Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   33 / 600
(#) elektrorudi válasza pucuka hozzászólására (») Júl 3, 2010 /
 
Sajnos nekem nincs módom hivatásszerűen foglalkozni akusztikával (bár szívesen tenném). Ezt a nívószint dolgot viszont egyáltalán nem értem. Mi lenne, ha 1 kHz-en sugározna ??? Mi lenne, ha nagyanyám még élne ?
De, hogy egyezzen meg a nívója az 1kHz szintjével, amikor azt sem tudjuk az mekkora? Ráadásul, az 1kHz szintje ugye nem egy abszolut szint, mint mondjuk az 1V vagy 1A. Az minden akusztikai berendezésnél annyi amennyi, az átalakítás hatásfokától függő szám.
Tudnál adni egy linket, ahol ábrák segítségével megérteném ezt?
(#) pucuka válasza elektrorudi hozzászólására (») Júl 3, 2010 /
 
Nem tudok ábrát küldeni (de utána nézhetsz egyetemi jegyzetekben, vagy szakirodalomban), meg azért messzemenő következtetéseket sem kell tenni (a nagymamával kapcsolatban). Csak egy kicsit ismerni kellene az átviteltechnikát, és az átviteltechnikai méréseket. (az akusztika is része az átviteltechnikának) Pl. egy átviteltechnikai berendezésnek a szintjeit akkor is be kell állítani, ha éppen a csatornán nem folyik aktív átvitel (beszéd), és a 0 dB nívóhoz be kell tudni állítani a pilot jel szintjét is.
Ez nem tartozik ugyan szorosan a támához, de a mérés módszere ugyan az.
A hangnyomás szint akár tetszik akár nem abszolút szint, hiteles hangnyomás mérővel mérve, és semmi köze az átalakítás hatásfokának.
(#) elektrorudi válasza pucuka hozzászólására (») Júl 3, 2010 /
 
Szívesen okosodnék (írni is tudnék ezt-azt), de nagyon eltérnénk a topic témájától. Köszi.
(#) shalafi.66 válasza szamóca hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
Szép árlistájuk van.
(#) shalafi.66 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
A jelenleg érvényes mérési ajánlások és szabványok, illetve a józan ész szerint sincs kiemelt szerepe az 1kHz-nek, vagy az ott tapasztalt hangnyomásszintnek hangsugárzók mérésénél.

A hatásfokhoz viszont nagyon is sok köze van a mérhető hangnyomásszintnek, vagy inkább hangintenzitásszintnek. Legtöbb esetben ettől függ, hogy mit tapasztalunk egységnyi bemenőteljesítménynél, ez pedig alapvetően meghatározza, hogy mi történik kétszer, háromszor, sokszor több W-nál.
(#) shalafi.66 válasza elektrorudi hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
Mindent biztosan nem, de ez a terület elég jól le van fedve használható információkkal.
(#) Norberto válasza gg630504 hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
Alátámasztom.

2 hónap kimaradás után szabályszerűen hisztizés léphet fel a hangjában.

Sőt, egészen másképpen szokott szólni egy halványzöld és egy sötétzöld dobozba épített erősítő is.
(#) szamóca válasza Norberto hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
Komplett piac épült ki ezekre a méregdrága tápkábelekre, amikért több százezer (vagy millió)forintot kérnek.
Érdekesség gyanánt megjegyzendő, hogy az átjátszó kábelek, hangsugárzó kábelek, sőt a készülék belső vezetékeiért, védőbiztosítékokért is csillagászati összegeket kérnek.
A legmeglepőbb számomra, hogy ezeken jelölik a bekötés irányát.
(#) MaSTeRFoXX válasza szamóca hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
Szerencsétlenek, ha tudnák hogy a konnektorból, amibe dugják a méregdrága hálózati kábelt, milyen kötéseken, és vezetékeken keresztül kap áramot a szolgáltatótól.
(#) shalafi.66 válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
És milyen jelalakkal..... Van ahol annyian lógnak a hálózaton, hogy csúcsidőben simán négyszögesedik az 50Hz. Hogy ezen pl. nem segít a madzag, az meg szinte biztos.
(#) MaSTeRFoXX válasza shalafi.66 hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
Ja, igen. Erről nem is beszélve. Erre bezzeg nem gondolnak az audiofílek.
(#) pucuka válasza shalafi.66 hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
Már hogy a bánatba ne lenne "kiemelt" szerepe az 1 kHz en mért jelszintnek. Ez a viszonyítási alap minden többfokozatból (egységből) álló hangfrekvenciás átviteli rendszernek, és a hangsugárzó ennek csak az egyik eleme, és a mélysugárzó ennek az egyik része.
A hatásfok, márminthogy a hangsugárzó mekkora villamos teljesítményből mekkora mechanikus teljesítményt (hagnyomást) ad le, természetesen fontos paraméter, de ebből akkor lesz érzékenység, ha egy alapszinthez viszonyítjuk, és ezt jelölik a kopasz dB vel, ami csak egy viszonyszám önmagában, nem de?
Amúgy szerintem jogos a feltételezés, hogy egy mélysugárzót nem önmagában, hanem egy hangsugárzó rendszer részeként használsz, és így követelmény a szintillesztés. Nyilván sokat, sokfélét kell (lehet) mérni egy hangsugárzón, de most csak az alsó határfrekvencia értemezéséről folyik a diskurzus.
Ezek szerint úgy gondolod, hogy soha semmit sem lehet mérni, mert mindíg mindennel összefügg? Hát tévedsz, léteznek ennél bonyolultabb mérések is, mint egy hangsugárzó frekvencia - hangnyomás görbéjének felvétele.
(#) szamóca válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
Már erre a vonalra is ráálltak.
Vagy a készüléktartó tüskékre, amikért millákat kell perkálni.
(#) szamóca válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
Igen, és be is kell járatni őket, mert egyébként nyersen szólnak.
És ezt sokan hiszik.
(#) zenetom válasza szamóca hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
Biztos azért ilyen drágák ezek a tyúkbelek, mert már beleépítették az összes kodek IC-t, így ha digitális jelet kap, dekódolja és a vezeték másik végén már a dekódolt HF jel jön ki. És azért fontos a bekötés iránya, mert ha meg HF jelet rakunk rá, akkor azt a másik végére kell és kódolja digitális jellé
(#) pucuka válasza szamóca hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
Engem nem az zavar, hogy vannak ilyenek, mindenki azt csinál a pénzével amit akar, hanem sokkal inkább, hogy ilyen parasztvakítások miért nem nekem jutnak eszembe.
(#) szamóca válasza pucuka hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
No igen, de ehhez is kell befektetés nem kevés.
Azon kívül ha egy ilyet a kezedbe veszel, nem lától, érzel formanyomó összetételből származó fodrokat, amiket te reszelgetsz le otthon. Az a baj hogy mára már ezt a színvonalat kellene standardként tekinteni, (2010-et írunk!) és a hétköznapokban használnunk, e-helyett gagyisodunk erőteljesen visszafelé. Mára az a jó ami rossz.
Régen egy készüléket úgy terveztek hogy minél kisebb alkatelemekre bontható, s ezzel olcsón javíthatóvá tegyék őket. Ma egybeöntve kapod, és egy ellenálláshiba miatt kidobod az egészet. Haladás,ugye?
Az hogy van rá kereslet, nekem mindig azt a történetet juttatja eszembe, amikor egy embereket tesztelő társaság az usákoknál arra kereste a választ, hogy meddig lehet a reklám erejével hatni az emberekre.
-Megunta kutyáját-macskáját egyéb házi kedvencét?
Büdös, zajongó, mindig útban lévő, ellátásra szoruló, nem kevés pénzbe kerülő házi állatát?
-Vegyen követ!!
-A kő minden eddigi gondot levesz a válláról!

És vették, nem is kevesen.
Azonban ők még tovább mentek, amikor a vásárolt kőnek ilyen reklámot nyomtak.
-Ha már van otthon köve, ne hagyja szomorkodni!
Garantáltan lágy hullámú lagúnában, kellemes környezetben tudja nyaraltatni kedvenc kövét!

És erre 16 jelentkező akadt!
(#) pucuka válasza szamóca hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
Ezen jót lehet vitázni. mondennek az oka a marketing. Lehet vitázni, hogy mi a jobb. A marketing szerint egy termékbe csak annyi értéket szabad beletenni, amit megfizetnek, no meg a haszon.
Az emberek általában a szemükkel értékelnek, tehát a lényeg, hogy mutasson. (nem új keletű a dolog, japán rádiók króm - ár összefüggése) Ja, és ne javíts, mert azt aztán senki meg nem fizeti.
Másrészt fogyasszuk, fogyasszunk, ne tartson sokáig, mert akkor nem kell másikat venni. Ha a fogyasztás nem nő, nem lesznek új munkahelyek, ha nem lesznek új munkahelyek, csökken a fizetőképes kereslet, mert a populáió növekszik, hogy az egyensúly fenntartható legyen olcsóbban többet kell gyártani, stb stb. a vége(?) gagyi. Jó lenne tudni hol a vége.
(#) shalafi.66 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
Ez viszont másképp működik. Hangsugárzók mérésekor Semmiféle szerepe nincs az 1kHz-nek, ez maximum a SAL hangfalépítő füzet butaságai közé sorolható be.

A mértékegység viszonyítási alapja pedig teljesen irreleváns abból a szempontból, hogy mi történik 40-100-200 vagy 300Hz-en, és ezt hogyan értékeljük. Hangsugárzóknál szélessávban mindig az átvitel egyenetlenségeit figyelembevéve egy középértékhez, vagy egy viszonylag széles tartományban egyenes szakasz hangnyomásához viszonyítunk, ez lesz a 0dB.

A hangszórók érzékenysége is más, ott ref. hatásfok és érzékenység van, ezek a csatolt képlet szerint, a T-S paraméterekből következő, féltérben érvényes értékek.

Ezek tényleg nem bonyolult dolgok-mérések, viszont éppen ezért úgy hiszem, nem érdemes saját elméleteket gyártani, hanem illő, és hasznos is elfogadni, megtanulni a már létező szabályrendszereket.

ref.érz.png
    
(#) Norberto válasza szamóca hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
Azt elfelejtetted megemlíteni, hogy használat / fogyasztás előtt minden vezeték meghámozandó!
(#) pako válasza Norberto hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
Szabadalmaztatni kellene egy olajjal, vagy sörrel töltött vezetéket, amiben jobban csúsznak a töltések!
(#) Norberto válasza pako hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
Nem is hülyeség!
(#) szamóca válasza pako hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
Nevetni fogsz! Van olajszerű géllel töltött IC kábel.
(#) pako válasza szamóca hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
Nevetés helyett megdöbbentem. Utána is néztem, gugli első wikipédiás találata szerint a telekommunikációban is használják. Bár a mosoly sem maradt el, a folyadék neve: icky-pick.
(#) pucuka válasza pako hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
Én se tudtam erről, de arról van tudomásom, hogy interkontinentális tengeralatti kábelt Anglia és Egyesült államok között készítettek "elosztott paraméteres erősítővel" amit bele extrudáltak a kábelbe.
(#) gg630504 hozzászólása Júl 4, 2010 /
 
Azt hiszem, ki kell fejlesztenem és piacra kell dobnom hangfrekvenciás SWR-mérőt.
(#) Hollowdrums hozzászólása Júl 5, 2010 /
 
(#) zoly15 válasza Hollowdrums hozzászólására (») Júl 5, 2010 /
 
Oké hogy vasmagos tekercs ami fel van mágnesezve . De mi a csuda ez?
(#) zoly15 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 5, 2010 /
 
Hű! :eek2: Köszönöm! Nem is sejtettem mi lehet ez...
(#) Action2K hozzászólása Júl 6, 2010 /
 
"Azért a víz az úr" Bővebben: Link (2.45-től elég érdekes a látvány)
Következő: »»   33 / 600
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem