Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Köszönöm az észrevételt, sajnos nem csak a rajzon, hanem a készülékben is az antenna elé került az 50pF kondi, de semmi gond, felhoztam Pestre, majd megjavítom. A cél nyilván az lenne, hogy a demodulátor ne rontsa a rezgőkör jóságát, ezt elqrtam, de javítom majd...
Köszönöm!
Valóban nincs telep, a trafó csak impedanciát illeszt, hogy jobban szóljon a hallgató, mivel csak kismpedanciásom van.
Jajj, de lütyő vagyok!
Ezt jól benéztem, a kondi jó helyen van, csak a rajzot rontottam el!
Idézet: „A cél nyilván az lenne, hogy a demodulátor ne rontsa a rezgőkör jóságát” Ez is cél, de annak az 50 pF-nak a feszültségduplázó egyenirányításban van szerepe.Ezzel az 50 pF-os értékkel nem egészen kétszerez de valóban kevésbé terheli a rezgőkört.
Mennyivel növeljem akkor, hogy valóban kétszerezzen? Van erre valamiféle képlet?
A feszültség sokszorozók sohasem érik el az elméleti értéket. Ne úgy értsd, hogy nem kétszerez..... mindenképpen növeli a demodulált jelet. Az 50 pF egy olyan érték ami még nem szól bele a hangolásba lényegesen. Próbáld meg növelni 100 pF körüli értékre de akkor biztosan kapacitást növel a rezgőkörön és ezzel a freki átfogás csökken.
OK, Rendben, akkor meghagyom, mert a freki átfogása így sem az igazi. MR1 Kossuth nem jön be már. :no: Valszeg másik tekercset fogok tekerni hozzá!
Én megpróbálnám növelni hátha pont annyi capacitást visz be a rezgőkörbe hogy a Kossuth felé viszi a rezonanciát. Ha nem akkor növelni kell a menetszámot.
Számításod szerint hány mikrohenry a tekercs?
Sziasztok!
Itt egy honlap, ami hasznos lehet...http://www.joubert.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=3&Itemid=4 Jó nyaralást mindenkinek!Üdv.
Köszönjük a linket, én sok jó dolgot találtam rajta.
Szívesen. A legjobb barátomé.
A keretantennát feltétlenül ki kell majd próbálnom. :nevetes1:
Nagyszerűen működik, nekem is van... Sokkal jobb, mint az antenna-földeléses rádiók. Én egy kiszuperált napelemes kertilámpa napelemével hajtok egy egytranyós erősítőt (100uA) és rengeteg adót fogok... Az olvasólámpa, vagy nappali fény simán ellátja.
Nem is rossz ötlet! A kapcsolási rajzod volna róla? Érdekelne a dolog!
Én egy kis farost lemezre (bútorlap darab) csavartam be néhány csavart és beónoztam a fejüket. Ezekre forrasztottam a tranyót és egy 1Mohmos potit két vezetékkel a bázisra és a kollektorra. Szegény ember nyákja... A kollektorra kötöttem még az illesztőtrafó egyik vezetékét (a nagy menetszámú felén) és a másik vezetékét a + tápra a napelemen, amit előtte kimértem. Az emitterére a test felé kötöttem egy 220ohmos ellenállást, s vele párhuzamosan egy 100µF-os kondit (hidegítés). A bázist rákötöttem a detektoros kimenetére és addig állítgattam a potit, amíg torzításmentes és eléggé erős hangot nem kaptam. Ennyi. Rajzot nem rajzoltam, mert ezt fejből is lehet tudni... De ha mégsem megy, szólj és lerajzolom...!
Világos! Köszönöm! Igazán ügyes megoldás.
A múlt hétvégén elkezdett és ma befejezett egyszerű detektoros képeit mutatom. Nem volt célom a régi alkatrészeim beépítése, inkább a kisméretű doboz adta lehetőségek kihasználása. No és a kosárfonású tekercs kipróbálása ami megfelelően sikerült; kisebb hangerőnövekedés a hengeres, zománcszigetelésű huzallal készült tekercses detektoroshoz képest. A forgókondenzátor egy szovjet rádióroncsból kitermelt kettősforgó egyik szektora. A detektor házi gyártmány pirit kristály alkalmazásával fiókból összeturkált bontástermékekből.
Szia! Erre gondoltál?
Szia hatvanasjocó!
Szerintem ez lesz a keresett megoldás. A segítségedet szeretném kérni: hogyan győződhetek meg róla, hogy 200 milihenris tekercset tekertem, semmiféle műszer nélkül? Nincs valami ''konyhai'' recept hozzá, mert sajnos nem rendelkezem induktivitás mérő műszerrel! Köszönöm a kapcsolási rajzot és a segítségedet!
Sziasztok!
Nagy értékű induktivitást az alábbi módon mérnék egyszerűen. Ha van szkópod és egy négyszöggenerátorod, akkor csinálsz az induktivitásoddal meg egy ellenállással (sorosan és az R kb 100 ohm legyen!). Megnézed a szkópon az időállandóját az RL-körnek és abból visszaszámolhatod az L-t... Én ezt tenném. Bocs, hogy beleszóltam...
Sziasztok!
Igen, pont erre. Viszont ha az én eredeti keretantennás rajzomat megnézed, ott két dióda van. És játszottam azzal is (kevés sikerrel eddig), hogy a tranyó előfeszítését úgy válasszam meg, hogy egyben a két diódát is enyhén nyitásba vigyem... Régi trükk, sok helyen látni, csak egy diódával. Viszont ekkor az emitter ellenállást is szabályozni kell, hogy a bázison kb. 1,35V feszültség legyen (1n4148-akkal) Remélem eléggé zavarosan fogalmaztam...
Nagyon szép lett!
Sajnos szkópom sincs... Én már egyszer faggattam a fórumtagokat ezzel a programmal kapcsolatban, úgy néz ki, csak meg kell építenem a hozzátartozó áramkört. Szerinted ezzel tudnék méréseket végezni?
Szerintem nem kell féltened a hangkártyádat, a bemenetet ezzel szerintem nem tudod tönkretenni. Igazán egy problémát látok benne, mégpedig azt hogy a kimenetet egy 1KOhm-os trimmerrel fogadja, ami szerintem Line Out-nak túlzottan kicsi (bár valőszinüleg nem megy tőle tönkre). Pontosan ezért van a rajzon Speaker Out, ami viszont már nem divat az újabb hangkártyákon.
Szerintem nyugodtan megépitheted, legfeljebb meg kell még fejelni egy kis erősitővel, például LM386-al. De ha van frekvenciamérőd, akkor a mérendő tekerccsel lehet ismert kapacitassal rezgőkört alkotni, amit be lehet rezgetni akár egy CMOS IC-vel is, majd a frekvenciából visszaszámolni az induktivitást. Én már épitettem ilyen PIC nélküli induktivitásmérőt és egészen jó lett
Szia Gafly!
Köszönöm a válaszodat, ez szerintem még jobb ötlet! Előszőr mindenképpen a hangkátyás megoldást választom, mivel egy régi analóg mérőműszerben sikerült találnom 0,25%-os tűrésű ellenállásokat, így az alkatrészek is megvannak. Ez persze mind rövidtávra kell, a Te verziód utána következne, természetesen. Még egy kérdés: nyákot nem készítenék két ellenállásnak és két kondenzátornak, légszerelt megoldást választanék. Ebben az esetben valami árnyékolt dobozba tegyem az egészet? Ha nyákokból csinálnám a dobozt az úgy jó lenne?
Eléggé kis impedanciás ez az áramkör, nem hiszem hogy nagyon sok zajt összeszedne. Persze az árnyékolás nem árt, csak ne csinálj vele földhurkot (egy ponton kösd össze a dobozt a közös földponttal). NYÁK lemezből jó dobozt lehet késziteni, lásd dobozolós topic.
Köszönöm a segítséget!
A kapcs.rajzon csak az erősítő részre koncentráltam, viszont javaslok egy kicsi átalakítást mert így a dióda az előfeszítést pont záróirányba kapja meg. Munkaellenállást és szűrést adok a diódának és egy kondenzátorral elválasztom a bázistól. Így a vett jel szintjétől függetlenül lehet a tranyó munkapontját beállítani. Ha a diódát megfordítjuk akkor pedig egy trimmer potival nyitófeszültséget lehet adni a diódának, persze ekkor szükséges lehet a napelem által adott feszültség stabilizálása is.
Egyszerűen: én a mérendő tekercset 500 pF os forgó kondenzátorral párhuzamosan kötve valamilyen egyszerű tranzisztoros oszcillátorkapcsolásban berezgetnék és ezt a jelet egy középhullámú rádión megkeresném. beforgatott forgóval 500 kHz környékén lesz 200 mikrohenrynél. Ha ettől nagyobb frekvenciánál lesz akkor a tekercs még rövid(nagyobb menetszámot kíván).
Köszönöm Neked is, hatvanasjocó!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |