Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ferrit magok

Témaindító: banti22, idő: Jún 2, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 5
(#) tommyinvest válasza banti22 hozzászólására (») Jún 2, 2010 /

Szia!

Ferrit, nanokristály és amorf magokat a ti-electronic-tól tudsz vásárolni www.ti-electronic.com

Imi
(#) pucuka válasza tommyinvest hozzászólására (») Jún 2, 2010 /

Mester!
Nem zavar, hogy 2006 -os felvetésre válaszoltál?
(#) saraha hozzászólása Jún 6, 2010 /

Üdv.
E25-30-as jelzésű ferritmag méreteire lennék kíváncsi.
Ha valaki tud segíteni azt megköszönném mert én ilyen jelzésűt nem találok a neten.
(#) uli válasza saraha hozzászólására (») Jún 6, 2010 /

Szia!
TME-nél kapható Bővebben: Link
uli
(#) saraha válasza uli hozzászólására (») Jún 6, 2010 /

Szia.
Azt tudom,hogy hol lehet kapni ,100 helyen.Meg van nekem is itthon jó pár darab.De nem teljesen egyformák pedig mindegyik E 25-ös.A datasheet-jén sincs olyan,hogy E25-30.
Igazából az érdekelne,hogy a 25 után a 30 mit jelent?
Ehhez kéne.
(#) sasaede válasza saraha hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Halihó.
Azt írta a tervező, E 25-30. azaz E25-vagy E30.as,amilyet találsz ,nem kritikus.
(#) saraha válasza sasaede hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Köszönöm,később rájöttem magamtól is
(#) sasaede válasza saraha hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Nincs mit. Viszont nekem lenne egy kérdésem illetve három, hol botlottál bele a rajzba, ismered a szerzőjét? mivel köszönet illeti .
azután gondolom + szeretnéd építeni, és ha igen mennyire jutottál? előre is köszike a választ.
(#) saraha válasza sasaede hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Szia.
Szépen lassan haladok vele, a vasak már készen vannak.
Itt az oldalon van a topic ,páran már megépítették.
(#) p_istvan válasza sasaede hozzászólására (») Jún 15, 2010 /

Nem túl figyelmesen olvastad azt a topicot, ha még ezt sem sikerült megfejtened: Erdélyi Gábor --> erdgab
(#) mathématicien hozzászólása Jún 15, 2010 /

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy lehet e kapni valahol állítható ferrit magot (ami ki van fúrva, vagy menet van belevágva)? Mert sűrűn lenne mozgatva a tekercsben, és így egyszerűbb lenne, mintha egy sima ferrit rudat húzogatnék.
(#) p_istvan válasza sasaede hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Szervusz!
Figyeljetek még jobban, oda van írva a végére: "Szerk, köbzoli"! No most a köbzoli egy moderátor, én meg nem!
Ha nem lenne világos, a nagybetűs írás miatt törölte a hozzászólást, ami tényleg zavaró tud lenni.

Ha rajzokra vagy kíváncsi nézd át alaposan ezt a topicot:
Inverteres hegesztőtrafó! Egy kis türelemmel elég sok linket és kapcsolást lehet találni.
Üdv.:
István
(#) saraha válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Szia.
Igen, később rájöttem,hogy ez lehetett.
Csak az volt félreérthető,hogy a moderációdat nem pirossal írtad hanem feketével.
De akkor megnyugodtam én nem voltam rossz.
Szép napot.
:wave:
(#) sasaede válasza saraha hozzászólására (») Jún 19, 2010 /

Üdv mindenkinek, Bocsika amiért tuskó voltam.
Jó, és kitartó munkát kívánok.
sasa
(#) erikabanhidi hozzászólása Aug 16, 2010 /

Üdv mindenkinek!
Ferrit rudat, ami a régi rádiókból ki van beherálva (olyant) alakra, hol tudok beszerezni? Esetleg használt is érdekelne ha valaki tudna küldeni nekem egy rakattal, nagyon megköszönném (szines papírral is). Erika
(#) granpa hozzászólása Dec 31, 2010 /

Szervusztok Hozzáértők!
Kérdezem, hogy vegyem figyelembe az Al értékét a fazékvasnak, ha a két fél nem egyforma értékű. A vas mérete 46x28mm, légr.0.6mm, 630 az egyik fél,1600 a másik, nincs más ekkora vasam, és kell 190uH, 5.5A-ra.Úgy saccoltam, hogy ekkora vas kellene hozzá. A menetszámítás megy, de mely értékre? Másik topicban már feltettem a kérdést, de rossz adatokkal; (bár arra nem kaptam választ). Mondjon valaki valamit, ha tudható a dologról bármi, kérem.
Másik kérdés:FL 25A (HAGY?) vasnak egy járma kitört, kicsi(1mm) hiányzik belőle, mennyire számít, ha fel akarom használni. Bolt messze, mozgás nehezített! Lehet EE25 megfelelője (Al2000?)?M(N)2TN-A anyag? Valamely ferrites lapon mintha ezeket olvastam volna.Köszönöm a válaszokat(ha lesz). Üdvözlettel: Kálmán
(#) staci123 válasza granpa hozzászólására (») Dec 31, 2010 /

Szia,
legegyszerűbb volna vékony zománchuzalból feltekerni 10menetet,induktivitásmérővel lemérni és utánaszámolni,vagy még hozzáadni meneteket amig beáll a szükséges induktivitás... Utánna a kellő vastagságú huzalból megtekerni...
(#) granpa válasza staci123 hozzászólására (») Jan 1, 2011 /

Helló Staci123! A tanács jó, de nincs ind.-mérőm. Majd 50Hz-zel kis.fesz.-en rámérek; XL,I,U, azt' számolok. B.U.É.K. Kálmán
(#) p_istvan válasza granpa hozzászólására (») Jan 1, 2011 /

BUÉK!
Ha két félmagnak vesszük az AL értékét és nem számolunk az esetleges eltérő anyagminőséggel, akkor AL = (1260*3200)/(1260+3200) = 904 lesz (a légrés-geometria változása miatt egy picit kisebb lesz a valóságban). De ha az 5,5 A egyenáram, akkor lehet telítésbe fogja vinni, bár ezt is számolni kellene.
A törött EE mag komoly célra nem lesz jó, ha a jármon az egyik szárra gondolsz akkor a hiányos szár miatt kb. olyan lesz mintha a fele lenne a mag keresztmetszete.
István
(#) granpa válasza p_istvan hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Szervusz István!
Ez a mágneses ellenállás számítás nagyon tetszett! Csak az fájt, hogy ennyit felejtettem. Anno tanultam, de 30 évet kihagytam az elektronikában. Az EE vasat össze tudom ragasztani; akkor az légrés lesz? A jármot is, hiány nélkül. A nagy vas (M1 v. M2 jelű HAGY),fojtó lenne egy MC 33167T kimenetén. Az EE vasat fojtónak szántam.
Köszönöm:Kálmán
(#) p_istvan válasza granpa hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Szervusz Kálmán!
Ha megvan a hiányzó darab, akkor használható az EE mag is.
Ragasztani viszont úgy kell, hogy a törött részt ragasztó nélkül kell összeilleszteni és csak oldalról bekenni a törésvonalat. Így is összefogja amennyire kell, de a ragaszó vastagsága nem fog légrést képezni!
Pillanatragasztót (ciánakrilátot) csak akkor használj, ha nem fog melegedni a vas mert az 90-100 fok körül elenged, nem bírja a meleget.
Üdv. István
(#) granpa válasza p_istvan hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Helló István!
Köszönöm a gyors választ, én is valahogy így gondoltam, csak a hosszú kihagyás után szeretem ha megerősítik halvány emlékezetem kusza pontjait. Epokitt, vagy Eporapid a mániám.A pill.-ragasztók szerintem mind gagyi!
Üdv: Kálmán
(#) enree hozzászólása Máj 17, 2011 /

Sziasztok!
Az alábbi ferrit használható hálózati zavarszűrésre?
Például így: 1 - fázis be, 3 - nulla be --- 2 - fázis ki, 4 - nulla ki.
Köszi.
(#) bodgabo hozzászólása Máj 6, 2012 /

Sziasztok, ez a ferritmagos téma elég zavaros még számomra, pedig néha szükségem lenne rá. Amik nem tiszták számomra:
-Van-e különbség a porvasmag és a ferrit mag között, ha igen mi?
-A magok anyagára jellemző permeabilitás helyett szoktak megadni Al értéket vagy N-xx számot. Milyen összefüggés van köztük? (Most konkrétan az N-10 és N-20 toroidmagok Al értékei érdekelnének)
-Milyen az a "hazai gyártmányú, 20x10x5mm méretű, kék színjelzésű ferritgyűrű" (RTÉK'90 125.o)?
Vannak menetes hangolómagjaim is sárga és lila jellel, ezekről mit lehet tudni?
(#) pucuka válasza bodgabo hozzászólására (») Máj 6, 2012 / 1

A porvasmag, és ferrit vasmag között van jelentős különbség, csak az a baj, hogy ezek közkeletű, általános elnevezések. Porvasmagokat régebben gyártották, ezeket kiszorították a különböző speciális célokra gyártott ferrit magok. Hangoló magoknál a sárga jelzésű KF -ekbe való 10 - 20 MHz ig, míg a lila magok több száz MHz -ig jók. A Ni ferrit az nikkel ötvözetű magot jelent, többféle ötvözet létezik, a célnak megfelelően, az M mangán ötvözetű, (többek közt) Az N az nagyfrekvenciás, az M hangfrekvenciás alkalmazásokra, de vannak speciális mikrohullámú alkalmazásokra kifejlesztett vasanyagok is. (cirkulátorba, adszorberekbe)
A legjobb, amit megtehetsz, alaposan tanulmányozod a gyártók katalógusait, abból sok mindent kideríthetsz.
Bővebben: Link
Ezek a régebbi Siemens megfelelői, amilyeneket a HAGy is gyártott.
(#) bodgabo válasza bodgabo hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

Mai kutakodásom alkalmával egy -lehetséges hogy nem helyes- feltételezésre jutottam (bár az is lehet, hogy ez másnak alapból nyilvánvaló). Szóval a igaz-e hogy az N10, N20 ... magoknál az adott szám a mag anyagára jellemző kezdeti relatív permeabilitás értéke?
Tehát- ha jól gondolkozom- akkor egy 20x10x5 N10 gyűrűmag megfelel a T80-2 jelű Amidon gyűrűnek?
Javítsatok ki ha távol állok a valóságtól!
(#) Signal válasza pucuka hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

Idézet:
„Hangoló magoknál a sárga jelzésű KF -ekbe való 10 - 20 MHz ig, míg a lila magok több száz MHz -ig jók.”

Pont fordítva. Sárga hangolómagok (hangolómag egy szó) szoktak lenni az FM-tunerekben is például. Valamikor még magam is építettem ilyet, plusz rádiószervizben naponta találkoztam velük. Meg persze a szakirodalomban is köztudott volt, hogy a sárga a nagyfrekvenciás.
(#) pucuka válasza Signal hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

Igazad van, pont fordítva.
(#) saraha hozzászólása Jan 22, 2013 /

Üdv.
Egy ismeretlen anyagminőségű ferrittrafónak milyen módszerrel lehetséges megmérni az Al értékét?
(#) pucuka válasza saraha hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Rátekersz 10 menetet, és megméred az induktivitását.
Következő: »»   3 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem