Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   188 / 607
(#) zolee1209 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Egyébként meg mióta szoktunk trafókat párhuzamosan kötni? Főleg különböző típusokat?
(#) bladzser2 hozzászólása Júl 28, 2010 /
 
Bocs elírtam a dolgot 30 V -ra tekertem őket, és így lett meg a 41,3V... Egyenirányítottam majd puffereltem és így mértem a feszültséget.

Akkor aztmondjátok a hiba az volt hogy az IC-k letesteltek a bordán?

De mutatok egy rajzot. Szerintem az ic mindenféleképpen hozzá fog érni a csavarhoz . Vagy olyan alátét kell ami beül az ic felfogatós részébe? Ilyen alátét hogy néz ki vagy honnan tudok szerezni?

IC.jpg
    
(#) fleta válasza bladzser2 hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Igen van ilyen műanyag szigetelő gyűrű, de az is megoldás hogy egy fém "hevederrel" szorítod oda az íc-t és akkor nem kell csavar az íc hűtőfelületéhez. Ez a módszer még jobb hűtést is eredményezhet, csak 2 lukat kell fúrni a bordába.
(#) lamalas válasza bladzser2 hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Udv!

A leirasod alapjan meg mindig nem derult ki, hogy szimpla v. dupla tapegyseget keszitettel? Ennek az erositonek dupla tapegyseg szukseges, aminek max. feszultsege 2x40V lehet. A 41.3V-os egyeniranyitott tapfeszultseg mar kicsit magasabb a megengedettnel, de ettol feltehetoen nem fog tonkremenni az IC. Ilyen esetben a terhelo impedancianak nem szabad 8ohmnal kisebbnek lenni. Hidba kapcsolva mindez azt jelenti, hogy a terhelo impedancia minimalis erteke 16ohm kell hogy legyen. Ettol kisebb nem lehet!!!

A trafok parhuzamositasa nem szep dolog foleg akkor nem ha ket kulonbozo traforol van szo! Keszits ket kulon tapegyseget a ket kulon oldalnak (dual mono kialakitas).

A hutobordatol mindenkepp szigeteld el az IC-ket. Vagy a muanyag szigetelo gyuruvel vagy ugy ahogy fleta irta. Ez utobbi megoldas akar jobb is lehet mint a szimpla csavaros rogzites mert ha megfeleloen van elkeszitve akkor biztos, hogy az IC teljes hutofelulete normalisan felfekszik a hutobordara. A hutobordanak teljesen simanak, por es zsirmentesnek kell lennie, a csillam lemezt mindket oldalan vekonyan be kell kenni hovezeto pasztaval (pl. szilikon zsirral) a jo hokontaktus erdekeben.
(#) ptesza válasza bladzser2 hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Bővebben: Link

Kb így néz ki . Itt is tudsz venni , de ha van rossz PC tápegységed akkor abból tudsz kitermelni.
(#) bladzser2 hozzászólása Júl 28, 2010 /
 
A trafó 62V- ra van tekerve és középen ki van vezetve.
A középső vezetékhez képest van 1x31V meg 1x31V
Mindkét trafónál így van. De újra méregettem a vasmagot és olyan jól lemértem hogy 50W-ot tévedtem mindkettőnél... Mindkét trafó 300W-os... Kicsit megkönnyebültem, akkor nem is babrálom a cuccot.

A gyűrűt köszi hogy megmutattátok, még nem is hallottam ilyenről, de selytettem hogy mi kellhet bele... Neki is állok még most tápegységet bontani, van jópár darab


Ez a hidalt cucc kibír maximum + - 43V-ot is. A feszültség meg úgyis esni fog kicsit. Szerintem nekem ebből a 41,3V egyenirányított pufferelt feszültségből 1-2 V fog esni vagy nem?

Trafó elég izmos huzalokból lett tekerve, primer 0,8-as szekunder 1,75-ös... Nem tudom hogy fog-e esni a feszültség.
(#) ptesza válasza bladzser2 hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Mindig esik. Azt ,hogy miért arról meglehet győződni úgy, hogy szinuszt kötsz rá és méred a graetz előtt a váltót , ha ott nem esik akkor elégendő a trafó.A pufferelt tápfesz szokott esni 1-2 voltot.
(#) Peter911 válasza fleta hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Csak egy kérdés: mekkora értékű és mekkora teljesítményű ellenállást használsz élesztéshez csatornánként? Köszi a választ.
(#) Macken hozzászólása Júl 29, 2010 /
 
Sziasztok ha nem gond nem olvasom végig ezt a 180 oldalt, de szükségem lenne a TDA7294-hez egy kipróbált paneltervre meg rajzra, a mono változat érdekelne amit már többen megépítettetek és nem füstölt nem gerjedt, hanem patentül működik már régóta.
Köszi
Macken
(#) fleta válasza Peter911 hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
39ohmos 2 wattos ellenállást használok. Azért mert ez van sok. Néha jól jön, már jó néhány fetet megmentettek a figyelmetlenségem miatt.
(#) r3pl4y válasza Macken hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Van 1-2 jó kapcsolás a fórumban. Pl.: ott van a gyári is vagy az Alkotó féle adaptáció is... (ott egybe van a táp rész is a végfokkal... kisebb a veszélye annak, hogy elrontod a huzalozást esetleg)... oda kell figyelni az építésnél meg az élesztésnél és nem fog semmi elfüstölni...
(#) Macken válasza r3pl4y hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Oké, még nem építettem meg csak akkor valami konkrét link kellene.
A rajzról meg a paneltervről.
Macken
(#) Alkotó válasza Macken hozzászólására (») Júl 29, 2010 / 1
 
Kicsit lehetnél önállóbb, amiben nagy segítségedre lehet az itteni keresőlehetőség. Nem hibátlan, de azért elég hatékony, szerintem próbáld ki.
(#) Dióda válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Hínnye de jó hogy megvagy!
Kérdésem hozzád hogy a tiednek a panelterve fönt van valami használható formátumban (mondjuk pdf)?
Teccik ez a táppal kombinált verzió.
Átnéztem amugy a téma képeit és a felénél föladtam mert belefájdult a szemem és mégsem találtam.
Amugy hajtottad már huzamosabban Pl 6-8órát full terheléssel?
Mennyire melegszik neked?
Jahh és a másik kérdés használsz-e külső védelmet hozzá és minőt?

Más:
Nem gondolkodott már el valaki hogy lehetne fajentos sztereó nyákot csinálni hozzá amin a táprész is rajta van és a külső védelem is?
(#) Lacko12 válasza Dióda hozzászólására (») Júl 30, 2010 / 1
 
Szia!
Tessék ennél a hozzászólásnál megtalálod a nyákrajzot és paneltervet pdf formátumban természetesen az Alkotó félét!
(#) Dióda válasza Lacko12 hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Tenk júúúú veri a macskáját!
(#) Alkotó válasza Dióda hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Az én példányom nincs kész. Jelenleg nincs még benne védelem, de biztosan lesz ha összerakom egyszer, mert az nagyon fontos része a hangszórók megóvásának.
8 ohmos műterheléssel kipróbáltam kb. 30 percen keresztül mindkét oldalt egyszerre terhelve. Ezt simán bírta, és fotókon lévő borda 74°C volt. A bemenet 500mV amlitúdójú 1kHz-es szinuszjel volt.
Véleményem szerint ez egy nagyon szélsőséges teszt volt, ilyet a "zene" sosem tud produkálni.

Az én tervem csak egy lehetőség, számos egyéb kialakítás is nagyon jól működhet.

Egypaneles kialakítás könnyedén készíthető, sőt valószínű célszerű is, ha már van végleges elképzelés.
(#) zoka hozzászólása Aug 1, 2010 /
 
Sziasztok!
Az elmúlt 2 hétben volt időm tesztelni a párhuzamos-híd kapcsolású 7293 erősítőmet. A teszt alatt inkább csak zenehallgatást értek. Azon belül is kb. 100Hz-ig bezárólag. Mi mást is hajtanék vele, ha nem egy subwoofert

Ha valaki nem emlékezne, a hangfal egy JBL GT4-12 autós szub, 65 literes reflex ládában.
A sima párhuzamos kapcsolással még nem, de a 2 oldallal együtt, hídban, vagyis 4 IC-vel már hallható hangfaltorzításokat is lehet produkálni, még clip előtt.

Az az igazság, hogy nagyobb különbségre számítottam, a sima párhuzamos kapcsoláshoz képest, de a hangszórónak elfogy a "tudománya", másrészt, amin megdöbbentem, az a kapcsolás áramfelvétele. Ugyan, azt nem mértem, csak a felvett teljesítményt, de elég nyilvánvalóvá vált, hogy a 400W-os trafó ehhez az erősítőhöz Semmi! Az alacsony impedancia úgy megrángatja a trafó feszültségét, hogy meg sem merem mérni. Terheletlenül sinus jellel 60V mérhető a kimeneten, ott kezd pislákolni a clip LED (ez pont duplája a párhuzamos kapcsolásnál mérhető 30V-nak), terhelve nem lett volna értelme hangfallal megmérni, majd műterheléssel megnézem, ha lesz.

Csak egy érdekesség, 20V-os sinus jelet kapcsolva a hangfalra (frekit nincs értelme írnom, de itt éppen 25Hz, a hangfal a végét járja) 139W "fogy" normál módban, és 266W híd módban (leszámítva a készenléteket). Vagyis 1,5-2x-es fogyasztást produkál a hídkapcsolás, ugyanakkora kimenet előállításához. Nyilván nem lenne hülyeség, híd módhoz duplára emelni a terhelő impedanciát, mondjuk még egy ilyen hangszóró sorba kötésével. Vagyis véleményem szerint 8 Ohm-on lehetne igazán jól használni erről a tápról, viszont akkor meg elég lenne a sima 2 IC-s híd, a 4 helyett.

A rendszer, illetve az elgondolás nem rossz, hogy 4 IC működik egyszerre, de ahhoz hogy ebből ki lehessen hozni 400W-ot, 1kW-os kapcsolóüzemű táp kellene! Nyilván az én esetemben, ezzel a hangfallal értelmetlen volna.

Ami még számomra megdöbbentő volt, az a szabadtéri vs. szobai teszt. A szabadtéren hangfalba pumpált 200W gyengébb volt, mint a szoba sarkában beállított ugyanazon hangfalra rákapcsolt 10W, ugyan olyan távolságból. Watt vagy decibel ? Nem kérdés! Kicsit nevetséges volt, hogy szabadtéren a "puszta" közepén 4m volt az elfogadható hatótáv a hangfalnak, és 0,5m-ről volt olyan hangja (kb 200W-al megküldve), amire azt mondom, hogy kellemes Hát 87dB/W/m nem sok.
A másik véglet: a 25m2-es szoba sarkában lévő hangfal a párhuzamos-híd erősítővel "táp-maxon" megküldve olyan élményben volt részem, hogy leesett az állam. Valósággal dörgött a 30-40Hz, remegett a levegő, a saját kiáltásomat minden esetre nem hallottam, és nem túlzok
(#) ptesza válasza zoka hozzászólására (») Aug 1, 2010 /
 
Sarokba helyezett hangsugárzó kb 12dB-el hangosabban szól ,de nemkívánt rezonanciák is fognak jelentkezni.
(#) zoka válasza ptesza hozzászólására (») Aug 2, 2010 /
 
A szoba négyzet alakú, 5x5m, a hangfal az egyik sarokban volt, a padlón, én a másik sarokban, átlósan. Csak a sarokban állva volt brutál mély, onnan 1m-re, már nem volt olyan erős. Az a kiemelés megvolt 18dB is, de inkább csak egy púp az átvitelben, ami 30 Hz-nél tetőzött. Nem szólt szépen, csak döngött (vagy inkább dörgött).
(#) schmied 35 hozzászólása Aug 12, 2010 /
 
ha valakit érdekel a mikroshopnál vehet kitet a100wattos 2500 ft a200wattos 4500ft a100watoshoz 150va-s toroid kell a 200watoshoz 300va-s a200watoshoz 2x28 voltos trafo kell 2x20000mikro faráddal 30amperes dioda hiddal 8om altt tilos használni tul melegszik 16omon 170watot tud 35voltos egyenáramal 40volt tápfesz főlőtt tulmelegszik a200watot hdban tudja sziasztok
(#) ptesza válasza schmied 35 hozzászólására (») Aug 12, 2010 /
 
Igen pontosan így.
(#) Bassmester válasza schmied 35 hozzászólására (») Aug 12, 2010 /
 
Köszönjük...
(#) schmied 35 válasza zoka hozzászólására (») Aug 13, 2010 /
 
szia ha ijen erősitőt keresel a bajielektronikánál 4000ft per panel megveheted 4db irfp 150watos fettel müködik 8 ómra 2x60volt kell 400va-s trafoval 4 ómra 2x46voltos 400va-s trafoval 2x20000mikro kella táphoz oldalanként 100voltosak 50amperes egyenirányito nem drága max1 ezres haNGSZORÓVÉDŐT HASZNÁLI LEGALÁBB 20AMPEREST SOK SIKERT 70SZÁZALÉKOS HANGERŐN MÉG NEM MÉRHETŐ TORZITÁS MAXON 0.05
(#) Bassmester válasza schmied 35 hozzászólására (») Aug 13, 2010 /
 
Hali!
A többség itt nem kitben gondolkodik, hanem az egyedi építést választja inkább, kevés kivétellel.
A segítőkész szándékod nagyon szimpatikus, de a kiteket áruló cégeket, itt szerintem mindenki ismeri :yes:
(#) schmied 35 hozzászólása Aug 13, 2010 / 1
 
SZIA MÁGUS A QUAD-405 ERŐSITŐT NAGYOBB TÁPPAL HAJTOD NAGYOBB TÜRÉSHATÁRU ALKATRÉSZEKKEL 130WATTOT TUD ÉS 55VOLTAL HAJTOD HA MEGDUPLÁZOD A VÉKFOK TRANZISZTOROK SZÁMÁT 2 HEJET 4 RE 2DB 8OMOS HANGFALAT ELBIR MERT MEGOSZLIK A ÁRAMERŐSSÉG A TRANZISZTOROK KÖZÖTT 4 DB TDA ICT KÖTÖTTEM MÁT ŐSZZE 600VA KELL HOZZÁ A TDA FET ELVILEG 50 VOLTIG LENNE JO CSAK 40 VOLT FELET NEM LEHET STABILIZÁLNI AZ ÁRAMSZOLGÁLTATÓ ÁRAMINGADOZÁSÁT
(#) Moderátor hozzászólása schmied 35 hozzászólására (») Aug 14, 2010
 
De miért üvöltesz, nem süket itt senki? A nagybetűs írás ezt jelenti.
A mondatokat viszont illik azzal kezdeni, sőt, nemcsak itt nálunk kötelező! A helyesírásra is figyelhetnél, mert mint láthatod, itt mindenki ad erre.
Megköszönnénk ha így tennél a közeljövőben.
(#) zoka válasza schmied 35 hozzászólására (») Aug 14, 2010 /
 
Szia!
Köszönöm, de nem keresek erősítőt, már találtam, jobban mondva terveztem
Éppen arról írtam, hogy azt tesztelgettem...
És biztos vagyok abban, hogy tud 400W-ot megfelelő táppal.
(#) zoka válasza zoka hozzászólására (») Aug 14, 2010 /
 
A kérdésem inkább csak az, magamhoz: minek ekkora teljesítmény ? Igaz, így "csak" max 200W körül jön ki belőle a trafómmal, de ezzel már torzításig lehet tekerni a mélyládámat.

És, hogy mire jutottam (Ez most egy kicsit OFF lesz):
- Szabadtéren (a puszta közepén) a hangfalam "hatótávolsága", ahogy írtam, mindössze 4 méter (ekkora az a távolság, ahonnan még meg vagyok vele elégedve. Persze 20 méterről is hallani lehet, de az a hangerő nem felel meg az elvárásaimnak).

Ha egy kicsit utána számolok (remélem így jó):
87dB/W/m a hangfal (a doboz nem emel ki elvileg). Ha a hallgatási távolság 4m: -12dB, tehát 75dB-ről indulunk. Ha a belepumpált teljesítmény 200W, az 23dB, vagyis 98dB-nél vagyok csutkára tekerve.

Tehát egy 98-100dB hangnyomást én igazán elvárnék. És itt jön be a képbe, mennyire fontos a hangfal érzékenysége. Ugyanis, ha a hatótávot 10m-re szeretném, akkor vagy 95dB/W/m hangszóró, vagy elméletileg 1200W erősítő kellene (persze, ha bírná a hangfal). Nem, kérdés, hogy a hangfal érzékenységén kell növelni, a hangszórók számának növelésével, vagy más típusú hangszóróval.
Viszont azt sem szabad elfelejtenem, hogy ez subwoofer hangszóró, és az általában megfigyelhető, hogy vagy nagyon jó a hangszóró mély átvitele, vagy az érzékenysége jó, de a kettő együtt ritka. Például itt van: Ez a PA subwoofer. Nagyom mélyre lemegy, de 90dB-nél nem több.
Persze nem kell, hogy 25Hz-ről induljon, az zenében úgyis ritka. De a tanulság számomra: autós vagy házimozi szubb-al nem érdemes szabadtéren eszetlenkedni, a nagy kimozgás még nem jelent nagy hangerőt. Szerencsére én nem is akarok szabadtéren hangosítani, mindössze csak kipróbáltam.

Mi a helyzet egy szobában hallgatva. A különbség valami brutális. A sarkok, falak akkora támogatást adhatnak a hangfalnak, hogy tizede teljesítmény elég a szabadtérhez képest. Csak egy bökkenő van, a kiemelés az átvitelben "púpként" van jelen, tehát nem az egész frekvenciatartomány emelkedik pl.: 12dB-el, hanem csak egy bizonyos freki és környéke az elhelyezéstől, szoba méreteitől függően. Ebből adódik, hogy adott hangfal más szobában egész másképpen szól. A kiemelések mellet nagyon durva csillapítások is lehetek, akár 20-30dB nagyságrendben is. Legalábbis én így látom ezeket a dolgokat...

Viszont ami az erősítőt illeti, ha egy 30cm-es hangszórónak nem elég 100W teljesítmény, mert úgymond halk, akkor 200 sem lesz elég, az a +3dB már nem hoz átütő különbséget. Vagyis lényegében megépítettem az invertáló cuccot, hogyha kell a párhuzamos panelokat hidalni lehessen, amivel ha nem is 4x-es, de azért egy dupla teljesítményt elérek (a trafó miatt), nem hozott nagy különbséget. Maga az erősítő most már elegendő tartalékokkal rendelkezik, nehéz torzításba vinni, a hangszóró előbb kezd torzítani általában, de a további hangerő növeléshez szubládát kellene váltani


(#) bancsi15 hozzászólása Aug 14, 2010 /
 
Sziasztok!

TDA7294-gyel szeretnék egy erősítőt a mélynyomómba. Most tudtam szerezni egy 130W-os trafót(egy LG hifiben volt valaha), csak szerintem a feszültségek nem stimmelnek. Úgy tudom az IC-nek max. 50V az a fesz. amit elbír és 27V a minimum. Nézegettem a kivezetéseit és hát ha egyenirányítom a 20V-ot az 28 lesz, ami kevés, ha a 34V-ot az meg már sok. Valahogy jó lenne kihozni azt a kb. 35V szimmetrikus feszültséget, ami kell neki( 8Ohm-os lenne a hangszóró). Segítsetek pls!!
Csatolom, a trafó kivezetésein a feszültségek rajzát.

Köszi szépen a fáradozást.

trafo.JPG
    
Következő: »»   188 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem