Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Alapismeretek (tranzisztor)
Nem találtam fel új tudományt... Kipróbáltam a dolgot próbapanelen és jól működik, csak nekem az eredeti nyákon nem megy. Megpróbálom kicserélni a tranzisztort. Most már szerintem meglesz a hiba oka.
Köszönöm a segítségeket.
Sziasztok
Először is, kezdő vagyok, de ha választ kapok a kérdésemre az elhárítaná a gondjaimat 1 a tranzisztort el lehet úgy képzeli mint egy relét?? 2 ha nem akkor meg micsinál? (van egy olyan ködös gondolatom is hogy van amelyik fokozatosan zárja az áramkört) van egy csomo bontott npn tranzisztor-om kicsik de a teljesítményük alapján megfelelnek. Gondolom amelyiknél ott van hogy 1A az akkor 12V-on 12W ugye...?? azt tudom hogy van B C E láb de nem tudom melyik melyik (a lábkiosztás tudom hogy tipustól függ) szoval nagy áramot kéne kapcsolni kicsivel! pl egy relét, vagy kis izzót BC 337- el. Ja és hány volt kell annak a lábnak ami vezérli?? (azt hiszem a B ugye?) segitsetek Idézet: „Először is, kezdő vagyok” Ez nem baj, mert valamikor mindenki az volt, de ettől függetlenül még szétnézhettél volna a témák között, mielőtt újat nyitsz. Na és persze itt is mindig szét kell nézni, ha az ember nem tud valamit.
bocsi
guggliba nem találtam (2 óra alatt) kerestem a keresőbe hogy tranzisztor de ezt a topicot nem adta ki
na jó lehet hogy bamba vagyok DE SINEN köszi
felbosszantott A sok szakkifejezés és elsiklottam a lényeg felett
Tranzisztor=vízcsap.
Vezérled a tranzisztort és szabályozza az áram "folyását, erejét", ahogyan a vízcsap a vizet. EBC Képzelj el egy vízcsapot, amiben a csatlakozóknál szelepek vannak, ezért csak egyirányba folyhat rajta a víz. Feltételezve, hogy az egyezmény szerint a "fázistól folyik az áram a testbe" - ez persze így nem helyes, de így közérthető - és feltételezve, hogy a tetőn elhelyezett víztartály vizét szabályozzuk a csappal. Az analógia alapján, a csapnak az a vége, amelyiken befolyik a víz az Kollektor, amelyiken kifolyik, az az Emitter. No de mi a Bázis? Képzelj el egy olyan csapot, amin nem tekerő van, hanem egy harmadik nyílás, amin befolyhat a víz és ennek a sebessége szabályozza a csapot. Azaz, ha sok vizet nyomunk be a harmadik, a szabályozó nyíláson, akkor kinyitja a szelepet és a víz csak keresztül rohan a csapon a másik két nyíláson, de ha csak kis vizet nyomunk át ezen a harmadik nyíláson, akkor csak kevéset enged át magán a csap. Mire jó ez? Hát arra, hogy a szabályozón keresztül kevés víz csurgatásával tudjuk szabályozni sok víz folyását. És ha ezt a sok vizet, amit szabályoztunk az imént, egy nagy-nagy csap szabályozó nyílásába folyatjuk be, akkor egy egész pataknyi vizet szabályozhatunk azzal kicsivel. És ha ezt a szabályozott pataknyi sokat használjuk egy folyó zsilipjének az emelésére akkor...... Na így működik a tranzisztor és így lesz erősítő belőle. A mikrofon, nagyon kicsi áramával szabályozzuk, hogy a 230V-os hálózatból mennyi áram menjen a hangszórón keresztül. Ha jól szabályoztuk, arányosan, akkor tiszta a hang, de ha nem arányos az a szabályozás, akkor torz lesz. Amikor pedig csak két állapotot tudunk előállítani, azt, hogy vagy folyik a víz teljes erőből, vagy egy csepp sem, na az kapcsoló tranzisztor. És sok-sok milliónyi kapcsoló tranzisztorból lesz a számítógép. Kati, Feri, Marcsa Sára, s valahány név a naptárba....
Ez is jó hasonlat. Én a lóval szoktam magyarázni a gyerekeknek.
Adott egy többmázsás ló. Az ember rájött, hogy a ló arra megy, amerre néz. Az egész lovat felemelni, irányba fordítani nehéz, de az ember arra is rájött, hogy a ló fejét sokkal kisebb erővel el lehet fordítani, mint az egész lovat. Utána a ló már saját magát fordítja az adott irányba, vagyis kis erővel hatalmas erőket tudunk szabályozni.
Szia!
Nem akarlak bantani, de ezt a kepet ma talaltam a neten es nembirom megallni h ne masoljam be a forumba Bővebben: Link
Segítsetek légyszi bekötni egy ilyet! valaki magyarázza el dióhéjban mert nem nagyon tudom mit hova kell kötni. elvileg van egy közös GND, egy bemenet, meg egy kimenet?!
MMBTA42 datasheet szeretnék vele meghajtani egy nixie izzót (azt hiszem magyarul glimlámpa), 150V kell neki... ilyen izzó előre is köszi mindenkinek aki segiteni tudott! P.
Nem értem, mi a problémád. A +150V-ot rákapcsolod a glimm egyik felére, a másik felét - egy ellenálláson keresztül - a tranzisztor C kivezetésére. Az E kivezetés a negatív, míg a B kivezetést a E kivezetéshez képest vezérled. Ha nem kapcsolsz a B-re feszültséget, a tranzisztor zárt, a lámpa nem ég. Ha a B elektródára kb 0,6V + feszültséget kapcsolsz, akkor a tranzisztor kinyit, a lámpa világít.
Arra figyelj, hogy a glimm elektródái közül csak a negatív potenciálon lévő körül jelenik meg fény. Használj áramkorlátozó ellenállást, amit a glimm, és a C kivezetés, vagy a glimm, és a + tápfesz közé iktatsz.
köszi a gyors, korrekt, érthető választ! hát pont ez a bajom: nincs 150V-om, csak kilenc! (9V)
erről szeretném meghajtani a glimmet! hogy tudnám megoldani?
Hello, használj pl egy ilyen megoldást (jobb alsó részlet. De ez már egy másik topik
Szervusztok!
USB eszköz +5V tápját akarom ki/be kapcsolgatni egy 3,3V vezérelt tranzisztorral. Pin 1: Ground Pin 2: Vcc +5 Volt Pin 3: Switch ON=3.3V OFF=0V Pin 5: Data + (Green) Pin 6: Data - (White) Pin 8: Ground Ha bekötöm a Pin 1,2,5,6 lábakat, akkor szépen működik is az USB eszköz. Aztán az NPN BC182B tranzisztort az alábbiak szerint kötöttem be, de nem megy. Valószínűleg rosszul kötöm be! bázis +3,3V emitter föld collector USB eszköz föld Hogyan kell helyesen bekötni? Üdv:
Szia!
Segítség:Bővebben: Link
Szeretném ha valaki tudan segítei ebbena kérdésben és aki tud legyen szives jellezem mert vannak még kérdéseim
Mely paraméterek határolják be a tranzisztort?
PCMAX, UCESAT, UCEMAX, ICMAX, IBMAX, PCMAX, UCESAT, UCEMAX, ICE0, IBMAX, PCMAX, UCESAT, UCEMAX, ICMAX, ICE0, PCMAX, UCEMAX, ICMAX, IBMAX, ICE0.
Mindegyik behatárolja, csak más-más irányból, és más-más paraméterre vonatkozóan. Ha ismered ezeknek a rövidítéseknek a jelentését, akkor könnyű helyzetben vagy.
A kereső a barátod: Bővebben: Link
Olvasnivaló a témában: Bővebben: Link
Sziasztok!
Csináltam egy fordulatszám szabályzót 2n3055 ös (NPN) tranzisztorral. Úgy, hogy a Bázisára rátettem a potméter középső kivezetését, és a poti két szélső kivezetésére ment a - és a +. a tranzisztor C kivezetésére (test) ment a - és az E kivezetésről vettem le az áramot. 12 voltról ment az áramkör, de nem lehetett vezérelni tranzisztort. Mindig átengedett a tranzisztor, még ha nem is adtam a bázisára semmit... Mi lehet a baj? Bárhogy próbáltam kötni ha a C és E közt pozitívra tettem, úgy se lett jobb...
Szia!
A kollektornak pozitívabbnak kell lennie az emitterhez képest NPN tranzisztornál. Teljesül ez a feltétel?
Szia!
Nem értem hogy gondolod, úgy is próbáltam, hogy pozitív ment a kollektorra, bárhogy csináltam mindig átengedett bázis nélkül...
Próbáld meg egy másik tranzisztotrral. Lehet, hogy ezt kinyírtad.
Szinte biztos hogy tönkrement, ha nem volt bázisáram korlátozás. Ha a bázist közvetlenül a + tápra kötöd, garantált halál.
Szia!
Akkor meghalt 3 db 2n3055 ös tranziszotor? Pedig ez egy kapcsolási rajzban volt, annyi különbséggel, hogy egy 750 Ohm os ellenállás, meg vele sorba egy led. (ez a jelzés, hogy megy) és utána volt a poti meg ez a tranzisztor. A csatolt kapcsolási rajzban a motorral pérhuzamosan miért van dióda? A tranzisztor jó lesz akkor egy másik 2n3055-ös?
Az egyik kérdésedhez leírom a 3 kulcsszót:
motor párhuzamos dióda Ezt így írd be az oldal keresőjébe, válts át intelligens keresőről hozzászólások közti keresésre és bogarássz, olvasgass egy kicsit, tutira meglesz a válasz! :yes:
Először inkább egy izzólámpát köss be a motor helyett.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |