Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   467 / 1387
(#) sprofan válasza J-O-E hozzászólására (») Jún 12, 2010 /

Na látjátok ezt már megértem, ha valaki m x m veszi akkor tényleg nincs mit csinálni ha kicsit koszos a széle. Nekem bőven elég minden este 12 órázni a melóhelyen, így már valahogy nics kedvem ezzel is szórakozni, ezt nézzétek el nekem
Egyébként én is nehezen vadásztam össze a szép tiszta nyákokat, aztán egyszer sürgősen kellett 5db 200x300-as és a hestore-ban vettem meg. Hát legyen elég annyi hogy azóta is ott veszem.
(#) J-O-E válasza sprofan hozzászólására (») Jún 12, 2010 /

Nekem 0,2-0,3mm es üvegszálas A4 méretben 600-800.-Ft ahol én veszem, ez két helyen is ennyi sajnos néha lefogy mert megveszem a készletet 5-10db.
Az ajánlatod megnéztem és sajnos nagy a különbség, de próbát teszek majd itt is felvásárolom a készletet, bár kicsit riasztó a 2-3x os ár!
(#) gabi20 hozzászólása Jún 13, 2010 /

Sziasztok! Most kezdek fototechnikával NYÁK -ot készíteni. Vettem ilyen előhívót, ez szilárd halmazállapotú, 10g kiszerelésben van. Gondolom desztilált vízben kell feloldani de nem tudom milyen arányban. Valaki tudna segíteni? Előre is kösz
(#) bbalazs_ válasza gabi20 hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Mennyire szilard? Drazse vagy por?
Igazabol erdemes egy nagyobb mennyiseget (2-3dl) bekeverni elore es jol zarhato helyen, gyerekektol tavol tartani. A port meg erosen zard el mindenkitol.

Aztan ha tudsz, szerezz desztvizet, utana 2dl vizbe dobj bele eloszor 10 drazset, aztan majd kesobb tudod tomenyiteni.

A fotozott nyak felszinerol lilas anyag valik majd le (ha gyari elorelakkozott fotonyakot hasznalsz), a maszkod kirajzolodik majd. Ez nagyjabol fel perc alatt kell, hogy bekovetkezzen. Ha tul gyors, higitod vizzel, ha tul lassu, akkor meg dobsz bele drazset.

Az elejen ugyis kiserletezni kell, hogy mennyi levilagitasi ido, mennyi elohivasi ido kell.
Lotyogtetni kell a nyakot az elohivoban, ne csak beledobd.
(#) gabi20 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Kösz a választ, drazse halmazállapotú.
Szóval akkor 2dl desztiláltvízbe 10 drazsé. Köszi kipróbálom
(#) gulasoft válasza gabi20 hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Ez előérzékenyített vagy p20-as nyákokhoz jó. Olyat hogy desztvízben kéne feloldani még nem hallottam, sima csapvízben teljesen elég, ennyire nem kell cifrázni.
Két módszer van, az egyik az ultra tömény, ott bekeversz egy 10-20%-osat és pár mp-re belógatod a nyákot, majd kikapod, és langyos vízben öblögeted. Ebben az a jó, hogy felesleges lakk a vízben oldódik le, az előhívót igen sokszor használhatod.
A másik módszer a lassú pár százalékos előhívót keversz, ilyenkor a felesleges lakk az előhívós vízben marad, azt sokszor már nem tudod használni.
(#) lidi válasza gabi20 hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Ha jót akarsz a pénztárcádnak akkor legközelebb valami lefolyótisztítót nézz, ami por alakú, ennyi pénzért fél kilóval is kapsz. Azt kell nézni a cimkén hátul, hogy 70% körüli nátrium hidroxid legyen benne. ( a töménynek árult wolfos előhívó 7% -os....) Szóval ebből igen sok előhívót készíthetsz. Én az enyhén töményes megoldásra szavazok: beteszem az előhívandó nyákot, kb 5mp, és kezd hívódni, látszik hogy fátyolosan megmozdul a felesleges lakk, ekkor kiveszem (gumikesztyűben!) és az előre megnyitott csap alatt leöblítem. Ezt kb 3x kell megtenni , és kész is. Az egész nincs 1 perc.
(#) gulasoft válasza lidi hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Az enyhén tömény mit takar nálad? Mennyi vízbe, mennyit raksz és miből, amiben hány százalék a NAHO?
(#) bbalazs_ hozzászólása Jún 14, 2010 /

En mindig letakarom a nagy, nem hasznalt feluleteket. Igy kevesebb foto-elohivo, valamint vasklorid fogy.
Mindig amulva nezem a 10x10-es nyak kozepen arvalkodo, hajszalvekony vonalakbol felepitett aramkort. Mennyi rez veszendobe mehet!

En durvan ket eve hasznalom ugyanazt az elohivot (kb fel liter) es harom eve ugyanazt a vaskloridot (kb 1 liter).
(#) lidi válasza gulasoft hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Enyhén tömény alatt azt értem, hogy nem 1-2mp alatt hívódik, hanem van 5-10mp amíg elkezdi. Tehát van idő kivenni , csap alá tenni, majd vissza, egy újabb rétegnyi fátyol leoldására. Nekem kb 3 mártás után már nem marad felesleges lakk. Pontos arányt nem tudok, mert úgy csináltam hogy raktam bele kicsit, és amíg nem volt elég tömény, raktam még. És ezt is elég régen, jól bírja ezzel a módszerrel a lötyi.
Amúgy fél literhez kb 1 kiskanál. De ki is lehet számolni, mert a 7% -osat kell kb 1:9 ben higítani ha jól emlékszem. Namost ez 10x töményebb, tehát 1:90 arányban kell. Ez azt jelenti hogy fél kilóhoz kell 5-6 gramm. Ez a normál töménységhez van. Ezt kell töményíteni, ha úgy szeretné valaki használni. De nem kell nagyon pontosan számolni, úgyis látszik az eredmény, lehet módosítani ennek függvényében, minimális gyakorlat kell hozzá persze.

Simpi: én is szitit kerestem, de olyat nem találtam. A bal oldali MR. az Sp*r -os, a másik meg C*ra -s. Azért raktam képet hogy tudjátok milyet kell keresni ha nincs sziti.

Ha valaki pesten jár, az azúr vegyszerboltban lehet kapni 100%-os NAHO-t abból egyszerű számolni. Kilós kiszerelésben, praktikus kerek dobozban van. Ha valakinek nincs patikamérlege akkor konyhamérlegen dekázza ki, és úgy keverje be lezárva eláll egy jó darabig.
(#) lidi válasza gulasoft hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Csak érdeklődésképp, mennyibe kerül kilója ?

Bár csak egy telefonodba került volna, de megkérdeztem neked.
Most 90 dekás van (lemezes verzió) 800Ft-ért, ez tiszta NAHO és van 25 kilós apró szemcsés (ilyen még van otthon nekem) 15.000 Forintért, az 600 forint kilónként. Összeszedsz 25 embert mindenki vihet egy kilót
Persze 40-50 gramm kell a fóliás leoldáshoz/liter, azaz a kiló az 20 literre elég, és többször használható, csak a fóliadarabokat ki kell halászni belőle, és mire az ember a 20 litert elhasználja addigra már az 50. nyákján van túl, ezért nem hiszem hogy sok jelentkező lenne a cirka 250Ft/50nyák különbözet miatt (nyákonként 5Ft).
A lényeg, hogy mind a két kiszerelés tiszta NAHO, pontosan számolható a százalék, nem úgy mint a bolti vegyszereknél ahol mindenféle adalékok is vannak benne, bár lehet az olcsóbb. (Bár a szitit annó 4-500Ft körül vettem és nem volt fél kiló).
Kinek mi éri meg, mennyire jár pesten......
Egerből Én sem ugranék fel csak egy kiló NAHO-ért.
(#) slogan válasza gulasoft hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Ezért kell vasalni a nyákot

Örök OFF téma......
(csak a vicc kedvéért !)
(#) J-O-E válasza slogan hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Hi-Hi tényleg.
(#) gulasoft hozzászólása Jún 14, 2010 /

Egyszer mindent ki kell kísérletezni, semmilyen technika nem megy magától.
(#) gabi20 válasza lidi hozzászólására (») Jún 15, 2010 /

Szia! Köszi a segítséget előbb kipróbáltam a fototechnikát nagyon szépen sikerült :yes:
(#) gulasoft válasza gabi20 hozzászólására (») Jún 15, 2010 /

Képet rakjál had örüljünk mi fotósok :shocking: is egy kicsit
(#) Electricboy hozzászólása Jún 17, 2010 /

Üdv!
Neki eshetek levilágítani ezzel a sablonnal.(melléklet)
Most először próbálnám írásvetítő fóliával mert eddig sima papírral csináltam több kevesebb sikerrel de most elmentem egy nyomtatványboltba nyomtattatni fóliára hátha jobb lesz de nem vagyok megelégedve a sablonnal.

P5240001.JPG

(#) emmzolee válasza Electricboy hozzászólására (») Jún 17, 2010 /

Nem rossz ez. Kell belőle még egy, és egymásra kell rakni. Akkor tuti a fedés. Én is így csinálom, csak az itthoni nyomtatóval.
(#) Electricboy válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 17, 2010 /

Köszönöm válaszod!
Gondoltam rá hogy egymásra rakom csak akkor megint el kell mennem nyomtatvány boltba és megint 160HUF. Inkább maradok a sima mezei A4 lapnál és egy kis olajnál ameddig nem tudok inkjet fóliát szerezni.Vagy mi lenne ha egy rétegbe csinálnám
(#) v alaki hozzászólása Jún 17, 2010 /

Előre elnézést, és bocs...
Hol lehet kapni a megfeleő típusú papírt.
Nem vagyok az a plázázós típus.
Tudtok valakit a postán küld?
Előre is köszi...
(#) lidi válasza v alaki hozzászólására (») Jún 17, 2010 /

(#) emmzolee válasza Electricboy hozzászólására (») Jún 17, 2010 /

Én egy időben 1 réteggel csináltam. Annak az volt a lelke, hogy csináltam egy olyan levilágítási tesztet, ahol 15 másodperces lépések voltak. azért kelett, hogy pontosan meg tudjam állapítani, hogy mikor elég, de nem lett sok, és nem is lett kevés a világítási idő. Ha ezt tudod, akkor ki próbálhatod. Eléggé jó nyákokat tudtam úgy is, de most már fogyóban a tonerem, és halványodik.

Tényleg.
Tud valaki Samsung ML-1640 nyomtatóba tonert, vagy port, szerezni?
(#) streky4 hozzászólása Jún 18, 2010 /

Hello.
Az lenne a kérdésem hogy a nyomtatós féle nyáktervezésnél az mindegy hogy lézer vagy tintás a nyomtató, mert nekem tintás van.

Előre is köszi: streky
(#) lidi válasza streky4 hozzászólására (») Jún 18, 2010 /

Néha úgy érzem, hogy mindenki fogalmazásgátlót vett be. Nyáktervezésnél tök mindegy milyen nyomtatód van. Ha nyomtató segítségével szeretnél nyákot előállítani, akkor már nem mindegy. Lézerrel csinálhatsz vasalós és foto technikával is nyákot, tintással csak fotós eljárással.
(#) roland0327 válasza lidi hozzászólására (») Jún 18, 2010 /

Idézet:
„Fogalmazásgátló”

Hát ez tetszikNéha úgy veszem észre én is, hogy sokan szedik.
(#) storm hozzászólása Jún 18, 2010 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy úgy meg lehet-e oldani, hogy a boltba megveszem a nyáklemezt, rárajzolom a tervet saválló filccel, aztán beleteszem a maratószerbe ha ázzon aztán ha kész kiveszem és nem fúrom ki hanem felületszerelve forrasztom rá az alkatrészeket. Valamiféle védőlakk nem kell? Szóval ha nem teszek rá védőréteget eloxidálódik?
(#) diamik válasza storm hozzászólására (») Jún 18, 2010 /

Ez is egy lehetséges megoldás, de ez SMT technológia és felület szerelt SMD alkatrészeknél használják, de "hagyományos" kialakítású alkatrészeknél is ugyanúgy jó. Szerintem ha nem fúj rá védőlakkot sem lesz semilyen baja. Esetleg végigónozhatod a vezetősávot.

A rezisztréteget (a filcet) előtte ne felejtsd el eltávolítani mielőtt forrasztasz!!
(#) storm válasza diamik hozzászólására (») Jún 18, 2010 /

Rendben köszönöm. PErsze énis úgy gondoltam, hogy előtte és utánna is lemosom a nyákot és csak utánna forrasztok
Következő: »»   467 / 1387
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem