Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Távirányítós autó PIC-kel

Témaindító: Bukall, idő: Márc 26, 2007
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Bukall hozzászólása Márc 26, 2007 /

Hello! Remélem nem gond, hogy új témát nyitottam ezért, de hasonlót nem nagyon találtam. Szóval szeretnék készíteni egy távirányítós autót pic-el, és ehez kellene valamilyen tipp. Jó lenne ha lenne valamilyen megírt progi is csatolva, mert a programozas nem az erossegem. Előre is mindenkinek köszi
(#) X Sügi X válasza Bukall hozzászólására (») Márc 26, 2007 /

Hali!
Nem akarlak leoltani, de nem volt egyértelmű a kérdés. Mit akarsz megoldani a piccel? Mert ha nem egyértelmű a kérdés, nem fognak rá válaszolni! Egyébként én hülye vagyok ehhez, csak szurta a szemem..
(#) 925 hozzászólása Márc 26, 2007 /

Nem tudom, ragaszkodsz a PIC-es megoldáshoz?
(#) Bukall hozzászólása Márc 26, 2007 /

Nem ragaszkodok Csak vmi egyszerű dolog legyen. PIC az viszonylag egyszerű lenne. De persze más is jöhet!!

Gondolom az irányokat, előre-hátra dolgot akarod vezérleni?
(#) csonthulye hozzászólása Márc 26, 2007 /

Kis motrokkal gondoltam, és az előre hátrát és a jobbra balrát szeretném vezérelni. Annyit kéne végeznie az elektronikának, hogy a távvezérlő jele alapján kapcsolgatja a motrokon a feszeültséget és a feszültség polaritását.
(#) hhkfk hozzászólása Márc 26, 2007 /

rakj össze 2 db. hidat, azt vezéreldd pic-el

1 PIC (dekóder) kell az autóba
1 PIC a távirányitóba

és vmien adatátviteli cucc pl.:
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/434mhz_wireless.html

PIChez hülye vagyok
(#) csonthulye válasza hhkfk hozzászólására (») Márc 26, 2007 /

Na igen azt tudom hogy egy távirányítóba ami a jelet adja és egy a vezérlőbe ami a jelet veszi. Csak azt nem tudom hogy milyen vevőt/adót alkalmazzak, amivel tud a pic kommunikálni, és "elég" nagy a hatótáv (5-6m). A propeller clockban TSOP szenzor van használva, és egy infra dióda, de ahogy tapasztaltam 1m-nél nagyon nincs tovább a hatótáv. Ezért kellene vmilyen komplett terv, és a progi.

Csak egy ötlet! ha bemész a Tesco-ba és veszel egy távirányítós autót 3-4 ezerért és azt alakítod át az nem jó? Nem azért mert máshogy nem lehet megoldani, csak ez a legolcsóbb megoldás. Ha ragaszkodsz hozzá hogy te csináld az sokkal többe fog kerülni.

Hát én úgy gondoltam, hogy tehát 2 PIC. A távirányító az nem nagy elektronika- vezérlő, órajel, pár gomb, védőell, dióda. A vevő szintén egy PIC, ami két motrot vezérel. Ezek lehetnek 5V-os kis motrok amiknél elég annyit irányítani hogy melyik irányban forogjon. Jó lenne a saját verzió, az úgy érdekesebb. Nem akarok valamilyen holdjáró gépezetet csinálni, 32 funkcióval meg 20km-es hatótávval, csak egy kis autót, ami tök egyszerű.

Bukall=csonthulye - tesóm neve, véletlenül ezen jelentkeztem be
(#) Bukall hozzászólása Márc 27, 2007 /

Na nem tud akkor senki se tippet adni? Nem muszály pic-el, bár szerintem az lenne a legegyszerűbb, meg is csinálnám csak a progi... Meg azt nem tom milyen vevőket használjak meg minden...
(#) szabi83 válasza Bukall hozzászólására (») Márc 27, 2007 /

Idézet:
„Meg azt nem tom milyen vevőket használjak meg minden”

most akkor semmit semm tudsz, de valamit akkarsz

döntsed el, sztem elöbb pic oskola :yes: utána a hw
(#) Bukall válasza szabi83 hozzászólására (») Márc 27, 2007 /

Ha valaki nem fekszik és kell picekkel az attól még szerintem valamit tudhat....
(#) olibali hozzászólása Márc 27, 2007 /

Ha ez valamennyire segít:
http://www.astlab.hu/rc/rcmain.html
(#) Bukall válasza olibali hozzászólására (») Márc 27, 2007 /

Köszi, legalább valami kiindulási alap van.
(#) mspike válasza Bukall hozzászólására (») Márc 27, 2007 /

Szentem olvasd el Topi cikket a vezeték nélküli kommunikációról, és már meg is van milyen adó-vevő modullal akarod csinálni... a PIC progit valószínü senki nem írja meg neked.... Én egy 18F1320-al csinálnám meg és még rákeresnék arra is hogy pic programozó valami egyszerűbb (JDM) itt is találsz egy csomót és még rákeresnék a H-hídra is... (motor vezérlő kapcsolás) ha van egy minimális elektronikai alapod ezekből már össze hozod... szerintem.... De pl. 4 csatornás adóval már meg is oldod pic nélkül
mert, hogy van ilyen. 5 e forint a pár. Egy adó ami egy gépkocsi riasztó távirányítóra emlékeztett, tehát kulcscsomóra rakhatod és tök menő.... a másik oldalon amíg nyomod a gombot +5V (TTL) ad az adott gombhoz tartozó kimeneten. (sőt olcsóbb is mint 5e mert az már ugrókódos ami itt neked nem nagyon kell). Tehát röviden, minden féle programozás nélkül.... veszel egy ilyen adó vevő modult, privibe kérdezz és megmondom hol... aztán a vevő kimeneteire teszel szépen egy leválasztást... (elég egy tranyós... BC182 simán bázisáramos módon kapcsolóként használva, előtét ellenállás, ha lehet így hívni 10K-s 1/4 w és legalább 3 forint.... tranyók is hasonló árban...) Aztán tényleg rákeresel a H-hídra mert az nem hagyhatod ki.... és ha elég kicsire építed minden féle nagyobb trükk nélkül kis tranyókkal is megy.... Gondolom nem kell elmondani, de azé ide írom, minnél nagyobb motor annál több amper annál nagyobb (ekkor már FET-ek) annál nagyobb hűtés annál nagyobb cucc annál nagyobb motor.... és íme az ördögi kör. Szerintem szerezz két CD-rom motort... és csinálj belőle egy igazán kis kocsit, az a nehéz és a jó buli... az elektronika része pedig így nagyon nagyon egyszerű lesz.... Szerinted ?
(#) (Felhasználó 924) hozzászólása Márc 29, 2007 /

Hello! Én olyan adó vevő kapcsolást keresek, ami 4 csatornás, szintén ilyen célokra, aminek a kimenetén már csak az adott csatorna 0 vagy 1 szintje van- ha van ilyen... És az se ártana ha folyamatosan küldené a jelet. Ha nincs ilyen kapcsolás, mert még nem találtam, akkor valamilyen gyári darab is megfelelne.
(#) pbalazs válasza (Felhasználó 924) hozzászólására (») Márc 29, 2007 /

Profitech kft-nél vannak ilyen dolgok. Én ott vettem pár éve 433MHz adót, kódert, vevőt, dekódert. Ez 4 csatornás, ebből van az erősítőm távitányítója. A távirányító akkor kb. 5000 Ft-ból jött ki.
(#) (Felhasználó 924) hozzászólása Márc 29, 2007 /

Mármint 5000 Ft az adó vevő egyut ugye. Most én találtam egy RX-3302D4 tipusú vevőt. Ehhez milyen távirányítót lehet kapni, amivel vezérelni tudom?
(#) pbalazs válasza (Felhasználó 924) hozzászólására (») Márc 29, 2007 /

A távitányító mindenestül volt 5000. Már nagyobb a választék, lehet, hogy kijön olcsóbban, nem tudom.

Egy 433MHz ASK adóhoz minden 433MHz ASK vevő jó. Apróbb különbségek vannak. De menj el hozzájuk (vagy ahol találtad), és kérdezz. Nagyon segítőkészek voltak a Profitech-nél.
(#) 925 hozzászólása Márc 30, 2007 /

4 csatornát nagyon könnyű átvinni RF-en. Kel egy adó-vevő pár pl:433Mhz-re, és rá kell kötni egy HT12E-es kodoló ic, vagy MC145027 kodolót. Ezek 255 küönböző címre állíthatók be, és 4 bites adatot tudnak átküldeni. A vevő oldalon az RF vevőre rá kell kötni HT12D-t vagy MC145028-at ami visszakodolja az adatot, és már is megvan a 4 jel amit átküldesz. Ha akarod akkor kis trükkel 15 különböző dolgot tudsz kapcsolgatni. Ha kell küldök rajzot.
(#) unicorn válasza 925 hozzászólására (») Márc 30, 2007 /

Engem érdekelne...
És egy kis magyarázat is róla. Elolvastam az adatlapját, de egy kicsit bonyi...
(#) 925 válasza unicorn hozzászólására (») Márc 31, 2007 /

Nem bonyolult, majd még ma küldöm a rajzot
(#) pbalazs hozzászólása Márc 31, 2007 /

Én PT2262 és PT2272 kóder - dekóder párt használtam, szintén a Profitech-től.
(#) Bukall válasza 925 hozzászólására (») Márc 31, 2007 /

Mindenképpen küld, perszehogy érdekel
(#) Novak hozzászólása Márc 31, 2007 /

Tudjátok mit nem értek? Miért akar mindenki 4 csatornás rádiót egy autó irányítására??? Egy autóhoz mi kell? Előre-hátra-jobbra-balra. Ebből a 4-ből egyzserre legfeljebb 2-t lehet kiadni, illetve legfeljebb ennyinek van értelme. Hiszen egyszerre előre-jobbra és hátra is nem lehet menni Szóval bőven elég a 2 csatorna. A 4 csatorna már repülőkhöz szokott kelleni. De ha gondoljátok, végülis a 4 csatornával is el lehet játszani, csak feleslegesen bonyolítja a dolgot...
Üdv
(#) 925 válasza unicorn hozzászólására (») Ápr 1, 2007 /

Itt a kapcsolási rajz, adó, vevő a HT12-es ic-hez. Vevőmodult több helyen lehet kapni hozzá, én a conrad-nál kaphatót alkalmaztam, de másik fajta is jó.
(#) Bukall hozzászólása Ápr 1, 2007 /

Le tudod írni hogy Conrádnál melyik tipust használtad? Köszi
(#) 925 válasza Bukall hozzászólására (») Ápr 1, 2007 /

ADÓ-VEVŐ KÉSZLET 433,92MHZ
Rend. sz.: 130428
www.conrad.hu oldalon mégnézheted
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem