Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Víz alatti kamera
 
Témaindító: alex.25, idő: Aug 13, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) alex.25 hozzászólása Aug 13, 2007 /
 
Sziasztok!

Egy víz alatti kamera építésén töröm a fejem. Első nekifutásra nem kellene, hogy mozogjon, csak jó képet továbbítson és olcsó legyen. Tartónak befőttesüveget gondoltam. : )

Milyen kamerát tegyek bele, hol tudok olcsón valami használt és kis méretűt beszerezni? Sajnos úgy néz ki webcamból nem tudok videójelet nyerni, így valami más kell.

Gondoltam későbbiekben távirányításra, ill. a kép továbbítására rádiófrekvencián.

Sajnos nem nagyon vagyok otthon az elektronikai dolgokban, de szívesen barkácsolok. Meg tudok építeni áramköröket, de nem igazán értem, hogy miért pont akkor ellenállás kell és miért pont akkora kondi és miért pont oda. Jó lenne érteni is, hogy mi miért van, de sajna igazán jó könyvet még nem találtam erre.

RF-re tudtok valami jó leírást? Találtam sok rádió adó-vevő kapcsolást. Ezekből lehet olyat csinálni, hogy pl egy nyomógomb beindít egy motort az egyik irányba, egy másik meg a másikba??? Hány kapcsolót lehet rákötni egy RF adó-vevőre? Mindegyiknek külön freki kell?

Köszi mindenkinek a hozzászólást!!!
(#) alex.25 hozzászólása Aug 13, 2007 /
 
Ja, bocs, elfelejtettem az alapkérdéseket:
Szerintetek
- fehér ledek lók lesznek világításnak? ha igen, milyet, mennyit, stb.
- vagy inkább legyen infra-cuuc? ez macerásabbbnak tűnik nekem.

max 12 V-al szeretném meghajtani a ledeket, a camot, az adó-vevőt (ha lesz), meg mindent. : )

Köszi, még1x
(#) Frankye válasza alex.25 hozzászólására (») Aug 13, 2007 /
 
Idézet:
„Tartónak befőttesüveget gondoltam. : )”

Erről lebeszélnélek! A befőttes üveg anyaga erősen torzít, mert domború, ráadásul hengerelt üveg, aminek a felülete erősen hullámos.
Ha már dobozba akarod tenni, akkor optikai síküveg-dobozt készíttess üvegessel, mert az nem torzít, és kisebb a fényelnyelése is. Vagy, ha magad szeretnéd kivitelezni, akkor használj vékony plexi-lapot. Az összeragasztása macerás (lehet), a vízzáróságra nagyon kell figyelned!
(#) 925 válasza alex.25 hozzászólására (») Aug 13, 2007 /
 
"Frankye"-nek igaza van befőttes üveg nem igazán jó gondoltatt, ha olcsón akarod megoldani veszel egy jól tömitett villamosdobozt aminek csavarozható teteje van és arra vágsz egy abalkot, és sziloplaszttal beleragasztasz egy üveget. Mielőtt belerakod a kamerát azért tedd be a vízbe 1 napra. Azt nem tudom hogy nem e fog a dogozba páralecsapódás keletkezni, ezért szerintem célszerű lenne szilikagélt belerakni (új cipők dobozába szokott lenni). Kamerát meg OBI, TESCO-ba mézd meg akár 5-6 eFt-ért lehet kapni akcióba igaz csak fekete-fehér.
(#) huhuu hozzászólása Aug 13, 2007 /
 
Szia alex.25!

čn is akarok egy ilyet épiteni, de eddig nem sokra jutottam.

Kipróbáltam, hogy egy beföttes, illetve bébiételes üveg hogy birja a viz alatt. Leengedtem ameddig ért a madzag, kb 45 méterre, vártam aztán felhuztam. Nem tört össze a nyomástól, nem is volt benne viz sem.
Ami viszont fontos, ahogy Frankye is irta, nagyon torzitanak ezek az üvegek. Elég ha átnézel rajta, rögtön látod.
A másik dolog, hogy szerintem érdemes valami kötéllel rögziteni az egész kész kütyüt, mert könnyen elveszhet. Viszont ha már van kötél akkor esetleg kábelen is lehetne vinni az adatokat. Nem tudom, de lehet, hogy a viz alatt a rádiohullámok kevésbbé terjednek.
Akár webkamera is használható, csak pár méterrel lehet meghosszabbitani a kábelt, hosszab kábellel már nem ismeri fel a windows a kamerát. Ja és laptopppal természetesen.
čn vettem egy kicsi szines kamerát, amolyan megfigyelö kamerát. Ez rádióhullámos és kb tizen párezer volt, de azt hiszem van video kimenetes is és az csak 7 ezer körül volt, ha jól emlékszem.
Majd egyszer én is szeretnék komplett motoros propelleres irányitható kivitelüt.
(#) tbence3 hozzászólása Aug 13, 2007 /
 
Sziasztok!
Kb egy hónapja csináltam egy kamera forgató mechanikát. De ez csak egy prototipus. Nyák-ból és egyéb alkatrészekből dobtam össze.
Van benne 2 motor:
-jobbra, balra
- le, fel

Viszont tettem rá egy 3. motort ami a webcam optikáját tekeri -/+ De ezt csak úgy tudtam használni, hogy odafogtam.

Semmi vezérlő elektronikát nem csináltam neki, mert nem láttam sok értelmét. Mert egy léptetőmotorosat szeretnék most készíteni ahoz meg egy pc-s illesztés.

Ha kell tudok felrakni pár képet a V1.0-ról.
A kamera egy Canyon 23-as (model: cn-wcam23) A képminőségével meg vagyok elégedve.
Remélem tudtam egy kicsit bővíteni a téma eszmevilágát
(#) lgyk hozzászólása Aug 13, 2007 /
 
Hi!

Minikamerák

A víz elnyelési spektruma:

Kép: Hivatkozás

Látható, hogy az infrát előszeretettel nyeli el a víz, míg a kék/UV tartományban gyakorlatilag átlátszó. Fekete-fehér kameránál a legjobb világítás kék LEDellel érhető el víz alatt, ha a kamera elég érzékeny erre a tartományra.

Színes képérzékelők érzékenysége:

Kép: Hivatkozás

CCD-érzékelők érzékenysége (CCD érzékelővel nem tanácsos kék megvilágítást használni):

Kép: Hivatkozás

A szín egyébként csak akkor mérvadó, ha messzire kell világítani, pl. flux ledekkel.
(#) tbence3 hozzászólása Aug 13, 2007 /
 
Nektek megjelent rendesen a kép? Mert nekem csak egy keskeny csíkban. De ha másnak sem mutatná akkor felteszem melléketbe.
sorrendben:
1. watopt.gif
2. color sensor response chart.gif
3. image.gif
(#) alex.25 hozzászólása Aug 13, 2007 /
 
Köszi, nagyon rendesek vagytok.

Sajnos laptopom nincs, pedig az lenne az igazi. : )
Szóval mindenképp RCA kimenet kellene. Azért gondoltam eredetileg a befőttesüvegre, mert így körbe lehetne forgatni a camot. Tudtam, hogy torzítani fog, de nem gondoltam, hogy ennyire.

Van itthon egy régi kameránk, már nem használjuk (VHS-C 10x optikai zoom). Szerintetek ki lehetne belezni úgy, hogy viszonylag kis helyet foglaljon?

Amúgy egy ilyet találtam: http://www.hackaday.com/2005/02/05/underwater-video-camera
(#) Tücsök válasza alex.25 hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
Szesz!

Én is szeretném színesíteni a témát. Talán tudok sok ötletet adni a technikai kivitelezéshez. Az alábbi linken találtok videót a hajó építéséről.

http://www.youtube.com/watch?v=YdPUGtpP4QM

Három kamera van a hajón. 1. fedélközben a halradar és a műszerek mutatására, 2. leengedhető 8 méter vezetékkel, 3. a fedélzeten előre.

A videókapcsolatot egy 2,4GHz videóátjátszó teszi lehetővé. (13590Ft) Sokat próbálkoztam építéssel, pár méternél távolabb nem jutottam. Ez két éve tökéletesen üzemel, amíg látom a hajót szabad szemmel, addig tiszta a kép a parton az LCD-Tv-n

http://www.hardveraruhaz.hu/index.php?K%F6nig-Audi%F3-Vide%F3_wirel...Dt%F3_(VIDTRANS12KN)&kat_azon=20&sub_kat_azon=201&azon=5734

Három kamerát saját tervezésű videókapcsolóval kapcsolom, ha kíváncsiak vagytok rá, felrakom a kapcs/panelrajzot.

4 csatornás távirányítót használok, 2 csatorna az irányítás. A harmadik a vízalatti kamera le/fel. A 4. egyik fele adja kamerák kapcsolását, a másik a vízalattinak a világítását kapcs.

Amit a parton látok, azt a fedélzeten rögzíti egy PMP.
A "minirc.hu"-n találtok kb.27000Ft. Saját kamerája is van, külső jelet is rögzít, 2Gb-s kártyával az enyém 14 órát rögzít sztereó hanggal.

Panelkamerák 10 000Ft körül kaptok színeset. A leengedés sima, számítógépes szalagkábelről lehúzott 5 ér, egymás fölé tekeri a videomagnó ajtónyitója. Nem okoz gondot, az árnyékolás hiánya.

De nem untatlak bennetek, még van sok minden a hajóban. Nézzétek meg a videót és majd értekezünk!
(#) Clavia válasza alex.25 hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
Egy régi mobiltelefon VGA kameráját nem lehetne felhasználni erre a célra? (Nem tudom, hogy mennyire van "beleintegrálva" a telefony nyák-jába, remélem kevéssé. Tápellátásáról szintén fogalmam sincs. A továbbiakban a képett egy elég kicsi hatótávú rádióadó küldené a partra, az ottani vevőnek, ami egy handycam-re lenne kötve.

Motor és egyéb elektronika nem szükséges , a szerkezetet egy komolyabb (nagy dobósúlyú) horgászbottal dobnám be a vízbe, és kifelé csörlőzve pásztáznám végig a vizet.
Az egészet egy minimális átmérőjű alucsőbe szeretném beépíteni, a kamera egy plexi "ablakon" nézne ki, a másik végre pedig egy kemény forgókapocs kerülne.

Szigeteléshez gumiám pasztám van . Ezt mindenkinek tudom ajánlani, 300 Ft, és kiváló!
Mit tartotok az ötletek felől?
(#) Zuzmo_farok válasza Clavia hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
Csak 1 kérdésem van:
Mi a véleményed a rádióhullámok víz alatti terjedéséről?

Tudtommal 1-2cm amit túlélnek maximum.
Vagy cipelsz felette egy bóját, vagy kábelen küldöd az adatot.

A cuccok illesztését megnézem, hogyan rakod össze

Az ötlet nem rossz.
feltételek:
tiszta víz.
kis mélység/ saját fényforrás.
jól súlyozott kamera egység. mert ha húzod, akkor forgókapocsmentes képed csak hátra fele lesz,+ nem árt az iszap felett marad=> ügyesen kell húzni.

ezek már részletkérdések
(#) tbence3 válasza Clavia hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
Szerintem elég bonyolult lenne egy telefonnak a kameráját erre használni. Jobban jársz ha veszel egy megfigyelő kamerát. 4-5eFt-ért már kapni olyant ami jó lehet szerintem.
(#) Clavia válasza Zuzmo_farok hozzászólására (») Júl 3, 2010 /
 
Köszi a válaszokat!

Azt sajnos nem gondoltam, hogy víz alatt nem lehet rádiózni....
Ez azonban eléggé ellehetetleníti a horgászbotos ötletet, mert a legvékonyabb árnyékolatlan kábel is megvan 1-1,2 mm vastag, az árnyékoltról nem is beszélve, mert ugyebár csak ez lenne megfelelő. Mindenesetre így is tartható lenne ez a koncepció, mindössze a horgászbotos dobásról kéne lemondani. Be lehetne küldeni kézzel is, kicsévélni pedig szintén kézzel kéne.... Más az, hogy a kábel a folyamatos igénybevételt mennyi ideig bírná....

Basszus, lehet megcsinálom fixre, bójával vagy valami olyan szerkezettel, ami az iszapban pihen, és a tetejéből néz ki a cucc kipányvázom, kivezetem a kábelt a partra, azt a dugókat / lengő aljzatokat elrejtem a susnyásban Köszi a hozzászólásokat!
Ilyen 4-5 e kamerát hol kapni (amik itt fentebb láthatók nekem túl drágák sajnos
Világításra meg ott vannak 50cd-s LED-ek , Konthában minden szín 125 Ft, víz alatt pedig a melegedés se lenne gond.
(#) Tücsök válasza Clavia hozzászólására (») Júl 6, 2010 /
 
Nem kell a videójelhez árnyékolt vezeték, én kipróbáltam, a vízben nem szed össze semmi zajt. Ha a halakat akarod megfigyelni, arra lehet venni kulcstartó méretű kamerát. Felteszed az ólom elé vízmentes tokban. Otthon áttöltöd gépre.

Bővebben: Link
(#) tbence3 válasza Tücsök hozzászólására (») Júl 7, 2010 /
 
A belinkelt kamerát meg lehet venni már 4-5eFt-ért a nagyobb aukciós portálon is.

Egyébként ez azért nem lesz jó, mert nem élőképet ad. Szerintem Józsefnek valamiféle élő egyenes videó jel kellene.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem