Fórum témák
» Több friss téma |
Köszi szépen,reméllem ma még meg tudom épiteni,lehet hogy majd a programozásnál is kell egy kis segitség.Majd jelzem.
Szia Nekem is volt hasonló hiba. Én kicseréltem a táp ic-t és a kondikat és azóta működik. sok sikert üdv szeoi003
Az eeprom tipusa 93C86 WB,találok -e hozzá megfelelö tartalmat valahol,mert ehhez a tipusu mosógéphez nem találtam
Bocsánat ,az elektrotanyán van
Köszi a gyors választ, én sajnos el voltam havazva, csak most jutottam nethez! Bimetál! Na, erre én is gondolhattam volna. Valamelyik nap majd megnézem, hogy működik-e!
Szia!
Köszi a hozzászólást. Hát, akkor neked szerencséd volt. Én a trafón, az ellenállásokon, a 10V-os Zeneren kívül mindent kicseréltem de ezeket kimértem. Még a tranyót is kicseréltem, de aztán visszatettem az eredetit, mert nekem csak 858 volt itthon, annak meg 10V-tal kisebb a CE feszültsége. Sőt, a normál 1000µF helyett low ESR típussal is kipróbáltam. Lecsökkentettem a LED-ek áramát kb. a negyedére. A BTB16-700BW helyett tettem bele BT139-800E-t, mert utóbbinak 25 mA-rel kevesebb a max. gate árama. Mindhiába. Aztán a végén szégyenszemre feladtam, mert már nagyon várták vissza a gépet és tettem bele egy trafós, uA7805, uA7812-ből kialakított tápot. Azzal ment, mint a kisangyal, de a hibát valójában nem találtam meg. Nem tudok másra gondolni, minthogy valahol több áram folyik, mint kellene. CMOS áramköröknél (pl.kapuknál) egy használaton kívüli bekötetlen láb eredményezhet ilyen áramnövekedést, de azt akár kézzel is ki lehet tapogatni, mert változik, a felvett áram, ha hozzáérsz a lötyögős lábhoz. Hát, itt a mosógépben mellőztem ezt az eljárást Így aztán gordiuszi csomót nem bogoztam, hanem átvágtam.
Üdv Mindenkinek!
ELIN 6000x típusú mosógéphez keresek rajzot! Ha esetleg van valakinek, köszönet érte.
Hello
A rajz az felejtős, főleg ami használható is, de ezt már nagyon sokszor leírtuk ide Mi a gondja a gépnek? Üdv: Zoltán
Szia!
Egy kollégám kapott ilyen masinát, de a programkapcsolóról már minden zsinór le van húzva. (Már elkezdték bontani) Neki kellett volna a rajz, hogy visszadugdossa a madzagokat! :yes:
Hello ujra.Az tortent,hogy megepitettem a programozot,oke minden a tartalmat is beirta,(azt amit mondtal,hogy jo hozza),kicsereltem az eepromot,bekapcsoltam es amikor elkezdett dolgozni leverte a bizti,nagy durranas,a panel is elegett ket helyen,azt kijavitottam.Visszatettem a regi eepromot es most azt muveli hogy a programvalaszto korbe megy,meg egyfolytaban szivja is es dobja ki a vizet.Mit tudok ilyenkor tenni?(bocs az ekezetekert)
Szia!
Az bizonyos, hogy az EEPROM tartalma nem okozhat ilyet, ez a kapcsrajz alapján egyértelmű. Ha a Q4, Q5 vezetékei égtek meg, akkor szimplán felcserélted a CNE és CNG csatlakozókat. Sajnos mechanikailag felcserélhetők. Ha a körbe forgást csinálja, akkor van rá esély, hogy a proci megúszta. Az már biztos, hogy nem totál halott, de az a lábikója, amelyik a kérdéses triakokat hajtotta, még elhalhatott . Ha a csatlakozók jól voltak rádugva, akkor valami zárlatos a gépedben. Az égés helye alapján tudod behatárolni hogy mi. A körbe forgás is segítség. Figyeld meg, hogy egy 4 másodperces szünet után hányat villog a LED, az lesz a hibakód. Ez alapján nyomozhatsz tovább. A hibakódok leírását az elektrotanyán megtalálod
Nem ismerem a gépet, de az az egyedi kábelsarus megoldás egy mechanikus programkapcsoló jelenlétét valószínűsíti. Azt kibogazászni nem lehetetlen, de legalábbis nagy elszántságot igénylő feladat. A helyedben én egy ismert kapcsolásai rajzú (pl. Energomat) programkapcsolót házasítanék össze ezzel a környezettel. Ha tudsz kapcsolási rajzot olvasni, akkor nincs más dolgod, mint kigubancolni, melyik kábel honnan jön és annak alapján kevés véráldozattal, esetleg egy-két pótlólagos átkötéssel életre lehet kelteni a gépet. Feltéve, hogy egyébként olyan állapotban van, hogy érdemes beleölni ennyi energiát.
öszi na gyors választ.Azt elfelejtettem mondani ,hogy a triakokat is cseréltem.Viszont az gyanús ,hogy elsö alkalommal is két ellenállás volt megégve a triaknál,akkor még nem lett cserélve.Nem tudod e megmondani,hogy mennyibe kerülhet bele a vezérlöpanel?
Q4,Q5-öt kellett cserélni?
Árat nem tudok, de tizen- huszon- ezerrre saccolom. Eszerint feladtad a küzdelmet ?
Kicsereltem az osszeset
Azt mindenképpen ki kell derítened, hogy mi okozta a triakok halálát. Ha veszel egy új vezérlőpanelt és beleteszed anélkül, hogy tudnád, mi okozta a bajt, akkor lehet, hogy az új panellel kezdheted a játékot előlről (és buktad a panel árát). Mi égett meg a panelen? Melyik csati melyik lábára megy onnan a fólia? Tegyél fel egy fényképet! Ha csak csöpögteted az információt, nem jutunk dűlőre
Sajnos ma már nem tudom,majd a napokban szétszedem,addig is köszi
Ha netán új panelt veszel akkor ahhoz a programozód legalább már meg van mivel üresen eeprom nélkül kapod. :yes:
Imi
Üdv.
Olyan problémám van,hogy a mosógépünk centrifugaprogramja megadta magát. A mosás és többi program tökéletesen működik de egyáltalán nem centrizik. A szakik azt mondták,hogy újra kell írni-égetni a programot. Tud valaki segíteni? Esetleg más megoldás? Ötlet? Panelcsere? Köszönönm.
Talán, ha egy kicsit bővebben kifejtenéd... Mosógép gyártó/típus, centrifugára kapcsolod, pontosan mit tapasztalsz? Ha a szakik szerint egyszerűen csak újra bele kell tölteni a programot, miért is lenne panelcsere?
Hello. Whirpool 8525 felültöltős 6. érzékes. Ha centrizni akarunk akkor kb 2 percig nyöszörög aztán kikapcsol. Még a vizet sem szivattyúzza ki.Külön utasításra szivattyúzik de akkor sem centrifugázik. Amikor előjött ez a probléma,leverte a biztosítékot.
Hibakódot sem ír ki? Nekem valami nem kerek. A "leverte a biztosítékot" és a "mindent csinál, csak nem centrifugázik" nem fér össze. Centrifugázáskor semmi olyan perifériát nem használ a gép, amit a mosás során ne használt volna. A motor gyorsabb fodrulatához (centrifugázásnál) ugyanaz a tiac kapcsolgat, mint mosáskor, csak a kapcsolási idők változnak. Lehet, hogy a bizti leverésnek nem is a mosógép volt az oka, hanem mondjuk villámcsapás másodlagos hatása? A nyöszörgő hangot mi adja benne, azt nem tudod kifülelni?
Hy
Azokba a gépekbe a centrinek még van pluszba benn egy relé ami a motor állórészét kapcsolja. Ha test zárlatos a motor, vagy pont az a tekercs van elpukkanva akkor könnyen lehet hogy centrinél hal el a gép. De nekem ez a jelenség, kopott kefére, vagy pedig valami vezérlés gondra enged következtetni. Üdv: Zoltán
Nem ír ki semmit nem digitális a kijelzője-vagy a másik is ki tudja írni?.A biztosítékot igazából akkor verte le amikor az asszony miközben ment a mosógép tv számítógép stb plusz még bekapcsolta a mikrót valószínűleg ez verte le a biztosítékot-de ezután már nem működött a centrifuga hiába indította újra. És tényleg tökéletesen mos meg minden de nem indul el a centrifuga program. A nyöszörgő hangot arra értem-amikor dolgozik a gép és kis fordulatokat csinál zörgicsél-nem tudom máshogy leírni-de ezt csinálják program lépéskor.Tehát olyan mintha elakarna indulni de mégsem tud.
Most mondja a párom,hogy amikor ez történt(bizti leverés) volt egy kis égett szaga a mosógépnek.
Kopott kefe-azt a motor keféjére érted? Lehet egy szénkefe csere megoldaná? De a szaki aki megnézte rendben találta a szénkeféket.
Mivel az a pont, ahová a magas fordulaton kapcsol, az az állórész tekercs megcsapolása, mosó fordulaton is benne van a körben. Szakadt tehát nem lehet. Ha viszont zárlatos, centrifugázáskor ismét lecsapná a biztit, amellett, hogy a triac sem élvezné a megnövekedett áramot. Ha menetzárlatos lenne, az is jelentkezne mosáskor is. Ezért furcsállom a jelenséget.
Ha egyszer leverte a biztit és most már nem veri, akkor valami ott megszakadhatott. De mi, ha most minden jó, kivéve a centrifugázást? Ha kopott a kefe, amiatt bizonyára nagyobb az ív a kommutátorszeletek és a kefe között. És mivel forog, lehet, hogy az ív kialakulhat a két kefe között és kisöntöli a forgórészt? És ez okozhatott bizti leoldást? És mi nyöszöröghet?
A biztit szerintem az verte le,hogy nem bírta a terhelést a biztosíték-mert sok elektromos készülék ment egyszerre. Mert a párom bekapcsolta a mikrót és abban a pillanatban verte le-csakhogy a mosógépnek volt utána egy kis égett szaga meg ugye előjött a probléma.
A motorba az álló rész néha tud érdekes dolgokat művelni. Ha nagyon kopott a kefe akkor valóban nagyobb ívet húz, és meg is növekszik a motor áramfelvétele, mert több kommutátor szeletet is söntölni tud. A nyöszörgés is lehet kefe gond, alacsony fordulaton még valahogy elkínlódik, de mikro meg kapja a nagyobb feszt azzal már nem birkózik meg, nincs elég rugó nyomás, és csak szikrázik a motor mit állat, és nem tud felpörögni.
Én csak ilyesmire tudok gondolni, ha a mosásnál minden rendben van. De a vezérlő hiba még mindig nincs kizárva. kriszt1976: ilyenkor van az hogy neki kell állni, és szépen mindent végig nézni a gépbe, a motortól a szintszabályzóig mindent, hogy a végére csak a panel maradjon, és ha minden ok, csak akkor kell az elektronikánál keresni a bajt. Üdv: Zoltán
Én ezt a mosógépet nem ismerem, de a gugli a whirlpool 8525-re egy számkijelzős gépet dobott. Annak a típusa pontosan AWE8525. Akkor a tiéd nem AWE? Egyébként ha számkijelző nincs is rajta, a LED-ek állapotával is jelezheti a hibakódot.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |