttam, ami pedig már túl drága lenne). Ezen kívül még a feliratiozás is problémás. Esetleg egy szitanyomó ahol vállalnak ilyesmit?
(#) l48 válasza FiGe hozzászólására (») Jún 3, 2010
Ha nem találsz igazán olcsó megoldást, gondolok itt a szitanyomásra vagy az otthon elkészithető positiv 20 megoldásra. ( CHZ már többször is leirta ezt a módszert) Akkor tudok segiteni gravirozásban "bármilyen" anyagba, akár rozsdamentesbe is. Műanyagot én nem támogatom és nem is ajánlom (az a kinai kategória)
(#) hgy válasza MrBrown hozzászólására (») Jún 3, 2010
A gyári beállítás 120 W-ig adja meg pentódában, Ua=800 V, Raa=8k, AB osztály.
Triódaként olyan 30 W körül, de jó nagy meghajtófesz kell neki.
(#) Gubán_Gábor válasza varttina hozzászólására (») Jún 3, 2010
Én is úgy gondoltam, hogy több részre lesz osztva. A primer 6-ra, a szekunder 5-re, csak már adott a huzal, nem akarok újat venni, és 5x4 menetet nem túl izzasztó feltekerni belőle talán
(#) kocos válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 3, 2010
Idézet:
„Egy esztergályos rozsdamentes rúdanyagból is készít ilyet.”

Aztán meg szidja anyukánkat egy hétig ...
(#) hangszoros válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 3, 2010
Huh !
Jó kis cuc, ha erre képes.
Az aútós bömbölösöknek biztos jó pénzért ki lehetne mérni.
(#) zolika60 válasza kocos hozzászólására (») Jún 4, 2010
Szerintem inkább örül neki, hogy dolgozhat. :yes: Legalábbis amelyikhez én járok a különféle vad ötleteimmel az igencsak.
(#) kocos válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 4, 2010
itthon, ha rozsdamentes acélból kell valamit csinálni, akkor feláll a szőr a hátukon .. van aki el sem vállalja ...
(#) CIROKL válasza kocos hozzászólására (») Jún 4, 2010
Hát pedig a rozsdamentes inox , kór anyagokat nagyon könnyű megmunkálni ,főleg esztergálni . Nekem elhiheted , nap mint nap használom ezeket az anyagokat.
Itt a képekről látható egynehány ami az erősítőkkel kapcsolatos .
(#) kocos válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 4, 2010
elhiszem, de "Túrkeve az egy külön báólygó"
(#) Müszi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 4, 2010
Cirok Laci a Fémek Királya
(#) l48 hozzászólása Jún 4, 2010
Kalandos úton a birtokomba került egy Debrie 16 vetitőgépbe épitett MB 15 erősitő. Az első ötletem az volt, hogy csinálok belőle egy gitárerősitőt, mivel szörnyű állapotban volt. A neten utánanéztem a történetének. Szétbontani ezekután már nem volt szivem. Most már müködik. Idáig egy hetem ment rá. Most már elkezdtem a dobozolást, mert csak a sasszé volt meg. A hozzáértőket kérdezném, hogy a linkelt rajzon lévő kapcsolás milyen paraméterekkel rendelkezhet. Amit a Francia fórumon megtudtam. Az erősitő 16 ohm kimenetű 120 V Ac a betáp, valamint ultralinear PP.
(#) Gubán_Gábor hozzászólása Jún 4, 2010
Esetleg valaki? Toroid kimenő ügyben várom még mindig a segítő hozzászólásokat.
(#) Gubán_Gábor hozzászólása Jún 4, 2010
Közben már megoldottam a számítást, megkaptam a menetszámokat, és huzalátmérőket.
Holnap kezdem a tekerést.
(#) Gery78 válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Jún 4, 2010
Fleta Mestert megkérdezted ezügyben? Ő készített már toroid kimenőket, még az SE-t is ügyesen megoldotta, hogy légréses legyen a toroid mag. Próbálj meg beszélni vele, mielőtt elkezdenéd a tekercselést.
(#) fleta válasza Gery78 hozzászólására (») Jún 5, 2010
Már adtam tippet Gábornak! Azt javasoltam úgy számoljon, mintha ugyanakkora teljesítményű hiperszilhez számolna. De... ugye jó volna tudni a vas minőségét is, pontosabban lehetne számolni.
(#) varttina válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Jún 5, 2010
Egyszer már tekertem toroid trafót a következő módszerrel:
1. ,Egy kb. 30 cm-es lécdarabnak bevágtam a két végét, arra hosszában tekertem fel a szükséges hosszúságú huzalt.
2., Kinyomtattam egy-egy körgyűrűt, sugárirányú beosztásokkal, kivágtam, és a vasmag 2 oldalára ragasztottam.
3., A lécdarabot úgy fűzögettem át a toroid közepén, mintha csak egy gombot akarnék felvarrni. A sugárirányú beosztások segítettek abban, hogy a huzal mindig megfelelő irányban fusson.
(#) dragon073 hozzászólása Jún 5, 2010
Sziasztok !
Segítséget szeretnék kérni , első csöves erősítőmet csinálom és elakadtam a kimenő trafókat nem én csináltam , mikor megjöttek nem kaptam hozzá elkötési rajzot (elszomorít) . Ha esetleg lenne valakinek valami jó ötlete nagyon megköszönném .. Üdvözlettel : Gábor
(#) fleta válasza dragon073 hozzászólására (») Jún 5, 2010
Primer 1,4 ,2,3 kösd sorba, a a 4-es vége, és 2-es kezdete a pozitív
Piros-sárga-piros-sárga itt a + piros-sárga-piros -sárga
Az első piros a Anód 1 a utolsó sárga a Anód 2
A szekunder egyszineket kösd össze, az egyik lesz a hangszoró bemenet, a másik a test, hangszóró másik bemenet. Mind két trafónál egyformán csináld,
(#) Gubán_Gábor válasza varttina hozzászólására (») Jún 5, 2010
Hello, köszönöm a tanácsokat, tekertem már toroid hálózatit, a pálcás átdugdosós módszerrel. Ennek a végfoknak a hálózatiját is én tekertem meg a 3000-est 2000 menet 0,5-es huzalból, és nagyon esztétikus lett. A kimenőt pedig úgy méreteztem, ahogy Fleta javasolta. mintha jóminőségű hiperszil lenne. 1,7 T gerjesztést engedtem meg max.

így kaptam 2224 menetet 0,3 as huzalból primernek anódtól anódig, 73 menetet 8 ohmra 1,65-ös huzalból és 52 menetnél lesz egy leágazás 4 ohmos hangszóróhoz. Mindez 450W teljesítményen.
Következő: »»   992 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem