Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tirisztor

Témaindító: NBalage, idő: Dec 25, 2005
Lapozás: OK   3 / 9
(#) kadarist válasza petemazi hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Akkor az egy dióda, és nem tirisztor.
(#) petemazi válasza kadarist hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Ezt adták a boltban a "tirisztor" varázsszó mormolására.
Bővebben: Link
(#) kadarist válasza petemazi hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

A gate és a katód között van egy ellenállás, de ez nem dióda, mert mindkét irányban egy ellenállást találunk. Akkor dióda valami, ha az egyik áramirányban kinyit, a másikban pedig lezár, azonos próbafeszültség mellett.
Amit kaptál az valóban egy tirisztor.
(#) potyo válasza kadarist hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Valójában ott egy dióda van, és szokott lenni vele párhuzamosan ellenállás is. A pontos okát nem tudom, hogy miért teszik az ellenállást, úgy rémlik, hogy a dV/dt paraméter javítása miatt, hogy gyorsan emelkedő anódfeszültségre ne kapcsoljon be a tirisztor. De a működési elvből kifolyólag a dióda van ott kötelezően, az ellenállás az csak plusz hozzáadás. Persze műszer az ellenállást mutatja a kis mérőfeszültség miatt, de ha meghajtod valami pártíz mA áramkorláttal, akkor ki fog bukni a dióda is.
(#) kadarist válasza potyo hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Köszönöm a helyesbítést. Mindenesetre multiméteres vizsgálatnál ellenállást találunk.
(#) kadarist válasza potyo hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Itt tárgyalják a gate-katód ellenállást:Bővebben: Link A zavaró sztatikus feszültségek ellen is jó hatású az ellenállás.
Még egyszer köszönöm!
(#) bihari laci hozzászólása Nov 14, 2010 /

SZiasztok szeretném kérdezni hogy a tirisztort ,lehet sima dioda ként, használni aksi töltöként , vagy kell vezérlés.
(#) _JANI_ válasza bihari laci hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Nyitófeszültséget kell neki adni, hogy diódaként működhessen. Legegyszerűbb ha a GATE egy ellenálláson keresztül az ANÓD-ról kap nyitófeszültséget...
(#) bihari laci válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Köszi
(#) nagygabor679 hozzászólása Jan 3, 2011 /

Sziasztok!

Azt szeretném megoldani, hogy egy LED kigyulladásakor bekapcsolódjon egy relé, és attól függetlenül hogy a LED elalszik, behúzva is maradjon az.

Nagyon egyszerűnek tűnt a feladat, szimulátorban meg is csináltam. SW1-el bekapcsolom a LED1-et, erre FR2 fotoellenállás U1 tirisztort bekapcsolja, ami behúz egy relét. Ha tirisztor egyszer begyújtva, akkor már FR2-től függetlenül behúzva marad a relé, tehát SW1-et akár le is kapcsolhatom.

Szimulátorban azt tapasztaltam, hogy a relé állandóan behúzva lesz. Viszont azt is észrevettem, hogy ha berakom az SW2 kapcsolót, alapértelmezésben nyitott állapotban, elindítom a szimulációt, majd SW2-t zárom, akkor utána már teljesen jól működik minden. SW1 zárására a relé behúz, és SW1 nyitása után is úgy marad. Mintha valamilyen késleltetésre lenne szükség, a bekapcsolás pillanatától számítva a csak X idő után működik a kapcsolás. Van valakinek ötlete hogy miért?

tirisztor.jpg

(#) _JANI_ válasza nagygabor679 hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Azt hogy a szimulátorod miért viselkedik nem tudom.
De LED és fotoellenállás helyett miért nem használsz optocsatolót! (?)
(#) nagygabor679 válasza _JANI_ hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Mert nem tudtam, hogy létezik
Utána néztem, lehet hogy jó lesz.
De ezzel együtt szerinted csak a szimulátorom bénázik, kellene működnie annak amit rajzoltam?
(#) gabi20 hozzászólása Jan 17, 2011 /

Sziasztok van egy tirisztorom P0102A típusú. Mellékeltem az adatlapját. A tartóáram értékére lenne szükségem csak nem tudom hogy ezt hogyan jelölik benne. Valaki megnézné nekem?
(#) pbalazs válasza gabi20 hozzászólására (») Jan 17, 2011 /

IH = holding current. Itt 5mA.
(#) gabi20 válasza pbalazs hozzászólására (») Jan 17, 2011 /

Aha értem és köszönöm
(#) gebasz hozzászólása Feb 4, 2011 /

Sziasztok!
Van egy szovjet tirisztorom /T 50/aminek szeretném megtudni az adatait tartó áram ilyesmi.Ha valakinek esetleg volna katalogusa azt megköszöném.
(#) tomi324 hozzászólása Feb 17, 2011 /

Sziasztok!
Valaki tudna nekem ajánlani valami olcsó, könnyen beszerezhető [lomex] kisfeszültségű tirisztort, csak kísérletezgetéshez kéne pl egy magnó kis villanymotorját meghajtani...
legfeljebb 20V, 1-2A bőven elég!
Köszönöm előre is
(#) kadarist válasza tomi324 hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Szia!
Azt tudod, ugye, hogy a tirisztort egyenáramon legfeljebb kapcsolónak használhatod.
(#) Swedhart válasza kadarist hozzászólására (») Feb 17, 2011 / 1

Azért nem teljesen igy van csak a bonyolultabb áramkör a nul átmenet miatt. A régi orosz tv-ben sürün elöfordult hogy tirisztoros meghajtásu kapcsolást alkalmaztak.
(#) kadarist válasza Swedhart hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Én tomi324 lehetőségeire adaptáltam a válaszom.
(#) tomi324 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Igen, pont ezért írtam h legyen olcsó, mert a tirisztor-funkcióját nem nagyon tudnám kihasználni...
(#) Swedhart válasza kadarist hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Jo én tovább egy szintel hátha meg akarja probálni én is sokst foglalkoztam régebben a témával pl:kapcsolo üzemü táp tirisztorral.
(#) e-chipmunk hozzászólása Szept 25, 2011 /

Üdv mindenkinek.
A kérdésem: hogyan vizsgálható, hogy működik-e a tirisztor?
Gondolatom. Ha van egy diódám, akkor ott egy sima soros feszforrás dióda ellenállás led kapcsolásból ki lehet szórni a hibás darabokat.
A tirisztornál ezt hogy lehet megoldani?
:miaz:
Köszönöm a segítséget!
(#) kadarist válasza e-chipmunk hozzászólására (») Szept 26, 2011 /

Szia!
Csinálj egy tesztert a kiválogatáshoz.
(#) DecebaL hozzászólása Okt 24, 2011 /

Sziasztok! Triakot használhatok tirisztor helyett egyenáramnál, fogja vezetni?
(#) gabi20 válasza DecebaL hozzászólására (») Okt 24, 2011 /

Igen, fog működni
(#) dani9228 hozzászólása Okt 31, 2011 /

Üdv mindenkinek! A tirisztoros beszélgetéseteket látván, azt szeretném megkérdezni, hogy valaki tudna-e mutatni Babetta tirisztorjának a kapcsolását. Köszi!
(#) dani9228 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Helló, köszi a segítséget, de én felléptem arra a linkre amit megadtál és a postamúzeum oldalát hozta be, ahol nem találtam babettáról cuccokat. Ha tudod létszi nézd meg. Köszi!
(#) poros válasza dani9228 hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Valószínűleg ezt akarta linkelni köbzoli is.Bővebben: Link
(#) dani9228 válasza poros hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Helló! Köszi a segítséget, megtaláltam amit kerestem. Még egyszer köszi!!
Következő: »»   3 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem