Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » VF2 végerősítő
Működik a KD féle, sógornál már egy éve. Nekem is voltak vele gondok, de a én hibámból! Leszögezem minden az én hibámból ment tönkre benne, illetve egyszer rossz fet et kaphattam mert kicserélve egy másikra már működött is.
Biztosan nekem is a saját hibámból nem jó.
Megcsináltam amiket írtatok, de sajnos a hiba ugyan az. Imi65 elvállalta, hogy megnézi nekem, amit ezúton is köszönök!
Az enyémnek is valószínű építő-proplémája van, ugyanis rossz alkatrészt vettem és magam pótoltam, ami épp otthon volt. Szóval nem épp a megfelelő értékek vannak most bent. Kár hogy már nem emlékezem rá, hogy melyek voltak azok.
Szia!
Most olvasom hogy építettél Conductort Én is építettem egyet kíváncsiságból. Az lenne a kérdésem, hogy neked mennyire melegszik? Én ahogy teszteltem, eléggé meleg volt, pedig annyira nagyon még hajtva sem volt!
Sziasztok kérdésem lenne!
A VF2 t gondoltam felépíteni +-50 v-os táp áll rendelkezésre. A 130w-os kivitel látszk ebből kivitelezhetőnek.Ha szeretném hidalni 8 ohm os hsz re Mire kell ügyelnem, mert a hétvégén már felrobbantottam egy quadot hidalással ahol az adott fórumban elmagyarázták, hogy miért. megértetem.Itt inkább előbb kérdeznék. Mivel nincs lehetőségem nagyobb tápfeszre jelenleg, kézenfekvő a hídkapcsolás .A hidaló adapter kész és jó is. Kösz
Egy őrületes nagy dobozba került, mert kellett neki hűttőborda rendesen. Már egy bő éve megy rendületlenük. Itt egy kép. Ehhez tudod mérni a bordát, ez is melegszik rendesen. Ha kikerül hozzám javításra akkor teszek bele hővédelmet és átrendezek mindent, fele ekkora doboz kellene de ez volt kéznél. De csúnyán dolgoztam egy éve.
Szia!
Biztos megértetted amit a QUAD-os fórumban írtak? Kell Neked két 200-250W-os VF2 4 Ohmra méretezve! De minek neked az a 400-500 W? A tápod bírja? Sztereóban legalább 1 kW-ot kell a tápnak tudnia!
A trafó 2db 360VAes klocner moeller ipari 60V dc táp volt ez lett letekerve 2x50 V-ra. Nekem nekünk egy szinpadi erősítő kell. emiatt gondoltam erre az erősítőre. A mély 2 db rutse 8 ohm 450 w Fane 12"-os
Ehhez kb a 270w os kivitel passzolna de a táp már +-50v Kültérben kéne a cucc a fellépésekre és falunapra a ládák már rég készek és szuperálnak is a közepek MT102-esek később ahhoz is nagyobb erősítőt szeretnénk amennyiben ezaz erősítő erre a célra alkalmas. A quadok majd jók lesznek a kontrolládákba. Táp egyébként nem gond. a mostani 8 quadot Tápáganként 400VA es szintén klocner moeller táp hajtja.Aktív váltóval. Hsz-enként 250w már elég lenne.De hangsúlyozom 8 ohmosak a mélyek.A közepek 4 ohmos 2db8 ohmos eminence beta 10" topládánként párhuzamba kötve . Eddig nem volt rossz egyébként quadokkal sem csak kültérben a mélyhez kölcsön kellett kérni egy 2x200 ast a szomszéd faluból.
Még egy apróság! Ha szükséges a tápfeszültségen csökkenteni nem probléma amennyiben a hidkapcsolás miatt kisebb tápfesz kellene csak valaki legyenszíves mondja meg hogy mekkora ha hídba kötném a VF2 -t 250-270 w már biztosan elég. vagy mindenképpen a dupla fetes kivitel kell de +-70 voltot jelenleg nem tudok biztosítani. Kénytelen vagyok abból gazdálkodni ami van.
Az építés nem gond a konstukció igen.Ma megrendeltem a HE storeból két db VF2 höz valő alkatrészt ez kb 5000 volt táp van namost pénz az egy dolog ami nincs a faluban. Ekkora összegekből vásárolni rendszert nem lehet. Építeni már inkább.Ha volna időm jobban belemélyedni az elméletbe is akkor nem kérdeznék.Megépíteni meg tudom. Olyan vagyok ebben a témában mint a betanított munkás megcsinálom, de nem értem a miérteket. Kösz
Köszönöm, ezesetben 8 ohmra hidalva, 1-1 fettel vagy duplázni kell?
Inkább duplázd, ha színpadra kell, plusz sok-sok hűtés!
Elég ciki, ha előadás alatt adja be a kulcsot.
Köszönöm a hűtés eddig is ventillátoros volt gondolom eztán is az lesz. Nem kell egyébként mindig fullgáz csak a kültéri falunapi énekes számokhoz jobb a tartalék. Télen majd egy hőcserélővel besegítünk a kutúrház fűtésébe ez persze tréfa.A fet duplázás az oldalon láthatő kapcsolási mód szerint történjen gondolom.
Ha megjön a héten a csomag akkor egy műterheléses kísérlet úgyis eldönti a dolgokat a hétvégén addig megcsinálom a nyákot.
Igen, itt eléggé ki van vesézve a dolog.
Egyébként nem a teljes kivezérlésnél disszipálnak a legtöbbet a vég FET-ek, hanem 60-70% kivezérlésnél. Duplázás nélkül csak házi használatot javaslom, ahol az átlagteljesítmény 5-10 W körül van és a csak a csúcsokban kell a nagyobb teljesítmény. Már ha az üzembiztonság is szempont.
Szeretnék megkérni egy tapasztaltabb szakit, hogy lektorálja le a ma esti nyáktervemet.
Alkotó rajza nyomán készült hidaláshoz dupla fetes kivitelben. Kösz
A z előző hozzászóláasomban közölt nyákterv nem jó !
Ma felélesztettem a VF2 -t és kellemesen csalódtam.Szép hangja van. Holnap megcsinálom a 270w-os kivitelt.A mérések alapján én elsősorban a hőmérsékletet méricskéltem lézeres mérővel. A 8 ohm -os műterhelésen átfolyó feszültség 28v Ac 3,5A generátor 40 Hz Kb 10 perc járatás után csatlakozó L-idom használatával.Ha a Hőmérőt a fet tokjára irányítottam a hőkérséklet kb 75°az L idomon 60°a borda 52° közben húzgáltam a generátoron a frekvenciát De kb fél óra működés után is ezek az értékek maradtak. Szóval L idom alkalmazása esetén kb 25 °ot rá kell számolni a bordán mérhető hófokhoz. Arra gondoltam, hogy amint a processzorok hűtésénél is van egy egy ventillátort teszek belülre a fetek fölé is. Eddig tetszik , ha a duplafetes kivitel is stabil lesz akkor már röpülnek is a quadok először a mély szekcióból aztán a középből a magasoknál megtartom őket.Valaki irta itt hogy nem a teljes kivezérlés közelében melegszik a legjobban hanem 60-70°nál hát ez színigaz amikor felmentem a max 130 w közelébe akkor 80°fölé nem ment a tokon mért hőmérséklet. Még egy jó tanács ha az L-idomot úgy veszitek Pl praktikerben a matt szürke színű L idomok eloxálva vannak ezt célszerű a hőátadó felületek en lecsiszolni talán sokaknak emiatt ment tropára VF erősítőjük. én úgy hajlittattam 3mm lemezból L-idomot és a munkaasztalra ragasztott öntapadós csiszolópapíron síkba csiszoltam a felfekvő felületet + szilinonzsír és mégis kb 20-25 fok eltérés van fetek tokja és a hűtőborda külseje között. Érdekes továbbá. hogy az IRFP9240 jobban melegszik mint az IRFP240 az eltérés kb 10° a nyugalmi áram 60mA a dc szint a kimeneten 10mV ezt melegen is ellenőriztem a félórás járatás után az értékek maradtak. tehát szerintem kellő óvatossággal nincs semmi baj az L-profilos felfogatással és KD-mester konstrukciójával sem.
Uraim!
Gondolm hölgy ritkán jár erre Elkészültem az első VF2 hidalt verziójával.A tápfeszt egyenlőre nem vettem lejjebb mint +-50v magasabbra jelenleg nincs remény. Duplázott fetekkel amit javasoltatok a hűtést hőkapcsolós ventillátorral oldottam meg.Régi fajta hűtőbordám van emiatt kellett a ventillátor. Műterhelésen (8ohm) 57v ac 7A ig hajtottam ki és menettem kb 1 órán át a generátor 50-60 Hz en lehetett. A kivitel L-profilos hőhidas. Az ekkora kivezérléshet tartozó meghajtó fesz 670mV Tehát egy kicsit rontanom kellene az erősítésen nem szeretném kinyírni a hsz-eket. A linkelt képen kék négyzettel jelölt 1k ellenállás növelésével a multisim szerint az erősítés csökken ha valaki esetleg megmondaná, hogy kell-e valamit módosítani ha ezt növelem? Azonkívül a fórumban olvastam, néhány embernél kb 4v dc van a kimeneten és nem lehet állítani a nyugalmi áramot ez a zenerek rossz polaritással való beültetésére utal. Helyesen beforrasztava azonnal jó lesz. Ha a TL431 en nem lehet 12v környékét beállítani csak kb 7-9 v ig akkor nagy a magnentával jelölt 3k3 étréke ezt csökkenteni kell nálam +-50vnál 2k2 lett jó Ezt egyébként a multisim is megerősíti. A hőkapcsoló az alábbi szerinti Automata hűtés Ennek a szöveg szerint is célszerű külön tápról menni a célnak tökéletesen megfelel egy csengőtrafó a maiakat C-sínre lehet pattintani és egy egyenirányítókocka+ kondi ekkor a kapcsolások zaja nem jelenik meg az erősítőben.Én nem diódát ragasztok hanem egy BD tranzisztor B-E diódáját használom igy könnyű a hűtőbordára szerelni. Szóval kösz mindenkinek aki válaszolt végre van egy nagyteljesítményű erősítönk most már csak a többit kell megcsinálni. Ár-érték aránya szerintem nagyon jó.Csak azt sajnálom hogy nincs szkópom a Számítógépet ekkora feszeknél még korlátozóval se merném rákötni. Üdv
Nos Uraim!
Ma véget ért egy álom a Quad-405 ös álom. Hangszóróra tettem a VF2-t miután a műterhelésen kitűnően vizsgázott. A nyugalmi áram beállítása tényleg fül kérdése, mint ahogy ezt valaki itt már meg irta. A hangja rendkívül tetszik gyönyörű dinamikus mélyek nagyon ugrik ugyanazzal a meghajtással sokkal gazdagabb a hangja a quadnál. nem is beszélve az erejéről. pedig egyenlőre csak 130W a vége de amikor odahúztam neki bizony majd szétdöntötte a műhelyt pedig egy gagyi mp3 lejátszóról ment. Kíváncsi leszek mit muzsikál jobb minőségű meghajtásról.
Kíváncsi lennék ha már ennyire dícséri mindenki , hogy egy JHL-hez képest mit tudNem teljesítményileg hanem hangzásvilágilag
Csinálj egyet ez nem egy drága darab és meglátod a tapasztalat többet ér mások véleményénél.
Gratulálok, az alapos munka meghozza az eredményét!
De azért a QUAD-405-öt sem kell temetni! A QUAD után-építésnél egy dologgal egyáltalán nem szoktak foglalkozni (tisztelet a kivételnek) mégpedig a visszacsatoló híd elemeinek tűrése, ide 1% vagy pontosabb elemek kellenek: 3 uH, 120 pF, 47 Ohm, 2x1k Ohm E nélkül a vak szerencse határozza meg az erősítő tulajdonságait! A VF2 sokkal kevesebb buktatót rejt magában, jóval egyszerűbb kapcsolás.
A VF2 nekem is tetszett és szerettem volna lecserélni rá a quadot, de összehasonlítottam őket és mégsem tettem.
Én nem is ezt mondtam. De egy olyan felhasználásra amire nekem kell már ez sajnos egyszerűen nem elég.
Hosszú ideig próbálkoztam vele. a tűrések közül a tekercse nem tudom mérni de a geometria pontos betartására törekedtem a vásárolhatóból mindig a legjobbat vetem meg. Gondosan épitgettem mindig. Sokat csináltam már de arra amire kéne kevés. Soha egyetlen példány sem hagyott cserben és soha javítanom nem kellett egyet sem. Csak a mostani kütyümben 8 db van belőle de ma együtt szólt a VF2 és a quad egyik az egyik hsz-en a másik a másik hsz-en és ebben a felállásban fülre, azonos meghajtás mellett a vf2 mintha 3x akkorát szólt volna bár papíron 35-40 w a különbség sok függ a hsz-től is ez is biztos igaz. ott ahol nekem kell használnom ott nem biztos hogy a kiváló paraméter a döntő. a lényeg úgyis a közepeknél dől el majd az énekhangnál megreszkirzom a próbát meg is rendeltem a kütyüket a hestore ból. A rövidzárlattól egyenlőre nem félek erős ipari csatlakozókat és kábeleket használok. Megjegyzem már quad is szállt el hsz vezeték zárlat miatt. Ha mikrofonról jól szól akkor ez marad úgy is az a lényeges.
Ismét kérdeznék.A nyugalmi áram beállításról mondtátok, hogy a meghallgatás dönti el igazán.
Azt tapasztaltam, hogy ha hangszórón van az erősítő és meghajtás nélkül állítgatom a trimmrert akkor az egyik irányban erősődő súgás a másik irányban erősödő recsegés hallható de van egy nagyon szűk tartomány amikor mindkettő megszűnik ha ebbe a tarományba állítom be akkor a mélyek nem csörögnek egyáltalán és szépen is szól elvileg ez jó beállítás így ?
Összeraktam a 80W-os conductort..
Éppen megbosszulja magát az eredeti VF2. Hiába tekergetem a potit, nem változik a nyugalmi áram, csak 10mA-ról 20-ra. Viszont az offset elég szépen ringatózik terhelés nélkül, poti állástól függően 0-7v. Terheléssel nincs sehol DC, nincs nyugalmi áram, viszont szól rajta a zene. 8K6 helyett 8k2 van benne. Hol induljak el? Csatolom a beültetési rajzomat, és az eredeti kapcsolást.
Amit így hirtelen megmértem:
Az ic + tápja 8,6V, a - tápja 9,3V. A + bemeneten 200mV, a kimeneten 2,4V. Másik ic-vel (opa606) se működik.
Szevasz mrex, el olvastam a hozzászólásaidat a VF2-vel kapcsolatban, és engemet is felcsigázot amit irtál eről az erősitöröl, te erösen Quad párti voltál és most ezt irod hogy ,,Nos Uraim!
Ma véget ért egy álom a Quad-405 ös álom." ha te ezt irod akkor biztos hogy jobban szólhat ez a VF2-es erősitö a Quadnál, jó volna ha tennél fel képet a kész paneledröl hogy lása mindenki . Ha lesz egy kis lóvém öszerakom én is ezt az erősitöt, menyibe kerültek neked a vég fet-ek?
Minden ellenállás érték rendben, legalábbis a beültetési rajzomhoz képest. Okozhatja a hibát az MSPA92-k hibája? Az utolsó két darabot hoztam el a boltból, és elég rondára voltak már oxidálódva a lábuk..
Ezek az IRF kapcsolófetek párszáz forintba kerülnek...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |