Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Tessék?Nem értem mi a probléma.A linkelt oldalon lévő feladatok közül az utolsó 3 megoldására vagyok kíváncsi,és leírtam hogy szerintem mik a megoldások.Lehet hogy félreérthetően fogalmaztam?
A 2.es feladat megoldása: ~feleakkora telj. (amennyiben a dióda nyitófeszültségénél lényegesen nagyobb a bemeneti fesz.)
A 3.as feladat megoldása: a csatolt képen az egyik diódát fordítsd meg, akkor jó. A 4. feladatnál milyen a bemeneti fesz.? (Ha váltó, és az egyik dióda rövidzár, akkor nő az Up-p a dióda nyitófeszültségének értékével. Ha szakadás, akkor pedig egyik irányban Up-2*a dióda nyitófesz.-e. Másik irányban pedig 0V. Remélem érthető. De ha lerajzolod, akkor érthetőbb. Jah és egyébként effektív vagy csúcs vagy középérték kell?
Köszöntem.A 4-es feladathoz:fogalmam sincs,én is csak annyit tudok amennyit a feladat ír,de mindenre kaptam választ.°°)
Ezen már túl vagyok. az 555 ös villogó harmadik megépítésre sem működött így elment a kedvem most az ic-k től
Mégegy szer mert amúgy elfelejtődik a kérdés:
Sziasztok lehet hogy hü... hangzika kérésem de nem tudom mit építsek elég kezdő vagyok még.Kéne egy olyan kapcsolás ami ha nem muszáj nem ic-s és van hozzzá nyákrajz.Ja és ha lehet valami olyan legyen ami magától működik amin azonnal látni ha nem jó(Pl.:nem poloska kivezérlésjelző...) Lehet hogy ez így túl sok de fáradozásaitokat köszönöm.
Helló!
Ha nem ment az 555-ös villogó akkor próbálj meg összehozni egy ILYENT. A nyáktervét szerintem kézzel is el tudod készíteni. Remélem sikerülni fog.
Üdv!
Lenne egykérdésem:Hogyan lehet megkülönbözetni a lineáris illetve a logaritmikus potmétert?(Nincs semmi speckó műszerem). Köszönöm!
Üdv!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy adott egy 230voltos 4wattos motor, amit 12 voltal szeretnék vezérelni. Jelenleg relé végzi a kapcsolást, de hamar beég. Ki lehetne válltani valami elektromos dologgal? Triak vagy ilyesmi? Ha igen akkor miként kellene bekötni? Aki tud kérem segítsen. Előre is köszönöm! Üdv! G
Szia. Kilehet egy otpóval és egy triakkal. Az optóhoz kell előtét ellenállás amit majd adatlapból megnézel mekkora. Itt egy kapcsolás mellékelve.
Üdv!
Köszi a gyors választ! Kicsit bajba vagyok mindíg a kapcsolásokkal, de összeraktam nyákra, remélem nem cseréltem föl semmit. Esetleg más optoval lehetne? Mondjuk moc3063? Nem találtam 3020-ast.
Lehet de azért nézd meg az adatlapjában a gyári kapcsolását.
Hi!
Ha egy párhuzamos tda7293-ra rákötök egy 8ohm- és egy 4ohm-os hangszórót. Akkor azt bírni fogja vajon ? Vagyis hogyan köthetem, hogy jó legyen ? vagy nem ajánlatos? Előre is köszi! Szép napsütéses napot!
Sziasztok!
Egy alkatrészt keresek. (Olyat ami az éjjel világítós akkumulátoros kerti lámpákban van.) Nekem is LED-hez kell, amit elemek táplálnak. Azt szeretném, hogy kifejezetten csak sötétben, illetve szürkületkor kapcsoljon be. Próbáltam az előbb LDR-t, de az pont az ellentkezőjét csinálja. / Nagyobb fénynél erősebben világít, sötétben pedig kialszik tőle a Led. / Szóval ehhez milyen alkatrész kell? /Link is jöhet./
Ezt leginkább vezérléssel lehetne megoldani rendesen..így nem valószinű, hogy működnifog rendesen
Kissé speciálisabban apró helyre kellene! Világító szelepsapkához. Írják róla, hogy nappal nem működik csak sötétben és látni is az egyik fotón, hogy egy ( számomra LDR szerű ) alkatrészt is tartalmaz. Ma vettem ilyen kis cuccost olcsóbban, viszont nekem nincsen benne fényérzékelő. Így folyton villogna.
Szerintem nem lehet bonyolult megoldás. / Az enyémben van 1 Led, 3 gombelem, meg 1 vacak ami mozásra kapcsol. / Így már konkért a kérdésem...
Miért van az, hogy sehogyse tudok kihozni 5 Voltot egy 7805-ös IC-ből? Max 4,6 Voltot jön ki belőle. Akármennyi voltot kötök rá ez van. Bemeneten egy 2200µF-os ELCO és 100nF-os kondi, kimeneten egy 100nF kondi. Mi hiányzik még?
Terheld le a kimenetét egy pár kiloohmos ellenállással, vagy LED+ellenállással. Utána beáll a feszültség.
Hello!
Veszel egy NC 7S14 M5 kis invertert, és ez egy ellenállás segítségével, "megfordítja" a fotoellenállás működését. (Tulajdonképpen egy CD40106 egyetlen inverterét tartalmazza.) Ha a kék Led kisáramú, akkor meg is hajtja. üdv! proli007
Hi
Lenne egy kérdésem a BT169D Thyristors hogy tudom kimérni hogy jó -e ? Segítséget előre is köszönöm.
Hát ez inkább tranzisztoros megoldás. Nekem tirisztor vizsgálat érdekelne.
Vagy annak is úgy kell megnézni mint a táranyót azaz B-E nyitott B-C zárt előfeszítésű, és ugye a C és a E között nincs átmenet egyik irányban sem, na de a tirisztornál?Gondolom az anód katód adott na de mi van a gate lábával? Annak vezetni kellene valamelyikkel? Választ előre is köszi.
Sziasztok.
Van nekem egy RT424F05-ös bipoláris relém amit egy PIC-cel szeretnék kapcsolgatni. Ahogy nézegettem ezt a relét kel neki egy fix pzitiv (középső láb) és negativ vagy itt vagy ott a két szélsö lábon. Azt nem értem hogy miért nem megy ugy hogy középen van a negativ a szélein meg a pozitiv. Hogy tudom kapcsolni egy PIC-cel ha csak 2 lábam van már csak? És miért van az ha középre pozitivot adok az egyik szélére negativot akkor behuz és ha felcserélem a polaritást ezen a két lábon akkor meg elenged. És ugyan ez a két szélsön is. Most hogy is müködik ez a relé?
Nagyon kezdőként szeretném kérdezni, hogy az AVR-eket C vagy Assembly nyelven kezdjem el tanulni? Mindkét nyelvet értem.
Van is bennük némi (nem túl sok) gyakorlatom. Még a DOS-os időkből. Idézet: A legjobb párhuzamosan tanulni. Nem árt, ha látod, hogy az egyes C programrészeknek mi az assembly megfelelője... Csak PIC-re tudok példát mutatni : Bővebben: Link Csak görgesd végig a lapot, hogy lásd,mire gondoltam. „az AVR-eket C vagy Assembly nyelven kezdjem el tanulni?”
De nekem AVR-hez van programozóm és tesztpanelem. Éppen ma kaptam postán. Van olyan amit AVR-rel nem lehet megcsinálni és PIC-kel igen?
Szerintem aza legjobb, hogyha a GND lábra akasztasz egy potit és addig tekered amég be nem áll terhelés alatt az 5V Ekkor persze terheletlenül 5V felett lesz a fesz
Ebből is látszik, mennyire kezdő vagyok.
Hali!
Azt szeretném kérdezni, hogy mivan akkor hogy ha a telefont egy 7805-el ellátott stabil 5V-os tápegységgel töltöm? A gyári töltőből csak 450mAh jön ki ebből pedig kijöhet 1,5A-is Ez nem okozhat kárt a telóba?
Helló!
Nem, nem okozhat kárt, de ha nagyon aggódsz emiatt, akkor a 7805 után tegyél sorosan egy 450mA-es biztosítékot! |
Bejelentkezés
Hirdetés |