Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
JBL GT4-12
Bővebben: Link Valóban így van . De ha ezt a hangszórót ajánlod akkor mindig hozzá kell tenni , hogy 4 ohm-os erősítő kell hozzá. Az Rmin pontja igen alacsony , és emiatt hamar kifeszik egy 8 ohm-os. Az 1000W , és a 93 dB az csak vicc de ezt te is tudod.
Csak nem olyan minőségben.
Mindenféle hangdobozt szeretünk.
Bővebben: Link "Hangoskodok" (házibuli) hangfalak -között megtalálhatod. De előtte kérdezz rá Pedró-ra ,hogy kaphatóak -e még a hangszórók.
Hja, igen, kifelejtettem, hogy többnyire jobb használati értékkel bír az itthon gyártott hangszóró.
Mindenki úgy érti ahogy akarja.
Kivéve azokat a hangsugárzókat amik a linken találhatók. Ez a meggondolatlan kategória, amikor olyan SAL hangfalépítő füzet módjára, tervezésmentesen összelegózza valaki a hangsugárzóját....
Nem is rossz ötlet! Készítek egy H2000 hangfalépítő füzetet , mert nekik még nincs. Ahogy haladok majd mindig átküldöm neked lektorálásra.[OFF]
Ezt meglátásom szerint egyféleképpen lehet érteni, úgy, hogy a Visaton a drágább és rosszabb.
Baj van a szemeddel. Végeztem.
De ez legalább szub. És pont. Mellesleg a legutóbbi másik JBL-en pl. 3,9-es Re volt mérhető. Egyébként nincs még erősítő, így teljesen szabad a választás terhelőimpedancia ügyben, szóval nem értem, miért kéne mindig hozzátenni a félkövér betűs 4 ohmot. Olvasni csak tud a kedves kérdező.
Én meg csak tudnám... miért kell mindig eljátszani ezt, te leírod, én meg javíthatom valós infókkal... Nem vicc az, csak másféle szemszögből nézik. A 93dB valószínűleg az átvitel legmagasabb pontja mélytartományban egy bizonyos agresszívebben kiemelő dobozt feltételezve, az 1000W meg valószínűleg a mechanikai határ, így fejből saccolva.
A hangszórók hangját vagy a zenét nem nézni érdemes, hanem hallani, tehát itt maximum a fül jöhetne számításba.
Egyébként az eddigi mérések alapján írom ezeket a véleményeket, így valószínűleg a baj nem nálam van, akárhogy is végeztél.
De konkretizáljuk kicsit. Adott mondjuk egy W 250S nevű hangszóró csekély 20 000,- pénzért: Bővebben: Link
Ráírnak 150W terhelhetőséget, amiből igaz körülbelül 60W, 38*17mm-es lengőcsévével, és 90dB érzékenységgel, ehhez képest a Hangszóró 2000-től 6000,- pénzért megkapod ezt, szintén 25 centiben: Name: HA25-451_2010 Company: H2000 Fs = 31,11 Hz Qms = 2,713 Vas = 138,3 liters Cms = 0,727 mm/N Mms = 35,99 g Rms = 2,593 kg/s Xmax = 5 mm Xmech = 7,5 mm Sd = 366, sq.cm Qes = 0,4 Re = 6,8 ohms Z = 8, ohms BL = 10,94 Tm Pe = 80, watts Qts = 0,349 2.83-V SPL = 92,87 dB nagyobb érzékenységgel, magasabb mechanikai és elektromos terhelhetőséggel, nagyobb lengőcsévével (45*15mm), és valamivel jobb középtartománybeli átvitellel... Tényleg nem értem mi baj lehet a szememmel, ha már a látható adatokra koncentrálunk.
Ez nekem tökéletesen megfelelő. Köszi!
Nem találok adatlapot hozzá, de ha van hozzá bevált reflex doboz terv, szívesen fogadom.
[quote]Én meg csak tudnám... miért kell mindig eljátszani ezt, te leírod, én meg javíthatom valós infókkal...[OFF]
Senki sem kért fel rá, ha nem tetszik amit írok akkor ne olvasd el.
Nem biztos, hogy ez így működik...
Miröl beszélsz?
Csak megnézik mit vesznek. Kinai PC speker szintjén levő hangszórókat meg hiába is ajánlgatsz, már engem is megszivattáll, meg még jósok embert. 2 db 22 cm -es -el meg átvertél, megtartottad magadnak. Egyébként meg úgyis belevágtam volna a kukába . De így legalább az összes magyarországi fórumban le foglak járatni ezért.
Kérdés, hogy mekkora helyiségben használod.
A valóság kicsit más. Korábban már leírtam a konkrét okokat-észérveket, amik kizárják az általad leírtakat. A többi nem ide és nem rám tartozik. Mellesleg nem tudom, mennyiben lehet bárhol is lejáratás, ha valakinek ingyen és bérmentve átépítek két hangszórót... és utána ezt kapom.
Érdekes, de semmiképp nem helytálló értékítélet, két 25Hz-es fs-el rendelkező 20 centis valódi mélyközepet kidobni, sajnos az MNC hangszóróid sokkal inkább valók oda. Meg persze érdekes visszaolvasni a régi véleményeidet, és még érdekesebb látni a kb. 180°-os fordulatot. Megalapozottságra semmiképp nem utal. Bővebben: Link Idézet: „Kifejezetten nekem a 33508-al (+ noir2 20 cm) vannak ilyen tapasztalataim. Egy erősítő jobb oldalán egy ilyen hangdoboz szólt a bal oldalon egy HG2.5 1544-639 dómmal szerelt hangdoboz(+ HA 20 1544-484) . A balansz poti tekergetése közben majdhogynem dührohamot kaptam... Annak ellenére ,hogy vannak problémai a H2000 dómoknak , nagyon tudom ajánlani.(leginkább a linearításra gondolok , meg ha egy kicsit érzékenyebb lenne váltóval jobban lehetne orvosolni ezeket a problémákat, meg még kicsit jobban is belemehetne a középtartományba ) Röviden ennyi pénzért ez ajándék!”
Folytatva amit privátban megbeszéltünk közben, nekem ilyen T-S-em van lementve ehhez a hszhez:
Name: cs12 Type: Standard one-way driver Company: JBL / Harman Consumer Group No. of Drivers = 1 Fs = 24,7 Hz Qms = 7,34 Vas = 134, liters Cms = 0,349 mm/N Mms = 119, g Rms = 2,516 kg/s P-Dia = 257,3 mm Sd = 520, sq.cm Qes = 0,412 Re = 3,58 ohms Le = 2,3 mH Z = 4, ohms BL = 12,67 Tm Qts = 0,39 no = 0,473 % 1-W SPL = 88,89 dB 2.83-V SPL = 92,38 dB Ez alapján az adott helyiségben 60-70 liter közötti térfogatú doboz jól merevítve, és 30Hz körüli hangolás tűnik jónak. A bútorozottság egyébként nem rossz dolog, általában segít valamennyit a helyiség akusztikai problémáin, a különféle bútorok, könyvespolc, ágy, asztal, stb. amellett, hogy egy részük visszaverő felületként viselkedik, különböző frekvenciákon csillapítanak, csökkentik az állóhullámok lehetőségét, az utózengési időt.
Köszi a paramétereket!
Mivel itt fagyasztás volt, kutakodtam. Más forrásból 65literes doboz méretet kaptam, meg egy csőhosszt is, átmérővel együtt. Tehát ez így rendben lesz szerintem.
El lehet menni 70-ig ebben a helyzetben, a csőhossz meg sajnos nem jó úgy, ahogy a programok számolják, azzal kapcsolatban másképp kell gondolkodni.
Felvilágosodtam.
Megkérném a két urat, hogy innentől kizárólag privátban értekezzenek, ilyen jellegű, hozzászólásaikból is átütő, egymás iránt érzett indulataikat akár burkolt, akár nyílt formában történő kifejezésére vonatkozóan.
Van egy hangszóróm aminek a nevét se tudom ahhoz hogyan építsek hangdobozt?
Ha nem tudod bemérni a paramétereit, akkor az AS* szabványnak megfelelően.
* Ahogy Sikerül
Hogy lehetne bemérni a legfontosabb adatokat (és mik azok?)
Az alábbi módszerrel: Link. A készülék megépítése után, a lap alján, a Függelék-nél a "Thiele-Small paraméterek meghatározása" menüpont kell.
Ha a T-S paraméterekre vagy kíváncsi, akkor impedanciaméréssel tudod kideríteni ezeket az adatokat erre többféle módszer is van, akad egy egyszerűbb, ami kevésbé hasonlít a felhasználási körülményekhez, de kezdetnek megteszi. Ha érdekel, leírom, hogy tudod megmérni, kell hozzá egy fullduplex módban működő hangkártya, ami legalább 48 000Hz-es mintavételezést még tud 16bit-en.
Ha a mérés nem lenne szimpatikus, elvileg egy közelítő dobozméretet-hangolást jól tudok saccolni képről ránézésre is az esetek többségében (a lengőrendszer és a korábbi tapasztalatok alapján). Szóval nem kell mindjárt az ahogysikerül módszert alkalmazni.
Ok, köszi, majd lefényképezem valamikor (most nincs itt)
/majd írok PÜ.t/
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni tőletek. A tanácsotok, véleményetek érdekelne. Szeretnék csinálni hobbi célra két szélessávú dobozt. A mély-mélyközép szerepet eminence deltaPro 15" fogja ellátni, viszont nem tudom milyen drivert kellene fölé tennem. Először eminence APT-150-et akartam, de nem igazán lehet beszerezni mostanában. Úgyhogy átnéztem FS audiohoz és ezeken gondolkodom: FS audio comp-44 + AHP-812 es tölcsér FS audio comp-34neo + AHP-607 FA audio comp-50 + AHP-607 Visaton HTC 11.19 18 sound - XD125 Ti mit javasolnátok? Köszi, DocY |
Bejelentkezés
Hirdetés |