Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   67 / 1210
(#) pajti2 hozzászólása Jún 3, 2010 /

Wifi kommunikációhoz keresek sw / hw stuffot.

Az egyik problémám, hogy itthoni wifis routerhez szeretnék csatlakoztatni saját áramkört, és egy wifis kontroller kellene kommunikációhoz. Olyasmi, mint pld az enc424j600 a vonalas csatlakozáshoz, de most wifit keresek. Meg valami stack support is jó lenne mellé.

Filozok GSM kommunikáción is. Nem tudom mi most a kínálat. Pld egy valahol otthagyott áramkörrel sms-t szeretnék küldeni. Vagy gsm net felületet használni valami stack supporttal.

Kotorásztam Microchip oldalon, de mindössze a bőség zavarát találtam - semmi kiforrottan megnyugtató dolgot. Szóljatok rám, ha ezt rosszul hinném. Egyéb termékeket is szívesen megnézek természetesen. Pld egybepakolt kicsi modulokat (viszont áramköri dokumentáció is kell ezekről), amiket dugaszpanelbe szúrhatok, és köré építhetem, ami kell. Valami kézzelfoghatót, amivel el lehet indulni.

Pár linknek / tippnek örülnék. Köszönöm.
(#) icserny válasza pajti2 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Idézet:
„Filozok GSM kommunikáción is.”
Erre van kidolgozott megoldás, de egyszerűbb eseben elég lehet egy ócska mobilhoz csatlakozni soros kábellel.

A WiFi-re itt találsz eszközöket.
(#) pajti2 válasza icserny hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Köszönöm, ezek meg is felelnek.
(#) Jason01 hozzászólása Jún 21, 2010 /

Üdv mindenkinek!
Lenne egy elég kezdő kérdésem amire nem találok választ.
Van egy PIC16f917-es kontrollerem és egy 32 KHz-es oszcillátorom de sehogy se tudom megoldani, hogy ezt használja órajelforrásnak. Már próbálkozok egy ideje, de nem jutok előbbre. Kipróbáltam ezt-azt amit a neten találtam PL.:
#define EC, #define _EC_OSC, vagy #pragma config POSCMOD = EC de egyik sem működik. C nyelven írom a programokat. Ha valakinek van ötlete ezzel kapcsolatban, és le is írná megköszönném...
(#) potyo válasza Jason01 hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Melyik fordító?

Ha máshogy nem, akkor az MPLAB menűjében beállítod az EC módot és úgy égeted vagy exportálod a hexet.
(#) Jason01 válasza potyo hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

HI-TECH ANSI C fordítóm van. Az MPLAB-on belül hol lehet ezt állítani? ez egyszerűbbnek tűnik...

Configure->Configuration bits.

Megfelelő lábra vezeted az oszcillátor jelét?

Az OSC1, OSC2 lábra van kötve

Most oszcillátorod van vagy kvarcod?

Ezek szerint nem tudom mi a különbség a 2 között. PICDEM MECHATRONICS panelen van mind a 2, az van alá írva : 32,768Khz CRYSTAL

Na akkor ne EC móddal kisérletezz, hanem LP-vel. Ez nem oszcillátor, hanem egy kvarc kristály.

Így működik Köszönom a segítséget!
(#) Atielektro hozzászólása Jún 23, 2010 /

Sziasztok!

Valószínűleg megöltem egy pic egyik lábán a kimeneti áramkört. A pic típusa 16F688 és a RA3/MCLR lábról lenne szó. Egy régebbi kapcsolásban még be volt kapcsolva a master clear, szóval ennek megfelelően fel is volt húzva egy 10k-s ellenállással +5 V-ra a láb. A próbapanel egy részét szétszedtem, mivel több hétszegmenses kijelzőt kötöttem be és ezt a lábat multiplexelésre használtam, viszont elfelejtettem kiszedni a 10k-s felhúzást (a konfigurációban kikapcsoltam az mclr-t). Az a szegmens, amelyiket ez a láb kapcsolta csak írtó halványan akart világítani és nagy nehezen rájöttem, hogy miért... Rendbe raktam a kapcsolást és ezután sem akart működni, sőt abszolút nem is világított. Megmértem és olyan 0,66 V volt rajta, amikor Vdd-n kellett volna lennie és ha hozzáértem a mérőzsinór végéhez felment olyan 2,5 V-ra, szóval lebegett a láb.
Lényegében az a kérdésem, hogy miért halhatott meg a láb,mivel ha földön volt, akkor is a 10k-s ellenállás miatt nem folyhatott olyan gyilkos áram szerintem? Hol zárhattam rövidre? A hétszegmenses részen nem zárhattam rövidre, mivel más multiplexer lábbal nézve jól működik minden szegmens.
Újra előszedtem a kimeneti áramkör elvi kapcsolási rajzát, de abból sem jöttem rá a miértre. Erre a lábra megy a Vpp is, de ezzel a résszel nincs gond, mivel programozni ugyanúgy tudom.
(#) potyo válasza Atielektro hozzászólására (») Jún 23, 2010 /

Adatlap 4.1 alcím első bekezdésének utolsó előtti mondatát olvasd el!
(#) Atielektro válasza potyo hozzászólására (») Jún 23, 2010 /

Áááá köszi Ilyesmire totál nem is gondoltam...
(#) Geza1985 hozzászólása Jún 25, 2010 /

Sziasztok!
Szeretném megépíteni a Watt által tervezett felületszerelt PICKit2-t. Az oldaláról letöltöttem a fent levő forrásfájlokat a NYÁK-hoz, de sajnos sehogy sem tudom őket szóra bírni a programjaikkal se. Én EAGLE-t használok, az lenen a kérdésem, hoyg valaki el tudná esetleg küldeni nekem a NYÁK terveket pdf-ben, vagy az EAGLE formátumában?
Köszönöm szépen!
Üdv:

Stuartson
(#) Hp41C válasza Geza1985 hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Szia!

Idézet a leírásból:
Idézet:
„A megnézéshez szükséges program demója a www.wattmep.tvn.hu oldalról letölthető. Ha nem boldogulnátok, írjatok levelet.”
(#) Geza1985 hozzászólása Jún 25, 2010 /

Szia!
Köszönöm szépen! Csak vmi netlist félét látok, levelet írtam, válasz nem érkezett.
Köszi

Stuartson
(#) cNobody válasza Geza1985 hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Megcsináltam PDF-ben még régebben Bővebben: Link

Két topicban is ugyanaz a kérdés, ugyanakkor.... hmm biztosra mentél
(#) Amjad hozzászólása Júl 1, 2010 /

Helo
Ismét szeretnék kérdezni.
Először elméletben, aztán ha nem boldogulok vele...
Belső eepromba egy byte küldése, visszaolvasása megy. De hogyan lehet egy ennél nagyobb változó tartalmát kimenteni? Ráadásul az elképzelés az, hogy egy mátrix billentyűzetről bepötyögött pl. 5 számjegy után a * megnyomása mentené epromba az előző karaktereket.
Tudna valaki útbaigazítást adni?
(#) vicsys válasza Amjad hozzászólására (») Júl 1, 2010 /

Ahogy én csináltam:
Felbontottam a számot helyiértékenként és úgy már belefér. A visszaalakításkor pedig felszoroztam a helyiértékeket és összedatam a részeredményeket. (Pl.: 9876 a szám. Ebből 9-8-7-6 elmentve. Visszaalakításkor pedig: 9*1000+8*100+7*10+6)
A csillagot meg tudod figyelni. Pl. beszámolod az 5 számjegyet egy számláló értékét növelve majd ha az=5 és csillag jön, akkor mentés.
(#) Amjad válasza vicsys hozzászólására (») Júl 1, 2010 /

Oké. Ilyesmin gondolkodtam én is.
És hogy lehet felbontani a számot helyiértékekre?
Köszönöm a választ!
(#) vicsys válasza Amjad hozzászólására (») Júl 1, 2010 /

Pl.: szám/1000=első helyiérték, majd (szám-első helyiérték*1000)=maradék/100....
Szépen le kell bontani 1000-rel és 100-zal és 10-el osztogatva. Ha jól tudom az osztás maradék nélküli, így az egész részeket kapod. Ugye érthető?
(#) Amjad válasza vicsys hozzászólására (») Júl 1, 2010 /

Kapis.
Köszönöm!
Megpróbálom megvalósítani.
Üdv.
(#) Hp41C válasza Amjad hozzászólására (») Júl 1, 2010 /

Szia!

Nem kell annyi osztás... Nézz szét ezen a lapon...
(#) Amjad válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 3, 2010 /

Helo.
Kösz, megnézem!
(#) erdoszoli hozzászólása Júl 5, 2010 /

Sziasztok
felkészülni amatőr kérdés
Egy PIC A/D átalakítóját használnám , bemenetről beolvasott feszültség érték mérésére.. Namost a 10bites konverzió után az ADRESH és ADRESL regiszterekbe beirja az eredményt. Viszont nem ugrik be a képlet ami szerint ez a bináris szám létrejön... [a pic programban ez egy összehasonlitási érték lenne de ugye most nem tudom mit kéne hasonlitani mihez .. ]
pl 12V mérésekor mit ír be a regiszterekbe [vagyis mi a képlet?]
(#) El_Pinyo válasza erdoszoli hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Közvetlenül a 12V mérése nem megoldható. Maximum a tápfeszültség értékéig lehet mérni, de a megengedhető felső korlátot az adatlapok tartalmazzák.
Az elvi képlet: ADRES = Umerendo/(Ureferencia/2^N), ahol N az ADC felbontása bitekben.
A gyakorlatban ritkán egyezik az elvi érték a valódi konvertált értékkel, mert az ADC- nek vannak statikus és dinamikus hibái is. Általában a mikrovezérlők perifériájaként jelentkező ADC-k gyengébb minőségűek.
Azt, hogy ez a bináris érték hogyan van csoportosítva az ADRESH, ADRESL regiszterekben az attól függ, hogy a kontrollerben miként állítjuk be az elrendezést (left/right justified).
(#) erdoszoli válasza El_Pinyo hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Köszönet!
a 12V csak pl volt.
A left/right justified megoldva, Referencia a Vdd feszültségre van állítva, nemsoká kiderül hogy jól számolom e az értéket
Kellemes estét !
(#) Amjad válasza vicsys hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

Helo
És az nem megoldható, hogy kiírogatom a karaktereket a kijelzőre, és ha csillagot nyomok, akkor négy változóba visszaolvassa egyenként pl. a DDRamAddr 40-43-ig karaktereket?
Következő: »»   67 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem