Fórum témák
» Több friss téma |
Hy!
Hogyan tuom azt megvalósítani, hogy a PIc futása közben begyűjtött kis mennyiségű adatot eltároljam valahol? Mikor újra bekapcsolom akkor ne kelljen mindent újra beállogatni, hamen egy memóriából töltse be....
Hali!
Olyan PIC-et kell keresned, aminek az adatlapjában benne van, hogy "Self-programming". Ez tudomásom szerint pont azt jelenti, amit te is el szeretnél érni. Ha jól tudom, az újabb PIC-ekben van erre lehetőség, csak azt nem, hogy melyik szériától, melyik típustól kezdődően.
A PIC-ek legtöbbjében van EEPROM memória, amit simán lehet használni és annak a tartalma megmarad a kikapcsolás után is. Az én uj kedvencem a 16F690 pl 256 - 256 RAM-mal és EEPROM-mal rendelkezik.
Ha az adatot azonban több PIC-ből is akarod használni, akkor egy külsö EEPROm-ba célszerű eltárolni, aminek a mérete kb 1K-4M tartományban kapható. Egy ilyen külső eszközzel a legegyszerűbben egy I2C buszon tudsz beszélgetnil. Üdv Csapajev
A "self-programming" nem erre való. Annak segítségével a programot és nem adatokat lehet átírni. A PIC-ben, szemben a PC-vel az adat és a program külön tárolódik.
A fenti fogalom azt jelenti, hogy a boot-loader program egy külső buszon, pl. USART, I˛C™ or SPI™ a teljes flash memoriat ujraírja, tehát programozni lehet a PIC ujraprogramozását. Üdv Csapajev
Akkor valószínüleg külső memóriát fogok használni, ugyanis több PIC lesz felfűzve egy I2C buszra és azok is kommunikálnak egymással (Vezérlő PIC + az egyes feladatokra egy egy külön PIC).
Az a legjobb és az I2C busz nagyon jó. (Legalább is én szeretem).
Üdv Csapajev
Nem. Az I2C-t az SSP rész támogatja és az egy sor PIC-en meg van. De szoftverből is meg lehet valósítani és a Microchip honlapján rengeteg példa van rá. De hogy el tudd dönteni, hogy kell-e hardveres I2C, ahhoz tudni kell, mennyire valósidejű feladatot oldanak meg a PIC-jeid, mert ha sokat és lényeges az időzítés, akkor esetleg kelhet a hardver rész.
De ha jól emlékszerm, akkor olyan is van, hogy van ugyan SSP modul, de nincs benne I2C. Üdv Csapajev
Igazándiból Az erősítőmben lenne több feladat ami PIC vezérelne:
- Digitális Hangerő szabályzás memóriával, tárcsával - LCD kijelző - Digitális EQ - Távvezérlés - stb Szóval annyira nem fontos az időzítés...
Köszi szépen, akkor most én is tanultam valami újat
Egyébként G-Lex...ez az erősítős dolog engem is érdekel...azért, mert én is pont egy hasonló paraméterű, tulajdonságú erősítőt szeretnék összehozni, mindenféle extrával felszerelve
Nekem van egy ötletem.
Mi lenne ha bele rakod egy regiszterbe az eltárolni kivánt cuccot (pl.: temp) és bekepcsolás után nem csinálsz clrf temp parancsot. Igy megmarad az eltárolt infó és nem kell kezelgetni minden féle perifériát. De ha sok adat van és minden picnek el kell érnie a cuccost akkor persze külső eeprom. Nekem legalábbis ez a megoldás 16f877-ben müködőtt. Igaz véletlenül jöttem rá, de nekem megy. |
Bejelentkezés
Hirdetés |