Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Használhatod, de ne nagyon számíts segítségre, ha valami nem úgy megy, ahogy kellene, mivel itt egyikünk se nagyon foglalkozott pic-es basic nyelvekkel.
Értem! Köszönöm az eddigi segítséget. Megpróbálok valamit alkotni. Ha nem lesz máa akkor a ccp modulnak utánajárok jobban.
A CPB bit pontosan minek a védelmét kapcsolja be? Mi az a "boot block"? És a WRT0, WRT1 bitek mit csinálnak? Írásvédelem... bekapcsolom és utána nem tudom többet írni a PIC-et vagy mi?
Szia!
- Boot block - a pic memóriájának egy része, (reset és megszakítás vektor ide mutat), amelyet boot-loader számára terveztek. A boot-loader egy program, ami valamilyen kommunikációs (uart, usb, i2C, spi, stb..) felületről képes betölteni, beprogramozni a pic programját. A boot block védelem ezt a programrészt védi a felülírástól... - A WRT bitek a programtár egyes teületeinek véletlen módosításának kivédésére szolgálnak. Ha egy terület WRT bitje aktív a tartalmát a pic programja nem tudja megváltoztatni. - Az EBTR bitek a programtár kiolvasását engedélyezik. Ha a egy terület védeleme aktív, az adatokat nem lehet kiolvasni a pic programból - végrehajtása lehetséges.
Szeretném megkérdezni, hogy hogyan lehet a pic mikrovezérlőt úgy programozni, hogy már a célaramkörbe be_ van építve.
Hallottam már az icsp csatlakozásról csak sajnos konkrétan nem tudom ilyenkor hogyan kell a PIC-et az áramkörbe illeszteni, tudna esetleg valaki ebben segíteni?
Nézd meg a gyári demókártyák kapcsolási rajzát!
Köszi a tippet.
Közben találtam egy lehetséges rajzot hozzá, csak kérdezném, hogy ez akkor is használható mikor nekem alapból használva van a PGD és PGC vonal? Erre nálam egy RTC csatlakozik működéskor.
Amint a becsatolt ábrádon is látható, a PGC/PGD lábakra csatlakozó egyéb áramköröket le kell választani. Ellenállás, jumper, miegyéb.
Szia!
Ez a rajz erre van kitalálva. Két db 1Kohmos ellenállással elválasztod az áramkör többi részétől, és nincs több gond vele.
Sziastok!
Eddig nem vágtam bele mert hülyének tartottam magam de szeretnék programozni.Elsőnek egy RGB ledes villogót szeretnék.Ennyi kéne legyen a villogás:r,g,b,r,g,b,r,g.Lenne pár kérdésem:Miben Könnyeb progizni?C,Assembly,Pascal?(tök kezdő vagyok ebben).Mivel programozzak?Van olyan Mikrochip amit könnyű programozni van elég lába és 500FT-nál nem több?(ha nincs az se baj) Előre is köszönöm a segítséget!
Gondban leszel, mert én a többi kollégám után én már az utoljára szóltam és javítottam típusú moderátor vagyok.
Minden nyelven konnyu programozni... Inkabb azt tartsd szem elott, hogy a mikrokontroller nem mikroszamitogep! Nem tudom mi a hattered, de ha szoftver fejleszto, akkor eloszor az elektronika alapjait kell elsajatitani, es utana erdemes a kontrollerek architekturajat alaposan attanulmanyozni.
13 éves vagyok és már csináltam pár Nyák-ot.Kéne egy égető ahoz tudsz kapcsolási rajzot küldeni?Van olyan Égető Amivel több nyelven lehet programozni és a microchip lábaitól függetlenül lehet programozni(mondjuk 16 lábast tudsz max programozni de lehet vele mondjuk 6 lábú-t is,lehetséges ez?
Tessék pár link.
Kezdj el olvasgatni és tanulni. Bővebben: Link1 Bővebben: Link2 Bővebben: Link3 Bővebben: Link4 Bővebben: Link5 Bővebben: Link6 Bővebben: Link7 (a link1-en megtalálod a többi linket is)
Én is küldök egy kis segítséget: Bővebben: Link
A program nyelv es az egeto ket kulon dolog. Az egeto az olyan, mint a CD iro, csak felprogramozza az eszkozodre azt a binaris allomanyt amit valamilyen program nyelven leforditottal.
Az okolszabaly: Ezeket a nagyon egyszeru programozokat, amiket csak JDM-kent emlegetnek, ezeket el lehet felejteni. Egy JDM-et onnan ismerni fel, hogy soros portrol mukodik Tehat ha soros portra csatlakozik es nagyon egyszeru, az szinte 100%, hogy JDM alapu es azt messze keruldd el... Azt javasolnam, hogy PICkit2 programozot szerezz vagy epits. Ha epitesz, akkor nagyjabol harom valasztasod van: Szilva, Watt vagy Hp14C klonok.
Igen, PICKit2 (USB) égető a legjobb.
Bővebben: Link klónok (gyári olyan 9ezer mire házhoz jön, klónt meglehet építeni nagyon max 4ezerből)
Urak, mitol fugg az, hogy egy PIC LVP bitje gyarilag be van-e billentve vagy sem?
Ugyanis eddig CSAK es KIZAROLAG olyanokkal talalkoztam, ami gyarilag alapbol programozhato 5V-rol. A legutobbi 18F4553-as TQFP tokozasu viszont megtrefalt, a masodik is 'hibas' volt, ekkor neztem ra 12V-al es kiderult, hogy eleve ilyen. Viszont az eddigi DIP tokos 4553-asok siman mentek. Idézet: Hivatalosan mindegyiknél engedélyezve kellene, hogy legyen. Az adatlapok és/vagy a programozási specifikáció leírja, hogy melyik konfigurációs bitnek mi a gyárilag beállított alapértelmezett állapota. „Urak, mitol fugg az, hogy egy PIC LVP bitje gyarilag be van-e billentve vagy sem?”
Koszi, akkor kifogtam egy rossz szeriat...
Mondjuk kollegam nem ertette, mi a bajom, o ugyanis gyari 12V-os programozoval programozik.
Ha van 12V-os programozó elérhetően, akkor egyszer be kell billenteni az LVP-t és utána már fogod tudni használni. Úgy rémlik, hogy LVP módban nem tudod az LVP config bitet megváltoztatni (logikusan), így nem történhet olyan, mint ami az AVR.eknél rendszeres, hogy egy rossz config beírása után nem fogod tudni megszólítani a PIC-et.
Elárulod, hogy miért jó az LVP láb segítségével égetni? Nekem sosem jutott eszembe, hogy ezt használjam.
Mert pl. ha nincs programozód, akkor egy LPT portra összeütött, pár vezetékből álló áramkörrel lehet programozni a PIC-et.
Hello!
PICC12F509-el volt már valakinek dolga? A TRIS regisztert nem tudom beállítani. A forító mindig hibát ír ki.
Szerintem aki sorozatban égeti ezeket (mivel azt írja, hogy kifogott egy rossz szériát), az már nem az az eset, hogy az asztal sarkán összelógat valamit, hogy egy kész hex-et beégessen egyetlen chipbe majd elfelejtse az egészet...
Mert en csinaltam a programozot es a software-t is hozza, hogy parhuzamos porton at lehessen egetni (a hardware egy db ellenallas .
Egyebkent leveszem az mclr vezeteket, atkotom a PC 12V-ra, aztan atbillentem, majd visszateszem az egetore. Es a Duna folyik tovabb.
Nem-nem, tok amator vagyok, csak hobbista, de elegge sok PIC-el volt mar dolgom. Mindig kettot rendelek legalabb valamibol, hogy ha veletlenul eltolom, akkor legyen tartalek. Azon kivul a cegben van egy, otthon van egy, igy mindig ugyanaz a hardver all rendelkezesre, azon kivul van egy backup, ha valami gaz van.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |