Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Relé helyettesítése tranzisztorral
Lapozás: OK   1 / 3
(#) nagygabor679 hozzászólása Máj 13, 2010 /

Sziasztok! A mellékelt ábrán látható relé helyett szeretnék valami kevésbé áram igényes megoldást használni. A feladat igen egyszerű, ha a kapcsoló be van kapcsolva akkor az egyik lednek kell világítania, ha ki van kapcsolva akkor pedig a másiknak. Gondolom létezik valami egyszerű megoldás, pl. tranzisztorokkal, ami egy relé fogyasztásához (5V-os, kb. 30 mA) képest kisebb áramerősséget igényel. Köszi előre is!

rele.jpg

(#) (Felhasználó 52513) válasza nagygabor679 hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

két tranzisztor és 3 ellenállás az egész......
esetleg egy optikai csatoló is ha a két táp negatívja nem lehet közös .

led.JPG

(#) Georgee válasza nagygabor679 hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Hello!

Valami ilyesmire gondolsz? Elég 1 tranzisztor is.

kapcs.JPG

(#) didyman válasza nagygabor679 hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Galvanikus leválasztás fontos VS1-VS2 között? A megoldás egyszerű. Az egyik LED-del sorbakötsz egy PNP tranzisztort (BC212)(kollektora a LED anódjára, emittere a VS1 +-ra). Bázis és VS1 GND közé 100k ellenállat. A bázis pedig a másik LED-del együtt a kapcsolóra. VS2 szükségtelenné válik ezzel. Ha galvanikusan leválasztott dolog kell és VS2 nem hagytahtó ki, akkor optocsatolóval lehet bohóckodni, de ott célszerű hozzányúlni a LED-ek elrendezéséhez (ehhez jó lenne tudni, hogy mennyire fix így a dolog).
(#) nagygabor679 válasza (Felhasználó 52513) hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

A táp negatívja lehet közös. Tudom hogy valami nagyon egyszerű lesz a megoldás, de nekem akkor sem megy, kezdő-kezdő szint. Le tudnád rajzolni?
(#) (Felhasználó 52513) válasza Georgee hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

ez is jó ,csak a zöld led anódját én a kapcsoló után kötném
(#) Georgee válasza (Felhasználó 52513) hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Ha ugy érted, hogy a táp és a kapcsoló közötti szakaszra akkor folyamatosan világítani fog. Ha a kapcsolót zárod a másik kialszik. És ez akkor is világít. ebben az esetben a két led váltja egymást. (én készenlétjelzőnek használom ezt a kapcsolást DUO leddel) Ja a második ellenállás nem kell oda (zöld led anód illetve a bázis közzé), mert a tranyónál is van egy. (az értékeket csak odaböktem, elvileg saját felhasználásra készült)

a zöld led anódja most 1k ohmal bázisra megy. Csak annyit írtam hogy én átraknám bázis helyett a kapcsoló és a tranzisztor bázisellenállása közé
(#) Georgee válasza (Felhasználó 52513) hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Jah bocsi félreértettem, így már tiszta. Át is lehet rakni, de akkor kell még egy ellenállás.

miért kellene másik ellenállás? ahogy rajzoltad szerintem elveszi a tranzisztor bázisáramát és nem működik,viszont ha átkötöd ahogy írtam már nem veszi el,de mivel van a lednek előtét ellenállása,így nem kell még egy ellenállás.
(#) didyman válasza didyman hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Lerajzoltam. Sokkal egyszerűbb a többinél, könnyebb skálázni tápfeszre (egy soros ellenállás, a kérdező nem részletezte, hogy milyen a meghajtás). Ha szükséges, a tranzisztor báziskörébe kellhet még egy soros ellenállat.

2LED.jpg

(#) didyman válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Inkább az ezres hgli-hez szólj hozzá meghajtás ügyében, neked minden ilyenhez van szagirodalmad
(#) didyman válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

" (egy soros ellenállás, a kérdező nem részletezte, hogy milyen a meghajtás)"
(#) proba válasza nagygabor679 hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Talán? Segédtáp sem kell hozzá.
(#) gabi20 válasza nagygabor679 hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Esetleg ilyen (kép) ?

LED.JPG

(#) nagygabor679 hozzászólása Máj 13, 2010 /

Ajjjaj, ez a bőség zavara ! Köszönöm mindenkinek, este majd megpróbálok minden hozzászólást, megnézni megérteni. Így elöljáróban csak annyit, hogy nekem 2 áramköröm van, 2 áramforrásom, és azt szeretném a 2 db leddel jelezni hogy az egyik (ki kapcsolóval ki/be kapcsolható) áramkörben van áram vagy nincs - lásd eredeti rajzom. Ha van egy zöld led, ha nincs egy piros világítana. Lehet hogy az egy áramforrásos rajzokból össze tudom hozni, ahogy eredetlieg szerettem volna, de ez nekem gondolkodós, munka közben most nem megy
(#) proba válasza nagygabor679 hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Azt is rajzold hozzá ,hogy mit és hogyan kapcsol még a kapcsoló.(eléggé értelmetlen feladat a kapcsolóval csak a ledeket vezérelni, és ezt két táppal megoldani. ) Esetleg ha a kapcsoló lehet váltó kapcsoló is, akkor egy tápról tuti egyszerűen működtethető a két led -egyébként is ,ha nincs egyéb ok a különválasztásra,vagy a tápfeszültség nem kisebb mint 3V , vagy nem extrém nagy egyenáram, szerintem mehet egy tápról.
(#) nagygabor679 válasza proba hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

A led.jpg és a led2.jpg képen látható kapcsolást kipróbáltam egy szimulátor programban, tök jól működik. Viszont a kezdő státuszból úgy remélek egyszer feljebb lépni, hogy nem csak bambán elfogadom a megoldást, hanem megpróbálom megérteni. Lehet hogy az derül ki, hogy ez még nagyon messze van , de ha jól értem mindkét esetben az a működés alapja, hogy
- nyitott kapcsoló esetén a kapcsolóval sorba kötött led felé nem tud folyni az áram, így a másik led felé kényszerül menni
- zárt kapcsoló esetén a kapcsolóval párhuzamosan kötött led előtti ellenállás miatt abban az ágban jóval kevesebb áram folyik, a led így ott nem világít, de a kapcsolón keresztül már elegendő áram jut a másik led számára.
Ha így van, akkor viszont a zárt kapcsoló esetén világító ledem jobban fog világítani, nem? Hiszen az előtt nincs, vagy kevesebb az ellenállás...
(#) proba válasza nagygabor679 hozzászólására (») Máj 16, 2010 / 4

A led nyitófeszültsége 1,8....3 V közötti. A piros talán 1.8V a zöld talán 2,2V körüli a magasfényű fehér ledeké kb 3V .Ez azt jelenti hogy ez alatti feszültségről nem igazán világítanak,az ez feletti feszültséget pedig kb a nyitófeszültségen stabilizálják.A kapcsolásokban ezért van a kapcsoló melletti ledekkel sorba a dióda.
A kapcsolóágban lévő leden bekapcsolt kapcsoló mellett kb (zöld leddel) 2,2 V lesz ,a mellette lévő (mondjuk piros) leden 2,2V-0,6V=1,6V lesz amiről már nem világít.A szakadt kapcsoló esetén viszont a piros led + a diódán 2,4V lesz.(ha fordítva rakod be a ledeket (zöld a kapcsolóval párhuzamosan) lehet még dióda sem kell) A tranzisztoros változatban azért van több dióda mert a tranzisztoron 0,2-0,6V esik bekapcsolt állapotban.
Ami a kérdésed illeti valóban jól látod kevesebb áram fog folyni a párhuzamos ágon .Ha 3-4 V a ledek tápja akkor határozottan észrevehető a fényerő különbség.Ha viszont a tápod 5V vagy feletti akkor a soros ellenállással beállított 10-15 mA (kb 220 ohm ) körüli érték már szerintem nem okoz számottevő fényerő különbséget.A körben folyó áramot leginkább a soros ellenállás fogja meghatározni.Ezen viszont nincs számottevő változás (5V-2,2V)/220 ohm közel annyi mint (5V-2,8V)/220 ohm .A ledek tapasztalataim szerint 10-20 mA között szemre állandó fényt produkálnak. ( természetesen minél nagyobb a ledek nyitófeszültség különbsége és minél kisebb a táp annál kevésbé használható ez a kapcsolás.)
Még egy apróság a dióda nem ellenállásként viselkedik itt -sem- (no jó csak egy kicsit) hanem egy adott feszültséget -0,6V- von le a kapcsoló két sarkán lévő feszültségből.
(#) nagygabor679 válasza proba hozzászólására (») Máj 17, 2010 /

Köszi mindenkinek, szerintem innentől akkor menni fog!
(#) Flasher hozzászólása Júl 24, 2010 /

Hali!

Rajzolna nekem valaki két konkrét tranzisztoros kapcsolást mint (autós)relé helyettesítés. Ha jól értem két csoportra kell bontani őket, az egyik kapcsolással a fogyasztó (+), míg a másik kapcsolással (-) vezetéket szakítjuk meg.

Előre is köszi!
(#) Flasher válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 27, 2010 /

DC-vel irányítva, DC-t kapcsolna.
Autós relé,nem kell függetlennek lennie, 5-10A terheléssel.
2 féle kéne, az egyik a negatív a másik a pozitív vezetéket szakítaná a fogyasztónak.
Időzítők és kapcsolókkal lennének vezérelve.
Mi nem érthető, vagy milyen info kell még?
(#) Soul hozzászólása Aug 6, 2010 /

Sziasztok!
Kezdő vagyok még a tranzisztorok világában, így remélem tudtok nekem segíteni...
A lényeg az lenne, hogy egy 12V-os relét kellene vezérelnem úgy, hogy a tranzisztor vezérlő feszültsége 0,5V lenne. Gondolkodtam már más megoldásokban, de így a topicot olvasva a tranzisztoros megoldás tűnik megvalósíthatónak.
Előre is köszönöm mindenkinek!
(#) Stewe válasza Soul hozzászólására (») Aug 6, 2010 /

0,5V közönséges tranzisztor vezérléséhez kevés, még germánium tranzisztort sem lehet ennyivel telítésbe vinni, ami pedig kapcsolóüzemben kívánatos lenne.
Műveleti erősítős előtét fokozat, vagy komparátor látszik használható megoldásnak.
(#) Soul válasza Stewe hozzászólására (») Aug 6, 2010 /

Aham...tulajdonképpen a hangsúly a 12V-os relén és a 0,5V-os vezérlőfeszültségen van és ahhoz keresek megoldást, hogy a 12V-os relét működtetni tudjam...
Plusz lenne benne egy annyi csavar, hogy a relé akkor kellene, hogy behúzzon, ha a 0,5V leesik nullára.
Ennek fényében a műveleti erősítő vagy a komparátor ötlete is tetszik, de ehhez már tényleg nem értek, nemhogy még rajzot kreáljak hozzá...
(#) proba válasza Soul hozzászólására (») Aug 6, 2010 /

Egy kérdés ,honnét származik a 0,5V .(gyanúsan egy tranzisztor nyitófeszültsége,vagy egy tranzisztor maradék feszültsége).Mindkét esetben egyszerűsíthető esetleg a kapcsolás egy két tranzisztorra.
(#) Soul válasza proba hozzászólására (») Aug 6, 2010 /

Azt, hogy honnan származik, csak tippelni tudok, ugyani ez konkrétan egy autó irányjelzőjének a jeladója (gondolom én), ugyanis mindkét irányban van stabilan 0,5V és amikor leesik nullára akkor kapcsol az irányjelző.
És ugyanezzel a leeső feszülséggel kéne az én kis áramkörömet is vezérelni, ami egy másik áramkört kapcsol, de ez már szinte lényegtelen...
(#) Stewe válasza Soul hozzászólására (») Aug 6, 2010 / 1

Az a "csavar" nagyon leegyszerűsíti a megoldást, ugyanis 0,5V már elég lehet ahhoz, hogy egy germánium tranzisztorral kisöntöljük egy Si tranzisztor bázisáramát.
Ha eltűnik a 0,5 volt, akkor a Ge tranzisztor lezár, a másik pedig vezet...
(#) Soul válasza Stewe hozzászólására (») Aug 6, 2010 /

Tudnál kreálni hozzá esetleg egy rajzot, mert tranzisztorral sajna még nem dolgoztam... meg még esetleg, hogy milyen tranzisztort használjak...
(#) Stewe válasza Soul hozzászólására (») Aug 6, 2010 / 1

Otthon tudok szimulációt csinálni, nem akarom, hogy kísérletezz. Délután-este megkapod.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem