Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése
 
Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   62 / 227
(#) Collector válasza Hodinka hozzászólására (») Júl 15, 2010 /
 
Nem világrekord. Az electrum 130kW-os.
(#) BULL1988 hozzászólása Júl 15, 2010 /
 
Sziasztok!

Szeretnék építeni egy csöves teslát (gu81), de egyből egy problémába ütköztem. Egész este keresgettem a neten, d sehol sem találtam eladó gu81-est. Ti honnan szereztétek be?

Üdv, Pisti
(#) _BiG_ válasza BULL1988 hozzászólására (») Júl 16, 2010 /
 
Szervusz!

Én egyet ennek a boltnak a tulajától (asszem a tulaja volt az idősebb úr). A cím ott van. Ha van még neki, akkor tudsz venni. 4000 pénzért mérte.

Üdv!
(#) BULL1988 válasza _BiG_ hozzászólására (») Júl 21, 2010 /
 
Sziasztok!

Remélhetőleg nemsokára hozzájutok egy gu81-es csőhöz. Az elmúlt pár napban sokat keresgettem a neten megfelelő megoldások után és végül ezt találtam (amit egyébként Collector is megépített). A kondikkal viszont gondban vagyok. Átszámítani nem tudom a kapcsolási rajzot, így mindenképpen megfelelő értékűeket kell beszereznem. Ma sokat olvastam a fórumot és ráakadtam egy hozzászólásodra:

Idézet:
„Nem minden kerámiakondi rossz. Ha tudsz szerezni rádióadóba való nagyfeszültségű, nagyfrekire szánt kondit, az lenne a legjobb. Ezeket a pici tárcsakondikat felejtsd el, pillanatok alatt szétmennek. Nagy a veszteségük és nem erre az áramra tervezték őket. Kipróbáltam két darabot a soros láncban. Azonnal füstöltek. A Lomexben van 7,7nF/1600V-os kerámia kondi, az bevált, de 1.5x2x0.5 cm körülbelül 1 darab mérete, tehát nem pici. Nyolcas csomag 200Ft. A GU81-es teslában bírta a gyűrődést, volt, amikor csak 5 darab volt sorba kötve, nem ütött át.”


Nos, én pici tárcsakondit láttam, 3kvosat, 1,5 nf-osat és 470 pfosat. Ha jól értelmezem, akkor ezek nem jók a vttc-hez (ami igen nagy kár, hiszen megfelelő értékűek). Holnap viszont megnézem a lomexben, hogy van-e nekik nagyfrekvenciára hasonló kondijuk, mint amiről te írtál.

Gondolom más méretű kodikkal meg se próbálkozzak, mert bonyolult átszámolni. (nekem legalábbis jelen pillanatban az)

Üdv, Pisti
(#) Collector válasza BULL1988 hozzászólására (») Júl 21, 2010 /
 
Lehet használni más értékeket. Csak hangolni kell, és kész. De ajánlom, hogy jóval nagyobb feszültségű kondikat használj, mint ami oda van írva. Legalább dupla akkorát.
(#) BULL1988 válasza Collector hozzászólására (») Júl 21, 2010 /
 
A hangoláshoz számolni is kellene, viszont azokat nem tudom. Nézegettem a steve's hv-s honlapon a vttc faq-ot, de azok alapján még nem állt össze bennem a kép. Amúgy 1,5 nf helyett 2 nf-os lenne, illetve 470 pf helyett 700 pf. Mind 20 kv körüli tűrőképességgel. A legjobb az lenne, ha valahogy sikerülne átszámítani az egészet.
(#) Collector válasza BULL1988 hozzászólására (») Júl 21, 2010 /
 
De mit akarsz átszámolni? A rezgőkörhöz ott a thompson képlet, ha mindenáron számolni akarsz. De mindenképpen hangolni kell, még az 1,5nF-al is! A 470pF meg egyáltalán nem kell, hogy pontos legyen, inkább nagyobbat érdemes berakni.
2nF tökéletes lesz, primer menetszámmal majd utánahangolsz.
(#) BULL1988 válasza Collector hozzászólására (») Júl 21, 2010 /
 
Azt tudom, hogy mindenképpen hangolni kell, eszembe sem jutott, hogy ha én a pontos értékeket használok, akkor nem kell hangolnom. De ha nem vészes az eltérés, akkor az jó.
(#) BULL1988 válasza BULL1988 hozzászólására (») Júl 21, 2010 /
 
Nézegettem most a kapcsolási rajzot illetve olvasgattam a vttc faq-ot és felmerült bennem egy kérdés. A cső fűtésénél lévő kondenzátor értéke 4,7 nf, de mindenképpen 2kv-os kell, hogy legyen? A faq-ban csak pár száz voltot írt. Nem a spórolás miatt kérdezem. Illetve 700 pf még belefér? (mert a faq-ban 1-10 nf közötti értéket mond, de hasonló célú ez a kondi is, mint a dióda utáni (ami a rajzon 470 pf) és arra meg 1-5 nf közöttit ír) Amit szerezni tudnék az 20kvos és szerintem luxus iderakni... (a fűtéshez)
(#) Collector válasza BULL1988 hozzászólására (») Júl 21, 2010 /
 
Nem probléma, ha 2kV-os a fűtésnél lévő kondi, lehet kisebbet is berakni.
Idézet:
„Illetve 700 pf még belefér?”

Idézet:
„A 470pF meg egyáltalán nem kell, hogy pontos legyen, inkább nagyobbat érdemes berakni.”
(#) BULL1988 válasza Collector hozzászólására (») Júl 21, 2010 /
 
Igen, igen, nem hangsúlyoztam ki rendesen, hogy én a fűtésnél lévőre gondoltam.... Az tiszta sor, hogy a nagyfesz dióda után mehet nagyobb is.

Lakkozott rézhuzal elég a szekunderhez, vagy mindenképpen zománcozott kell ide már? És most már hagyom a nitrolakkot, igyekszem beszerezni epoxyt.
(#) Collector válasza BULL1988 hozzászólására (») Júl 21, 2010 /
 
Kétszeresen zománcozott rézhuzal. Epoxy, vagy poliészter gyanta is jó. Utóbbi sokkal olcsóbb.
(#) _BiG_ válasza BULL1988 hozzászólására (») Júl 22, 2010 /
 
Szervusz!

Nem véletlenül írtam a pici kondik használhatatlanságát.
A lomexes kondik nekem beváltak anno, csak viszonylag sok kell belőlük (az eredő kapacitást a szokásos soros illetve párhuzamos kondenzátor számítási képlettel lehet meghatározni, ezért is jó, ha egyformák a kondik, egyszerűbb számolni). A VTTC nem terheli túl őket, egy szikraközösben viszont már valószínűleg elvéreznének.
Ez az én VTTC-m ábrája, megépítettem, működik. Kettő párhuzamos GU81-gyel is. Csak akkor már három párhuzamos magnetronnal (A magnetronokról le kell venni a mágneseket! Az antennakimeneteket (ahol kijön a mikrohullám) meg alufóliával takard le!).
Ami lemaradt: az L4 az R1-re van tekerve, nem külön van.
Ja, nekem a hangolást segítette egy 220pF-os 14kV-os légforgó
De már nincs rákötve, helyette fix kondi van.

Kíváncsi vagyok, mennyire tudod kihangolni a tekercsedet. Ugyanis nekem eleinte nagyon melegedtek a MOT-ok, de amióta jól van hangolva, alig langyosodnak, annak ellenére, hogy mindegyik egy-egy magnetront is fűt (a harmadik magnetront egy külön MOT fűti, az csak azt teszi) és két csövet hajtanak.

Üdv!
(#) BULL1988 válasza _BiG_ hozzászólására (») Júl 22, 2010 /
 
Szia!

A leírásaidat mindig szem előtt tartom, bár én egy (számomra legalábbis) egyszerűbb verziót építek meg. A hangolás nem lesz könnyű, de megpróbálom a legtöbbet kihozni a tekercsből.

Sikerült beszerezni egy pár nélkülözhetetlen dolgot, többek között a csövet is (ezúton is köszönöm belganarancsnak a segítséget) A hálózat és a mot közé rakok emi szűrőt (mikróból), lágyindításnak mi lenne a legmegfelelőbb?

Nem tudjátok, hogy a villért nyitva van-e szombaton? Hihetetlen, de a honlapján nincs fent semmilyen nyitvatartás....
(#) Collector válasza BULL1988 hozzászólására (») Júl 22, 2010 /
 
Inkább a dióda elé tegyél szűrést, de nagyot.
A villért biztosan nincs nyitva szombaton. Viszont a raktárból érdemes venni, mert a központi irodába csak megrendelés után szállítják a kért cuccot, és míg a raktárban nekem levágtak 20 méter 2,2mm-es huzalt is, az egyáltalán nem biztos, hogy elfogadnak ilyen rendelést külön.
(#) _BiG_ válasza BULL1988 hozzászólására (») Júl 22, 2010 /
 
Az enyém se bonyolultabb, csak a védelem is fel van tüntetve (fojtó, szikraköz). Viszont a magnetronos egyenirányítás egyfajta lágyindító (idő, míg bemelegszik, nagyjából 5 sec), meg igen strapabíró. Nem akarok több mikrós diódát szétdurrantani...

Egyébként mikróban található lágyindító relés kapcsolás tökéletes némi átalakítás után. Nekem is az van benne.

Üdv!
(#) BULL1988 válasza _BiG_ hozzászólására (») Júl 22, 2010 /
 
Lehet nekem is magnetront kellene használnom, és mivel elöször egy mottal próbálkozok, így egy is elég lesz. Amúgy mit kellene átalakítani a mikrós lágyindítón? (az oldalon találtam egyet, csak az toroid trafóhoz való, de gondolom itt teljesen midnegy, mert ugyanúgy lehet használni)

Collector: Hát akkor a villért jövő hérte marad.
(#) _BiG_ válasza BULL1988 hozzászólására (») Júl 23, 2010 /
 
Szervusz!

Javaslom, hogy mindenképp legalább kettőt használj, mert nagy a belső ellenállása. Ami csökkenti az áramot és az a szikrahossz rovására megy.
Igaz, így ahány magnetron, annyi MOT. Mivel egy MOT egy magnetron fűtését biztosítja. De ha építesz egy halogén előtétből és egy sorkimenőtrafó-vasból meghajtó trafót, akkor ahány szekunder, annyi MOT mehet (persze a az előtét max teljesítményének figyelembe vételével), de nagyon kell ügyelni a szigetelésre. Meg a fűtőkör szűrésére, nehogy a tesla által termelt rezgések visszajutva az előtétbe, kinyírják.

Az átalakítást azért írtam, mert én úgy találtam a sajátomnál, hogy egy az egyben nem megfelelő, mivel az a mikróhoz és áramköreihez van tervezve. Csináld úgy, hogy a saját példányodat rajzold vissza, majd vesd össze egy lágyindító kapcsolással. Azt hiszem, Skorinál is van ilyen, de a neten is előfordul kapcsolás. Majd a különbséget igazítsd ki. A benne levő relé, dióda, ellenállás, kondenzátor használható.
Ja, ne feledd kitermelni az EMI-szűrőt is a mikróból és tedd be a MOT primerje elé.

Üdv!
(#) Mallar hozzászólása Júl 24, 2010 /
 
Sziasztok, most hogy itt a nyár, végre tudtam haladni a tekercsemmel és gondoltam felteszek egy pár képet és megosztom a tapasztalataimat de legfőként kikérem a véleményeteket, nem-e rontottam el valamit.

A tekercsemet 2 mottal tervezem hajtani, amiket szépen lágyindítok, de mivel olajat nem tudtam még szerezni, jelenleg rátettem 2 hűtőbordát és ventivel hűtöm őket Ez az áramellátás elvileg oké, a hűtésen még majd javítok, de jöjjön a szikraköz.

A szikraközt jövő héten fogom megcsinálni egyik esztergályos ismerősömmel, egy sarokcsiszolóra fogok 8 forgó elektródát egy bakelitlappal felerősíteni,(4es menetesszárat fogok használni) Az álló elektródák volfram rudak, sajnos csak 3,5 millisek, de majd max fújom őket, mást nem tudtam szerezni. Az egészet tisztában vagyok milyen precízre kell csinálni, ezért is nem én állok neki farikcsálni. A sebességét egy csinos kis toroiddal vezérlem, mert ugye a hangolásban sokat fog segíteni.

A kondenzátort a héten tekertem meg. Sajnos akárhogy számoltam, nem sikerült úgy ahogy terveztem, haver lemérte az ő multiméterével és 130 nanósra sikeredett, nekem pedig 100nF kellett volna. mindegy, nemtudom mennyit fog rontani/ javítani, ha nagyon nem lesz jó, majd esetleg újat tekerek. Van még itthon egy 40 nanós fóliakondim, az sajnos kicsi hozzá.

A szekundert épp pár órája tekertem meg a szomszédban, ugyanis ő tekercselő. Hál' istennek fél óra alatt megvolt 16*70 centis pvc csőre 950 menet kb 62 centi hosszan. Jövő héten veszek rá műgyantát. Olyan jól néz ki, majdnem vele alszok, a szívem szakadna meg ha baja esne. Ezzel azthiszem nem lesz gond. Tekertem ezelőtt 1200 menetes kb 40 centis tekercset kézzel. Sajnos elrontottam az arányokat és kb semmire sem jó, de sok tapasztalatot szereztem az a 4 óra alatt. Feltétlen csináljatok állványt, egy kit kurblival tekerve nem olyan nehéz felcsévélni rá.

A primer elkészítésétől kissé tartok, mivel a teslának arról a részéről tudok a legkevesebbet, hogyan kell elkészíteni. De van már ötletem rá. Majd 4es rézcsőből fogom hajlítani szépen, kb 6 métert spirálisan. Remélem könnyen találok valamelyik boltban. A védő gyűrűt felcsapom rá majd valamiből, meg a toroidból csinálok vagy 2-3 méretben, lehessen tetőkapacitással hangolni.

Igazából a kondenzátor miatt aggódok, szerintetek nagy probléma, hogy többre sikeredett? A szikraközzel talán majd orvosolni tudom ezt.
Bocsi a kisregényért, jelentkezek ha már koronázik szépen csákány
(#) Collector válasza Mallar hozzászólására (») Júl 24, 2010 /
 
A motra tettél hűtőbordád? Hát azt le is veheted, mert abszolút felesleges, a primert kéne hűteni, de azt nem lehet bordával. A wolfram rudaknak sem fog sokat használni, ha fújod, sőt, csak ront a helyzeten.
130nF-os kondi eléggé lefelé tolja a frekvenciát, de szerintem ki lehet kompenzálni.
A szekunder jó lesz. Az 1200menetes szekunder jó pl. vákumcsöves tekercshez.
A primert megcsinálhatod úgy, ahogy mutattam egy régebbi képen.
1 2
4-es rézcsövet egyébként nem nagyon fogsz találni. Én eddig csak a metalloglobusban láttam, addig nem is tudtam, hogy lehet kapni is. 6-osból is meg lehet tekerni, csak akkor szélesebb lesz kissé. Védő gyűrűt is ugyanebből meg lehet normálisan csinálni.
Szikraközzel nem tudod orvosolni azt, ha nagyobb a kondi, azt a primerrel, és a tetőkapacitással kell.
(#) Mallar válasza Collector hozzászólására (») Júl 24, 2010 /
 
Majd akkor a kondit igyekszek kihangolni, A képeket meg köszi. Sajnos igazából nemtudom elképzelni ezt a lágy réz csövet, ilyet még sosem fogtam. Talán emiatt aggódok a Primer miatt, hogy mennyire lesz macerés azt a 6-8 menetet megtekerni. De az előző akadályokat is leküzdöttem, biztos nem fog nehézséget okozni. A talpait viszont valószínűleg fából leszek kénytelen kivitelezni, mert bakelitből hijján vagyok. Nem kéne azzal is lehúzni az esztergályost. Bár most hogy így belegondolok, még nemsok képen láttam fa talpat a primernek. Nagyon melegszik használat közben a 6os rézcső? Az előző kísérleteimhez én lemezt/acéldrótot használtam. Azok mocskosul melegedtek, bár statikus szikraközöm volt.
(#) Collector válasza Mallar hozzászólására (») Júl 24, 2010 /
 
Nem kell elképzelni, ott a képen.
Nem azért hívják lágynak, mert nem lehet meghajlítani. Igazából persze nehéz meghajlítani úgy, hogy milliméter pontos legyen a menetemelkedés mindenhol, de az csak igazából idő kérdése.
A fán és a bakeliten kívül van sok-sok más anyag is . A képen, amit látsz, az pl. 20-as pvc rúd, ebbe van esztergálva pontos vájat, ahová pont beleszorul a rézcső. Ha kell van 4 ilyen levágott rudam, el tudom passzolni neked. De nem éri meg a posta miatt sem, megkéred az esztergályost vágjon le neked ilyen pvc rudat. Bár ahhoz hogy szép legyen az is kéne, hogy ő vájjon bele ilyen vájatokat, viszont a pvc marha olcsó, így ez nem fog túl sokba kerülni. A réz viszont annál drágább.
A rézcsövet pedig ne hasonlítsd az acélhuzalhoz. Azon kívül, hogy elfűti az összes RF teljesítményt, még szét is feszíti a tartóját, + fel is gyújtja. A rézcső egyáltalán nem melegszik.
(#) Mallar válasza Collector hozzászólására (») Júl 24, 2010 /
 
Dejó mostmár tényleg optimistán állok a dologhoz szépen kimérem a helyeit a primernek és fába belevályom, aztán egy másik hasonló darab fával leszorítom. Valahogy így tervezem.
Azért fa mert itthon fa szerszámokból rengeteg van, és bármit megtudok csinálni ami fából van.

Tudom hogy nem olcsó a rézcső, de 6-7000 forintot most rászánok. Tisztában voltam/vagyok vele hogy nem tudok sz**ból várat építeni.
Mindenkinek mondom, próbáltam és tényleg nem megy
(#) _BiG_ válasza Mallar hozzászólására (») Júl 24, 2010 /
 

Idézet:
„bármit megtudok csinálni ami fából van”


Vaskarikát is?
(#) Mallar válasza _BiG_ hozzászólására (») Júl 24, 2010 /
 
Na offolok kicsit
Végülis még általános iskolás voltam amikor azzal kísérleteztem hogy lehet edzeni a fát. És ugyanúgy felhevítettem meg lehűtöttem mint a fémeket. Végülis keményebb lett, de nem sikerült a vaskarika
(#) _BiG_ válasza Mallar hozzászólására (») Júl 24, 2010 /
 
Azért dicséretes a próbálkozás. De tényleg, valamikor edzették a fát is...
(#) Hodinka válasza Mallar hozzászólására (») Júl 24, 2010 /
 
Egész precíz munka,gratula.
A ventillátorokat irányítsd közvetlen a primerekre,ha nem túl nagy a terhelés egész jól letudja hűteni a MOT-okat, én is így hűtöttem anno a trafójaimat,de az olajnál akkor sincs jobb módszer trafó hűtésre és még hozzá tökéletesen szigetel is,ha tudsz akkor mindenképp szerezz be te is.
Még javíthatsz a helyzeten,ha eltávolítod a tekercsek közt lévő söntölő lemezeket,így jobban átjárja a levegő és jobban hűlnek majd a tekercsek,arról nem is beszélve,hogy így kb 50%-al nagyobb áramot is kapsz majd a szekunderen,de a primerkörben mindenképp szügség lesz ballasztra...
A kondiról meg annyit,hogy milyen kapacitásmérővel mértétek? mert nemrég nekem is volt egy kínai példány ami csak megközelítőleg adta meg az adatokat...
Üdv!
(#) Mallar válasza Hodinka hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Köszi szépen,
A műhelyben ahol lemértük egy Maxwell multiméter volt Ha valami akkor annak hiszek, lemértem vagy 3* hogy tényleg jó eredményt kapjak. Bár akkor sem hiszem hogy 30 nanót tévedne. Jólesz az, már számolgatom, hogy így hogy alakítsam a primert.
(#) Collector válasza Hodinka hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Idézet:
„Még javíthatsz a helyzeten,ha eltávolítod a tekercsek közt lévő söntölő lemezeket,így jobban átjárja a levegő és jobban hűlnek majd a tekercsek,arról nem is beszélve,hogy így kb 50%-al nagyobb áramot is kapsz majd a szekunderen,de a primerkörben mindenképp szügség lesz ballasztra”

Ha a söntöt kiszedi, és ballasztot rak elé, azzal ront a helyzeten, le fog csökkenni a kimenő feszültség, ráadásul olaj nélkül forrni fognak a trafók.
(#) Mallar válasza Collector hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Dehogy babrálom meg a MOTokat, most az a kevéske kis hűtés miatt fölöslegesnek érzem. Majd úgyis ha szerzek olajat, akkor meg belevágom abba és meg van oldva a hűtés.
Következő: »»   62 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem