Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! A problémám az hogy adott a három fázis ,ha bármelyik fázis elmegy ekkor a meglévő két fázisból egy mindig meglegyen egy 230 Voltos dugalyban ezt kellene megoldanom. Fűtés keringető szivattyú szünetmentes ellátására kellene. Hátha valaki csinált már ilyet. A válaszokat előre is köszönöm.!
Szia!
Teljes áramszünet esetén mit teszel/ tennél?
Három fázis esetén 9 variáció van. Ebből egy optimális amikor mind megvan. 7 olyan, amikor egy vagy 2 hiányzik.
És szintén egy, amikor semelyik nincs. Egy stabil megfelelő szelektor megépítése nem olyan bonyolult, de tényleg, mi van, ha egyik fázis sincs?
Most kell lapose áramköre. Két relével a probléma meg van oldva. Az égő helyére a dugalj kerül.
Szia ! Én semmit,nem nekem lesz.De szerencsére ritkán van ilyen eset.
Hát, attól, hogy átkapcsolgat, még nem lesz szünetmentes. A három fázis ugyanis egyszerre szokott elmenni. Ritka, hogy csak 1F hiányzik. Ha mégis, akkor ott a hálózatot meg kell javitani.
Ez azért van, mert a 20kV/0.4kV trafó egy háromfázisú cucc. - Ha a 20kV-on van 1 fázis van zárlatban, még megy az üzem. - Ha kettőn, a védelem lekapcsolja az egészet - a kisfeszültségü oldalon (0.4 kV) maradandó egyfázisu zárlat nagyon ritka.
Öszintén, ez a kapcsolás melegágya a zárlatnak. Ugyanis a relé (mágneskapcsoló) érintkezői között ott a két különböző fázis. Ha induktiv a terhelés, átivel, és ott a zárlat.
Lehet, hogy neked működni fog, de nem biztonságos.
Szia ! köszönöm a rajzot! Megépítem mágneskapcsolókkal ,ott nagyobb az érintkezők közötti távolság
Emellett, állandóan behúzva a két mágneskapcsoló. Kisebb lenne a fogyasztás, ha csak egy húzna be, s csak akkor, ha kiesés van. A figyelő áramkör jóval kevesebbet fogyasztana. Aztán, nem ártana egy késleltetés is, mert vihar idején elég cudarul szoktak a fázisok viselkedni. Egy pillanatnyi kimaradás, és a mágneskapcsoló neki áll oda- vissza kapcsolni, nem kis íveket generálva. És itt ráadásul két mágneskapcsoló van. Szóval: működik, de nem biztonságos.
Hát ez az! Kap a tulaj egy védelmi rendszert, ami nem is véd oly nagyon, de Ő azt hiszi, biztonságban van. Kimegy a 3 fázis, lesz egy kis csitt-csatt, dirr-durr, Ő perel Téged, Te meg bizonyítsd be, hogy mind a három elment.
Persze az akkus sem tart örökké, de ilyenkor még van idő az automatikának a kazánt lezárni, azaz csökkenteni az égési hőtermelést, hogy a végleges áramszünet esetén már jóval kisebb teljesítménnyel menjen a rendszer. Emellett az automatika vészjelző hangot is tud adni, hogy az alvó otthoniak felébredjenek, s manuálisan is beavatkozhassanak a rendszer biztonságos lezárásához. Tudom, minden technológus, mérnök, gépész... ilyen szőrszálhasogató mint én is, de ettől függetlenül, egy kor után már van mit féltenie az embernek. (A kis családját.) Idézet: „Tudom, minden technológus, mérnök, gépész... ilyen szőrszálhasogató mint én is, de ettől függetlenül, egy kor után már van mit féltenie az embernek. (A kis családját.)” Kicsit offtopic: szerintem pont ez a szőrszálhasogatás teszi a mérnököt. Amikor van pl. egy repülőgépbaleset, és valami banális műszaki probléma miatt történt, a nem-mérnökök egyszerre kiáltják: hogy nem gondolhattak erre?, ezért kapják a pénzüket. Éltünk már egy keveset, sokmindent láttunk. Tanulságul egy videó amikor az automatika felülbírálta az emberi beavatkozást.
Van igazság a mondandódban, de egy keringtető szivattyúnál 1-2 tized sec. kiesés semmilyen észlelhető hátrányt nem jelent. Ezek egységteljesítménye 100W alatt van. Megfelelő kapcsolókészülék teljes biztonsággal tudja kapcsolni (nyilván nem egy kisrelé). Az azonban igaz lehet, hogy zajos, és magasabb a fogyasztása.
Nem én állítottam, hogy a fázisok egyenként el szoktak tűnni. A kérdés ez volt maga. A szünetmentességet - gondolom a feljebb leírtak miatt - nem szó szerint értelmezte. Egyébként van 10kV-os elosztóhálózat is, ahol nincs egyfázisú földzárlat, és a 20kV-os hálózaton is csak akkor van, ha a leágazás védelmén engedélyezték a földzárlattartást. Idézet: Persze, tudom, de nem akartam belekezdeni a teljes történetbe. „Egyébként van 10kV-os elosztóhálózat is, ahol nincs egyfázisú földzárlat, és a 20kV-os hálózaton is csak akkor van, ha a leágazás védelmén engedélyezték a földzárlattartást.”
Nem vitaindítónak, de: ezt a repülős példát nem értem
A diszkoverys légikasztrófák műsorában csupa olyat láttam, hogy a szerelők, és azok főnökei követtek el hibát. A mérnök kiválóra tervezte a repülőt, de arról nem tehet, hogy pl: hajtóműcserénél, nem az új Rolls Royce motor összekötő csövét tették be, hanem a régi motorét, ami persze kicsit rövidebb volt. És sok-sok ilyen hiba. Idézet: „az automatika felülbírálta az emberi beavatkozást.” Nem néztem meg a videót, de nem is állítottam, hogy nem lehet egy automatika hibás. Az egésszel azt akartam mondani, hogy az a megoldás, hogy a rendszert, egy még élő fázisra való átállításával akarjuk szünetmentesé téve BIZTONSÁGOSAN üzemeltetni, nem a jó útra lépünk.
Szia, én épitettem egy ák-t, az elv a következö:
a három fázis meglétét egy virtuális földponton érzékelem: mind három fázisban 3x 1MOhm ellenállás van csillagba kötve (persze az ellenállások, a biztonság miatt nem egy darabból állnak 9x390kohm) a csillagpont a "0" helyzetböl elmegy ha valamelyik fázis hiányzik. ezt egy komparátorral vagy egy jó, öreg 741-el figyeled, esetleg egy 747-el, vagy CMOS megfelelövel, akkor még az irányát is meg tudod határozni (? fázis hiányzik) és már csak a keringetöt kell arra a meglévö fázisra kapcsolni. A kapcsolás nekem 3fázisu motor müködtetésénél fázis kiesás esetén a motor védelme miatt lekapcsol. Ha CMOS müveletivel csinálod akkor a fogyasztás rendkivül kicsi, aksiról elmegy hónapokat is.
Jó az elv, valahogy így működik a Ganz-KK UA fázisfigyelő készüléke is. Ezen lehet állítani a "tolerancia-szintet" is, és LED-ekkel jelzi az üzemet, és a hibát. Más elektronikai cégnek is szerepel ilyesfajta készülék a "repertoárjában". Az ára természetesen elég húzós, és nem is "tudja" az itt megkívánt feladatot, csupán jelez, és kapcsol. De fázisra nem szelektív, nem tudjuk a segítségével eldönteni, melyik van meg, és melyik hiányzik.
[OFF]Én láttam a Légikatasztrófák c. sorozatban ezt a balesetet. Nem mérnöki probléma volt az Airbus-oknál ez. Egyszerűen nem "tanították" meg a pilótákat kellő hatékonysággal a kezelésükre. Olyan ez, mint amikor egy ismerősünknél vagyunk, és látjuk, hogy az mit csinál egy általunk is használt programmal. És csodálkozunk: Ezt is meg lehet vele csinálni? Hogy kell? Na ez az, amire a levegőben nincs idő. Több felvételt mutattak be, milyen szinten nem tudták a pilóták beállítani a gép vezérlőelektronikáját. Moszkvában egy Lufthansa gép pl. leszálláshoz készülődött. Valamit vétettek a pilóták, mert a repülőgép teljes gázt adott, és egyre meredekebben elkezdett emelkedni. Pár ezer méter függőleges emelkedés után "elkopott" a sebesség, a gép leadva az orrát, szinte függőlegesen elkezdett zuhanni, közben már majdnem átlépte a hanghatárt. Ez akár végzetes következményekkel is járhatott volna. Még 3x!! "előadták" ezt, mire "rájöttek" mit is kell beállítani az irányítórendszeren, hogy az leszállítsa a gépet. Ez a példa tipikusan arról szól, hogy bizonyos jól bevált, és nagyonis megszokott dolgot nehéz egy forradalmian új technológiával leváltani. Még a jól kiképzett pilótáknak is ingoványos terület volt ez az első időkben. Aztán ahogy megszokták, úgy vált a kezelése napi rutinná. Saját példát is hozhatnánk fel. Amikor a Malévnál megkezdődött a sugárhajtású korszak, a gépek az indokoltnál is esendőbbek lettek. Az okokat megvizsgálva a kiképzés hiányosságai mutatkoztak, mint alapvető probléma. Megint egy új technológia bevezetése, és ehhez "agyban" is hozzá kell igazodni. A mérnököknél ez nem akkora gond, mivel már évekkel azelőtt sokat foglalkoznak vele.
Ennek a 3~ figyelőnek feldobnád a rajzát ide?
Jó lenne az otthoni kútszivattyú védelmére.
Szia!
Itt van egy kettő.
Nem is olyan bonyolultak! De ha a gyárit veszem.... akkor mi kerül olyan sokba? Filléres alkatrészekből van felépítve......
Köszi!
A Ganzos tetszene a legjobban, de nem látszanak az alkatrészek paraméterei rendesen...
Szia!
Én el tudtam olvasni, átírtam, remélem így jó lesz.
Sziasztok!
Egy olyan problémára keresnék megoldást, hogy egy szerverteremben adott Pl. 3x16A betáp. A probléma ott van hogy egyre többször van az hogy szolgáltató hibájából egy fázis hiányzik (A belső hálózat vadi új). Meg kellene azt oldanom hogy az internetes végpont, a hozzá tartozó szerver mindig áram alatt legyen (itt kb 500-600W-os fogyasztás van). A cél hogy egy elektronika figyelné a bejövő 3 fázist. Amint az egyik, vagy akár két fázis is eltűnik akkor a kimeneti 220-as konnektor 1 fázisát "átirányítja" a maradék egyik fázisra. Az hogy milyen gyorsan reagál a gép az nem lényeges, hisz egy szünetmentes még be van iktatva a rendszerbe. Köszönöm segítségeteket.
A dolog azért nehezen megközelíthető, mert mikor valamelyik fázis "eltűnik", akkor annak feszültsége szinte sosem zuhan le szépen nullára. Sőt egészen magas érték marad, hiszen a rákötött fogyasztókon keresztül a maradék fázisok "odatáplálnak".
Ez pl. villanymotoroknál olyannyira probléma, hogy nem is egyszerű észrevenni ha egy fázis kimarad. Pl. a megmaradt fázisok áramának növekedéséből lehet következtetni. De nem kell motoros terhelés, bármilyen háromfázisú fogyasztó is simán kiváltják a hatást. Tehát a relék nem hinném, hogy jó megoldást adnának (esetleg akkor ha csak és kizárólag egyfázisú terhelések vannak, tehát minden áram Csak a csillagpontba folyik).
Nem olvastam el az összes megszólalást. Bocsi, előttem már szinte mindent elmondtak.
ez csak részben igaz mert egyedül a háromfázisú villanymotorok (esetleg nagy teljesítményű kemencék) táplálhatnak visza de azokat el szokták látni fázisfigyelő relével de egy jól beállított motorvédő kapcsoló is lekapcsolja ugy hogy megszűnik a visszatáplálás
(elég sokat dolgoztam háromfázisos környezetben (üzem) ahol több tíz villanymotor volt de ha van jobb ötleted szívesen hallgatom de nem mindig a bonyolultabb a jobb
A számítógépek szinte mindig kapcsolóüzemű közbülső DC körös táppal mennek, és a szünetmentesek egy része is ilyen. Ha a bejövő 3~ közvetlenül egyenirányításra kerül, akkor bármelyik fázis rendelkezésre áll (a 0 bekötésével), van kb 600V-650V DC, amiből jól ki lehet indulni. Bonyolult, (kapcsolóüzemű tápegység) drága de nagyon jó megoldás. Ha szánsz rá pénzt, írj privátban. Fáziskimaradások, de még részleges feszültségcsökkenés esetén is biztosítható így a működés.
Ameddig legalább 1 fázison legalább 150V van a 230V helyett, addig a rendszer működőképes lesz, leszámítva, hogy ami elromolhat, az el is romlik...
Sziasztok!
van bekötve 380an az aproblámám hogy edáig nem volt használva , és most vettem egy gépet ami 380rol müködik bekapcsoltam és csak morog a nem indul el, rámértem mérőmüszerrel és csak kettőben mérek 400voltot a másik ban nincs csak 98 99 volt vagyis az egyik fázis hiányzoik megnéztem a villanyóra dobozt is és régi biztik vannak benne kicsavartam mind és ott is rámértem de ugyan az a helyzet, egyikben nincs áram vagyis van de kevés Mit tegyek? |
Bejelentkezés
Hirdetés |