Fórum témák
» Több friss téma |
Hi!
Valaki aki tud segíteni! PIC18f4550-el szeretnék CRT monitort vezérelni, de nem tudom hogyan állítsam elő a megfelelő időzítéseket. 640x480 -as felbontást 25.175Mhz-es órajel generátorral lehetne előállítani,amire eddig jutottam.De az utasítások végrehajtása sok időt vesz igénybe. Már volt egy pár sikeretlen kísérletem. Ezért kérek segítséget. Előre is köszi!
kéne végezni pár számítást, hogy elég gyors-e a pic, lehet 2-őt kéne használni 1-et csak "videokártyaként" a másik programként... vagy egy nagyobb picet.... (ds széria tud cifrákat....)
Már próbálkoztam vele régebbi VGA-kon talált kristályokkal,de még így sem jutottam előbbre
Talán azon a régebbi VGA kártyán lévő vezérlőről lehetne találni adatlapot, így lehetne azzal kommunikálni...
640x480-as felbontás sorfrekije 31,5kHz, a kép (refresh)60Hz.
fpga-n 25.000 Mhz-es (mar leosztott) orajelbol allitom elo a szinkron jeleket, ha PIC-el csinalod, akkor nem is itt bukik el a dolog, hanem majd akkor amikor vmi ertelmes dologra akarod hasznalni...
pl kell hozza szep nagy sram, hogy tudd tarolni a pixelinfokat, termeszetesen ha vhogy tomoritve tarolod, akkor meg tobb muvelet kell... meg nem szamoltam utanna ezeknek, de pl olyanban gondolkodnek, hogy fogtok egy dual-port ramot , egyik portjan ul a VGA-t vezerlo pic, itt tok mindegy milyen csak minel gyorsabban hajtsa vegre az utasitasokat, nem kell nagyon bonyolult utasitaskeszlet, legyen benne elegendo timer, a masikd pic-el meg irkalnal a ram masik portjan keresztul a video memoriaba... az, hogy hogy alakitod ki, meg hany szin legyen, az mar a te izlesedtol fugg, javaslom pl a szinenkent 4 bites modot, mert akkor a memoriaban 8 biten el tudsz tarolni egy szinenkent 4 bites keppontot, es meg marad ket bited... az RGB kimenetre kidekodolod 4-4-4 db ellenallasra az egeszet, ertekeket less a netrol, fejbol nem tudnam, es orulsz , de pl cpld-t is pakolhatnatok a vga-vezerlo pic helyere... azzal egyszerubb lenne
Egy fpga leírásából indultam ki én is. Mivel fpga-kban nem vagyok otthon ezért próbálkozok mikrovezérlővel. Építettem egy mikroszámítógépet 8085A mikroprocessorral és ehhez kellene a vga.Elég először csak a szöveges képernyő.
Én úgy gondoltam hogy pic mint counter és pld plusz SR tároló ami előállítja az időzítést. A pic pedig tud a színkódolással foglalkozni. A csatolt fájl a forrásom.
Bocs, de ezt jól kitaláltad magadnak. 8085A alapú mikrogép (én nem vagyok fiatal, emlékszem rá, kb 1988-ban írogattunk erre progikat). És ehhez VGA, 18F4550-es PIC... Te tudod. Nem lesz egyszerű, tényleg csak a dual-portos RAM lehet megoldás. De ha csak mikrovezérlő VGA-val kell, megpróbálhatnánk a Propeller chip-et, bár még én sem használtam.
CRT-t inkább pl 1 régi TXT (teletext) dekóderrel hajtsál meg. Abba csak I2C buszon kell küldeni a karaktereket... talán sokkal 1szerűbb lesz az életed ... ... sok sikert !
Na jó ekkor CRT mint sima AV bemenettel rendelkező monitor / TV / AV inputú videó kártya / videodigitalizáló kárya , videokamera ..stb .kell lennie ...
http://www.opencores.org/projects.cgi/web/fbas_encoder/overview
csak nekem hianyazik egy kondi a kompozit kimenetrol? vagy tenyleg nem kell oda... nem hiszem hogy jo dolog galvanikusan kapcsolni a ket cuccost
A PIC-et nem erre találták ki és önmagában nem is elég gyors hozzá. Persze meg lehet vele oldani egy rakás külső alkatrésszel, de akkor már inkább cáláramkört érdemes használni. Olcsóbb is, jobb is.
Két lehetőséget ajánlok: 1. Videovezérlő célprocesszor 2. ISA VGA kártya Utóbbi sokkal olcsóbb (bemész bontóba és örülnek, ha elviszed őket :- ) )
Most felkeltetted az érdeklődésemet ezzel az ISA-s videókártyával Van itthon jó néhány darab. meg 1-2 monitor, valamit lehetne kezdeni velük, AVR-rel vagy PIC-cel
Nincs valami leírásod hogy hogyan kell ezekkel kommunikálni? Mert most durkálom a netet, de eddig videókártyáról nem találtam használhatót. Azt tudom hogy házilag lehet ezeket kezelni, mert már láttam mikrovezérlős webszervert ISA hálókártyáva l
http://en.wikipedia.org/wiki/Industry_Standard_Architecture
az ISA az egy szabványos csatolófelület, és viszonylag egyszerű, a gondod azzal lesz, hogy megkeresd a videovezérlő ICd adatlapját... abban már benne lesz, hogy melyik regiszter miért felel, neked majd azokba kell írogatnod...
Azóta nézelődtem, előkerestem a videókártyát. Valamilyen Trident gyártmány. TVGA9000-es IC van rajta. Az adalapot meg is találtam hozzá. Részben eléggé bő leírás, részben meg kevés. A működését szépen leírja, bár mintha a kezelése eléggé szegényes lenne első olvasásra.
De még kutatok. http://www.tranzistoare.ro/datasheets/1150/501951_DS.pdf
Annó régebben 1x éve volt IBM PC-k hardverek leírásáról 1 2 3 könyv is amiben kifejezetten az akkori idők HW elemeit ,általánosab elvi rajzait , regiszter kiosztásukat és funkciójukat is lerírták.
Azt hiszem PC hardver könyv volt a neve . Magyar iró /szerkesztőtől ... nekem is megvan mind a 2 része mert bővített kiadás is volt belőle . Na jó akkoriban Pentium csak szóbeszéd volt és háztájiban 2-386os gépek voltak általánosan és híre hamva se volt PnP , USB, AGP és egyébb világi hívsákognak és szoftveres Hardver eszközöknek.Akkor még a COM1 is tényleg azon a címen ült amit rendesen fel jumpereltél ... stb... Abba megtalálod mono->CGA , EGA, Hercules , VGA, SVGA kártyák regisztereinek, adatait müködési leírásukat , hatásukat stb ...stb ...stb ...
Köszi
A könyv címével is segítettél, hátha megtalálom valahol. Sajnos a neten igazából semmit se találtam a vga kártyáról. A vezérlő IC adatlapja eléggé hiányos ilyen téren.... [off]Esetleg ha nem annyira nagy terjedelmű ez a VGA rész, és véletlen digitális formába tudnád hozni azt nagyon megköszönném. De ha nem akkor keresek tovább könyvtárban vagy valahol
http://www.regikonyvek.hu/category.php?p=1&id=350&PHPSESSID=a7d6b72...60d461
itt nezd meg, a kereso mutatott parat, de most nincs idom vegigfutni a listat... vannak commodore 64-hez valo konyvek is ha jol lattam... tenyleg a VIC-et is hasznalhatnad, es akkor TV kepernyore is lehetne vele irkalni...
Sajnos nincs köztük....
Hali!
Abonyi Zsolt: PC hardver kézikönyv Abban egész részletesen le van írva minden. És van egy könyv "VGA-- kártya programozása Pascal és Assembly nyelven", ami kifejezetten ezzel foglalkozik. Először be kell állíani az üzemmódot és a frissitési értékek regisztereit. Utána már csak a VGA RAM-ot kell módosítani a megjeleníteni kívánt képnek megfelelően. A VGA kártya is tud karakteres módban dolgozni, akár belső karaktergenerátorral is. A RAM módosításakor ügyelni kell arra, hogy csak függőleges visszafutás alatt írj bele, mert egyébként "zajos" lesz a kép. A kártya egyik regiszterében van hozzá jelzőbit segíségnek és talán megszakítást is tud generálni. Üdv: Nemka
Igen igen erre gondoltam csak nem esett le egyből a szerző és a pontos cím ... hülyeséget nem akartam írni
csak körbe írtam ,...mi van benne ...
Köszi!
Találtam 1-2 helyet ahonnan meg tudnám szerezni [Off] Amúgy Te már csináltál ilyet?
Hű ! Mondjam hogy király vagy?!
Kerestem desehogy se találtam ilyet, még hogy magyart.... Mondjuk asszem írok az emberkénetk, hogy fejtse ki bővebben.... Program, meg vezérlés leírása nélkül sokat nem mond, de ez is valami
Itt van az a Tauron VGA Utilities amit használ, eltartott míg megtaláltam, ezért felrakom ide.
Lehet hogy elő kell bányászni a régi 486-ot vagy P1-et és kísérletezni vele egy sort egyszer.
Hali !
Én voltam az elkövető. Jó 2.5-3 éve volt már, ha kérdezel, elő kell vennem a dolgokat, mert sajnos hamar felejtek. A projectet azután hagytam abba, amikor a weblapot megcsináltam. Sajnos nincs befejezve, de müködőképes. Érdekes kész dolgok még: http://www.dontronics-shop.com/product.php?productid=16145 http://www.multilabs.net/ezVGA.html Üdv. Zoli
Hát, érdekelne róla minden , elsősorban a forráskód, mert onnan ki tudnék indulni. Nem baj ha össze van kuszálva, a saját programjaimat is összekuszálom amikor fejlesztek valamit. (aztán meg lehet szépíteni rajta...) Meg megszerzem hozzá majd ezt a könyvet amit följebb írtunk, a kettőből elvileg akkor össze lehetne hozni
Itt a rajz, forrás.
Üdv. Zoli
Kellhet még, VGADOC4B (Google)
Info : FreeVGA (Google) Üdv. Zoli
Köszi!
Sokat segítettél, hirtelen jó sok dolog gyűlt össze, egy ideig el fog tartani míg átrágom magamat rajta,
Hali !
A rajzon a VGA szempontjából van jónéhány felesleges dolog, amit el is lehet hagyni. Ez olyan mindenes panel is akart lenni. Van néhány ISA láb, ami óvatosságból lett bekötve, hogy hátha használja valamelyik jövőbeni kártya. A -5V ot is használja náhány kártya, de ezt a problámát át lehet hidalni egy ellenállás berakásával pl. RTG3105-nél. Üdv. Zoli |
Bejelentkezés
Hirdetés |