Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Azért méreteztem 50Hz-re alsó határfrekit, mert így is sok a menet, amit kézzel fel kell hajtanunk rá, és amúgysem hifi átvitelre számítunk egy ekkora kimenőteljesítményű erősítőnél. Ezért kötöttem egy kompromisszumot a még átvitendő alsó határfreki és a primer menetszám közt.
Amúgy minden bizonnyal készen lesz a Júliusi Audiofil talira, úgyhogy, ha befér EcoPityu kocsijába, akkor mindenképp felvisszük, ha nem fér be, akkoris felvitetem valahogy
[OFF]Fel teleportálsz vele pestre
Az 50 ohm Füleshez én a hibridet ajánlanám, bár csőves párti vagyok. Szinte a linkelt kapcsolások zömét megépitettem ( a hibridet is) A CHZ Kapcsolását Cirokl oldalán még nem próbáltam, az még érdekelne. A saját véleményem ,hogy 100 ohm alatt nem az igazi. Nagyon szeretném ezt a véleményemet megváltoztatni és ezért nem akarom 20 ft megépiteni 5 perc alatt
Elszámoltam magam.
Sziasztok, valaki meg tudná nekem mondani , hogy az E88CC-nek milyen feszültségek és áramok kellenek? Ezt az előfokot szeretném megcsinálni :elöfok
Szia! Az E88CC jellegzetessége, hogy viszonylag alacsony anódfeszültség is elég neki. Fűtőfeszültsége 6,3V, fűtőárama 300mA körül van. A mellékelt kapcsolás szerintem 60V körüli tápfeszültségről működhet.
Önálló előfoknak nem túl szimpatikus kapcsolás. A jel útjában két kondi is van, ráadásul a rajz szerint elkó, továbbá ha jól sejtem ez így fázist is fordít...
50 ohmoz csatornánként! 4db E88CC párhuzamos trióda kell(2 cső). Vagy 2db E182CC, ECC99, 6N6P. (1cső). Visszacsatolás nélkül.
Trafós illesztés sokat segít, de árban nem.... Másik alternativ megoldás 1db E88CC+2db 6SZ19 két csatornában, kis értékű visszacsatolással. Én utóbbit javaslom 50 ohmhoz.
Igen ezt tanácsolták már többen is. Érdekes, hogy kevés ilyen kapcsolás létezik, amit publikálnak is. A 6AS7G csőhőz már láttam és meg is akarom csinálni. Nekem már csak egy 100 ohm alatti fülesem van, de azt nagyon szeretem.
Tudnál egy másik kapcsolást mutatni amihez ez a cső kell ? Hibridnek szeretném megcsinálni. Tehát akkor csak fűtő áram+fesz meg anód fesz. ami 60V-nál picivel több. 90V tápom van hozzá.
Füleshez nem építenék hibrid kapcsolást. A 6N6P olcsón és könnyen beszerezhető. A két csőfelet párhuzamosítva 60mA anódáram meg sem kottyan neki. Igaz, a fűtéséhez kicsit erősebb trafóra van szükség, ugyanis 6,3V mellett közel 1A áramfelvétele van.
Hello!
El tudnád mondani a véleményed hogy füleshez miért nem építenél hibrid kapcsolást, és tudnál linkelni vagy feltenni egy példakapcsolást 6N6P csőhöz amit emlegettél?? Üdv Gábor.
Nem füleshez építeném meg.Hanem egy hiraga véget és az elé egy csöves meghajtást szeretnék, ehhez valami kis kapcsolást ha tudnál mutatni , örülnék. Most tekertem meg a trafot van rajta 5.8 volt fütésnek ez meg felel ? 200volt +17v+2*12v . Kb egy 400VA-es hiperszilmagos trafom van .
Egy füles meghajtásához nagyon kevés áram kell, amihez szerintem felesleges félvezető eszközöket alkalmazni. A 6N6P csövet csak példának hoztam fel.
Szerintem 6N6P párhuzamosan kötve is kevés 50 ohm füles meghajtásához , elfogadható minőségben .
6AS7 parallel esetleg .., határeset lehet , már hallgatható minőséghez .
Hiragához miért szeretnél előfokot ?
Bemeneti érzékenysége elegendő . Bemutatott kapcsolás is sokat erősít ahhoz , hogy ne okozzon problémát . Szerintem ha mégis csövet szeretnél elé, akkor egy katódkövetőt (buffer ) tegyél és a fázis sem fog fordulni. Ha önálló előfokot akarsz , némi erősítéssel , akkor sem ezt a kapcsolást javasolnám , fázisfordítása és egyébb okok miatt .
A HTA-30-hoz rakott impedancia illesztő nem lenne alkalmas hozzá? Esetleg van egy másik (hasonló funkciójú) kapcsolás is LM1876-hoz itt: Ipod amp LM1876+6DJ8
Ilyen negoldásra próbáltam utalni , ha nem szükséges további erősítés .
Ha sima katódkövetőt teszel a füles meghajtáshoz, a 6N6, E182CC, E88CC-vel kapod a legkisebb kimeneti impedanciát-mivel ezeknek a legnagyobb a meredeksége. Rki=Rt/1+s x Rt
A 6AS7 nagy áramot tud, de kicsi a meredeksége, nagyobb lesz a kimenő impedancia. Füleshez pár 100 mW már elég!!
Elkezdtem tekerni a PL82 PP hálózatiját. Kézben tekerem a csévét és közben számolom a meneteket. Szerencsére csak a szekundereket kell. 125V a fűtésnek netó 0,5mm és 2x190V az anódnak nettó 0,35mm huzalból.
Ezek szerint a 6AS7 esetében "ágyúval verébre"?
Ebben igazad van , de fentebb 1W köröli teljesítmény igényről olvastam .( Szerintem sem kell akkora .)
Szerinted jók lesznek a huzalátmérők amivel dolgozom? Fentebb írtam.
IGEN.
Teljesen jó , gondolom a primer is megfelelő vastagsággal készült .
Az ECC 813 lehet jó
Közben CHZ mester már kifejtette ezzel kapcsolatban a véleményét, amivel csak egyetérteni tudok.
A múlt hét folyamán megtekertem életem első saját készítésű kimenő trafóját. Közel 30 munkaórámba került feltekerni a közel 2000 menetet, ügyelve arra, hogy minden menet pontosan a másik mellé kerüljön. Miután ezzel kész lettem, lakkba áztattam az egészet, majd 24 órán keresztül szárítottam. Próbaüzem után azt mondom, megérte. A párját most tekerem, még nem tudom, mikor leszek kész.
Sziasztok!
Vettem a múlt héten egy Dynacord Eminence II-es erősítőt. Tranzisztoros előfokkal és csöves végfokkal van ellátva. 1xECC81 és 2XEL34 képezi a végfokot. Úgy hírdették hogy tökéletes állapotban van. Nos mikor bekapcsoltam valóban szólt de egyből észrevettem hogy az ereje elég szerény. Belenéztem, az El34-ek eszméletlen régiek lehetnek benne. És az ECC81 helyett ECC83-as cső van benne. A barátomnak van egy ugyan ilyen erősítője összehasonlítottam a kettőt ugyan azokkal a hangfalakkal. A másik potméterét 50%-ig feltekerve majd szétkapja a hangfalakat az enyém háromnegyedtől kezd el szólni szerény teljesítménnyel. Igazából tetszik a hangja szép meleg csak ereje nincs az 50-60W-tól nagyon messze áll. Gondoltam az ecc83 sokkal nagyobb belső ellenállású cső ezért lehet kis teljesítmény átraktam az ecc81-et de gyakorlatilag semmit sem változott a helyzet. Minimális a különbség. Az EL34-ek lehetnek elöregedve? Ennyire kakukk csövekkel még nem találkotam. Ami rossz volt annak eddig volt ereje csak torzított "megrogyott" a hangja. De azért volt ereje. Mi lehet itt a gond? Most nem tudom hogy az előfokkal lehet a gubanc és eleve keveset kap a vége vagy a csövek öregedtek már el. Ezt hogyan tudom kideríteni? Ma megérkezett életem első szkója is, mert ilyen esetekben mindíg ez az első hogy van szópod? Na megelégeltem és most már van de még barátkoznom kell vele. Jó kis 50 kilós öreg orosz csoda de mindene tökéletesen működik. |
Bejelentkezés
Hirdetés |