Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   43 / 153
(#) Vales válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Jún 28, 2010 /

Köszönöm az észrevételt, sajnos nem csak a rajzon, hanem a készülékben is az antenna elé került az 50pF kondi, de semmi gond, felhoztam Pestre, majd megjavítom. A cél nyilván az lenne, hogy a demodulátor ne rontsa a rezgőkör jóságát, ezt elqrtam, de javítom majd...
(#) Vales válasza sz_ferko hozzászólására (») Jún 28, 2010 /

Köszönöm!
Valóban nincs telep, a trafó csak impedanciát illeszt, hogy jobban szóljon a hallgató, mivel csak kismpedanciásom van.
(#) Vales válasza Vales hozzászólására (») Jún 28, 2010 /

Jajj, de lütyő vagyok!
Ezt jól benéztem, a kondi jó helyen van, csak a rajzot rontottam el!
(#) hatvanasjocó válasza Vales hozzászólására (») Jún 28, 2010 /

Idézet:
„A cél nyilván az lenne, hogy a demodulátor ne rontsa a rezgőkör jóságát”

Ez is cél, de annak az 50 pF-nak a feszültségduplázó egyenirányításban van szerepe.Ezzel az 50 pF-os értékkel nem egészen kétszerez de valóban kevésbé terheli a rezgőkört.
(#) Vales válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Jún 28, 2010 /

Mennyivel növeljem akkor, hogy valóban kétszerezzen? Van erre valamiféle képlet?
(#) hatvanasjocó válasza Vales hozzászólására (») Jún 28, 2010 /

A feszültség sokszorozók sohasem érik el az elméleti értéket. Ne úgy értsd, hogy nem kétszerez..... mindenképpen növeli a demodulált jelet. Az 50 pF egy olyan érték ami még nem szól bele a hangolásba lényegesen. Próbáld meg növelni 100 pF körüli értékre de akkor biztosan kapacitást növel a rezgőkörön és ezzel a freki átfogás csökken.
(#) Vales válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Jún 29, 2010 /

OK, Rendben, akkor meghagyom, mert a freki átfogása így sem az igazi. MR1 Kossuth nem jön be már. :no: Valszeg másik tekercset fogok tekerni hozzá!
(#) hatvanasjocó válasza Vales hozzászólására (») Jún 29, 2010 /

Én megpróbálnám növelni hátha pont annyi capacitást visz be a rezgőkörbe hogy a Kossuth felé viszi a rezonanciát. Ha nem akkor növelni kell a menetszámot.
Számításod szerint hány mikrohenry a tekercs?
(#) qbit hozzászólása Júl 2, 2010 /

Sziasztok!
Itt egy honlap, ami hasznos lehet...http://www.joubert.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=3&Itemid=4

Jó nyaralást mindenkinek!Üdv.
(#) Abukodonozo válasza qbit hozzászólására (») Júl 2, 2010 /

Köszönjük a linket, én sok jó dolgot találtam rajta.
(#) qbit válasza Abukodonozo hozzászólására (») Júl 2, 2010 /

Szívesen. A legjobb barátomé.
(#) Abukodonozo válasza qbit hozzászólására (») Júl 2, 2010 /

A keretantennát feltétlenül ki kell majd próbálnom. :nevetes1:
(#) qbit válasza Abukodonozo hozzászólására (») Júl 2, 2010 /

Nagyszerűen működik, nekem is van... Sokkal jobb, mint az antenna-földeléses rádiók. Én egy kiszuperált napelemes kertilámpa napelemével hajtok egy egytranyós erősítőt (100uA) és rengeteg adót fogok... Az olvasólámpa, vagy nappali fény simán ellátja.
(#) Abukodonozo válasza qbit hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

Nem is rossz ötlet! A kapcsolási rajzod volna róla? Érdekelne a dolog!
(#) qbit válasza Abukodonozo hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

Én egy kis farost lemezre (bútorlap darab) csavartam be néhány csavart és beónoztam a fejüket. Ezekre forrasztottam a tranyót és egy 1Mohmos potit két vezetékkel a bázisra és a kollektorra. Szegény ember nyákja... A kollektorra kötöttem még az illesztőtrafó egyik vezetékét (a nagy menetszámú felén) és a másik vezetékét a + tápra a napelemen, amit előtte kimértem. Az emitterére a test felé kötöttem egy 220ohmos ellenállást, s vele párhuzamosan egy 100µF-os kondit (hidegítés). A bázist rákötöttem a detektoros kimenetére és addig állítgattam a potit, amíg torzításmentes és eléggé erős hangot nem kaptam. Ennyi. Rajzot nem rajzoltam, mert ezt fejből is lehet tudni... De ha mégsem megy, szólj és lerajzolom...!
(#) Abukodonozo válasza qbit hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

Világos! Köszönöm! Igazán ügyes megoldás.
(#) hatvanasjocó hozzászólása Júl 7, 2010 /

A múlt hétvégén elkezdett és ma befejezett egyszerű detektoros képeit mutatom. Nem volt célom a régi alkatrészeim beépítése, inkább a kisméretű doboz adta lehetőségek kihasználása. No és a kosárfonású tekercs kipróbálása ami megfelelően sikerült; kisebb hangerőnövekedés a hengeres, zománcszigetelésű huzallal készült tekercses detektoroshoz képest. A forgókondenzátor egy szovjet rádióroncsból kitermelt kettősforgó egyik szektora. A detektor házi gyártmány pirit kristály alkalmazásával fiókból összeturkált bontástermékekből.
(#) hatvanasjocó válasza qbit hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

Szia! Erre gondoltál?
(#) Abukodonozo válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Júl 8, 2010 /

Szia hatvanasjocó!

Szerintem ez lesz a keresett megoldás. A segítségedet szeretném kérni: hogyan győződhetek meg róla, hogy 200 milihenris tekercset tekertem, semmiféle műszer nélkül? Nincs valami ''konyhai'' recept hozzá, mert sajnos nem rendelkezem induktivitás mérő műszerrel!

Köszönöm a kapcsolási rajzot és a segítségedet!
(#) qbit válasza Abukodonozo hozzászólására (») Júl 8, 2010 /

Sziasztok!

Nagy értékű induktivitást az alábbi módon mérnék egyszerűen.

Ha van szkópod és egy négyszöggenerátorod, akkor csinálsz az induktivitásoddal meg egy ellenállással (sorosan és az R kb 100 ohm legyen!). Megnézed a szkópon az időállandóját az RL-körnek és abból visszaszámolhatod az L-t... Én ezt tenném.

Bocs, hogy beleszóltam...
(#) qbit válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Júl 8, 2010 /

Sziasztok!

Igen, pont erre. Viszont ha az én eredeti keretantennás rajzomat megnézed, ott két dióda van. És játszottam azzal is (kevés sikerrel eddig), hogy a tranyó előfeszítését úgy válasszam meg, hogy egyben a két diódát is enyhén nyitásba vigyem... Régi trükk, sok helyen látni, csak egy diódával. Viszont ekkor az emitter ellenállást is szabályozni kell, hogy a bázison kb. 1,35V feszültség legyen (1n4148-akkal)

Remélem eléggé zavarosan fogalmaztam...
(#) Vales válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Júl 8, 2010 /

Nagyon szép lett!
(#) Abukodonozo válasza qbit hozzászólására (») Júl 8, 2010 /

Sajnos szkópom sincs... Én már egyszer faggattam a fórumtagokat ezzel a programmal kapcsolatban, úgy néz ki, csak meg kell építenem a hozzátartozó áramkört. Szerinted ezzel tudnék méréseket végezni?
(#) Gafly válasza Abukodonozo hozzászólására (») Júl 8, 2010 /

Szerintem nem kell féltened a hangkártyádat, a bemenetet ezzel szerintem nem tudod tönkretenni. Igazán egy problémát látok benne, mégpedig azt hogy a kimenetet egy 1KOhm-os trimmerrel fogadja, ami szerintem Line Out-nak túlzottan kicsi (bár valőszinüleg nem megy tőle tönkre). Pontosan ezért van a rajzon Speaker Out, ami viszont már nem divat az újabb hangkártyákon.
Szerintem nyugodtan megépitheted, legfeljebb meg kell még fejelni egy kis erősitővel, például LM386-al.
De ha van frekvenciamérőd, akkor a mérendő tekerccsel lehet ismert kapacitassal rezgőkört alkotni, amit be lehet rezgetni akár egy CMOS IC-vel is, majd a frekvenciából visszaszámolni az induktivitást. Én már épitettem ilyen PIC nélküli induktivitásmérőt és egészen jó lett
(#) Abukodonozo válasza Gafly hozzászólására (») Júl 8, 2010 /

Szia Gafly!

Köszönöm a válaszodat, ez szerintem még jobb ötlet! Előszőr mindenképpen a hangkátyás megoldást választom, mivel egy régi analóg mérőműszerben sikerült találnom 0,25%-os tűrésű ellenállásokat, így az alkatrészek is megvannak. Ez persze mind rövidtávra kell, a Te verziód utána következne, természetesen.

Még egy kérdés: nyákot nem készítenék két ellenállásnak és két kondenzátornak, légszerelt megoldást választanék. Ebben az esetben valami árnyékolt dobozba tegyem az egészet? Ha nyákokból csinálnám a dobozt az úgy jó lenne?
(#) Gafly válasza Abukodonozo hozzászólására (») Júl 8, 2010 /

Eléggé kis impedanciás ez az áramkör, nem hiszem hogy nagyon sok zajt összeszedne. Persze az árnyékolás nem árt, csak ne csinálj vele földhurkot (egy ponton kösd össze a dobozt a közös földponttal). NYÁK lemezből jó dobozt lehet késziteni, lásd dobozolós topic.
(#) Abukodonozo válasza Gafly hozzászólására (») Júl 8, 2010 /

Köszönöm a segítséget!
(#) hatvanasjocó válasza qbit hozzászólására (») Júl 8, 2010 /

A kapcs.rajzon csak az erősítő részre koncentráltam, viszont javaslok egy kicsi átalakítást mert így a dióda az előfeszítést pont záróirányba kapja meg. Munkaellenállást és szűrést adok a diódának és egy kondenzátorral elválasztom a bázistól. Így a vett jel szintjétől függetlenül lehet a tranyó munkapontját beállítani. Ha a diódát megfordítjuk akkor pedig egy trimmer potival nyitófeszültséget lehet adni a diódának, persze ekkor szükséges lehet a napelem által adott feszültség stabilizálása is.

változat.gif

(#) hatvanasjocó válasza Abukodonozo hozzászólására (») Júl 8, 2010 /

Egyszerűen: én a mérendő tekercset 500 pF os forgó kondenzátorral párhuzamosan kötve valamilyen egyszerű tranzisztoros oszcillátorkapcsolásban berezgetnék és ezt a jelet egy középhullámú rádión megkeresném. beforgatott forgóval 500 kHz környékén lesz 200 mikrohenrynél. Ha ettől nagyobb frekvenciánál lesz akkor a tekercs még rövid(nagyobb menetszámot kíván).
(#) Abukodonozo válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Júl 8, 2010 /

Köszönöm Neked is, hatvanasjocó!
Következő: »»   43 / 153
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem