Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   559 / 2499
(#) nagy_david1 válasza csovalek hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Szűkön lehet kihozni 40W-ot 12V-ról, ahogy írta előbb szilva is, főleg 4 ohm-ra. A hangszóró az meg biztos, hogy sokat tesz, de szerintem kezdünk eltérni az ő kérdésétől Csak IC cserét akart és mi mindjárt az egész hangrendszerét lecseréltetjük.
(#) szabónagymester hozzászólása Jún 7, 2010 /
 
Sziasztok kartársak!

Abban kérnék rendkívüli segítséget, hogy a közösség segítsen már összeszedni BC556/546 BD139/140 BD249/250 tranzisztorokat bétára összeválogatni. Mindnek közel azonos béta legyen, ne csak a pároknak.
Sajnos vidékre nem nagyon áll módomba menni, és nem is túl készségesek ez ügyben az eladók.
Többnek több van készleten, és hátha így hamarabb összeszedhető.
Mindenkinek meghálálom ahogy tudom!!
Komolyan, ez nem duma!!
(#) csovalek válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Hja...
Szerintem már lényegében megkapta a választ.
Most csak a rutin kivesézés van amit általában a kérdés feltevése után és a válasz megadása előtt szokott bekövetkezni.
Most én gyorsan megválaszoltam a dolgot, ne kelljel napokat a fórumon töltenie 1 IC név miatt
(#) Bassmester válasza szabónagymester hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Sajnos a lehetetlent kéred :no:
A füleserősítőmhöz anno, kb 30-30 darab BD139/140 (ST) -ből sikerült két azonos párt kiemelnem. Közelítő értékűek többen is voltak de csak az a bizonyos 2-2 db volt tökegyforma, úgyhogy még szerencsém is volt.
A 249/250 -eseknél ráadásul még jó nagy szórás is nehezítené a dolgot. Milyen kapcsolás az ami indokoltá teszi ezt a nehéz követelményt?
(#) szabónagymester válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Canopus
Elérhető árban van valami helyettesítője a nagy BD-knek amiknek kisebb a szórása? Esetleg szebb is a hangja....
(#) szilva válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Először azt kellene tisztázni, hogy a kollega rádiójában a végfok milyen topológiában üzemel. Ha 4 szóló erősítő, és van első meg hátsó sztereo kimenet fade-del (vagy minek hívják az első-hátsó közti "balansz"-ot), akkor ott nincs híd, esetleg a rádió komolyabb átépítésével ki lehet alakítani hídkapcsolású végfokokat. Ha viszont már eleve hídban vannak a végfokok, akkor szerintem semmi értelme IC cserén gondolkodni, mert nem az IC, hanem a tápfeszültség szab határt.
(#) Bassmester válasza szabónagymester hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Igen, lehet jobbat találni pl Motorola MJ... sorozat, de a párosítás az nem egy egyszerű feladat, pláne a teljesítménytranyók között.
(#) szabónagymester válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Igen tudom, hogy az MJL széria az több mint jó ez esetben, csak arra most nem telik De van aki MJL21193/21194-gyelel rakja ki a végét... csak ezeket arany árban mérik
(#) hangszoros válasza szabónagymester hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Nem akarlak elkeseriteni, de nagyon macera a kérésed.
Ha megnézed a gyári katalogusokat, nem is müködhet igazán. A PNP kisáramnál rohadt nagy béta, az npn meg alig akar elindulni. A gyakorlat gyakran 0 ! És az ember nem gyöz csodálkozni, hogy mi a franctól gerjed a kettyere
Ráadásul amik párosithatók azokat visszik az iparba
Ha még hozzáveszük, hogy 4-5 dekádba kellenne futniuk akkor @ ügy
A Feteknél, még rosszabb a helyzet
(#) nagy_david1 válasza szilva hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Igen, én is ezt írtam az előző oldalon tápfeszültség határral valamint IC cserével kapcsolatban, és utaltam is egyik hozzászólásodra ahol még jobban kifejtetted a dolgot :yes: Mondjuk arra a verzióra nem is gondoltam amit most mondtál, hogy mi van ha 4 csatornás és nincs híd és akkor lehetne hidakat létrehozni minden csatornára.
(#) hangszoros válasza szabónagymester hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Na az elöbb elfelejtettem elküldeni. Odalett
Valami ilyesmi volt.
A gyári adatlapokon is kiderül, hogy @ ügy A pnp lóbétával indul, az npn meg alig indul. A gyakorlatban gyakran 0. Aztán az ember nem érti miért gerjed a ketyere
Hogy még macerásabb leggyen: 4-5 dekádba kellenne eggyütt futni, és a gyártok a jó szórásúakat az iparba nyomják
Mikor megjelent a piacon az MJL (a plastik) vettem 200 darabot. Nem estem hanyatt tőlük. Pedig USA-ból jött és még nem volt ilyen fejlett a hamisitó ipar, a kinaiak meg sehol még
(#) Akashi hozzászólása Jún 7, 2010 /
 
Jujj... azért ne vesszetek össze.
Inkább hallgatom úgy ahogy a tervezője kitalálta
Nagy csodát úgysem lehet tenni vele. Sikerült átforrasztanom, úgyhogy most működik szépen. Láss csodát hangosabban is szól
(#) Leadtek hozzászólása Jún 7, 2010 /
 
Sziasztok!

Kinéztem a képen látható 2x25 wattos TDA 7265-el ellátott erősítőt és hogy biztosra mennyek megkérdezlek titeket is. Ösz-visz hány mikrofarad legyen a puffer és a trafó minimum hány wattos legyen ha 15 Voltos lesz és a tápot milyen kondikkal és hogyan szűrjem hogy megfelelő legyen? Én úgy gondoltam, hogy összesen 16000 µF lesz a puffer 120 wattos a trafó és a táp bemenetén és kimenetén egy-egy 100nF-os kondi szűrésnek. Ja és még valami a képen látható hűtőborda vajon elég lesz az IC hűtésére? Esetleg egy ventilátor nem ártana rá?
(#) nagy_david1 válasza Leadtek hozzászólására (») Jún 8, 2010 / 1
 
Szia!
Nagyjából szerintem a táp megfelelő lesz ahogy te eltervezted A hűtőborda viszont kicsi! Az IC nagyon nagyot szól, de úgy fűt mint egy kazán. Vagy nagyobbat teszel vagy teszel rá egy 5*5-ös ventilátort és akkor elég lesz szerintem. Igaz ha jól értem akkor 2*15V-os a tápod és ez pufferelődik? Ebben az esetben az IC hidalás nélkül kb. 2*18W-ot fog tudni leadni 8 ohm -on és kb. 2*24-et 4 ohm -on. Ha 8 ohm -ra kell és nagyobb hangerő -mivel a trafó megbírja- akkor ajánlanám a hidalásos megoldást ekkora feszültségre. Remélem tudtam segíteni.
(#) Leadtek válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
Sztereo-ban fogom megépíteni a kapcsolást és fölösleges 2x15 volt ezért 1x15 Voltos tápra és trafóra gondoltam így a feszültség 21,5 Volt lesz egyenirányítva. Az adatlap alapján így 8 ohm-on 2x22 wattot 4 ohm-on 2x30 wattot tud leadni. Ez a borda szerinted már megfelel? Processzor hűtő volt Esetleg ventivel?
(#) nagy_david1 válasza Leadtek hozzászólására (») Jún 8, 2010 / 1
 
Én is megépítettem két féle táppal. Nem volt sok különbség a szimmetrikus táp javára, viszont számolj azzal, hogy ahogy megterheled már nem 21V lesz hanem 18 körüli. Persze a nagy puffer nagy előny itt is. Kicsivel nagyobb ez a borda. 8 ohm -ra még elég, de 4 ohm -os terhelés esetén már megint lehet 20 perc után tojást süthetsz rajta. A ventilátor biztos sokat segít, főleg ha van az alkatrész dobozodban fölöslegben, de kipróbálhatod anélkül is mert annyira azért nagy a borda, hogy sok idő kell míg átmelegszik illetve túlmelegszik és lesz időd bőven felmérni, hogy mennyire melegedik. És amúgy is van benne túlmelegedés ellen védelem, szóval nem tudod elrontani.
(#) Robi85 hozzászólása Jún 8, 2010 /
 
Sziasztok.

Lenne egy kérdésem, méghozzá hogy egy 2SA1516-2SC3907 tranzisztor párt helyettesithetek 2SA1302-2SC3281 tranyó párral?
(#) Leadtek válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
Lehet hogy csak pár centivel nagyobb a borda de sokkal nehezebb és több a hőleadó felület. Szerintem teszek rá ventilátort és megcsinálom proli007 Ventillátor hőfok-vezérlése cikkében található kapcsolást így ha nagyon felmelegedne a borda bekapcsol a venti. Ő azt írja, hogy 12 vagy 24 Voltos a kapcsolás én viszont 5 Voltról szeretném üzemeltetni mivel a venti 5 Voltos. Szerintetek fog menni 5 voltról is?

http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/ventillator_hofok-vezerl...1.html
(#) nagy_david1 válasza Leadtek hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
Szerintem menni fog, csak az R1 értékével kell játszadozni, de ezt ő leírta a cikkben. De szerintem a mester mindjárt jelentkezik
(#) Leadtek válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
Rendben akkor minden megvan oldva. Az ellenállás helyére berakok egy 1Mohm-os potit majd fokozatosan felforrósítom a bordát és beállítom, hogy mikor már elég meleg akkor kapcsolja a ventit. Szerintem ez egy tökéletes megoldás lesz. Már csak az a kérdés, hogy találok-e 120 Watt körüli 15 voltos trafót. Sajnos boltba nagyon drágák főleg a toroidok, itt Békéscsabán meg nincs ember aki toroid tekercseléssel foglalkozna úgyhogy irány a Google
(#) nagy_david1 válasza Leadtek hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
Jól értem? Még nincs meg a trafód? Végig abban a tudatban éltem legelső hozzászólásodból élve, hogy a trafóra akarsz építeni erősítőt. Ha már így is úgy is kell trafó akkor miért pont ilyen paraméterekkel gondolkozol? Szerintem 100W trafó is elég ekkora IC-hez, viszont nem tudom akkor már miért nem lehet középleágazásosban gondolkozni és nagyobb feszültséggel.
(#) Leadtek válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
Kezdő vagyok még az elektronikában és ez lenne a 2. erősítőm. Az egyszerűség híve vagyok és ezért választottam az asszimetrikus verziót plusz mert még nem dolgoztam, nem volt a kezemben középleágazásos trafó és a minusz tápfeszültséggel se vagyok nagyon tisztában. Ha lenne több ismeretem biztos hogy a szimetrikus verziót csinálnám meg. A célom egy elég olcsó IC-vel megalkotott minimum 20-30 Wattos sztereo erősítő és ezért esett a választásom a TDA7265-ös IC-re. Persze lehet több wattos is de a következő IC ami ez után jön ha jól emlékszem 40 wattos az már 1500 Ft darabja, sztereo vagyis 2 már 3000 csak az IC és ez már sok nekem. Ez meg alapból sztereo 500 Ft és pont elég ez a 25 watt.
(#) Robi85 válasza Robi85 hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
Nekem valaki tudna mondani a kérdésemre valamit? Használhatom e a tranzisztorokat vagy sem a leirtak helyett??

2SA1516-2SC3907 ----> 2SA1302-2SC3281
(#) Robi85 hozzászólása Jún 8, 2010 /
 
Utána néztem amugy a cserének és adataik alapján mehetne a csere ha jól értelmezem.

2SC3907 SI-N 180V 12A 130W 30MHz HIFI

2SC3281 SI-N 200V 15A 150W 30MHz HIFI

2SA1516 230V 15A 130W 35MHz NF/SL

2SA1302 SI-P 200V 15A 150W 30MHz HI-FI

Ezekből az adatokból gondoltam, hogy jólehet helyette. De valaki erősitsen meg ebben.
(#) Directors válasza Leadtek hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
Szia!

TDA7294 100W és nem kerül 1500Ft-ba.
Már ha számít a teljesítmény és nem is bonyolult.
(#) petemazi válasza Directors hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
És mondjuk egy VF3 oldalanként 500ft, és szól is valahogy.
(#) nagy_david1 válasza Leadtek hozzászólására (») Jún 8, 2010 / 1
 
Én nem is az IC-ről beszéllek le, mert ez egy nagyon jó IC és valóban jó választás. Szerintem jobban járnál ha szimmetrikusban gondolkoznál, és mi segítenénk. Nézd csak meg az IC adatlapját, az összes tesztkapcsolás ott is szimmetrikusra van tervezve. Főleg ha valóban trafót akarsz vásárolni, akkor mindenképp középleágazásos ilyen célra. Lényegébe csak egy pufferkondival kerül többe az egész. Ne is feletkezzünk meg, hogy sokkal nagyobb a választék is trafóból ha nem az általad kiszemeltet keresed. Remélem segítettem, és nyugodtan kérdezz.
(#) Leadtek válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
Rendben megpróbálom akkor összehozni aztán vagy sikerül vagy nem. Első lépésként szerintem tisztázzuk amit nem értek. Mi az előnye a szimmetrikus tápnak? Hogy lehet így nagyobb teljesítményt elérni? Mi a számottevő különbség egy szimmetrikus és egy asszimmetrikus táppal ellátott erősítő között?
(#) csovalek hozzászólása Jún 8, 2010 /
 
Csá.
Ha valakit érdekel sub tesztelő a 2.1 eséhez vagy valalmihez én most csináltam egyet.
10-100Hz
Csak a bátrak hallgassák végig max hangon, mert eléggé recetál minden...
Mellékelem:

10-100HZ.mp3
    
(#) szabónagymester válasza hangszoros hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
Köszönöm kimerítő válaszd!!! Én ilyen mélységekig nem vagyok jártas a témában!! Nem keserítettél el, mi több ellenkezőleg, hogy nem igen "szokásos" ez a megoldás, és értem, miért kerül arany árba a páros félvezetők, csövek.
Nos ezt az az ötletet csak úgy kaptam, hogy válogassak mindent össze, de akkor épp annyira érdemli meg a műszerész bizonyítványt ő is mint én!
Mert hát papír forma szerint én is ő is az volna vala...
Összegezve akkor tehát nem érdemes ezzel vacakolni, és ritka is mint a fehér holló párosított tranyót találni.
Még egyszer nagyon köszönöm a magyarázatot, még egy mítosz ami elhagyható tényező.
Következő: »»   559 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem