Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Watson AS-5451

Témaindító: chipi, idő: Júl 1, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 5
(#) chipi hozzászólása Júl 1, 2010 /

Sziasztok!
Egy olyan technikai megvalósítást szeretnék, hogy saját erősítőmbe távirányítóval vezérelhető hangerő szabályzót szeretnék. Kaptam egy Watson AS-5451 típusú mély ládát. Ebből fel tudom használni erősítőmbe, hogy távirányítóval lehetősen vezérelni a hangerőt?
Nem találtam szerviz kapcsolási rajzot, az erősítőhöz, de jól látható a modulok rajta, az IR jel kezelése, hangszínt beállító modul és a végfok.
A benne található IC-k:
TC9149 ami a leírás szerint az IR jelet kezeli.
HEF4013BP -> erről nem találtam semmit sem.
HEF4066BP -> erről nem találtam semmit sem.
4DB TC9153 ami az Equalizer beállítását végzi el.
Utána már a végfok jön.
A TC9153 IC leírásában találtam egy kapcsolási rajzot ami gombos megoldással végzi el a beállítást a másik meg IR ről kapott jelek alapján, csak ott a vezérlést kell megépíteni.
(#) kadarist válasza chipi hozzászólására (») Júl 1, 2010 /

(#) klemo86 válasza chipi hozzászólására (») Júl 1, 2010 /

Az előerősítő (keverő) és a végfok részt bányászd ki szerintem egy az egyben… (illetve a többit bontsd le körülötte)
(#) chipi válasza klemo86 hozzászólására (») Júl 1, 2010 /

Elképzelhető, hogy valahol megtalálnám a kapcsolási rajzát a panelnak?
A másik gondom vele, hogy távirányítója elveszett és valahogy másik (univerzális) távirányítóval vezérelni lehessen?
Minden IR jelre reagál a visszajelző led, de nem tudja értelmezni a kapott jelet nyilván.

Gondolom a bemeneteken van 1-1 műv. IC, és utána jön egy - a jel útjában nem túl sok alkatrész - a vezérlésének valamivel több. Na, ezt jól megaszondtam Egy kapcsolási rajz sokat segítene a dolgon, mondjuk úgy megoldaná az egészet, mert azon tuti, hogy be van jelölve, mi meddig tart, meg ránézésre meg lehetne mondani, hogy mi kell, és mi nem.

(Ha lenne időd meg türelmed, csinálhatnál róla, így hirtelen nem találtam róla, nem tűnik bonyolultnak, csak a vezetékeket kell követni )
(#) chipi válasza klemo86 hozzászólására (») Júl 2, 2010 /

Csak kiméregetni minden alkatrészt belőle. Mert ennek van 5.1 -s bemenete, meg egy sima sztereó bemenete.
Az infra által küldött vezérlési jeleket megtalálom valahol az interneten, hogy egy okos távirányítót megtanítsak vele?
Ha jól látom a panelon nincsen PIC ic amiben program futna.
(#) klemo86 válasza chipi hozzászólására (») Júl 2, 2010 /

Kiméregetni se szükséges, mert egyrészt a színkódokat mindenki keni-vágja (ugye? ), másrészt elég, ha az IC-k tipusai fel annak tüntetve - először. Ebből a szempontból mindegy, mekkora a csatolókond pl, stbstb…
(#) chipi hozzászólása Júl 5, 2010 /

Bedigitalizáltam a panelt, meg megpróbáltam rárakni az alkatrészeket.
(#) klemo86 válasza chipi hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Nem semmi, szép munka A bemenetek direktbe a vezérlő IC-re mennek, úgyhogy ez lesz a Te bemeneted is, a kimenetet meg rögtön az EQ IC kimenetéről hozd le… Ha jól látom a végfok(-ok)nak külön tápja van, ezt is ki lehet iktatni.
(#) kadarist válasza chipi hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Kár, hogy tükörképek.
(#) klemo86 válasza kadarist hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Ja, de azért el lehet nagyjából menni rajta… Minimalista felépítés, a hülye diódázós leválaszátssal Erre kitalálhatna már valaki egy kompaktabb dolgot…
(#) chipi válasza kadarist hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Átfordítottam a nyákot is alkatrész felőli oldalnak. (tükörkép)
(#) chipi válasza klemo86 hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Mert arra gondoltam, hogy új panelra rajzolom át, csak mely áramköri részt vigyem át. Az EQ 5.1 csatornaként kezeli le a bemenetet? A panelon van egy forrasztási hely ahol V +- B+- C +- szerepel. Azzal mit lehet kezdeni?

Ha 5.1-es a bemenet, akkor minden csatornának külön van a cucca. Szerintem az egy előlapi vezérlő panel kivezetése lehet, mert az IR-rel párhuzamos kapcsolatot enged biztosítani… Csak ezen nyilván nem volt manuális vezérlés, csak távirányítós, ezért azt nem vezették ki.

Köszi a szakmai segítségedet! Most már én is tudom amit nem tudtam rajta

Igazából a célom az, hogy leválasszam és új panelra tudjam tenni maga a távirányítós és a keverő részt. (Sajnos nehezen látom meg, hogy ki merre szalad a panelon, mivel hobbi szinten foglalkozok elektronikával) Nagyobb teljesítményű erősítő projekt a célom.
Ez az EQ mennyire torzít a sima potis vezérléssel szemben?

Az 5.1 úgy van kialakítva rajta, hogy az 5 bemenetet végigviszi az egészen, a végfokoknál van egy szub rész összehozva… Ha sima 2 csatornás erősítőbe teszed, elég ezekből a dolgokból az egyik sztereót lebontani. Illetve ennek alapján a kapcsolását le lehetne kopírozni, hogy egyszerűen otthon is lehessen ilyet építeni (Én mondjuk a digitális dolgokat annyira nem részesítem előnyben, valahogy sokkal egyszerűbb az analóg, meg kevesebb "kacaton" megy át a jel…) Majd egy bemenetválasztót én is építek, mert egy szép kapcsolót szereztem egy videóról, és abból muszáj lesz egyet építenem! (a külső gyűrű 1-1 gomb jobbra és balra mozdítva - ez jó lesz hangerőnek - a közepében meg 3 gomb - eredetileg Play, Pause, Stop - ezekből a nagy lenne egy fő kapcsoló, a két kicsi meg a bemenetváltás felfelé és lefelé léptetve) De ez még odébb van…

A távirányító részt azért akarom megtartani mert (kényelmesség szempont) szekrény tetején lenne csak hely a kütyünek és mindig székre felállni, majd erősíteni ha kell rajta. Az erősítőn még gondolkodok, hogy 2 csatorna vagy 5 csati lenne rajta, ennek meghatározó döntéshozója az, hogy ha átépítenem másik panelra sztereó keveréssel akkor a távirányító akkor is tudna kezelni?
Esetleg lehetne egy olyan kérésem ha nem túl nagynak számít bejelölnéd nekem a panelon a fontosabb pontokat? Itt azt értem, hogy IR jel fogadó, feldolgozó, EQ. És EQ-ról meg már viszem tovább a jelet.

Csak kéne neki Ilyen dolgokkal még életemben nem foglalkoztam, meg kéne úgy próbálni, hogy valahol megszakítod azt a kört, hogy csak 2 csatorna maradjon rajta… Pl egy ellenállás egyik lábát kiforrasztod, vagy ilyesmi. A panelt mindjárt átnézem, és bejelölöm, ahol én gondolom Azzal segítenél még, hogy ha a végfokok úgyse kellenek, nézd már meg a tipusát, hogy tényleg pontosan le lehessen szedni az egészet.

Beírtam az IC típusait, meg a tápfesz helyét és a sub kimenetet.

Mindjárt készen vagyok, csak sok a rajzolni való A digitális hangerő IC-k alapján tökéletesen megtaláltam mindent
(#) klemo86 válasza chipi hozzászólására (») Júl 6, 2010 / 4

Egy kis szöveg a képhez: felül a piros a szub külön tápja, a többi piros a többi erősítő tápja és a kimenetek; a zöldek a tápok, amik kellenek a többi motyóhoz, a sárgák azok a jelek, amik közvetlenül (vagy csatolókondin) a hangerő IC kimeneteihez tartoznak (egy részük az EQ felé, a többi a végfokhoz). 5 sárga X van a csatolókondik után, ide jöhet az új végfokazrenál A szubnál nincs X, ott a szűrő elől és mögül is viheted a jelet, ha akarsz szub-szekciót bele… Tehát így már élesen látszik, hogy a határ! A zölddel körülvett "lényegi részhez" nem nyúlnék, nem is akartam most belebonyolódni (lehet amúgy, hogy tök egyszerű az egész, de már késő van hozzá, így is rajzolgattam most eleget ) Ha megnézed, 6 teljesen egyforma részt kell látnod a digitális hangerőknél, bejelöltem azokat is, amik nincsenek bekötve. Ezeket valószínűleg egyszerre kezeli az eszköz, ezeket már 3felé nem nagy dolog lebontani… Én egyben hagynám, max nem kötöd be ami nem kell - a bővítés lehetősége még meglenne

mod.jpg

(#) chipi válasza klemo86 hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

Köszi a berajzolást! Tudtam is használni, meg közben kiméregettem az átkötéseket. Megtaláltam mind a 6 csatornát.
Az elképzelhető, hogy a mély láda felé menő jel már meg van szűrve? Vagy is az alacsony frekis hangok mennek készre oda neki. Mert MP3 lejátszó segítségével rákötöttem az erősítőre direktbe a jelet és a mély ládán is normálisan szólt. Valahol az EQ előtt van megszűrve a SUB jel.

Amit nem értek, van rajta AUX bemenet is az 5.1 bemeneten kívül. Lehet, hogy a távirányítóval lehet bemenetet is választani? Mert amit én mértem az AUX kapun nem szólt mindegyik csatorna. Vagy csak az első 2 kimenet szólna?
(#) klemo86 válasza chipi hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

Elképzelhető… A lényeg, hogy mostmár használható rendes végfokkal
(#) chipi válasza klemo86 hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

A kimenő jelet ne szűrjem meg szerinted? Vagy a végére 4-10kohm ellenállást?
(#) klemo86 válasza chipi hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

Nem kell, ha a csatolókondi után vetted le a jelet, ahogy berajzoltam… Egy az egybe mehet a végfokra (úgyis arra illeszt, ha már az volt rajta eredetileg is - legalábbis elvárná az ember )
(#) chipi válasza klemo86 hozzászólására (») Júl 8, 2010 /

Az IC-ről jön le a kijövő jel. Szóval kell nekem csatoló kondít tennem utánuk, mielőtt viszem saját erősítőmre.

Meg még 1 kérdés, mivel nincsen távirányítom hozzá tudom valahol másképp pótolni?
(#) klemo86 válasza chipi hozzászólására (») Júl 8, 2010 /

Én a rajzon a kondik után jelöltem a vágást, de ha Te leszedted, akkor tegyél mindenképp oda, ha a végfokpanelen nincs! Valami univerzális kapcsi szerintem viszi…
(#) chipi válasza klemo86 hozzászólására (») Júl 8, 2010 /

Milyen értékűeket tegyek?
Vagy ami utána van azokat forrasztgassam ki és kössem utána?
Mert rendelnem kell úgy is új alkatrészeket és akkor legyenek azok is ujjak és frissek.
(#) klemo86 válasza chipi hozzászólására (») Júl 8, 2010 /

Ami utánuk volt, az jó lesz, általában 1μ elkót szoktak rakni…
Következő: »»   1 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem