Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Valószínű az első primert a harmadikkal kell sorba kötni, míg a másodikat a negyedikkel. A szekunder tekercseket valószínűleg párhuzamosan kell kötni.
A kimenőt tekerheted ám a primert vastagabb huzalból, van hely bőven, itt nem kell félni hogy nem fér rá. A hálózat hány vattos? a 0,5-ös derót hova kellett. Nem tán a primerre? Én a 150 Wattos toroidnál használok primernek 0,55-öst
Ha a primert összekötötted, mérd meg a a pozitítól a két oldal ellenállását, közel azonosnak kell lennie. Ha nagy az eltérés, kösd úgy hogy 1-3-2-4 és úgy is mérd meg Amelyik közelebbi értéket mutat az a jó.
Milyen képlet alapján számoltál? Keveslem a 73 menetet 84V-hoz (450W-hoz). Hálózati trafónak még elmenne, de zenében lehetnek jóval 50Hz alatti rezgések is.
Hello!
Tudnátok ajánlani néhány kapcsolást vagy oldalt ahol találok csöves erősítő kapcsolást? A cél az lenne hogy építsek magamnak egy fejhallgató erősítőt, ha 1W-ot mondok az már nekem sok. Nem egy teszkós füleshez kellene hanem egy kicsit komolyabb Sennheiser hez, amihez már érdemes lenne építeni egyet. Mi a véleményetek lehetséges lenne? A füles ellenállása 50 ohm, úgy hogy nem tudom hogy kell e ehhez kimenőtrafó, valamilyen szinten tisztába vagyok a csöves technikával de szívesen fogadok mindenféle segítséget. Üdv Gábor!
:eek2: Ez nem igaz! Mi 2400Ft-ból összeraktunk egy Erösitöt !
Hát egy lehetséges alternatíva (OTL persze) az elektroncso.hu oldalon a 6AS7-es kapcsolás: Link (6H13C). Én ezt néztem ki és bár már minden megvan, még nem építettem meg (a cső jó nagy, így látványos a cucc, de elég 2 cső hozzá). A másik, amit már megépítettem, de elég gyenge konstrukcióban az az Ágoston Lajos könyvében lévő párhuzamosan kötött E88CC-el megvalósított erősítő, de őszintén szólva nem nyűgözött le, véleményem szerint nagyon "kiszinezte" a hangot. Az is igaz, hogy alapvetően számítógépről hallgattam (nekem egy Sennheiser HD415-ösöm van).
Ami még tervbe van az esetleg ez: Little Dot Ezek csak ötletek, de konkrét tapasztalatom csak az Ágostonossal volt. A Little Dothoz a Puskás börzén jutottam 6C19-es csövekhez, az eladó ajánlgatta 200 forintért darabját, így próbaképpen vettem kettőt (ennyi is volt neki).
Közel 4 éves hozzászólásra válaszoltál !
De végülis össze lehet rakni egy csöves erősítőt 2400 forintból
Hát ja ! csöves fejhallgató erősítő , szerintem is OTL -ben . Vannnak a neten kapcsolások például ez meg olyan hibrid is
De azt kéne tudni milyen csővel gondoltad mert ugy könyebb lenne ajánlani! Tudom mindenkinek a sajátja a legjobb , ezzért még mutatok egy kapcsolást amit most épitgetek jelenleg , orosz csövekkel 6H13C ,5U4G, 6H8C
Hát amúgy ezek trafó nélkül szerintem kihozhatóak 5000 alatt, minőségi alkatrészekből bőven.
[OFF]Tetszik hogy valaki bedob egy kérdést, vagy hozzászólást és eltűnik utána.!
Igen abban az esetben ha semmit nem veszel , csak maximum a fiókból húzod elő! Ha csövet meg minden alkatrészt vásárolni kell akkor igencsak a pénztárca mélyére kell nyúlni , ja és még ott a hálózati trafó is.
Tudod vannak fórumlakók meg vannak fórumra betévedők!
Hát szerintem nem. A 6H13C cső 800 Ft, egy tesla (nem a legjobb éppen ezt elismerem) E88CC újonnan 600 Ft volt (ha siemens kell, akkor 1000Ft). a foglalatok mondjuk 500 és 270 Ft + 500 a posta. A passzív részek mondjuk 2000. A csatlakozók (tegyük fel, RCA és aranyozott, de nem a hi-end boltok holmija) 4 db olyan 1400. A doboz meg mondjuk egy régi süteményes vagy ilyesmi. Jó igaz, kicsit több mint 5000 trafó nélkül.
Arra a siemens E88CC -re befizetnék 1000Forintért !Megirhatnád a beszerzési forrását .
Ebben teljesen igazad van, mert egy rádiós rokonomnak volt egy és Ő adta el baráti áron. Szóval az (újonnan) sokkal többe kerül. De ha nem kell úgy, hogy a dobozából esik ki, akkor olcsóbban is beszerezhető, csak hát a minősége kétséges, de kipróbálni mindenképpen lehet vele (de például az ajánlott 6n23p-t a múlt börzén egy bácsitól 600 forintért kaptam meg, ebből is persze egy darabja volt csak).
Szia !
Összekötöttem , szól is , csak nem tudom jó e ez a jel 300 Hz négyszög a bemeneten a kimenet pedig a képen látható , szerintem valami árulás van ...
Helló!
Köszi a választ meg a linkeket, most van min csámcsognom. Mind a 2 link felkeltette az érdeklődésem, főleg hogy kimenő trafó nélküliek ez valamennyivel egyszerűsíti a dolgot. Cirokl! Konkrét elképzelésem nincsen hogy milyen csővel alkotnám meg a dolgot, annyira nem ismerem a csöveket hogy mivel mit lehet, egyketőt leszámítva, úgyhogy abból építem amit javasoltok. Nekem ez ez annyira nem sürgős szóval nem ez az elsődleges cél. Először el kel döntenem hogy melyiket építem meg, az elektroncso.hu-n a 6AS7 et, vagy a Little dot-ot, véleményetek szerint melyik milyen lehet, előnyök akár hátrányok. Üdv!
Végig gondoltam és nem akarlak félrevezetni, CIROKL-nek igaza van. Én nagyon sóheren oldottam meg a beszerzéseimet (mivel ez nekem csak hobbi, nem szeretnék rá sokat költeni ha valamit elrontok). Szóval azért ha nulláról indulsz ez sokkal többe kerülhet (néhány műszer például stb.).
A 6C19 beszerezhetőségét annyira nem ismerem, ezért lehet a 6AS7 könnyebben megszerezhető (börzén az említett 800 forint körüli áron van a 6H13C, vagy a 6AS7 ezer felett, illetve vaterán is van), és ha nem tetszik túl is tudsz rajta adni. Mivel nem készítettem belőle működő darabot, ezért a minőségben nem tudok tanácsot adni. Az se mindegy ugye, hogy mit hallgatsz (nálam a gyengébb mp3-ak élvezhetetlenek voltak az E88CC-n, csak 192 kbps felett vagy Audió CD). Szerk.: (Lehet, hogy a hibrid sem rossz ötlet, kevésbé macerás, olcsóbb és kis feszültségű, most elgondolkodtam azon)
Annyira nulláról azért nem indulok, csöveken kívül szinte mindent megtalálok itthon ha nagyon akarom, dobozoláshoz is megvannak az eszközeim, hálótrafóm is van, vagy ha nincsen akkor tudok tekerni.
Műszereken nem tudom mit értesz alapfészeréles megvan, talán ami nincsen és kellene az egy csőmérő, de az van ismeretségben. A cső beszerzése, hát ha a ECC88 betudok szerezni, a 6AS7 vagy 6H13C még keresem, de az sem lehet probléma. Viszont amit néztem az a elektroncső.hu-n a cikkben szereplő kapcsoláshoz ajánlják a 6080 as csövet, nem tudom ez menyire használható hozzá. A zenei minőség, mondjuk úgy hogy nem véletlenül akarok építeni csöves erősítőt a fülesnek, és akkor már nem agyontömörített mp3 mat hallgatok rajta. A hibrid annyira engem nem vonz, fogott meg, jobban szeretném ha full csöves lenne az egész cucc. üdv! Idézet: Erre ajánlottam az én kapcsolásomat ami full csöves Bővebben: Link „full csöves lenne az egész cucc. ”
Helló
Na igen a te áltattad javasolt kapcsolást is nézegettem, biztos jó lehet, de sok benne a cső, ha meg is lennének a csövek hozzá akkor azt mondanám hogy jól van legyen, megcsinálnám, de miután nincsen csövem hozzá ezért beszerezni 6 csövet akkor bizony húzósabb lenne az ára. A másik pedig hogy nagyfizikailag, lehet hogy ez számotokra nem kitétel de engem egy kicsit zavarna hogy csak egy füles erősítő, és akkora mint egy normál végfok. Nem vetem el ezt a tervet sem, de a másik kettő a Litle dot és a 6AS7 méretben is kisebb és egyszerűbbek tűnik úgyhogy a kettő között vacillálok. De majd lesz ami lesz. Üdv
Nem fontos 6 cső bele egyáltalán, akár 3 darab is megteszi ha full csöveset szeretnél !
"hogy nagyfizikailag" Ezt is meglehet sokal de sokkal kissebb méretekben csinálni .Az enyém külalakját és méretét nem kell szentirásnak venni. "akkora mint egy normál végfok" Itt jön a lényeg ,ez ugy lett kialakitva hogy bármikor átlehessen alakitani DY-ez ni egy se -nek. Meg még egy fontos dolog , aki engem ismer az rólam tudja hogy minden erősítőmet csak demosntrációs célzattal építek .
Azért nem mindig a legegyszerűbb a legjobb
0,3-ast adott ki a program, de 0,5 es teflonszigetelésű ezüstözött huzalból lesz, mint a hálózati trafó de ennek a primer feszültsége a 2 cső anódja közti váltakozó feszültség lesz 2120V
Rendben ezeket észben tartom, és majd elválik melyiknek kezdek neki, ha majd be tudtam szerezni a csöveket.
Viszont egy kérdésem még lenne, Bővebben: Link, azt írja hogy vagy 6AS7 vagy 6080 as cső, a 6AS7 ez rebben van az tudom hogy jó és megfelelő, de a 6080 as az milyen cső, az valami gyenge utánzat vagy helyettesítő, és hogy milyen lenne vele az erősítő? Mondtad hogy meg lehetne 3 csővel is csinálni, így már lehet hogy érdekesbe lenne számomra a dolog, le tudnád rajzolni vagy elmagyarázni hogy az hogyan épülne fel? Üdv
Értem! Ez a magas anódfesz megmagyaráz mindent!
Szerintem rosszul írtad, mert a 450W teljesítmény az 60V feszültséget jelent 8 ohmos terhelésen, és 42,5V-ot 4 ohmos terhelésen. Mert P = U négyzet/Rt akárhogy is számolom
Köszi Zolibácsi, ez a 250W os 6xEL34-es PPP végfok kimenője, és az 1979-es RT évkönyvben van, és ezt is tanulmányoztam, és ennek és a trafóméretező programomnak hála végre megkaptam tegnap a jó értékeket. és ma kezdem a tekerését
|
Bejelentkezés
Hirdetés |