Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fóliahegesztő
Lapozás: OK   1 / 2
(#) ize_gull hozzászólása Ápr 3, 2007 /

Helló

Fóliahegesztő kapcsolást szeretnék építeni, ehez használható kapcsrajzra van szükségem.

A telibe terhelt ellenálláshuzal sajnos felizzik és elszakad. Valamilyen triakos megoldás kellene, mint egy fényerőszabályzó, de triakkal még sosem foglalkoztam. A lényeg, hogy hegesztéskor melegedjen fel a fűtőszál, ne hevüljön túl, a kapcsolás bírjon ki több órányi folytonos hegesztgetést, és persze ne okozzon ahozzáférhető szál áramütést.

Ellenálláshuzal CrNi 0,32mm (5 Ohm/m)
hegesztőszál hossza kb. 50cm - 100 cm közötti.

Segítséget előre is köszönöm.
(#) bazzeg hozzászólása Ápr 3, 2007 / 4

Szia

Van ehhez 2 kapcsolásom, de mindkettőt átt kell alakitani!

Az első: Egy 220-as teljesítmény szabályzó!
Ez elég nagy teljesítményt bir , de a triakot hútőbordára kell szerelni! A diak helyett pedig simán használható glimlámpa! Ennél a fűtőszál meglehet hogy áramutést tud okozni, főleg ha a fűtőszál a fázis felől van! Minél kisebb feszültségű a glimlámpa annál kisebb feszültségtől szabályozható!

A másik egy kisebb teljesítményű fordulatszám szabályozó! De ha a motor helyére Te fűtőszálat raksz annak ugyan úgy tudod változtatni a teljesítményét! Maximum több ilyen fokozatot kell párhuzamossan kötnöd a nagyobb teljesítmény érdekében!

12 V-ról megy szóval garantált hogy nem okoz áramutést! De szereintem meg lehet próbálni a 24 V-ot is így nagyobb teljesítmény érhető el!

Én már megépítettem ezt a kapsolást és kitűnően alkalma szabályozásra!
(#) Sebi válasza ize_gull hozzászólására (») Ápr 3, 2007 /

Vékony lesz az az ellenálláshuzal erre a célra...
Legutóbb, mikor kellett ilyet csinálnom, 50VA-es toroidra tekertem kb 6V-ot 3-as v. 4-es szigetelt drótból (addig fűztem, míg jó nem lett). A huzal rozsdamentes 0,8mm-es hegesztődrót volt,70cm hosszú, amit egy rugó feszített (mondjuk ez egy vágó volt, de mind1)

Ettől függetlenül a primerben szükséges lehet egy triacos szabályzó a beállíthatóság végett.
(#) ize_gull hozzászólása Ápr 3, 2007 /

Köszönöm az igyekezetet.

Mindenképp, a 12 V-os megoldás felé kellene haladni, mivel a fűtőszál szigeteletlen, és a fóliahegesztő használója folyamatosan alatta nyúlkál. Tehát a 230-as kapcsolások eleve kilőve.

A tranzisztoros kapcsolás elgondolkodtató, de még nem sikerült megemésztenem. Mivel itt viszonylag nagy áramokról van szó, nem tudom hogy a tranzisztorok mennyire megbízhatóak. A triak esetében a kvázi impulzusszélesség szabájzás valósul meg, ezért maradnék annál, csak kellene pár biztonságos, alacsony feszültségű kapcsolás.

A további bajom az, hogy a fejlebb említett huzalt mekkora árammal kellene terhelni, hogy kb 125 -180 fokosra melegedjen. Ha valakinek van erre ötlete/tapasztalata azt szívesen olvasnám!
(#) ize_gull válasza Sebi hozzászólására (») Ápr 3, 2007 /

Sebi!

Jelenleg egy olyan készüléket kellene átalakítani, amelyik ilyen huzalt használ. Bár az áram és feszültség értékeket nem mértem (mivel nem az eredeti konstrukciónál akarok maradni) az biztos, hogy csak simán megkapja a szabályozatlan "delejt" a trafóról.

A szál bírja 1 hétig, de helyenként felizzik, ha a kezelője sokat vacakol vele, és ott ahol felizzott, szépen el is szakad mikor már nem bírja.

Persze tudom, hogy a fűtőszál fogyóeszköz, de az is baj, hogy füstöl a tasak, meg nem szép a hegesztési él.
(#) Neszeszellem hozzászólása Ápr 3, 2007 /

Sziasztok!

Használd a citerahúrt, 12v os váltóárammal, ha kevés akkor 18v.Nekem habvágónak kellett és plexivágónak.Van is egy hasonló fórumtémám itt, nagy része inkább oktatás .. és felesleges locsogás de van 1-2 jó tipp.Nekem tudtak segíteni.Amit ezuton is köszönök.Plexit és a habot is vágja a citerahúr, 12 voltos, szabályozható, könnyű bánni vele, nem balesetveszélyes.Mi kell még?
(#) kerteszsasa válasza ize_gull hozzászólására (») Ápr 3, 2007 /

Mi fóliát közönséges vasalóval hegesztettünk, persze a hőfokot el kell találni, de egy egyszerű kapcsolással azt is lehet szabályozni, és az biztosan nem ráz meg.
(#) Macsek71 hozzászólása Ápr 4, 2007 /

Napi több 100 m fóliát használunk fel a cégemnél...
Heg.él : Kb 0.1*3 mm fémszalag teflonszövet alatt.
Fűtés kb20-25 v állandó, 35-40 v munka közben(~10 sec)
(#) vzoole hozzászólása Máj 14, 2007 /

Én ilyen gépeket gyártok...
Ha még aktuális, keress meg priviben és kitalálunk valamit.

vzoole@freemail.hu
(#) mokus hozzászólása Aug 15, 2007 /

Bár nem fóliaheggesztés, hanem szivacsvágás a mostani témám.
Tudna valaki mutatni egy ilyen gépet nekem amit meg is lehet építeni?
Nálam annyiban változna, hogy nem citerahúrt kellene használni, hanem egy vastagabb rézdrótot, mivel formát kellene kivágni kemény szivacsból, így a húrnak formatartónak kellene maradnia.
(#) Macsek71 válasza mokus hozzászólására (») Aug 15, 2007 /

Jól értelek, formára hajlított dróttal akarsz alakos vágást csinálni ?
Érdekees leesz...
(#) mokus válasza Macsek71 hozzászólására (») Aug 15, 2007 /

Ez a terv drót vagy vékony fémlap. csak nemtudom milyen táp kellene hozzá esetleg elektronika, sosem csináltam ilyet, most viszont, hogy a kárpitos azt mondta egy székre, hogy ezt lehetetlen megcsinálni, mert nincs hozzá formára vágott szivacs, így elkeztem törpölni rajta.
Mintha régen egy homlokzatszigeteléssel is foglalkozó haveromnál láttam volna ilyet, hogy nikecell mintákat/idomokat nyestek ki hasonló módon, de már rég nincs meg a vállalkozása és a gépeit is elpasszolta, így nemtudom megfigyelni, hogy is megy ez.
(#) vzoole válasza mokus hozzászólására (») Aug 15, 2007 /

Hali!

Szerintem felejtsd el azt hogy formárahajlított dróttal vágsz...
mert vagy olyan vastag lesz a drót hogy majd a táp trafóját max targoncával mozgatod
vagy elhajlik a vágódrót

Használj szima vékony drótot, és 2 irányból munkákd meg (X;Y)

Szerintem ez egyszerűbb lenne.

A fűtőszálhoz nem ajánlott semmi elektronika, csak több hibalehetőség...
Csak rendelj neki egy toroidot amin 2 voltonként van kimenet, így tudod a hőt állítani.

(#) mokus válasza vzoole hozzászólására (») Aug 15, 2007 /

Szerintem csak valami merev, de vékony anyag kellene, nem pont drót, hanem valami penge amire rá tudnám feszíteni a fűtőszálat és a fűtőszál melegítené a pengét...
Azért gondolom mert a haveromnak is ment, többféle profil is volt a géphez és méteres darabokat metszettek nikecellből... Bár az gyári szerkezet volt.

Ja 2D-s szerkezet jó lenne, de 8 szivacsért kicsit munkás és költséges lenne megépíteni.
(#) Macsek71 válasza mokus hozzászólására (») Aug 16, 2007 /

Csak egy ötlet :

8 vágásért nem érdemes komplett berendezést építeni.
Javaslatom :
a cél kötözőszalag ( durvábbik méret 40x1 mm) méretre vágva-alakra hajlítva, gázlángon megmelengetve( kisérleti vágás javasolt)

egy-két darab hungarocell vágását 2mm hegesztőhuzallal(gázon melegítve) szoktuk elkövetni...
(#) bandeszesz hozzászólása Jún 27, 2012 /

Jó estét mindenkinek!!

Fóliahegesztéshez kérnék egy kis segítséget.
2 db fóliát szeretnék összehegeszteni,forrasztani.
A fóliák 0,8-1,2mm vastagságig terjednek, és ív is van benne.
Azon gondolkoztam, hogy rúdból levágok 2 db 5-7mm vastagságot, és azokat melegíteném, vagy csak az egyiket (csináltam egy vázlatot). Sikerült szereznem egy labortápot, 0-30V-ig tudom szabályozni ( töltök fel egy képet róla).
És itt állt meg a tudományom.
Ha a melegítendőre rákötném a labortápot, elvileg melegíteném vele, csak nem merem, nem szeretném tönkretenni a tápot, legalábbis ezt mondták az ismerősök (nem szakik). Sajnos még kezdő vagyok ezen a téren, és szívesen fogadnám az ötleteket,megoldásokat. Még csak tervező asztalon van a dolog, de nemsokára megérkezik a fólia, és a kíváncsiság bennem van, ha kell akkor egy gázforrasztót odaállítok a rúdra, hátha azzal sikerem lesz.
Előre is mindent köszönök!!!

hegesztő.jpg

(#) vzoole válasza bandeszesz hozzászólására (») Jún 27, 2012 /

Szia!

Egy labortápot hogy tudnál tönkretenni???

-0,8-1,2mm az nagyon vastag... mi lenne az?
-Mekkora a max hegesztési hossz?
-Lehet-e síkban hegeszteni, vagy a hullámos az azt jelenti, hogy hajlított alakja van ami fix?
(#) bandeszesz válasza vzoole hozzászólására (») Jún 27, 2012 /

Szia!

PVC fólia (másképpen üvegfólia) ,
max kb. 5 méter lenne,
Elnézést, de csúnya szóval kanyart is tudjak hegeszteni vele, ezért próbáltam mind a két részét a rajznak szabadon hagyni, és szerintem csak egyenlőre elég lenne a sík felület.
A Labortápot én is úgy sejtettem, hogy nem lehet elrontani olyan könnyen, (hővédelem, túlfeszültség elleni védelem, stb) de azért jó ha az embert egy hozzáértő is megerősíti, hogy nem ronthatja el.
(#) vzoole válasza bandeszesz hozzászólására (») Jún 27, 2012 /

Ahogy nézem hőlégfúvóval szokták ezeket összehegeszteni, speciális fejjel: Bővebben: Link
(#) bandeszesz válasza vzoole hozzászólására (») Jún 28, 2012 /

Köszönöm a linket, valami hasonlót találtam én is:
herz-hungaria.hu/hasznalt.html
Csak sajnos nagyon drága. Ezért gondolkozom valami olcsó, és talán használható ötleten.
(#) arpadosso hozzászólása Jan 2, 2015 /

Sziasztok, egy fóliahegesztőt szeretnék építeni magamnak. Először egy hosszabb (80 cm)-es Kanthal huzallal akartam megcsinálni, de ezen most változtatnék. Egy 50 cm szélességű tekercsem van és 8 cm széles tasakokat szeretnék csinálni. Ehhez 6 db fűthető fejet fogok rakni. A Kanthal ellenállása 4,87 ohm/m. A hat fej egy egy kerámia csokiba fogott kb. 5 cm-es Kanthal. Ha a hat 5 cm-es huzal ellenállását összeadom, akkor az 30 cm azaz 1,46 ohm.
A vezérlését egy triakkal és egy impulzusgenerátorral (villogóval) oldottam meg. A 80 centiméteresnél jól működik, de ott az ellenállása a fűtőszálnak 3,9 ohm.

A következő a kérdéseim, amikre nem tudom a választ:
1. A 28V-os 100 W-os trafónak [b]árt hogyha pillanatokra is de 1,46 vagy 3,9 ohm ellenállású fogyasztót kapcsolok?
2. Ha nem tesz jót a trafónak a nagy teljesítményfelvétel, akkor használhatok söntellenállásokat minden egyes fejnél, vagy csak egyet? Ha igen mekkorá(ka)t, mert ha a 100 W-os trafót mondjuk maximum 80%-ra akarom terhelni, akkor maximum kb. 2,85 A folyhat a körön. R=U/I = 9,82 ohm.

Na és itt állt meg a tudományom, mert nem értem, hogy rakhatok maximum 9,82 ohmot az áramkörbe, hogy ne az ellenállást fűtsem. Vagy lehet csak egy 10 ohmos teljesítmény ellenállást kell berakni söntnek. és a teljesítmény P=U2/R=68W az ellenállások arányában megoszlik? Nem értem.

Kérem ha valaki tud, akkor segítsen, köszönöm
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2015
(#) proli007 válasza arpadosso hozzászólására (») Jan 2, 2015 /

Hello!
- A számításaid kb. jók, csak éppen ha kis ellenállású fűtőhuzalt használsz, értelmetlen a 28V-os trafó. A trafó feszültséget a fűtéshez kell/célszerű illeszteni.
- Sorosan kötött ellenállásoknál, az áram közös, így a teljesítmény az ellenállások arányában oszlik meg. De hogy az előtét ellenállás ne fűtsön csak a fűtőellenállás, az sajnos így nem oldható meg. (Egyébként meg nem sönt ellenállás, mert az nem soros hanem párhuzamos kapcsolást jelent.)
(#) pittti válasza arpadosso hozzászólására (») Jan 2, 2015 /

A sönt (vagy inkább előtét) ellenállás itt nem jó megoldás, mert a rajta eső feszültséget feleslegesen elfűtöd vele.
Inkább a trafó szekunder tekercsét kellene megcsapolni a megfelelő helyeken, így minden feladathoz a megfelelő feszültséget tudod a fűtőszálra kapcsolni.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2015
(#) arpadosso válasza proli007 hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Köszönöm a válaszod. Hát sajnos ilyen trafóm van jelenleg így most nem tudok mit tenni, sajnos nem tudok most másikat venni. És köszönöm az infót az előtét ellenállásról.
(#) arpadosso válasza pittti hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Köszönöm a választ. Vannak különféle adaptereim, utána számolok, hátha az egyikkel megközelítem ami nekem kell. Köszönöm.
(#) arpadosso hozzászólása Jan 3, 2015 /

Találtam a kincses dobozomban egy kapcsolóüzemű tápegységet, amit tudok állítani 5,6,7,8,9,10,11,12 V-ra 5 és 6 volton 3 A-t tud leadni, 7 v-on 2,8 A-t. 6V -on 2,27 ohmmal majdnem tökéletes. kis finomhangolás és kész. Nagyon köszönöm a segítséget, tök egyszerű volt a megközelítés csak én nem tudtam, hogy a fogyasztóhoz tervezzük a trafót, nem pedig fordítva. Köszönöm még egyszer!
(#) Gezaba hozzászólása Aug 18, 2015 /

Amit boltban lehet kapni fóliaheggesztőt ilyen 8k körül pl ez http://www.budastore.hu/hauser-vs-320-vakuumos-foliahegeszto-vs320.html
Ezekben van trafó? Vagy csak nagyon kicsi és túlhajták arra a 6mp re amíg működik?
Mert a 100W os trafó nem jön ki a 8kból. Plussz van benne valami villanymotor a szivattúhoz az sem 230Vról mehet nem?
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2015
(#) Gafly válasza Gezaba hozzászólására (») Aug 18, 2015 /

Idézet:
„fóliaheggesztőt”

Hegesztő az egy "G". Ami a 3 "G" az a mobiltelefon
Idézet:
„Szállítási súly: 2000 g”

Szerinted?
(#) Gezaba válasza Gafly hozzászólására (») Aug 18, 2015 /

Hát 100VAs trafó 1kg körül van szóval necces. De kissebb lehet benne. Senki nem szedett szét ilyet?
(#) vzoole válasza Gezaba hozzászólására (») Aug 18, 2015 /

Kb. 20VA-es trafó van benne. Rá is van írva, hogy minden hegesztés után 5 percet kell várni.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem