Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Próbáltad a kicsatolásra azt a leválasztót aminek a rajzát egyszer elküldtem privátba (az SA605 vevő rajza)? A koax PLL felöli végét pedig zárd le egy 51ohmos ellenállással (ha 50ohmos kábelt használsz az összekötésre).
Probald meg a BF981 es gyari ajanlast elvalasztasra. Nekem nem indul el az NE612 oszci, pedig a probapanelos ment. Majd hetvegen.
A tracker negyzet jo, de at kell neznem a konvertert, mert suket kis jelre a masodik hangolt kor nem mukodik jol.
Szia ! Azt nem probaltam, mivel az adatlapban ajanlott emitterkoveto kapcsolast terveztem be. Meg szorakozom a parameterekkel, nagyobb aramu moddal, tranyo cserevel. Mukodnie kell, ha egyszer ott van az ajanlasok kozott. Vegulis egy impedancia transzformator, erositese <1; ide nem is szukseges feszultseg erosites. 50 ohm -os kabel, de 10cm az egesz, igy is le kell zarni?>
Sziasztok ! Nagyobb aramot athajtva a tranyon behuz a PLL. (konkretan 51 ohm es 470 ohm -mal epitett oszto az E korben, bazison 10k ohm ) Kerdes hogy van-e freki elcsuszas. Meg nem probaltam ki.
Az elofok az eredeti RT-s (?) kapcsolas alapjan van nagyjabol. A 2x 50 ohm -bol az egyiket elhagyva 4.xx dB erosites helyett >9dB erositest sikerult elerni. Ami fura hogy korabban a 100 ohm -mal is sikerult 7 dB koruli erositest elerni, Azt hiszem meg majd elfogok jatszani az elofokkal, a tekercsekkel konkretan,.. Proba kovetkezik. Itt egy kep az elkeszult radiorol. (sajnos mar feketedik a NYAK, lakkozni meg nem merem, az RF miatt. Meg a cinben levo forrpaszta is zavart tud okozni,..)Bővebben: Link
Azta ez jol nez ki! Megvarom a mig kifejleszted .
Mivel nem indul el az oszcim. Eszembe jutott, hogy egy tapfeszt sem artana neznem, mert valszoszinu zener helyett sima dioda kerult a tap agba es az keves lesz, de valoszinubb hogy kinyirtam meg a hegyekben az egyik NE612 ot es az kerult beepitesre. Probanyakon szolt...
NE612 -nel meglepetes ert. Azt hittem hogy ez egy 100 eves darab, es mar nem is gyartjak nagyon. A legutobbi rendelesemnel DIP tokos helyett SMD-t kuldtek (veletlenul). Tehat lehet ezzel is fejleszteni SMD radiot
Kiprobaltam a noaa17-el. Csak akkor tudtam venni ha a PLL jel es feszultseg vezeteket osszefogtam kezzel. Es volt benne gerjedes rendesen. Vagy tul laza a kicsatolas, vagy a forditottja. Lesz ezzel meg munka...
Kitartas, ez a felallas Mezga Gezas, de az asszony is fogott mar drotot hasonlo celra
Viccet felreteve a rajzot vizsgalva szerintem jobban mutat ott egy JFET a kicsatolo agban. Vegszukseg eseten erdemes lenne odatenni egy elvalaszto IC-t, az a kar hogy nem tudnak 0-val osztani a freki mero bemenetere tervezett oszto IC-k. Szeirtem keves a jel azert nem tud behuzni, de ahogy zavart viszel bele a trigger pont feljebb kerul es elkezd mukodni csak zajosan. Ez egyebkent csak tipp.
Zavart viszek be? Az arnyekolason/szigetelesen at fogtam ossze a ket vezeteket. A PLL behuz, de csak akkor all be pontosan a frekire a cucc, ha osszfogom a vezetekeket. Gerjedes van, vagy tul laza a kicsatolas. - Pedig ezen aztan van GND. Nem is tudom minek tettem bele tranyos kicsatolast. Mostmar hogy benne van nem adom fel, 1000 fele parameterrel fogom kiprobalni ha kell.
A JFET kepes volt 1.2 GHz korul gerjedni a kicsatolasnal. Ezert ezt mar korabban elvetettem. Bipolaris viszont igy nem gerjedt a tapasztalatok alapjan.
0-val osztani? :O Azt meg miért kellene?
Nem 1-re gondoltál?
De egyre gondoltam... A hiba megoldasa nagyon lekotott
Az ok nilvanvalo, kivalo komparatorok az oszto IC-k. Megneztem az NE612 adatlapjat es sajnos a rajzokohoz nem adnak alkatresz adatokat. Azert remelem sikerul majd mukodesre birni.
Ma ujra megallt a PLL. Nem tudom mitol, de nem akar menni a tranyos kicsatolas ujra. Atraktam direkt oszcillator tekercs megcsapolasra es onnan behuz. Azt hiszem kell gyartsak egy apro modul a kicsatolasnak.
Idézet: „A JFET kepes volt 1.2 GHz korul gerjedni a kicsatolasnal. Ezert ezt mar korabban elvetettem. Bipolaris viszont igy nem gerjedt a tapasztalatok alapjan.” Ezt a gerjedést meglehet fogni . Általában a FET Gate-re szoktak húzni egy ferrit gyöngyöt ami kb.: 2-4 mm hosszú. 3-5 mm átmérőjű ferrit darab. Régebbi TV tuner kártyákon is lehet ilyet találni. No meg soros 50-100 ohmos ellenállás a Bázisra bipolárisnál + ferrit gyöngy. De FET nél is segíthet. Sok sikert ! Az is gerjedés gátló hatással bír.
Koszonom. Azert arra kivancsi lennek, hogy ha mar beterveztem az emitterkovetos kicsatolast, az E agban fesz osztoval, bazisan ellenallassal, akkor milyen konfiguracioval erdemes probalkozni, mert en egyelore ezt feladom. Ezzel a kicsatolassal annyi idom s energiam elment hogy 10 radiot rakhattam volna ossze. A PLL modul jo, oszci tekercsbol kicsatolva tokeletesen mukodik.
Ha mukodik direkt kicsatolassal zavar nelkul, akkor dobozold be.
Kitartas, ne add fel!
A "zavar nelkul" meg nem mondhato el. Igaz meg nem volt idom rendesen kiprobalni/beallitani. Ez az ahol mar jelszintet kellene merni, illeszteni, a sacc/kb nehany pf, stb nem megoldas, csak nagyon turelmes embereknel, talan.
Az este a noaa 17 erkezesekor probaltam behuzni a vevot. Eleg stabilnak tunik, viszont zavarerzekeny, foleg a PC-re. Meg ha atkoltozom a masik szobaba a PC-vel akkor is, ha le nem teszem a foldre a laptopot, es el nem forditom megfelelo szogben Nem tudom ezt a zajt melyik fokozat szedi ossze, es hogy majd a fem doboz mennyit fog segiteni ezen.
Egyelore nem vagyok elragadtatva a >9 dB erositesu elofoktol. Hang alapjan ugy tunik hasonloan vesz mint az elozo valtozat. >>APTRECV 1.2<<
Szia!
Nálam a 10m-es védőtávolság hozta meg az eredményt. Amíg ezt nem tudtam megoldani, addig magnódeckre vettem fel a jelet, majd később arról játszottam be a számítógépnek
Valoszinu hogy nem is szamithatok mar sokkal jobb vetelre, hiszen 2 km-en belul magasabb domb, aztan hegyek is vannak,..meg az antenna sem a legjobb helyen van, van magasabb epulet 10m -en belul.
Sziasztok ! Ma egy zarlat miatt ki kellett cserelnem az egyik muanyag trimmert (total zarlatos). Helyebe kerult egy keramia, es a muszer szerint az erosites 19dB-re ugrott. Nem tudom elhinni,..az biztos hogy erzekenyebb lett a vevo,..holnap eles proba.>>19dB_elofok<<
Sziasztok ! Nem vagyok megelegedve a vetel minosegevel. A korabbi radiommal jobb kepet sikerult venni. Nem tudom az antenna "iranya" mennyire szamit,.. Lehet hogy jobban eltalaltam korabban, es azert lett jobb a vetel.>>noaa18<<
[OFF]mivel a konverteremmel nem hallottam egyelore semmit, megelegednek a keppel amit csatoltal Vasarnaptol ujra szerelgetek.
Szia ! En nem vagyok elegedett... Most atepitettem a KF-et JFETes erositore, ahogy a korabbi radion volt. Szerencsere beepitheto a panelba ez a valtozat is, mivel kevesebb alkatreszt tartalmaz mint a tranyos erosito. Most varom a noaa 17-et, remelem nem szalasztom el, hogy egyet fuleljek, van-e kulonbseg. Ha nem jutok elorebb az antenna ala fogok kovetkezobe kitelepedni mindennel egyutt, es ott probalkozom majd a vetellel.
(19 dB-es elofokkal ez ronda kep, a korabbi erosito >7dB volt,..) Nem ertem azt sem hogy helyenkent mitol megy el a jel( a kepen lathato) Talan meg egy fem doboz segitene rajta. Meg az antennat is feljebb fogom emelni vagy 2..3 m-el.
Kiprobaltam, nagyon nem jo. A masik vevomben jobb eredmenyt adott a ket parhuzamos 5.5 MHz KF szuro. (meg is mertem egyenkent es mindkettonek a kozepe be volt szakadva az atviteli gorben. Parhuzamosan a ketto mar jol nezett ki). Holnap proba ugy is.
Az lenne a javaslatom, hogy talaljunk valamilyen egyseges meresi eljarast a vevokre. Eppen adokkal foglalkozom... Javaslat: Haromszog modulalt osztoval ellatott "mero" ado. Eleg sok parametert lehetne vizsgalni az atvitelnel. Szerintetek? 1000 Ft erteku kompromisszumos meresei megoldast megoldast keresek. KF mero generator is jol jonne.
Nem akarlak elkeseríteni, de létezik "egységes" mérési eljárás vevőkre, és adókra is, sőt szabványosítva is vannak, nemcsak a mérési eljárások, hanem a határkövetelmények is.
Vannak (jó drágán ugyan) komplett mérőhelyek az ilyen mérésekre, analóg, és digitális átvitelre egyaránt. Amatőr (házi) körülmények között a legnagyobb gond a hitelesítés. Persze meg lehet kerülni a drága műszerek beszerzését saját építésűvel, nyilván szerényebb paraméterekkel.
Nem kesergek. . Kerdesem az lenne, hogy hogyan lehetne merni ezen a frekin egy BNC-n viszonylag egyszeruen amplitudot meni, ugy hogy az oszto is viszonylag osztokent viselkedjen. Olcso dolgokra gondolok, pl 4 BNC egymas mellett, -10dB darabonkent. 3 tranzisztoros modulalt ado. Ha ismernenk a kimenetet, jol ossze lehetne hasonlitani a radiokat.
Ertem, hogy van szabvany. de mi a szabvany meresi eljaras?
Nos, az hogy BNC, N, SMA, SMB, vagy milyen csatlakozó, az közömbös. Ha jól értelmezem, akkor fix csillapítókat szeretnél a jelforrásod után.
Kell csinálni egy árnyékolt dobozba 50 ohmos be-, és kimeneti impedanciájú PI csillapítót, mondjuk 3, 6, 10, 20 dB csillapításra, induktivitásszegény, és 2 W nál nagyobb ellenállásokból, könnyebben beszerezhető induktivitásszegény kivitelben, és az adóméréseknél is jól jön. Kell egy szignálgenerátor, aminek ismert a kimenőfeszültsége (teljesítménye) ha nem kell szélessávú akkor nem túl bonyolult diódás fesz mérővel, 10 dB fokozatmentes szabályozási lehetőséggel, AM, FM modulálási lehetőséggel. AM -nél beállítható legyen 50, és 30 % mod mélység, az FM -nél 22.5, 50, 75 kHz löket 1 kHz el modulálva. A vevő kimenetére torzításmérő, (amíg nincs gyakorlat, oszcilloszkóp) Érzékenység az a névleges modulált bemeneti Rf szint, ami a vevő kimenetén az előre meghatározott jel/zaj , vagy jel/zaj+torzítás+interferencia (SINAD)viszonyt produkálja
Szia!
Szerintem ez nagyon jó kérdés, egy külön topicot is megérne a "nagyfrekvenciás mérések" témakör. Elmondom én hogy szoktam vevőérzékenységet mérni. A vevő bemenetén szignálgenerátor, a hangszórókimeneten csővoltmérő. Szerencsére a csővoltmérőmön decibeles skála is van, ez megkönnyíti a dolgot. A szignált 1kHz szinusszal modulálom 10kHz szélességben (NBFM vevőről van szó). Így mérem a hangszórókapcsokon a kimenő teljesítményt (rákötött hangszóróval) majd lekapcsolom a szignálon a modulációt és megmérem így is a zaj kimenőteljesítményét a hangszórónál. Addig játszom ezt oda-vissza és állítgatom a szignálon a kimenő jelszintet, amíg a zajteljesítmény 26dB-el kisebb lesz a modulált teljesítménynél. Ha ez az érték megvan leolvasom a szignálról a kimenő feszültséget és megvan a vevőm jel/zaj viszonytól függő érzékenysége. Viszont kérdés hogy megfelelő-e a 10kHz löket (30%-nak kell lenni?). Érdekelne a SINAD mérésének a lehetősége is de nincs torzításmérőm, lehet valahogy nélküle is mérni? Mindezen mérések feltétele egy jó szignálgenerátor, nekem van három gyári is de az egyik nagyon instabil a másik kifúj, ezért vevőérzékenység mérésére nem alkalmas. A rádiótechnika 2005-ös évfolyamában megjelent egy cikksorozat "Rádiókészülékek nagyfrekvenciás mérései" címmel, innen vettem a fenti mérési módszert is.
A löket mindíg a sávszélesség függvénye. A 10 kHz -es löket gondolom sok lesz, tekintettel a ma használatos csatorna osztásokra.
A sávszélességet úgy tudod számolni, (NBFM) hogy 2× max löket + 2× max mod frekvencia, + 2× a max frekvenciaeltérés. Ennek mind bele kell férni a csatornába, mert már a szomszéd csatornába csak 70 dB -vel kisebb teljesítmény juthat. Ehhez kell a vevőt is állítani, ráadásul a max löket -6 dB a mérőjel lökete, a vevő névleges kimenőszintjéhez. Pl a 25 kHz -es csatornaosztáshoz tartozik 3.5 kHz löket, ha a max átvitt frekvencia 3.0 kHz. ugyanez 10 kHz -es osztásnál 2,8 kHz. Lehet át is számolni, de ez nem pontos természetesen, a 20 dB jel/zaj felel meg 12 dB SINAD -nak, többnyire ezt szokták megadni, mert ez szebben néz ki. És hát minden vevönek van zajhatárolt érzékenysége, ami a sávszélességétől, a környezeti hőmérsékletétől függ leginkább, és csak viszonylag kevéssé a zajillesztéstől, mert ezzel csak néhány dB ket lehet nyerni, bár néha ez is sok, és főleg az egyetlen lehetőség. (mégse lehet mindent folyékony nitrogénbe tenni) a műsorvevőkét is mondjam? |
Bejelentkezés
Hirdetés |