Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   35 / 200
(#) peter1995 hozzászólása Máj 22, 2010 /

Na akkor most már tökre nem értem.Ha kiszedtem a trafót rakok fel képet.Arról meg tudjátok mondani hogy melyikhez hányat kell tekerni.?Mert most már annyi mindent hallottam hogy már nem tudom hova tegyem.
(#) KTobi válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 22, 2010 /

Ha neked csak a +-40V kell, mint ahogy gondolom, akkor a visszacsatolást is arra kell kötni átalakított osztókkal. Egyedül az IC táplálására kell vigyázni, az honnan van megoldva. Ha ATX táp, akkor átkötni a készenlétire, ha nem, akkor arra csak egy gyenge kivezetést hagyni. Minden ami felesleg azt ki kell takarítani a tápból. Majd átláthatóbbá fog akkor válni.
(#) didyman válasza ptesza hozzászólására (») Máj 22, 2010 /

Feszfigyelésre, ha az új értéket akarod terhelni és stabilan tartani, akkor az új értékről célszerű leosztani.
(#) peter1995 válasza KTobi hozzászólására (») Máj 22, 2010 /

Igen csak a +-40V kell.Más nem.ATX táp.
(#) szilva válasza mugab hozzászólására (») Máj 22, 2010 /

Az arányokat nem lehet a végtelenségig eltolni. Ha az eredeti menetszámok mellett elkezded emelni a kimenetet, akkor az azzal jár, hogy az energiaátvitelben a kitöltési tényezőt növeled. Magyarul a szabályozásnak kevesebb tartaléka marad (a maximális kitöltési tényezőig) a kompenzálásra terhelés esetén (kisebb átvitt teljesítmény). Tapasztalatom szerint a 12V-os ágat kb. 18V-ig lehet úgy megemelni, hogy még a szabályozás is tudjon normálisan működni.

És igen: a 200V-os diódák is lehet, hogy határra kerülnek a 12V-os ág 40V-ra megemelésekor. Tapasztalataim szerint a 12V-os szekunderen a négyszögjel csúcsértékben minimum 30V szokott lenni normál üzemben (ez táp típustól is függ, lehet akár 40, extrém esetben 50V is), ha a kimenetet háromszorosára emeljük, akkor itt elvileg 3x ekkora feszültség fog megjelenni, ami már könnyen 100V felett lehet. A diódákon meg legrosszabb esetben a csúcsérték duplája eshet, azaz akár 200V-nál több is.

Talán értelmes kompromisszum a menetszámot kb. a duplájára emelni és a szabályozásba is belenyúlni. Így (2x) 35-40V kihozható belőle úgy, hogy normál tartományban működik a szabályozás.
(#) KTobi válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 22, 2010 /

Akkor a szekunder oldalról a kivezetésektől haladva szedj ki mindent a 3,3; 5 és12Vos ágban. Soros folytókat, kondenzátorokat, még az egyenirányító diódákat is, csak azt figyeld meg, hogy a trafó melyik kivezetése mén az 5Vos egyenirányításra és mi a 12Vosra. A 3,3V áteresztő része is kidobható. Az ICkörül vissza kell rajzolni a dolgokat, már mikor meglesz a lecsupaszított táp. Hogy honnan kaphatott feszültséget, mekkorát, azt áttenni a készenlétire. Ha 12Vos igényel, akkor megemelni a készenlétit, ha nem akkor 5Vos ventilátort kell majd szerezni.
Sajnos át kellene látni a működését ilyen komoly átalakításhoz.
(#) szilva válasza KTobi hozzászólására (») Máj 22, 2010 /

Készenléti oldalon sokszor két tápfeszültséget állítanak elő. Általában az egyik az 5VSB, a másik a vezérléshez megy, így jó esetben a készenléti oldalhoz nem is kell nyúlni, maximum a javasolt 5V-os venti kötendő oda.

Egyébként abban tökéletesen igazad van, hogy úgy nem lehet előbbre jutni, ha nincs rajz a konkrét tápról, és mivel ez általában nem szokott lenni, muszáj visszarajzolni a panelről. Erre szoktam mindig azt mondani, hogy sajnos egy PC-s táp átalakítására nincs általános recept.
(#) peter1995 hozzászólása Máj 22, 2010 /

Naszóval.Itt vannak a képek.A 2 dióda a 5és6 lábakhoz van kötve.
(#) mugab válasza szilva hozzászólására (») Máj 22, 2010 /

A képeket látva ennek a tápnak a rajza megtalálható itt 2003-as ic-vel és valszeg mercury
(#) peter1995 válasza mugab hozzászólására (») Máj 22, 2010 /

Nem Mercyri.Acorp
modell:LC-A300ATX
(#) szilva válasza mugab hozzászólására (») Máj 22, 2010 /

Valóban segítség lehet, még ha nem is teljesen ugyanaz. Én nemrég épp egy 2003-as IC-vel szerelt tápegységet javítottam, és az itt, a topicban is megtalálható rajz alapján tájékozódtam. Apró eltérések ugyan voltak, de a lényeget mindenképpen jól mutatta a hasonló rajz.
(#) szenna hozzászólása Máj 24, 2010 /

Sziasztok!
A következő problémában kérném a segítségeteket:
Szeretném megoldani, hogy egy ATX PC tápról két alaplapot tudjak egymástól függetlenül ki-be kapcsolni.
Kicsit részletesebben: az egyik alaplap gyakorlatilag 7/24-ben működik (házi NAS). A másik alaplap az asztali PC, így ez csak időszakosan van csak bekapcsolva.

A következőket sikerült eddig saját kútfőből (és persze a goggle segítségével) kideríteni: az ATX szabvány szerint (részletesen itt: http://www.formfactors.org/developer/specs/ATX12V%20PSDG2.01.pdf 23.oldal) a táp a POWER_ON (PS_ON) alaplapi vezetékén (http://pinouts.ru/Power/atx_v2_pinout.shtml) (16. pin /zöld vezeték/) kikapcsolt PC esetén TTL "high" van, amit bekapcsoláskor az alaplap "low"-ra húz.

A probléma: készítettem egy 24pin ATX Y elosztót, tehát az összes tápból jövő vezetéket szétosztottam 2 felé. Mivel az egyik alaplap folyamatosan be van kapcsolva, ezért a 16.pin mindig alacsony szinten van az asztali gép alaplapján is (hiszen a szerver alaplapja alacsony szintre húzza), így az asztali gép alaplap "azt gondolja", hogy be van kapcsolva.

Megoldás (szerintem): kellene egy kis áramkör ami emulálná az asztalipc alaplapnak a logikai magas szintet, hogy "az" be tudjon kapcsolni, vagyis földre tudná húzni, majd kikapcsolásnál "elengedni". A tápról tudok 5V szedni, de azt nyilván nem köthetem egy az egyben az alaplapra.

Szóval a fenti próblémára szeretnék Tőletek megoldást kérni. Mivel "komolyabb" dolgokra nem vagyok berendezkedve (panelgyártás) ezért a lehető legegyszerűbb (egy forrasztópákával megoldható) megoldás érdekelne. Előre is köszönöm MINDENKINEK!!!

(és bocsánat a láma kérdésért...)
(#) szucsip válasza szenna hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

Szia!

Mivel a szerver állandóan megy, így a tápot nem kell kikapcsolni, és ez könnyíti a dolgot.

Ha kicsit visszább olvasol, akkor a kolegák már írtak sok okos dolgot, én onnan merítve írom, hogy: Csak a PG vezetéket kell be vagy ki kapcsolni az asztali gépnél.

Tehát a lilát. Mert az nem fog úgy akkor elindulni, ha ott 0 szint van. És azt hiszem, hogy azonnal le is áll, ha azt logikai nullára teszed.
(#) mugab válasza szenna hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

A PS on-al a gép üzen a tápnak, ami neked kell az a power ok vagy power good jel mert azt a táp adja a gépnek hogy bekapcsolhat. Az meg gyakorlatilag egy kapcsolóval megoldható...
Szerintem.
Pf megelőztek...
(#) szenna válasza mugab hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

Először is köszönöm a gyors hozzászólásokat!
Az a problémám, hogy az utána olvasásaim szerint a bekapcsolás folyamata a következő:
1: 230V-ot megkapja a táp
2: megyomom az előlapi bekapcsoló gombot, ami az alaplapra csatlakozik
3: az alaplap ellenőrzi, hogy a PS_ON (POWER_ON) vezetéken milyen jelszint van (innen tudja, hogy a gombnyomásra be kell kapcsolnia vagy ki)
4: ha magas van akkor földre húzza
5: a táp elindul (önteszt) és amikor minden kimenő feszültsége stabil, a POWER_GOOD (PS_OK) vezetékén magas szintre vált és ez egészen addig így is marad még ki nem kapcsoljuk (vagy meg nem szűnik a 230V)

Ha ez a menetrend stimmel (http://www.aitechsolutions.net/pchwtrblsht.html ATX PSU power up sequence and cable connector pinouts címszó alatt) akkor ha a szerver alaplap bekapcsolt állapotban van, a PS_ON alacsonyra van húzva a PS_OK pedig magasra.

És mivel az alaplap bekapcsoláshoz azt (is) ellenőrzi, hogy a PS_ON magas szinten van-e, így mivel földön van a szerver alaplap által nem fog bekapcsolni.

Félreértek valamit?
Köszönöm a segítségeteket!!!
(#) szilva válasza szucsip hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

A lila a készenléti 5V, nem a "power good", a PG szürke szokott lenni.

Amúgy nem hinném, hogy ennyire egyszerű lenne, ha az alaplap megkapja a tápfeszültségeket, akkor ugyan lehet, hogy RESET-ben tartja a processzort a PG hiányában, de attól még az összes áramkör tápfeszültség alatt lesz. Ha tényleg meg kellene valósítani ezt a működést, akkor én valami bitang áramokat elviselő MOSFET-eket tennék a tápágakba, és azokat kapcsolnám a második alaplapról jövő PSON jel függvényében. De ez az egész eléggé olyan "jobb kézzel a bal fülemet" érzéseket kelt bennem, én nem valószínű, hogy csinálnék ilyet. Inkább az állandóan működő alaplaphoz építenék egy olyan tápegységet (akár hagyományosat, nem kapcsoló üzeműt), ami csendben elviszi azt éjjel-nappal.
(#) mugab válasza szilva hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

Hoppá bizony igazad lehet , viszont egy kisérlet mindent eldönhet
Amúgy én vennék egy másik tápot 3000-ért, tán az a legegyszerűbb, igaz akkor hol marad a kihívás
(#) szenna válasza szilva hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Igen, abban igazad lehet, hogy az összes áramkör áram alatt lesz, de én egy próbát tennék. (Ha nem is MOSFETben de relében már én is gondolkoztam). Külön tápot nagyon nem szeretnék (nincs hely). Nekem még mindig az az egy nem tiszta (és erre irányult az eredeti kérdés is):
a POWER_ON-t az alaplap állítja: földre húzza ha be szeretné kapcsolni a tápot; elengedi ha ki.
Mivel ez nálam mindig földön van (a másik alaplap által) így "ő azt hiszi", hogy be van kapcsolva.
Ezért gondoltam, hogy ha tudnék neki biztosítani egy "mindentől független" magas jelelet a POWER_ON-ján akkor rá tudnám venni, hogy bekapcsoljon.
(#) didyman válasza mugab hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

300ms-on belül, hogy a tápfeszek megjelennek, különben az alaplap indítása tiltott lesz és táphibát fütyül. Tehát itt eleve bukik. Én nem tökölnék ezzel, de FET/relé, és logika, ami az alaplapi PS-ON és PG jeleket lekezeli, előállítja.
(#) didyman válasza szenna hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

A PS-ON az egyirányú, laptól a táp felé. Hiába biztosítasz rajta akármit .
Ehhez vagy csinálsz logikát (nem bonyolult) vagy bontasz/veszel egy PSU supervisor IC-t-pl a TPS3514 és ehhez csinálsz egyszerű kapcsolást.
(#) szenna válasza didyman hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

húúú...
Az egyirányú dolgot megértettem (bocs, de mint ahogy a hozzászólásaimból valószínűleg látszik nem ebből élek )
Viszont akkor a "hogyan tovább" nem egészen tiszta.
Mint írtam valami egyszerű (persze ha egyáltalán van) megoldás érdekelne, mert panel gyártásra meg tervezésre nem nagyon vagyok berendezkedve.

Még egy valamit nem értek:
ha megy a táp (hiszen a server alaplap bekapcsolta), minden fesz megvan POWER_OK megvan, akkor miért nem tudom az aszatlipc alaplapot bekapcsolni?
(#) didyman válasza szenna hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Kikapcsolni nem tudod, ez a nagyobbik baj . Próbálok valami hevenyészett ötletet adni. Szerezz relé(ke)t, amiben van 4 vagy 5 áramkör összesen (ha van -5V igény, akkor kell 5ák), ezek közül háromnak el kell bírnia 20A-t, tekercsek ideálisan 5V-osak, de ha macerás, akkor 12V-os is jó. A reléket egy P-csatornás FET kapcsolja (relék tekercslábain legyen dióda!), source az 5(12)V-on, drain a relék közösített egyik lábán (másik lábak GND-n), gate egy kb. 10k-s ellenállással felhúzva az 5(12)V-ra, és egy 1k-s ellenállattal a PS-ON ágra kötve. 12V esetén szükség van egy soros zener diódára is, értéke 6,8, de inkább 7,xV körüli. A relé által kapcsolt 5V-os ágból egy RC taggal állítjuk elő a PG jelet: Soros 10k-s ellenállás, 22µF kondi a föld felé, közös pontjuk pedig a PG lábra.
Nagyjából ennyi így hajnali egy körül.
(#) ptesza válasza didyman hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Igazad lehet ez jó ötlet!
(#) szenna válasza didyman hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Nagyon köszönöm a segítséged (és mindenkiét), de sajnos ez így leírva nekem nem egyértelmű. Én így ehhez kevés vagyok (ennyi alaktrészhez már kapcsolási rajz, panelgyártás kellene (azt hiszem)).
Gyakorlatilag ez a "hol tudom ezt megcsináltatni" kategória lenne a számomra, ami meg már nem valószínű, hogy a "még megéri" kategória.
Az így is sok segítség mellé nem szeretnék még többet kérni, de ha esetleg tud valaki segíteni a kivitelezésben (akár csak a "hol tudom ezt megcsináltatni?" kérdésre valami ésszerű válasszal) azt megköszönném.
(#) PetAd hozzászólása Júl 1, 2010 /

Sziasztok
Olvasgattam az AT táp átalakításos cikket , de valamit nem értek. A TL494-es vezérlő ic 1-es lábának átalakításával lehet beállítani a max. kimeneti feszültséget és a 2-es lábra kötött potival meg szabályozni 0 és max közt?
(#) szucsip válasza PetAd hozzászólására (») Júl 2, 2010 /

Igen, valahogy így. Az egyes láb a bemeneti független változó, a kettes meg a konstans, amihez komparál az IC.
(#) PetAd válasza szucsip hozzászólására (») Júl 2, 2010 /

Az 1-es lábra menő visszacsatolásról lekötöttem a 2 ellenállást amivel a +3.3V, és +5V-ra volt kötve és csak a +12V-os maradt. Kikötöttem a védelmet és kiszedtem a 3.3V és +-5V os diódákat is, de bekapcsolás után valami miatt -12V helyett -7V-ot mérek, a +12V az meg 12,5V környékén van. Az 1-es lábhoz nem raktam még be a potit, de amíg nem szimmetrikus addig nem érdemes szabályozni.
(#) PetAd hozzászólása Júl 2, 2010 /

Rákötöttem egy pákát most már csak 0.15V a különbség a két ág közt, de gondolom amiatt, mert a -12V hoz tettek be még egy induktivitást a toroid után a soros diódát meg már helyettesítettem rövidzárral. Most már csak azt kellene tudnom, hogy hogy kell bekötni azt az egyszerű potis, műveleti erősítős áramszabályzót ami a cikkben van a negatív ágba. Felhasználom a nyákon lévő LM339-et, mert az most úgyis ki van kötve.
(#) PetAd hozzászólása Júl 6, 2010 /

Betettem a 2 potit az 1-es 2-es lábra, de ha leterhelem egy pákával ami 1A-t vesz fel 12Vról akkor elkezd sípolni a táp és ahogy tekerem a 2-es potit úgy változik a hangja, gondolom a kitöltési tényező miatt. Kb 10-15Khz lehet, de a tápnak elvileg többel kellene üzemelnie nem? Közben mérem a feszt, az rendben van. Ha megfogom a primer FET-ek bordáját akkor is változik a hangja, a FET-ek szigetelve vannak rászerelve. Valamit kellene kezdeni vele, mert így használhatatlan.
(#) Inhouse válasza PetAd hozzászólására (») Júl 6, 2010 /

Az egyiken van a 2,5V körüli referencia feszültség, azt ne bántsd. A másikra megy egy ellenállásosztós háló. Azt bontsd le és csak a +12V-os ág maradjon. Az ellenállás értékét számold ki (a testre menő maradhat), akkor legyen az IC lábán 2,5V, amikor a 12V-os ág neked megfelelő feszültségen van.

Üdv
Inhouse
Következő: »»   35 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem