Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Húha!
Le tudnál rajzolni egy hasonló áramkört, mint amit én is mellékeltem, csak olyat ami működik? Hogy "még jobban" értsem a dolgot... És ha valahogy megoldanám, hogy kevesebb áram jöjjön ki az LPT-ből, akkor nem is kéne invertálni a vonalakat? Esetleg át tudnád rajzolni a bekeretezett részt?
Hello megyek táborba és kéne 1 vízálló lámpa.
Előre is köszi!!!
Helló, én meg megyek haza és jó lenne egy valami értelmes motor. (pl. Suzuki Bandit 250.) Én csinálok neked egy zseblámpát, ha te csinálsz nekem egy mocit.
1,2 volt bol 6volt, majd 9 volt csinálás.
Valami ötletek vagy kapcsolási rajzok érdekelnek. Köszi aki tud!
Itt a témája...
Köszönöm!
Egy régi problémám szeretném orvosolni, a baj csak az, hogy nem vagyok elég jártas az elektronikában hozzá.
Szeretnék megépíteni egy gamepadet, ami az egykor még létező (mára már talán kihalt) játéktermekben használt gépeken volt. Hogy pontosítsak, a vezérlést egy 8 mikrokapcsolós kar és néhány (passzolnék, hogy mennyi lenne célszerű) egyszerű gomb alkotja. A karoktól és a gomboktól egy időben (legalábbis a felhasználó nem érzékelheti, ha valahol késik) érkezhet bevitel, bármilyen lehetőséget megengedve. Úgy értem x*kar+y*gomb, ahol x € [0,1] és y € [0, gombok száma]. A probléma: Mindezt PC-hez kellene építeni, a legjobb USB-n és mivel nem értek hozzá, fogalmam sincs, hogy milyen vezérlés kellene, amit lehet programozni. Itt arra gondolok, hogy a bevitel jelenthetne akár ASCII kódokat (könnyebben használható nem jut eszembe), amiket dinamikusan változtathatnék, hogy a pad konfigurálható lehessen a különböző játékokhoz - másra amúgy sem jó. Van valakinek tapasztalata? Esetleg jól jönne néhány link is műszaki/nyák rajzokkal, magyarázattal (fel kell programozni assmeblyben).
Minek ide PIC? A sima analóg gamepad ugyan ezt tudja.
Bővebben: Link Az X/Y potik kiválthatók mikrokapcsolók és fix ellenállások alkalmazásával.
Üdv! Van egy 25V-os 220µF-os kondenzátorom.
AZ egyik "lába" hoszabb mint a másik. Melyik a - és + fele? Vagy az a + amelyiket annak akarom? Egy diódánál pl: 4007 vagy 1n34 -eseknél hogy döntjük el, hogy merről merre felé enged áramot?
Analógon 4 bemenet van az irányításhoz és 4 a gomboknak.
Nekem az irányításhoz mindenképp 8 kell és legalább 6 a gomboknak, amiket ráadásul egyszerre is kell tudni használni.
Sziasztok!
Ismeri valaki ezt az egyszerű számítógépes RLC mérő programot? A weben keresgélve találtam, ilyen kezdő célra nekem pont megfelelne. Azt nem igazán tudom, hogy a hangkártyám mennyire tolerálná - megbízható kapcsolás? Merjek használni ilyesmit? (Sejtem, hogy a program hangártyatípustól föggetlenűl futtatható, az egyém viszont egy ilyen alaplapra integrált csoda, és ezért nem szeretném elfüstölni...)
Az irányításhoz elég a 2 bemenet, amiből kihozható a 8 irány. 4 gomb tuti nem elég? Esetleg nem jó hozzá a maradék két irány (4 gomb + 2 irány)?
Használd nyugodtan.
Köszönöm, hogy írtál; reméltem, hogy ez lesz a válasz!
Sajnos egyik sem elég. Az analóg bemenet hiányozhat az alaplapról (egyébként sem értem pontosan, hogy jön ki abból a 8 irány [2^2]) és a játékok eleve sokkal több gombot igényelnek mint 2 ráadásul előfordulnak több gombra előjövő funkciók, mint pl. A+B+C... Biztos, hogy nem jó az analóg.
Szia!
Microchip: pic18F2550 18, a 18F4550 30 bemenettel, usb felülettel kapcsolódhat a PC-hez, USB HID, CDC illesztés forrása letölthető... Atmel: AtMega8 20, AtMega16 32 bemenettel, softver lassú USB illesztés forrása letölthető... Ha több bemenet kell egy kis kiegészítéssel megoldható...
X = jobbra/bara
Y = föl/le Kombinációk: 1 föl 2 le 3 jobbra 4 balra 5 föl - jobbra 6 föl - balra 7 le - jobbra 8 le - balra Már a Commodore óta (25 éve) használom ezt a megoldást. "A+B+C" Ez még csak három, de it van egy "D", negyedik is. Én nem emlékszem olyan videojáték gépre ahol ennél több gomb lett volna.
Sziasztok egy diszkos végfokot othon rálehet csatlakoztatni pc-re.Úgyértve hogy nem kelneki elő erősítő?
A válaszért előre is köszönet.
Rá lehet. Ahhoz, hogy kihozd belőle a maximumot, kéne hozzá előerősítő, de nem hinném, hogy bárki is elviselné ezt egy szobában.
Hello!
"És ha valahogy megoldanám, hogy kevesebb áram jöjjön ki az LPT-ből, akkor nem is kéne invertálni a vonalakat?" Itt nem is tudom mire gondolsz.. - Neked közös anódos kijelződ van, tehát a katódokat csak a GND-re húzhatod, ha ki akarod gyújtani. Az anódokat, pedig a +5V-ra. - Ha elgondolkodtál volna azon, hogy egy ULN ICt- iktatsz a kijelző katódjai és a Port közé, akkor nem kellene invertálni, mert az IC megteszi helyetted. (Csak kellene már ismerni, hogyan működik egy tranyó, de úgy látom számtekes vagy, így nem akarsz foglalkozni vele. Pedig fogsz ) - A csökkent port terhelésnek, meg az invertálásnak köze nincs egymáshoz.. Az invertálás mindössze annyit jelent, hogy ha a bemenete magas szintű, akkor a kimenet alacsony, vagy ha a bemenet alacsony , a kimenet magas. Például a két Led anód vezérlése között, mindenképpen invertálni kell, mert amikor az egyik ég, a másik sötét és fordítva. Inverterek pedig kazalszám vannak TTL v. CMOS IC-kben, akár egy tokban 6db. is. (pld. a TTL kimenetű 74LS04 vagy a nyitott kollektoros 74LS06, vagy CMOS CD40106, de az ULN-t is 8db nyitott kollektoros inverternek lehet felfogni.) - Az anód meghajtásához, mindenképpen két PNP tranyót érdemes alkalmazni (közös emitteres kapcsolásban), az 5V tápfesz miatt. A két anód meghajtók közé, kell az inverter, hogy amikor az egyik be, a másik ki legyen kapcsolva. - Egyébként, a multiplexer meghajtásnál, nem szokás, egy vonalat használni, az esetleges összegyújtás miatt. (Mert "áthallás" lehet a két kijelző között.) A helyes vezérlési sorrend, hogy kiadjuk a szegmensek kódját, bekapcsoljuk az anódot. Várunk, kikapcsoljuk az anódod. Kiadjuk a másik szegmens kódot, és bekapcsoljuk a másik anódot... Ehhez a vezérléshez, viszont már két külön anód vonal szükséges. Kizárólag azért nem rajzolom le, hogy megismerkedhess velük.. De elő kellene venni néhány tranyót mérni, esetleg szimulálni.. Nem? (nem bántásnak írom, jó tanácsként..) üdv! proli007
Az irányok tekintetében egyszerűen nem érdemes vitatkozni, mert 8 külön irány kell. Ennyit követel a szoftver. Kevesebbel próbálkozni sem érdemes, mert irányíthatatlan.
Gombok: A, B, C, D, E, F; A+B, A+B+C; D+E, D+E+F egyetlen játékot tekintve és még nem is ismerem az összes kombit. Előfordulhatnak még. Analóg teljesen kilőve.
Ha jól értem, az IC-ben van 8 PNP tranyó, és az LPT-t D0-D7-ig ezeknek a tranyóknak a bázisaira kellene kötni egy ellenállással.
A tranyók meg bekapcsolt állapotban a Gnd-t és a ledek katódjait kötnék össze. Eddig jól gondolom? Az LPT korlátozott számú kimenetei miatt csak 1 vezeték marad a multiplex vezérlésére, azért így is meg lehet csinálni nem?
Hali
Bocs hogy bele vau-vau Idézet: Mivel itt LPT-rol van szo egyszerre kell kiadni az adat es a mpx jelet (8bit). En is erre gondoltam eloszor, de rajottem, hogy ez egy port, es itt nem all fent ez a problema. Pl kiadsz az elso kijelzore b01000000 "0", majd a masodikra b11111001 "1", a mpx jel (D7) azonos idoben jelenik meg az adattal, tehat nincs athallas. Persze en meg mindig azt mondom, hogy az altalam lerajzolt ket pnp tranyos megoldas is megteszi, legfeljebb a MPX vonallal sorba kell kotni egy 3V3 zenert (LPT magas szint 2.4V miatt), es mar kesz is. Kulonben is a kollega csak jatszani akar ezzel, nem kesztermek lesz.„Egyébként, a multiplexer meghajtásnál, nem szokás, egy vonalat használni, az esetleges összegyújtás miatt.” Udv Vili
Azt a rajzot letöltöttem, csak nem tudtam átrajzolni LPT hez.
Az R2 a ledekhez van? Az lpt az sw1 helyére menne, úgy, h a táp Gnd-je az LPT gnd-jéhez, a D0-D7 pedig a táp pozitív pólusa helyett? Inkább rajzolok...
Hali! találtam IC-t csak nem tudom mire lenne jó, neten már kerestem de semmit nem találtam róla.
8 lába van, 6552 199 valmi ötlet hogy mire szolgál?
Hali
Igy kb. A mellekletben a komplett bekotes. Udv Vili
Hello!
Nincs itt semmi bele vau.. Természetesen igazad van, mert a porta regiszter bitjeinek írása egy időben történik. Én is tudom ezt, csak kizárólag a tisztánlátás kedvéért írtam le a vezérlést. A PNP tranyó szinteltolását, természetesen akár zénerrel, akár bázisosztóval meg lehet oldani. Egyébiránt is illendő bázis-emitter ellenállást alkalmazni. (Persze hogy mi illik, mi nem, az alkalmazás és igény kérdése. De úgy vélem, egy kezdőnek jobb hozzászokni, akkor későbbiekben nem okoz hibát-fejtörést számára, ha ismeri a problémát. üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |