Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akku NiCd - NiZn
 
Témaindító: szeva000, idő: Feb 1, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 19
(#) huntiti hozzászólása Máj 3, 2010 /
 
Sziasztok!Én azt szeretném megkérdezni,hogy az akku packokat mivel forrasztják(hegesztik)össze?Ilyen pont hegesztés van rajta.Hol lehet olyan eszközt venni?És annak a kis lemeznek mi a neve amivel össze van kötve?Köszönöm!
(#) kadarist válasza huntiti hozzászólására (») Máj 3, 2010 /
 
Szia!
Miért nem készítesz magad egy ponthegesztőt: Bővebben: Link?
(#) huntiti hozzászólása Máj 3, 2010 /
 
Annyira nem vagyok zseni! Így néznek ki
Bővebben: Link
Az a lemez és a forrasztója érdekelne.
(#) kadarist válasza huntiti hozzászólására (») Máj 3, 2010 /
 
Hát miért nem forrasztod össze rézvezetékkel? A nikkelre tapad at ón.
(#) Tomi20 válasza huntiti hozzászólására (») Máj 3, 2010 /
 
Gondolom a ponthegesztést tudod hogy mi, hirtelen nagy árammal összeolvasztják a lemezeket. Nem hiszem hogy olcsón lehetne ilyet venni, de itt egy másik topic, hátha mégis kedvet kapnál az építéshez: link
(#) Csabessz hozzászólása Jún 11, 2010 /
 
hali!
Van egy 8,4 V-os NI-MH akkumulátorom vagyis 7 darab 1,2 voltos NI-MH cellából áll ... ugytudom ezek hajlamosak memória efektusra. kérdésem hogy pl egy izzóval lemerítem.. de hány voltig szabad maximum lemeríteni?...
a Segítséget előre is köszönöm!
(#) abcdabcd válasza Csabessz hozzászólására (») Jún 11, 2010 /
 
Ni-Mh cellát elvileg 0,9V-ig, legalábbis nekem van egy merítős kijelzős töltőm az addig meríti (IPC1-L)
(#) bobz hozzászólása Jún 23, 2010 /
 
udv mindenkinek.
Eleg erdekes kerdesem volna. Remelem tudtok segiteni. Nagyon megkoszonnem.
Az a helyzet hogy vilagitast epitek a bringamra. Cree led-eket fogok hasznalni 3 drb-t. Aksirol kapna az aramot. Az aksi 5 db 1.2 V 800mA-es AA NiCd-elembol all.
Ezt szeretnem tovabba hozzakotni a bringa dinamojahoz, hogy ha netalan ido elott kezdene leszalni akkor szuksegszeruen tudnam tolteni a dinamoval. Mellekelnek kapcsolasi rajzot is meg kepet az elemrol. Az a fontos kerdes hogy a NiCd elemeket lehet e igy tolteni?
Elore is koszi a segitseget!
(#) Novak válasza bobz hozzászólására (») Jún 23, 2010 /
 
A NiCd akkuk érzékenyek a túl nagy töltőáramra, ahogyan a rajzodon van, az úgy nem lenne túl jó megoldás. Érdemes lenne áramgenerátort építened mondjuk LM317-vel. A töltőáramot pedig beállítani arra az értékre, amit az akku maximum elvisel. Ez általában rá van írva (gyorstöltéshez tartozó áram).
(#) GAtesz hozzászólása Júl 14, 2010 /
 
Olyan problémám lenne, hogy az akkumulátoros fúrógépembe meghalt az akksi. Ráadásul mind a kettő. Lehet kapni pontosan ugyan olyan méretű, kapacitású cellát, de egy vagyon lenne. A gép meg tökéletes.
18V-os. 15db 1,2V 1100mAh NI-CD cellák vannak bent.
Az lenne a kérdésem, hogy ha kicserélném 1,2V 2500mAh NI-MH ceruza aksira azok bírnák e a terhelést? A Lidl-ben lehet kapni 900Ft-ért 4db ilyen ceruzaaksit.
A töltő az aksipakkban lévő hőmérséklet érzékelőt figyeli. Azt visszaépíteném az új aksik mellé. Működne a dolog?
Megérné a macerát? Nem hullanának szét a terheléstől az ceruzaaksik? Mert amik gyárilag bent vannak, azok vastagabbak. Izmos kivezetésekkel. Vagy az nem számít?
Üdv. Köszi. Atesz
(#) Novak válasza GAtesz hozzászólására (») Júl 14, 2010 /
 
A NiMh celláknak jóval nagyobb a belső ellenállásuk, mint a NiCD akkuknak, így nem is képesek akkora áram leadására. Egész biztosan működne a dolog egyébként NiMh akkukkal is, csak kérdés mennyit fogyaszt a fúró, ha leterheled. Lehet egyszerűen csak gyengébb lenne a fúró, és hamarabb tönkremennének az akkuk, mintha NiCD cellák lennének benne.
(#) abcdabcd válasza GAtesz hozzászólására (») Júl 14, 2010 /
 
Nézd meg a Bővebben: Link -n, ott pont akkus csavarozóba hallottam, hogy ők ki is cserélték és a gyári akksi árának töredéke volt úgy is az ár, de árulnak cellát magában is, van nekik sokféle hívd fel őket...
(#) Tarbur hozzászólása Jan 12, 2011 /
 
Sziasztok!
Mivel OFF a topic, remélem jó helyre írok.
A kérdésem az lenne, hogy melyik az a legnagyobb AAA teljesítményű (mikro) akkumulátor amit lehet kapni? Mármint ami jó eséllyel tudja is azt ami rá van írva. Nem konkrétan márkára gondolok, hanem kapacitásra. Láttam már 1500mAh-sat is, de azt két okból is gyanús nekem. Először is a "nagy" neveknél max 1000mAh amit találtam, másrészt ez (saját tapasztalatból) sokszor még egy AA ceruza akkunak is becsületére válik.
Vagy hihető az 1500mAh?
(#) szamóca válasza Tarbur hozzászólására (») Jan 12, 2011 /
 
1500-as nekem is van, de kamu shoping a felírt adat rajta.
Annyit sem bír mint a 800-as. 1250-est lehet találni, de ez sem garantált hogy tudja.
AA-sba van nekem 3000-es is, de még nem teszteltem, mint ahogy az új generációs AA 2300mAh-ás akkumulátorom sem, ami
ötvözi az akkumulátor és az alkáli elem előnyös tulajdonságát.
(tárolás közben nem veszíti el kapacitását.
12 hónap tárolás után kapacitása 95%-át megőrzi
hosszabb élettartamú
kisütést nem igényel
Ni-MH ötvözet )
Bővebben: Link
(#) KTobi válasza Tarbur hozzászólására (») Jan 12, 2011 /
 
No akkor ide írom a választ:

Szia!

Ez az én okoskodásom, meglehetősen szubjektív. Nem tudom mire fogod használni, mert azért ettől is függ. Nézd meg az Eneloop sorozatot, 2Ahak az AA akuk. Ennél nagyobbat nem tudtak csinálni. Most megjelent Extreme néven a 2,5Ah változat. De ez már nem tudja olyan jól tárolni a töltést hosszútávon (egy év állás). Most nézem csináltak Lite változatot is ami csak 1Ahás de ennek még kisebb az önkisülése.

Azt tudom, hogy a sima 2,5Ah AAs aksik egy hét alatt is lemerültek úgy, hogy nem tudott működni a fényképezőgép. Most az Eneloop 2Ahakat kínzom vakuban. Egy hónap után is gond nélkül feltölti. Miután meglett véve, igaz nem sokat állt, reggel levettem a töltőről, be a vakuba napi ~600vakus képet bírt. Este vissza a töltőre. Ez így ment pár napig. Megvagyok vele elégedve. Nem szeretnék másik típussal kísérletezgetni. Ezekre rá van írva minimum kapacitása 1,9Ah.

Az Eneloop AAAs aku alapesetben 800mAh, a Lite 600mAh. Ezután döntsd el, hogy kinek mennyit hiszel el. Az igazi az volna ha kimérnéd, de nem hiszem, hogy itt az oldalon bárki méregetné a pontos kapacitást.
(#) Tarbur válasza szamóca hozzászólására (») Jan 12, 2011 /
 
"1500-as nekem is van, de kamu shoping a felírt adat rajta.
Annyit sem bír mint a 800-as. 1250-est lehet találni, de ez sem garantált hogy tudja."
Na igen, pont ettől tartok.
(#) Tarbur válasza KTobi hozzászólására (») Jan 12, 2011 /
 
Én így vagyok a Duracellel és az Energizerrel. Mindegyikből van AA és AAA is, az Energizer kisebb kapacitású mindkét méretben, mégis köröket ver a Duracellre. Bár igazából nem említhetők egy napon.
(#) kovacslajcsi hozzászólása Jan 27, 2011 /
 
Sziasztok!

Van nekem egy Energizer 1,5Ah SUB-C cellákból álló NiCD akkucsomagom. Annó még 450MHz-es mobilhoz volt akkupack. 1994. 20. hetében gyártották. Mindig kéznél van, mindig töltve van azóta is, amolyan próba akku, ha kell 12V nagy áram, akkor ezt veszem elő. Amivel töltöm, az egy Voltcraft univerzális "mindentöltő", ami kapacitást is tud mérni. Mai napig 1A terheléssel 1540mAh a kapacitása.

Hogyan lehetséges ez? Ez egy 16-17 éves akkucsomag. Az első talán 10 évben benne volt a telefonban, akkor hozzá sem nyúlt senki, kukáspiacon vettem, előéletről nincs infóm.

A kérdésem arra irányul, hogy ilyen minőségű akkut hol lehet manapság venni? Meg persze mi pénz egy ilyen cella?
(#) abcdabcd válasza kovacslajcsi hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Nem feltétlenül olcsók az ilyen akksik, pl egy akkus csavarhúzónál ha "tönkremegy" az akkupakk, esetleg azt is érdemes megfontolni, hogy vegyél egy új fúrót, pl talán szintén 12V-os-ra amiben 10cella van mondtak 10000Ft-ot felújításra nekem... ha a cellákat magadnak veszed, akkor is a legolcsóbb helyen talán 611Ft volt végülis én cseréltem ki akkor ott a 3 rossz cellát, a teljes csere nem biztos hogy megérte volna... de van ahol 1db cella majd 3000Ft... szóval ilyen nagyságrend... az utóbbi valószínű nyilván túl van árazva...
(#) Mazsika válasza kovacslajcsi hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Sok szempontból a nikkel kadmium az egyik legtöbbet elviselő, legigénytelenebb, meglepően tartós, nagy ciklusszámú, és bitang nagy áram leadására képes akkumulátor a sokféle akkumulátor közül. Talán nem véletlen, hogy a nemzetközi űrállomás orosz moduljának az energiaellátását is nikkel kadmium akkumulátorok végzik.

Más: kézi akkus fúrógépbe az AA-s akkuk nem alkalmasak, mert azok átlagosan 200 mA terhelésre vannak kitalálva, a fúrógép pedig felvesz csúcsterhelésen 10-12 A-t is. Erre bármelyik AA-s akku bedobja a kulcsot, legyen az akár Eneloop, vagy GP, Energizer, Duracell ,Varta, UCAR, és mindegy mi a neve, KUKA !!! . (Belül a lemezek között mikrobuborékok keletkeznek ahogy lokálisan felforr az elektrolit, és az akkut ki lehet dobni. Ide kizárólag SUB-C méretű akkumulátort szabad alkalmazni. Ezek bírják a nagyáramú kisütést.

Leírások:
http://www.batteryuniversity.com/

A GP Akkuboltban összehegesztik készrekonfigurálják a pakkot. (Tátra utca)

Forrasztani nem ajánlatos, mert helyileg túlhevül a forrasztás helye, és károsodik a cella.
Ponthegesztésnél a relatív hőkülönbség oylan nagy, és az összeolvadási idő olyan kicsi, hogy az anyag a hőtehetetlensége miatt nem tud átmelegedni oly mértékben, ami az anyagban belül kárt okozna.
(ha grafikonon néznénk, a következőt látnánk az idő - hőmérséklet függvényben:
szobahőmérsékleten állunk kezdetben, megtörténik a hegesztési áramerősség hozzávezetése, egy magas csúcsú, igen szűk, hegyes görbe látszik a grafikonon, a leívelő ága is rendkívül gyors (kihűlés) 20-1700 fok 0.03... 0.08 sec, 1700-800 fokra hűlés kevesebb mint 0.02 sec, 800-200 fok kevesebb mint 0.06 sec, 200-20 fokra hűlés kevesebb, mint 0.3 sec , durván ilyen időkkel lehet számolni )

Ellenben a forrasztásnál a relatív hőkülönbség kicsi, a melegítési idő hosszú, így ez a módszer semmiféleképpen nem javasolt.

(grafikonon: ismét szobahőmérsékletről indulunk, melegítés elnyújtott lankás görbe, 5-6 másodperc 20-250...350 fokig, tartás, az ón olvasztása, 2-3 sec,, a drót hozzámelegítése 2-3 sec, hőntartás 1-2 sec, kihűlés 20-30 sec. a görbe itt is lassan ereszkedő, a teljes újraáthűlési idő egy percnél is több lehet. Ezen a külső, forrasztás utáni kényszerhűtés sem sokat segít.)
(#) djgabi_8 hozzászólása Feb 9, 2011 /
 
helló
Megépítette valaki ezt a töltőt? http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/files/348/toltom.jpg
Hogyan működött?
(#) gerenk válasza djgabi_8 hozzászólására (») Feb 13, 2011 /
 
Szia !
Ezt próbáld ki. Ez egy jól működő kapcsolás, használom 9v nimh akku töltésére, automata.
A 47 k poti állitja a töltési végfesz.-t, a 12 Ω a konstans töltőáramot állija be, változtatható. Nagyobb töltőáram esetén a BC557 cserélendő nagyobb teljesítményű példányra. Akkupakk esetén a végfesz cellaszám X 1,45V-ra állitandó nimh esetén.

akkutolto.jpg
    
(#) Sanyi88 válasza gerenk hozzászólására (») Feb 13, 2011 /
 
Autómata? Tehát elsőre kisüti, majd feltölti az aksit végül leáll magától?
Nagyon király! Nagyon nagy köszönet érte!
(#) mex válasza Sanyi88 hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Nem süti ki....
Viszont ha eléri a töltési végfeszültséget, akkor "leáll".
(#) Sanyi88 válasza mex hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Nem baj, így is sokat segített, köszönöm mégegyszer és Neked is max!
(#) tamitsrob hozzászólása Márc 10, 2011 /
 
Mekkora maximális árammal meríthetem a 2200mAh-s 7 cellás NI-CD akkumulátoromat? 2.2A sok?
egy villanymotort kötöttem rá...
(#) tamitsrob hozzászólása Márc 10, 2011 /
 
Ni-Cd:
• Nagy áram leadására alkalmas
• Memória effektussal rendelkezik ezért minden töltés elött ki kell sütni különben csökken a teljesítménye
• Gyorstoltést nem bírja, max. töltés a névleges teljesítmény 10%-a
• Túltöltésre érzéketlen (ha véletlenül a tötön marad nem gáz.)
Töltési ido: a névleges teljesítmény és az ido hányadosának 1,5X-ese.
Pl: aksi:2000mAh - töltöáram:200mA - ido:15 óra

• Cella névleges feszültsége: 1,2V

ezt találtam egy leírásban az interneten.
A töltési időt én úgy tudtam hogy a kapacitás és a töltő áram hányadosa a töltési idő...
vagy a 1,5x-e?
(#) tamitsrob hozzászólása Márc 10, 2011 /
 
Az alábbi rettentő egyszerű kapcsolást szeretném összedobni Bővebben: Link
A problémám az a képpel hogy a zénert nem fordítva kéne bekötni mert záró irányban van a zenernek 6,3V-os letörési feszültsége és a + tápfeszültség felül van.

A led nyitófeszültsége nem játszik szerepet abban hogy mikor alszik ki a led? 6,3+led nyitófeszültség
(#) Krisz03 válasza tamitsrob hozzászólására (») Márc 10, 2011 / 1
 
Veszteségek keletkeznek töltés során, ezért kell 120-150% kapacitást beletölteni.
(#) proli007 válasza tamitsrob hozzászólására (») Márc 10, 2011 /
 
Hello!
De fordítva kell a zénert bekötni, és a dióda nyitófeszültsége is hozzá adódik. Ez valóban egyszerű, és egyben semmitérő kapcsolás, mert nem kapcsol ki, mikor lemerült az aksi. És akkor a Led-et állandóan figyeled majd?
üdv! proli007
Következő: »»   9 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem