Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF2 végerősítő

Témaindító: proksa1, idő: Feb 7, 2007
Lapozás: OK   59 / 164
(#) SALáta válasza saraha hozzászólására (») Jún 27, 2010 /

Működik a KD féle, sógornál már egy éve. Nekem is voltak vele gondok, de a én hibámból! Leszögezem minden az én hibámból ment tönkre benne, illetve egyszer rossz fet et kaphattam mert kicserélve egy másikra már működött is.
(#) (Felhasználó 4577) hozzászólása Jún 27, 2010 /

Biztosan nekem is a saját hibámból nem jó.
Megcsináltam amiket írtatok, de sajnos a hiba ugyan az.
Imi65 elvállalta, hogy megnézi nekem, amit ezúton is köszönök!
(#) punkkazy hozzászólása Jún 27, 2010 /

Az enyémnek is valószínű építő-proplémája van, ugyanis rossz alkatrészt vettem és magam pótoltam, ami épp otthon volt. Szóval nem épp a megfelelő értékek vannak most bent. Kár hogy már nem emlékezem rá, hogy melyek voltak azok.
(#) zoly15 válasza SALáta hozzászólására (») Jún 27, 2010 /

Szia!
Most olvasom hogy építettél Conductort Én is építettem egyet kíváncsiságból. Az lenne a kérdésem, hogy neked mennyire melegszik? Én ahogy teszteltem, eléggé meleg volt, pedig annyira nagyon még hajtva sem volt!
(#) mrex hozzászólása Jún 28, 2010 /

Sziasztok kérdésem lenne!
A VF2 t gondoltam felépíteni +-50 v-os táp áll rendelkezésre. A 130w-os kivitel látszk ebből kivitelezhetőnek.Ha szeretném hidalni 8 ohm os hsz re
Mire kell ügyelnem, mert a hétvégén már felrobbantottam egy quadot hidalással ahol az adott fórumban elmagyarázták, hogy miért. megértetem.Itt inkább előbb kérdeznék. Mivel nincs lehetőségem nagyobb tápfeszre jelenleg, kézenfekvő a hídkapcsolás .A hidaló adapter kész és jó is.
Kösz
(#) SALáta válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 28, 2010 /

Egy őrületes nagy dobozba került, mert kellett neki hűttőborda rendesen. Már egy bő éve megy rendületlenük. Itt egy kép. Ehhez tudod mérni a bordát, ez is melegszik rendesen. Ha kikerül hozzám javításra akkor teszek bele hővédelmet és átrendezek mindent, fele ekkora doboz kellene de ez volt kéznél. De csúnyán dolgoztam egy éve.
(#) p_istvan válasza mrex hozzászólására (») Jún 28, 2010 /

Szia!
Biztos megértetted amit a QUAD-os fórumban írtak?
Kell Neked két 200-250W-os VF2 4 Ohmra méretezve!
De minek neked az a 400-500 W? A tápod bírja? Sztereóban legalább 1 kW-ot kell a tápnak tudnia!
(#) water válasza p_istvan hozzászólására (») Jún 28, 2010 /

Meg kell duplázni a feteket.
(#) mrex válasza p_istvan hozzászólására (») Jún 28, 2010 /

A trafó 2db 360VAes klocner moeller ipari 60V dc táp volt ez lett letekerve 2x50 V-ra. Nekem nekünk egy szinpadi erősítő kell. emiatt gondoltam erre az erősítőre. A mély 2 db rutse 8 ohm 450 w Fane 12"-os
Ehhez kb a 270w os kivitel passzolna de a táp már +-50v Kültérben kéne a cucc a fellépésekre és falunapra a ládák már rég készek és szuperálnak is a közepek MT102-esek később ahhoz is nagyobb erősítőt szeretnénk amennyiben ezaz erősítő erre a célra alkalmas. A quadok majd jók lesznek a kontrolládákba.
Táp egyébként nem gond. a mostani 8 quadot Tápáganként 400VA es szintén klocner moeller táp hajtja.Aktív váltóval. Hsz-enként 250w már elég lenne.De hangsúlyozom 8 ohmosak a mélyek.A közepek 4 ohmos 2db8 ohmos eminence beta 10" topládánként párhuzamba kötve . Eddig nem volt rossz egyébként quadokkal sem csak kültérben a mélyhez kölcsön kellett kérni egy 2x200 ast a szomszéd faluból.

Még egy apróság! Ha szükséges a tápfeszültségen csökkenteni nem probléma amennyiben a hidkapcsolás miatt kisebb tápfesz kellene csak valaki legyenszíves mondja meg hogy mekkora ha hídba kötném a VF2 -t 250-270 w már biztosan elég. vagy mindenképpen a dupla fetes kivitel kell de +-70 voltot jelenleg nem tudok biztosítani. Kénytelen vagyok abból gazdálkodni ami van.
Az építés nem gond a konstukció igen.Ma megrendeltem a HE storeból két db VF2 höz valő alkatrészt ez kb 5000 volt táp van namost pénz az egy dolog ami nincs a faluban. Ekkora összegekből vásárolni rendszert nem lehet. Építeni már inkább.Ha volna időm jobban belemélyedni az elméletbe is akkor nem kérdeznék.Megépíteni meg tudom. Olyan vagyok ebben a témában mint a betanított munkás megcsinálom, de nem értem a miérteket.
Kösz

+- 36-38V kell neked!

Köszönöm, ezesetben 8 ohmra hidalva, 1-1 fettel vagy duplázni kell?

Inkább duplázd, ha színpadra kell, plusz sok-sok hűtés!
Elég ciki, ha előadás alatt adja be a kulcsot.

Köszönöm a hűtés eddig is ventillátoros volt gondolom eztán is az lesz. Nem kell egyébként mindig fullgáz csak a kültéri falunapi énekes számokhoz jobb a tartalék. Télen majd egy hőcserélővel besegítünk a kutúrház fűtésébe ez persze tréfa.A fet duplázás az oldalon láthatő kapcsolási mód szerint történjen gondolom.
Ha megjön a héten a csomag akkor egy műterheléses kísérlet úgyis eldönti a dolgokat a hétvégén addig megcsinálom a nyákot.

Igen, itt eléggé ki van vesézve a dolog.
Egyébként nem a teljes kivezérlésnél disszipálnak a legtöbbet a vég FET-ek, hanem 60-70% kivezérlésnél.
Duplázás nélkül csak házi használatot javaslom, ahol az átlagteljesítmény 5-10 W körül van és a csak a csúcsokban kell a nagyobb teljesítmény. Már ha az üzembiztonság is szempont.
(#) mrex válasza p_istvan hozzászólására (») Jún 30, 2010 /

Szeretnék megkérni egy tapasztaltabb szakit, hogy lektorálja le a ma esti nyáktervemet.
Alkotó rajza nyomán készült hidaláshoz dupla fetes kivitelben.
Kösz
(#) mrex válasza mrex hozzászólására (») Júl 2, 2010 /

A z előző hozzászóláasomban közölt nyákterv nem jó !

Ma felélesztettem a VF2 -t és kellemesen csalódtam.Szép hangja van. Holnap megcsinálom a 270w-os kivitelt.A mérések alapján én elsősorban a hőmérsékletet méricskéltem lézeres mérővel. A 8 ohm -os műterhelésen átfolyó feszültség 28v Ac 3,5A generátor 40 Hz Kb 10 perc járatás után csatlakozó L-idom használatával.Ha a Hőmérőt a fet tokjára irányítottam a hőkérséklet kb 75°az L idomon 60°a borda 52° közben húzgáltam a generátoron a frekvenciát De kb fél óra működés után is ezek az értékek maradtak. Szóval L idom alkalmazása esetén kb 25 °ot rá kell számolni a bordán mérhető hófokhoz.
Arra gondoltam, hogy amint a processzorok hűtésénél is van egy egy ventillátort teszek belülre a fetek fölé is.
Eddig tetszik , ha a duplafetes kivitel is stabil lesz akkor már röpülnek is a quadok először a mély szekcióból aztán a középből a magasoknál megtartom őket.Valaki irta itt hogy nem a teljes kivezérlés közelében melegszik a legjobban hanem 60-70°nál hát ez színigaz amikor felmentem a max 130 w közelébe akkor 80°fölé nem ment a tokon mért hőmérséklet. Még egy jó tanács ha az L-idomot úgy veszitek Pl praktikerben a matt szürke színű L idomok eloxálva vannak ezt célszerű a hőátadó felületek en lecsiszolni talán sokaknak emiatt ment tropára VF erősítőjük. én úgy hajlittattam 3mm lemezból L-idomot és a munkaasztalra ragasztott öntapadós csiszolópapíron síkba csiszoltam a felfekvő felületet + szilinonzsír és mégis kb 20-25 fok eltérés van fetek tokja és a hűtőborda külseje között. Érdekes továbbá. hogy az IRFP9240 jobban melegszik mint az IRFP240 az eltérés kb 10° a nyugalmi áram 60mA a dc szint a kimeneten 10mV ezt melegen is ellenőriztem a félórás járatás után az értékek maradtak. tehát szerintem kellő óvatossággal nincs semmi baj az L-profilos felfogatással és KD-mester konstrukciójával sem.
(#) mrex hozzászólása Júl 4, 2010 /

Uraim!
Gondolm hölgy ritkán jár erre
Elkészültem az első VF2 hidalt verziójával.A tápfeszt egyenlőre nem vettem lejjebb mint +-50v magasabbra jelenleg nincs remény. Duplázott fetekkel amit javasoltatok a hűtést hőkapcsolós ventillátorral oldottam meg.Régi fajta hűtőbordám van emiatt kellett a ventillátor.
Műterhelésen (8ohm) 57v ac 7A ig hajtottam ki és menettem kb 1 órán át a generátor 50-60 Hz en lehetett. A kivitel L-profilos hőhidas. Az ekkora kivezérléshet tartozó meghajtó fesz 670mV Tehát egy kicsit rontanom kellene az erősítésen nem szeretném kinyírni a hsz-eket. A linkelt képen kék négyzettel jelölt 1k ellenállás növelésével a multisim szerint az erősítés csökken ha valaki esetleg megmondaná, hogy kell-e valamit módosítani ha ezt növelem?
Azonkívül a fórumban olvastam, néhány embernél kb 4v dc van a kimeneten és nem lehet állítani a nyugalmi áramot ez a zenerek rossz polaritással való beültetésére utal. Helyesen beforrasztava azonnal jó lesz. Ha a TL431 en nem lehet 12v környékét beállítani csak kb 7-9 v ig akkor nagy a magnentával jelölt 3k3 étréke ezt csökkenteni kell nálam +-50vnál 2k2 lett jó Ezt egyébként a multisim is megerősíti.
A hőkapcsoló az alábbi szerinti Automata hűtés Ennek a szöveg szerint is célszerű külön tápról menni a célnak tökéletesen megfelel egy csengőtrafó a maiakat C-sínre lehet pattintani és egy egyenirányítókocka+ kondi ekkor a kapcsolások zaja nem jelenik meg az erősítőben.Én nem diódát ragasztok hanem egy BD tranzisztor B-E diódáját használom igy könnyű a hűtőbordára szerelni.
Szóval kösz mindenkinek aki válaszolt végre van egy nagyteljesítményű erősítönk most már csak a többit kell megcsinálni. Ár-érték aránya szerintem nagyon jó.Csak azt sajnálom hogy nincs szkópom a Számítógépet ekkora feszeknél még korlátozóval se merném rákötni.
Üdv
(#) mrex hozzászólása Júl 5, 2010 /

Nos Uraim!
Ma véget ért egy álom a Quad-405 ös álom.
Hangszóróra tettem a VF2-t miután a műterhelésen kitűnően vizsgázott. A nyugalmi áram beállítása tényleg fül kérdése, mint ahogy ezt valaki itt már meg irta. A hangja rendkívül tetszik gyönyörű dinamikus mélyek nagyon ugrik ugyanazzal a meghajtással sokkal gazdagabb a hangja a quadnál. nem is beszélve az erejéről. pedig egyenlőre csak 130W a vége de amikor odahúztam neki bizony majd szétdöntötte a műhelyt pedig egy gagyi mp3 lejátszóról ment. Kíváncsi leszek mit muzsikál jobb minőségű meghajtásról.
(#) storm válasza mrex hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Kíváncsi lennék ha már ennyire dícséri mindenki , hogy egy JHL-hez képest mit tudNem teljesítményileg hanem hangzásvilágilag
(#) mrex válasza storm hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Csinálj egyet ez nem egy drága darab és meglátod a tapasztalat többet ér mások véleményénél.
(#) p_istvan válasza mrex hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Gratulálok, az alapos munka meghozza az eredményét!

De azért a QUAD-405-öt sem kell temetni! A QUAD után-építésnél egy dologgal egyáltalán nem szoktak foglalkozni (tisztelet a kivételnek) mégpedig a visszacsatoló híd elemeinek tűrése, ide 1% vagy pontosabb elemek kellenek: 3 uH, 120 pF, 47 Ohm, 2x1k Ohm
E nélkül a vak szerencse határozza meg az erősítő tulajdonságait!
A VF2 sokkal kevesebb buktatót rejt magában, jóval egyszerűbb kapcsolás.
(#) Ge Lee hozzászólása Júl 5, 2010 / 1

A VF2 nekem is tetszett és szerettem volna lecserélni rá a quadot, de összehasonlítottam őket és mégsem tettem.
(#) mrex válasza p_istvan hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Én nem is ezt mondtam. De egy olyan felhasználásra amire nekem kell már ez sajnos egyszerűen nem elég.
Hosszú ideig próbálkoztam vele. a tűrések közül a tekercse nem tudom mérni de a geometria pontos betartására törekedtem a vásárolhatóból mindig a legjobbat vetem meg. Gondosan épitgettem mindig. Sokat csináltam már de arra amire kéne kevés. Soha egyetlen példány sem hagyott cserben és soha javítanom nem kellett egyet sem. Csak a mostani kütyümben 8 db van belőle de ma együtt szólt a VF2 és a quad egyik az egyik hsz-en a másik a másik hsz-en és ebben a felállásban fülre, azonos meghajtás mellett a vf2 mintha 3x akkorát szólt volna bár papíron 35-40 w a különbség sok függ a hsz-től is ez is biztos igaz. ott ahol nekem kell használnom ott nem biztos hogy a kiváló paraméter a döntő. a lényeg úgyis a közepeknél dől el majd az énekhangnál megreszkirzom a próbát meg is rendeltem a kütyüket a hestore ból. A rövidzárlattól egyenlőre nem félek erős ipari csatlakozókat és kábeleket használok.
Megjegyzem már quad is szállt el hsz vezeték zárlat miatt. Ha mikrofonról jól szól akkor ez marad úgy is az a lényeges.
(#) mrex hozzászólása Júl 6, 2010 /

Ismét kérdeznék.A nyugalmi áram beállításról mondtátok, hogy a meghallgatás dönti el igazán.
Azt tapasztaltam, hogy ha hangszórón van az erősítő és meghajtás nélkül állítgatom a trimmrert akkor az egyik irányban erősődő súgás a másik irányban erősödő recsegés hallható de van egy nagyon szűk tartomány amikor mindkettő megszűnik ha ebbe a tarományba állítom be akkor a mélyek nem csörögnek egyáltalán és szépen is szól elvileg ez jó beállítás így ?
(#) petemazi hozzászólása Júl 7, 2010 /

Összeraktam a 80W-os conductort..
Éppen megbosszulja magát az eredeti VF2.
Hiába tekergetem a potit, nem változik a nyugalmi áram, csak 10mA-ról 20-ra. Viszont az offset elég szépen ringatózik terhelés nélkül, poti állástól függően 0-7v. Terheléssel nincs sehol DC, nincs nyugalmi áram, viszont szól rajta a zene.
8K6 helyett 8k2 van benne.
Hol induljak el?
Csatolom a beültetési rajzomat, és az eredeti kapcsolást.
(#) petemazi válasza petemazi hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

Amit így hirtelen megmértem:
Az ic + tápja 8,6V, a - tápja 9,3V.
A + bemeneten 200mV, a kimeneten 2,4V.
Másik ic-vel (opa606) se működik.
(#) soos csaba válasza mrex hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

Szevasz mrex, el olvastam a hozzászólásaidat a VF2-vel kapcsolatban, és engemet is felcsigázot amit irtál eről az erősitöröl, te erösen Quad párti voltál és most ezt irod hogy ,,Nos Uraim!
Ma véget ért egy álom a Quad-405 ös álom." ha te ezt irod akkor biztos hogy jobban szólhat ez a VF2-es erősitö a Quadnál, jó volna ha tennél fel képet a kész paneledröl hogy lása mindenki . Ha lesz egy kis lóvém öszerakom én is ezt az erősitöt, menyibe kerültek neked a vég fet-ek?
(#) petemazi válasza petemazi hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

Minden ellenállás érték rendben, legalábbis a beültetési rajzomhoz képest. Okozhatja a hibát az MSPA92-k hibája? Az utolsó két darabot hoztam el a boltból, és elég rondára voltak már oxidálódva a lábuk..
(#) bigbrother válasza soos csaba hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

Ezek az IRF kapcsolófetek párszáz forintba kerülnek...
Következő: »»   59 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem