Fórum témák
» Több friss téma |
Na szóval, akkor, hogy Vic barátomat cáfoljam, íme a képek. (A minőségükért - illetve annak hiányáért - szíves elnézéseteket kérem! Nem volt időm rendesen beállítani a képeket, ezért ilyen pocsékak, de ígérem, csinálok jobbakat is, csak érjem utol magamat!)
Az "elrendezés" (ti., hogy egymás alatt van a kijelző és a NYÁK) nem véletlen, ui. a doboz ilyen lesz, amibe így férnek el.
He-he,alakul ez rendesen,azért érdemes volt nógatni.A végkifejletet is szeretnénk majd látni.Hajrá!
Kösz, igyekszem, de hogy mikor jutok odáig...
Üdvözöllek Frankye!
A nyákok jobban sikerültek mint a képek! Egyébbként gratulálok! Erdgabot én noszogattam a dobozolással, ő meg téged! De így szép az élet! Üdv Leiszt Jani
Én csak hálával tartozhatom az ilyen KIVÁLÓ embereknek,amilyenek vagytok,szeretem az ilyen társaságot.Lesznek,kik kinevetnek a következőkért,de én mások sikeres építésének is tudok örülni s tanulok is belőle,nem magasztalás felém,de tulajdonképpen a hegesztő építő fórumon is ezért vagyok.
Bocsánat az off-ért.
Jani, Neked külön köszönettel tartozom a programozásokért, mert a PICkit2 is - úgy tűnik - életre kel a jóvoltodból.
Gabi, Neked meg a noszogatást köszönöm, ahogy Vic barátomnak is!
56kHz körüli négyszögjelet (0-5V) kell megmérnem, 20kHz méréshatárú eszközzel.
Olvasgatva addig eljutottam, hogy pl egy CD4040 -el le tudnám osztani a mérendő frekvenciát; gondolom akkor a negyede kell nekem. Hova adom a frekit? (Órajelnek? -ki lesz a kimenet?) Pár szóban elmondja valaki, mit hova kössek?
10-es láb a bemenet, s a négyes osztást a 7-es lábon kapod.
Sziasztok!
Csinálom ezt a frekimérőt: Bővebben: Link Nem tűnik egy bonyolult dolognak, de mégse setimmel minden. Amikor bekapcsolom, kiírja az "üdvözlő" szöveget, de nem lép tovább. Mintha nem lenne órajele a PIC-nek. Sokáig csak azt csinálta, hogy az lcd-n a karakterek is feketék voltak. Most már kiírja, de tovább nem lép, csak nagyon ritkán, de akkor is csak felvillan valahol hogy MHz vagy Hz és semmi további reakció. Kivettem a trimer kondit, és órajelhez két egyforma értékűt tettem be, hogy kipróbálni tudjam. Ellenőriztem mindent, egyszerűen nincs ötletem. A nyák rendes, nem zárlatos meg ilyenek... Valakinek ötlet? Én már kifogytam...
Van egy olyan érzésem, hogy nem 22~33pF-os kondik vannak a kavics mellett... Esetleg tegyél fel a panelról 1-2 jó képet.
Tekintettel arra, hogy 4MHz-es a kvarc, az ajánlott kondik 33pF értékűek lennének.
Jól megszivattam magam...
Köszi a segítséget! Már csak azt nem tudom, honnan varázsolok olyan értékűt
Ez így igaz, csak a nyák nem így lett tervezve. Viszont találtam
Ezzel a forgó kondenzátorral viszont mindig bajban voltam, mert nem tudom megmérni a kapacitását (nincs műszerem), vakon tekergetni meg...
Korai volt az öröm. Egy 33-as volt csak, a másik az csak 27-es. Ekkora különbséggel ugye nem fog működni?
És lenne még egy kérdésem. Oszciloszkóppal hogyan lehet megmérni az órajelet? Hova kell kötni a szonda csatlakozóti? A kvarc mindkét lábára?
Szerintem jó lesz, ha másra nem is, tesztelni. A szkópkábel egyik fele test (negatív) a tapintó csúccsal meg hol az egyik, hol a másik lábára léphetsz.
Kipróbáltam a 27 és 33-as kombinációt, de nem csinált semmit, csak fekete volt a kijelző első 8 karaktere.
Hát nagyon nem akar összejönni. Betettem mind a két helyre a kvarc mellé 22pF-os kondenzátorokat, de megint ugyan az. Semmi reakció.
Megnéztem szkópon egy kvarcot, amit próbapanelon kötöttem be, teljesen szépen működött. A frekimérőben is méricsgéltem és ott meg semmi. Szóval biztos ez a hiba. Átnézem a nyákot..
Na, működik. Bár nem tudom mi volt a baja...
Kicseréltem minden alkatrészt ami az órajelhez kell, meg lemostam a nyákot, PIC-et is újra programoztam, egyszer csak beindult. Azóta jó. Kár, hogy még nem tudok mit mérni vele Szkópon van olyan kimenet mérőfej beállításához, hogy: 5V, négyszög jel, 1kHz Ezen végezhetek próbamérést?
Végezhetsz, de a próbapanelon összerakhatsz egy 555 astabilt, állíthatót akkor más frekiket is állíthatsz, vagy egy kvarcoszcillátort, ezzel a kavarcokat is tudod mérni, vagy egy kis olcsó rádió oszcillátorát is méregetheted, egy 10 - 30 pF kicsatoló kondin keresztül.
Sziasztok!
A kerámia rezonátor vagy az oszcillátor a pontosabb? Köszi!
Szia!
Gondolom elírtad és az oszcillátor helyett rezgőkvarcra gondoltál. Egyébként a kvarc stabilabb és pontosabb is.
Sziasztok!
Anno ígértem egy tesztet, most mivel épp ilyen méréseket végeztem meg is ejtettem! 100V szinusz és négyszög bemenő jelnél szépen dolgozott! Tehát komolyabb bemenő feszültség sem okoz kárt a kicsikében ( Vicsys frekimérő ver2.) Üdv Leiszt Jani
Szia!
A jobb oldalira gondoltam. |
Bejelentkezés
Hirdetés |