Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Köszönöm! Egyébkét a toroidot hogyan lehet dobozba rögzíteni?
Van ilyen gyári rögzítő szerelvény is.
Bocs, hogy későn válaszolok. Ha beírod a Google képkeresőjébe, hogy triac dimmer, találsz sok fázishasításos kapcsolást. Rajzoltam egy pákaszabályzót.
Godzsi kérdésére válaszul összedobtam gyorsan egy áramkört. Remélem, működik.
Közös anódos kijelző kell hozzá, egy megfelelő előtét ellenállással (ez a rajzon nem szerepel!). Illetve az autós használathoz egy 5V-os tápegység. (Pl. 7805-tel; tele van ilyennel a fórum.) Működés: S0-t gondoltam a hátramenethez, S1-S5 az előre 1.-5. sebesség. Az S utáni szám jelenik meg a kijelzőn. Ha nincs sebességben, akkor a kijelző üres lesz! Lehetne finomhangolni, hogy az üres legyen 0 kijelzés és a hátramenet pl. "r", de ahhoz bonyolultabb megvalósítás kell, nem jön ki két IC-ből.
Köszönöm! Az nem gond,hogy a pákám ellenállása 35Ohm körül mozog?Szerinted össze lehetne rakni a kapcsolást próbapanelra?Egyébként a diódahídban milyen dióda az az 1B4B42??
Nem baj. A diódahídban azért raktam olyan diódát, mert az volt a szimulátorban Rakhatsz helyette nyugodtan 1n4007 et. Nyugodtan össze lehet rakni lyukacsos panelra.
Azt elfelejtettem, hogy a tranyót bordára kell tenni.
Hy!
230V-rol szeretnék muködtetni egy 1W-os power ledet az lene a kérdésem hogy müködhet ez a kapcsolás??
Nyolcáramkörös váltókapcsoló, amit keresel. Knitterest tennék, két db négyáramkörös váltót, azok elég jól bírják. Ha már mindenképp így akarod megoldani…
Sziasztok!
Relé segítségével kell hangfalat átkapcsolnom. A reléről mellékeltem képet. Ha ez a relé kibír 8A-t, akkor kiszámolva 4 Ohm-ra 256W, 8 Ohm-ra 512W terhelés mehet át rajt maximum. Valóban bír ennyit, szerintetek ? Köszi
Köszönöm szépen a válaszodat,sokat segítettél.
Ajánlom is hogy bírja, elég drága volt
Megtaláltam az adatlapját is: Itt van Az a lényeg, hogy 8A-t ne haladjam meg, az "Ohm" mindegy... Köszönöm
P= I^2*R
8^2*4=256 8^2*8=512, nem kell feszültség, az áramból és az impedanciából adódik. DE hihetetlen, hogy egy 28x12 mm-es másfél centi magas kocka képes 2 hangfalat átlkapcsolni, ekkora teljesítményekkel
Tudnátok mondani nekem olyan feszültség stabilizátor típust, amivel 45V-ból 12V-ot lehet kinyerni, maximum 0,5A elég. Mert ezek az UA7812 nem igazán bírná.
Köszi, már csak beszerezni lesz nehéz.
Viszont elfeledtem említeni, hogy kb +/-42 V-ról menne és +/- fesz kellene, max +/-15V. De +/-12 is elég Egész ügyes kis szerkezet,nem gondoltam volna,hogy így tekercselik a toroidokat
Sziasztok!
Megépítettem a csatolt kapcsrajzon lévő FM adót. Ki szeretném próbálni, de a mobillal, és a hifivel sem sikerült megtalálnom. Kb hány MHz-n sugározhat, ha L1 5 menetes? ( elvileg 88 - 108 között, de pontosabban kéne ) A 2N2222 helyett Bc547-et használtam, mrt azt írták, hogy az is jó bele. Hogy lehetne kipróbálni?
Szerintem próbáld meg valami régebbi rádióval, ami nem digitálisan keres adókat. Ott talán pontosabban be lehet állítani a sávot.
Am mobilon 0,05 MHz-enként lehet léptetni.
Az nem elég? Sajna nincs kéznél régi rádió. De az automatikus állomáskeresőnek is meg kellene találnia nem? Az antennát a telefon antennájához közel raktam (fülhallgató)
Szia!
Ilyet típusú FM adókat én is csak régebbi kézi hangolású vevővel tudtam befogni. Digitális vezérlésűvel szinte lehetetlen.
Hát jó.
Megpróbálok beszerezni / kölcsönkérni egy régebbi rádiót, de addigra meghalok a kíváncsiságtól, hogy működik -e a kreálmányom.
És arra nincs valami ötletetek, hogy hogy lehetne kipróbálni, hogy egyáltalán sugároz -e?
Miért jobb a toroid mint a rendes trafó?
Közben rájöttem, hogy az ébresztőóraában is van rádió, ráadásul az "hagyományos tekergetős" fajta.
De még ezen sem találom az adót. Mi a teendő?
Lehet, hogy egyáltalán nem is működik adó. Van áramfelvétele?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |