Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógépes CD-ROM autóba

Témaindító: attila26, idő: Júl 2, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) kareszka1984 hozzászólása Márc 28, 2009 /

Sziasztok!

Van egy számítógépes CD meghajtóm. Namost nekem nem fontos a lejátszás. Engem egyedül a tálcakitoló része érdekel. Hogy kóssem rá a feszültséget, hogy az "eject" gomb-al vezérelni tudjam a tálcát és az továbbra is rendesen működjön. Ergo gombnyomásra kitolja, gombnyomásra behúzza, megakadás esetén automatikusan visszahúzza? 6-9V körüli feszültségre gondolok +/- pólusokkal. Szükséges megtartani ehhez mindkét áramköri lapot, vagy elegendő a meghajtó elejében lévő lap is, melyen van az "eject" gomb, motor, stb...? Mellékelek képet is, talán az segít valamit...?!
(#) titi válasza kareszka1984 hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

Hali!
A motorok általában 12V-ról mennek, szerintem a 6-9V kevés lesz. A legegyszerűbb pedig, ha bennehagyod mindkettőt, és a tápcsatlakozóra kötöd be szükséges feszt. Márcsak azért is, mert a motor meghajtója a nagyobbik panelon van, a motor meg ugye a kisebbiken, ergó mindkét panel szükséges, hacsak nem építel saját meghajtást.
(#) nagyra hozzászólása Márc 28, 2009 /

Hali!

Én ehhez a témához csak annyit tudok hozzászólni, hogy nemrég a kezembe akadt egy dvd-rom... Poénból kipróbáltam a tálcakiadást, úgy hogy a motorra rákötöttem egy 9V-os elemet! Működött ! Persze a forgásirány a polaritástól függ...
(#) titi válasza nagyra hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Idézet:
„hogy az "eject" gomb-al vezérelni tudjam”

Ezt pedig csak úgy tudja, ha bennehagyja mindkét panelt, vagy:
Idézet:
„hacsak nem építel saját meghajtást”
(#) kareszka1984 hozzászólása Márc 29, 2009 /

9V-rol nekem is pödri simán, csak a polaritást kell mindig változtatni. És hol találnék ehhez kapcsolást, mármint a vezérléshez? Lényegében elég is lenne, ha csak ki/be bírnám mozgatni egy mikrokapcsoló nyomással. Szóval mikrokapcsolóval kinyitom, mikrokapcsolóval becsukom, becsukódás után ismét mikrokapcsolóval ki, majd mikrokapcsolóval be és így tovább... Tápnak egy ilyen akksira gondoltam, de létezik ugyanilyenből 6V-os is, szerintetek melyik lenne az ideálisabb és tartósabb?
(#) kareszka1984 hozzászólása Márc 29, 2009 /

Mellesleg autóba való átalakító rajzom van cd-romhoz...közzéteszem...no de azért várok választ az én kérdésemre is ám!
Alkatrészlista:
1 db 6 ohm / 10 W-os ellenállás
1 db 1N5401 -es egyenirányító dióda
1 db 7805 -ös (5V-os) feszültségstabilizátor
1 db 7812 -ös (12V-os) feszültségstabilizátor

cdrom_1.gif

(#) karpi válasza kareszka1984 hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Van ott egy kapcsolo a CD-DVD cucc talcatologato egyik "fogaskerekeben" az mintha ide oda kapcsol ott kene megmezni hogy is van ez .Mindenesetre a vegallasokat ez hatarozza meg .
(#) kisfeca hozzászólása Okt 13, 2009 /

Sziasztok! Lenne egy olyan kérdésem hogy a cd-rom-on ami van pllay gomb azt meg lehet hosszabbitani egy vezetékkel és kivezetni a kesztyűtartóból egy kézreesőbb helyre? Leszz valami gond, vagy simán megvalósitható? Köszönöm elöre is
(#) Stadi válasza kisfeca hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

Szerintem sima mikrokapcsoló van a gomb mögött. Megkeresed, melyik két kivezetést zárja rövidre a gomb megnyomása, és azokat kivezeted.
(#) kisfeca válasza Stadi hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

köszönöm
(#) gnorby88 hozzászólása Feb 27, 2010 /

Sziasztok. Nekem sikerült beleszerkeszteni a régi LG dvd olvasómat az autóba,és szépen megy is,csak nagyon halkan szól a hangszóró. Próbáltam az elején a füllhallgató kimenetnél, és hátul az audio kimenetnél is rákötni a hangszórót. Ugyanolyan.7805-ös és 7812-es IC-vel oldottam meg,úgy ahogy leírtátok.
Az lenne a kérdésem, hogy erősítő nélkül mekkora hangszórókat lehet rákötni az olvasóra anélkül hogy baja legyen?
(#) zsa hozzászólása Jún 29, 2010 /

sziasztok!

Igaz nem autóba hanem szobai használatra kell de ezért új topik fölösleges.

Lenne egy kis gondom 7805-ös feszültségstabilizátort és a adapter (12V 1,6 A kűlső hdd adapter) alap 12V-át használtam fel a cd-rom meghajtására . ami működik is.

7805-öst és egy diódát használtam az 5V előálítására. ( A gondom vele hogy a stabilizátor nagyon meleg (7x4 cm bordán) ez normális ? Ja a dióda nem a képen szereplő számú hanem amit leltem ép, de anélkül is melegszik.

A másik észrevételem a cd-rom alján ahol van a nagy ic- ott szintén pillanatok allat feltud melegedni jelentős hőfokra.

Lehet hogy a táppal lenne gond?

köszönöm előre is válaszotokat.

cdtáp.JPG

(#) Stadi válasza zsa hozzászólására (») Jún 29, 2010 /

Az első CD-ROM, ami most a kezembe akadt, azt állítja magáról, hogy 1.7A kell neki 5V-on. Ez nyilván csak a csúcsérték, de ha a felével számolunk, akkor is 6W-tal fűti a szobát a 7805. A bordánál nem az számít, hogy hányszor hányas, hanem, hogy mennyi hőt tud eldisszipálni. A 12V-os adaptered viszont a jelenlegi fogyasztás mellett szerintem közel csúcsértéken dolgozik.

Ha a stabilizátor meleg, és a borda nem eléggé, az rossz hőátadásra utal. Ugye használtál hővezető pasztát a stabkocka és a borda között?

Viszont, ahogy már a topik elején is felmerült, sokkal célszerűbb kapcsolóüzemű tápegységet építeni az 5V előállításához. Sokkal jobb hatásfokú, magyarul kevésbé terheli le a 12V-os adapteredet, és nagyságrendekkel kevesebb hőt termel. Hátránya, hogy - mivel több alkatrészből áll -, kicsit tovább tart összerakni, illetve a hozzá való tekercs sincs mindenhol polcon.

A CD-ROM alsó lemezéhez felteszem a motormeghajtó IC-ket szokták elhelyezni, hővezető gumival. Ezeknél normális, hogy fűtenek. De ha bizonytalan vagy, dugd rá a meghajtót egy számítógép tápjára, és nézd meg, úgy mennyire melegszik.
(#) zsa válasza Stadi hozzászólására (») Jún 30, 2010 /

Köszönöm válaszod

Elsőként is a stabilizátor - nak (7805) a hőelvezető képessége a bordán jó. van paszta és valami szigetelő gumi is allatta. (PC táp-ból buheráltam ki ) csak a borda melegszik de az rendesen.

Viszont a cd-rom-ot én is gondoltam tesztként beteszem a pc-be ( és ott feleannyira melegszik csak és minimális a hő.) viszont a 7805 általi 5V és a 12v-os adapterrel folyamatosan melegszik és nem normális módon.

Szóval csak a táppal van a bibi.
A készüléknek nem baj ha nagyobb ampert kap?

És még lenne valami ha azonos adapter-ről hajtom meg a cdrom-ot és LA4597 erősítőt akkor a cdrom motorzúgása (búgás) bele hallik (ez miért van?)
(Adapter 12V) - (Erősítő 12V) - (cd-rom TÁP)= motor + alap búgás hallatszik hangosan .
(#) zsa válasza zsa hozzászólására (») Jún 30, 2010 /

Annyira jutotta a cd rom motorja zúgása terén ,hogy ha az erősítő bemenetének negatívját és a cd rom vázát összekötöm akkor halkabban zúg de így is zavaró!

Mivel lehetne megszüntetni teljese a motor zúgást?

Igaz ha az erősítő és a cd-rom kőlön tápegységről megy akkor nincs ilyen probléma.

Mi a külömbbség a kettő tápegység és az egyről való üzemeltetés között?
(#) KTobi válasza zsa hozzászólására (») Jún 30, 2010 /

Földhurok, másképpen brumm. Néz utána, van itt egy egész jó cikk róla, két kondenzátorral megszüntethető.
(#) Szabi1 hozzászólása Aug 16, 2011 /

Hello!
Nekem van egy btc F565E cd-rom om !
Pc tápról működtetem, muködik audio cd olvasonak, csak azt szeretném megoldani, hogy előre hátra tudjat kapcsolni a zenéket
Van benne egy ic is : BD7902FS
Azon a nyákon ahol van a ejcect gomb beültetve van egy olyan hogy tra- tra + nem ezt kellene a földel összeérinten ha akarom hogy más számot indítson?
a play gombnak megvan a helye egy kábelt vezzettem ki amit összeérintek a gnd-vel és elindul a zene !!!
(#) Szabi1 válasza Szabi1 hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

Na megoldottam a zeneszám léptetést.
Van egy 17v-os tápom.
Eredetileg egy VHS Kazettaolvasójé volt.
Volt benne egy 7812-es és egy 7805-ös stab. ic.
Az a kérdés ha így bekötném őket akkor működne vele a cd-rom olvasóm ?
Eddig Pc tápról ment !
(#) abcdabcd válasza Szabi1 hozzászólására (») Aug 24, 2011 /

Ez így jó lehet , viszont lehet inkább soros diódát lenne érdemesebb belerakni, persze maradhat benne ez is a biztosítékkal, mert ezt ha fordítva kötöd be "büntet" kiégeti a biztosítékot, viszont ha a + ágba teszel be sorban egy diódát, és mondjuk szerintem inkább schottky-t tegyél pl 1n5822-t, az is 3A-es dióda, és így ha fordítva kötnéd be csak simán nem működne... nem kéne biztosítékot cserélni minden ilyen akciónál a biztosíték csak akkor menne ki, ha túlterhelés lenne...
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem