Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése
 
Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   65 / 227
(#) gabrinator válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 11, 2010 /
 
Hali
Valaki eltudná küldeni nekem Skori zenélő teslájának nyákrajzát , vagy elmondaná , hogy eaglebe honnan lehet szerezni plussz alkatrészeket ? Előre is köszi.
Üdv Gabi.
(#) Collector hozzászólása Aug 11, 2010 /
 
Holland wikipédia:
Bővebben: Link
Náluk a sorkimenőt is tesla tekercsnek nevezik
(#) gabrinator válasza gabrinator hozzászólására (») Aug 11, 2010 /
 
Na , lerajzoltam kézzel Lassan készülhet már , de még tekercselnem kell majd uj szekundert
Udv
(#) Mallar hozzászólása Aug 11, 2010 /
 
srácok érdekes dolgokra lettem figyelmes a tekercsemen. Egyik nap épp beüzemeltem, hogy az új szikraközt próbálgassam, és kb 5-10 mp után leállt. A 2 motos meghajtás ventikkel volt hűtve, az nem valami izmos, most nem úgy berreg mint ahogy szokott. Viszont ha a kettőt külön külön kapcsolom be akkor mind2 muzsikál. Huzamosabb próbálgatás után viszont csak az egyik melegszik. Érdekes, nemtudom mi lehet a gond. Egy kábel megolvadt és talán összeért kettő a primerek bekötésén. Azokat lecseréltem. Előfordulhat, hogy csak az volt a gond, mostmeg azért melegszik csak az egyik trafó, mert talán rosszul vannak bekötve.
A kondim, viszont úgy néz ki átütött. Nagyon kevés, kicsi, és kevéssé hangos szikrákat ad. Azt megpróbálom majd letekerni és megkeresne esetleg, hogy hol ütött át sok javítani való van rajta. Viszont a motokat nem használom többé, csak ha szereztem trafóolajat.
Ti trafóolajjal mennyi ideig tudjátok biztonságosan járatni a motokat? Csak úgy körülbelül meddig szoktátok?
(#) Collector válasza Mallar hozzászólására (») Aug 11, 2010 /
 
A ventilátor az ég világon semmit sem ér, de már mondtam egyszer, teljesen felesleges odatenned.
Ha nem egyforma a 2 trafó, akkor persze, hogy más lesz a disszipáció is.
2 eset lehetséges: vagy fázishelyesen vannak bekötve, vagy helytelenül. Utóbbi esetben egymás ellen dolgoznak, előbbi esetben összeadódik a kettő feszültsége. Lehetőség van még ellenütembe bekötni, de itt még nincs szükség rá.
Mivel a trafók arra lettek tervezve, hogy 80-100 fokot is bírjanak, elég hosszú ideig lehet járatni őket, viszont mikor már jó meleg az olaj (40fok) akkor le kell kapcsolni őket. Ez tesla esetén mondjuk 5-10 perc. Ívhúzásnál inkább csak 5.
(#) Mallar hozzászólása Aug 12, 2010 /
 
Sziasztok kicsit haladni szeretnék a coilgun projekttel is. Már van egy kb 400J-os kondibankom, bár még nem próbáltam őket, de gondoltam szétnézek milyen árban vannak, és találtam ezeket a kondikat: Bővebben: Link
1F 5,5V - 1400 ft körül

Ilyen kondikból mondjuk kiraknék egy 1F 44voltos bankot ami ugye 968J energiát tárolhat. Mondjuk 30voltokra töltve használnám, hogy nehogy meghibásodjon.

Véleményetek szerint ezek a kondik hogy szuperálnának egy coilgunhoz?

És a másik nagyon fontos kérdés, hogy milyen trisztort használajak hozzájuk és az boltban megvásárolható? Szikraközös megoldás milyen lenne?
(#) Collector válasza Mallar hozzászólására (») Aug 12, 2010 /
 
Most ezt miért kell a tesla topikba?
A kondikhoz számolj egy jó kis ellenállással időállandót. Aztán rájössz a megoldásra magad is
Egyébként szerintem kicsit ellenőrizd a kapacitás-feszültség számításod is, mert ha megtudnád mennyi pénzbe kerül, amit említesz végső feszültség és kapacitás, gyorsan elfelejtenéd az egészet.
1F 5,5V-os kondikból 44V-hoz 9 darab kondi kell. Ez eleve 13500 forint. Aztán ez még csak 44V 0,1F. Tehát még 9 ilyen oszlop kéne. Na, tehát 13500+9*13500, az éppen 135 ezer forint.
Igazából az elképzelhető legrosszabb megoldást fedezted fel coilgunhoz
Utolsó két kérdésedre a válasz : coilgun topikban van elrejtve.
(#) Mallar válasza Collector hozzászólására (») Aug 12, 2010 /
 
Acsudába, elszámoltam nagyon...
Amikor írtam a HSZ-t két ablak volt megnyitva és rosszban kezdtem neki
(#) DaviS hozzászólása Aug 13, 2010 /
 
Sziasztok
Egy tesla tekercs rezonancia frekvenciáját illetve kapacitását hogyan határozzuk meg?
(Még kezdő vagyok)
(#) Hodinka válasza DaviS hozzászólására (») Aug 13, 2010 /
 
Szia!
Thomson képletre keress rá...
(#) Collector válasza DaviS hozzászólására (») Aug 13, 2010 /
 
Rezonancia:
f_{0}=1/{2pi*sqrt{L*C}}
Primer kapacitáshoz több számolás is kell.
(#) DaviS válasza Collector hozzászólására (») Aug 13, 2010 /
 
Köszi . Ismerem a képletet, de azt nem ,hogy lehetne kiszámolni a kapacitást ezért nem boldogulok vele.
(#) Collector válasza DaviS hozzászólására (») Aug 13, 2010 /
 
Kiindulásnak visszafelé kell számolnod a meghajtásod teljesítményéből és feszültségéből. Azaz mekkora a legkisebb terhelés, amit ráköthetsz. Ez ha jól emlékszem pár 10khom-os nagyságrend. Aztán hálózati frekvencia mellett átszámolod az impedanciát kapacitásra.
De vannak tesla tervező programok, használhatod azokat is.
(#) DaviS válasza Collector hozzászólására (») Aug 13, 2010 /
 
OK köszi.
(#) Mallar válasza DaviS hozzászólására (») Aug 13, 2010 /
 
Tesla tervezés:
Bővebben: Link
Nagyon szépen sorban leírja részletesen hogy kell CTC-t építeni. Nekem bejön az oldal... Van számolós rész is rajta. (angol az egész)
(#) _BiG_ válasza BULL1988 hozzászólására (») Aug 18, 2010 /
 
Szervusz!

Visszarajzoltam egy mikrosütős lágyindítót (faék egyszerűségű), ilyet használok én is, kicsit átalakítva. Mindkét verziót mellékelem. Persze mindenkinek ajánlom, aki csak MOT-tal szórakozik.

Ha tudok fényképezni, akkor teszek fel képet is. Megörökítem, mert lehet, hogy szét lesz szedve alkatrésznek, ha nem találok megfelelő relét. Ezen nem volt megadva a tekercs feszültsége, egyéb indítókból úgy tűnik, hogy 24V DC kell nekik.
Az időzítést a kondenzátorral jobb szabályozni, a töltőellenállást (R3) nem célszerű túl kicsire venni, mert elfüstölhet a zener. Nagyobb ellenállás persze nem gond, ha hosszabb időre van szükség.
A soros ellenállás (R4) lehet kisebb is, ez a még tolerálható induló áramlökéstől függ. Én felére fogom csökkenteni, tapasztalatom szerint, ha túl nagy a csökkentett és az üzemi áramerősség közti különbség, az is leverheti a biztit.

Az eredetin a zárójeles számok a nyák-on levő azonosítók. Ha lesz fénykép, akkor egyértelmű lesz

Üdv!
(#) BULL1988 válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Szia!

Nagyon köszönöm! Van itthon pár mikrós lágyindító, azokat így fogom majd átalakítani a leírásod szerint. Most nem nagyon tudok foglalkozni a teslával (sajnos), mert nyaraltam, illetve lesz még egy plusz pár nap távollét, de ha visszajövök nekikezdek. A szekunderhez a vezeték már megvan (szvsz a villértnél bunkók dolgoznak....), így már csak tekerni kell. Szerintem lakkozni fogok... Kicsi a lakás és nincs garázs, vagy kert, így még ez is necces lesz....

Üdv, Pisti
(#) Collector válasza BULL1988 hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Idézet:
„szvsz a villértnél bunkók dolgoznak....)”

Mivel ők alapból nagyker, nem igazán szeretnek kis tétellel foglalkozni.
(#) Mallar válasza BULL1988 hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Lágyindításnak tudom elég tré, de én csináltam egy ellenállásláncot vagy 80 wattnyit összesen kb 50ohmosat és két kapcsolóval indítom a motot/motokat. Az elsővel az ellenállásokkal sorbakötve rámegy a hálózatra, a második kapcsolóval pedig az ellenállásokat rövidrezárom. A két kapcsolót nemsok késlekedéssel egymás után kell kapcsolnom, nehogy leégjenek az ellenállások, de szépen működik. Egyszerű emberek egyszerű lágyindítója.
(#) _BiG_ válasza BULL1988 hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Nagyon szívesen!

Én meg a higanygőzösök fűtését próbálom megoldani, de nem egyszerű feladat. Az a fránya halogén-előtét szívat rendesen...
De tapasztalatnak nem rossz. Csak a hajam hullik rendesen tőle...

De itt van pár kép is az indítóról. Eredeti és módosított.
Én, mivel 4 trafót kell majd indítanom, azt tervezem, hogy párosával külön kapcsolom be őket, kis eltéréssel (a mellékelt példány, így, két trafót kapcsolt eddig). Viszont a 15 Ohm-ot csökkentem, 2-2 párhuzamos kapcsolásával. Nyákot is csinálok hozzá, hát, elég szép méretű lesz, mert ezek az ellenállatok jókorák.

Üdv!
(#) B.I hozzászólása Aug 21, 2010 /
 
Sziasztok.
Azt szeretném kérderdezni, hogy TV-ben lévő sokszorozóval lehet-e Tesla tekercs meghajtást csinálni és hogyan?
(#) kadarist válasza B.I hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Szia!
A tv-sokszorozók nem nagyon szeretik az ilyen "dinamikus" terheléseket. De ha van felesleges sokszorozód, akkor kipróbálhatod, hogy mit tud. bát tesla-tekercsnél nem nagyon tudom elképzelni a sokszorozót
(#) B.I válasza kadarist hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Egy kapcsolási rajzot nem tudnál rajzolni, hogy azért még is hogyan próbálkozzam? Még egy kérdésem lenne, egy 1.5l-es PET palackból készült leideni-palacknak mekkora lehet a kapacitása?
(#) _BiG_ válasza B.I hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Ha próbálkozni szeretnél, hajrá...

De a sokszorozónak kicsi a teljesítménye. Ugyanis az a képcső kapacitív "terhelésére" lett kitalálva, arra, hogy 15-25kV egyenfeszt szolgáltasson mikroamperes áram mellett - azaz, majdhogynem sztatikus feszültséget.
A Tesla-tekercs viszont nagykanállal eszi a wattokat és jellemzően néhányszor 10 kOhm a belső ellenállása, teljesítménytől függően. Azaz leterheli a sokszorozót, aminek leesik a feszültsége és annyi.

Üdv!
(#) _BiG_ válasza B.I hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
A kapacitása leginkább méréssel állapítható meg, mert nehéz a fizikai méretét pontosan megadni, az egy palackon belül is változó keresztmetszetek, formák miatt. A falvastagság megmérése mindenhol se egy leányálom... És hol van akkor még a PET relatív dielektromos állandója...

Ha nincs kapacitásmérőd, akkor építesz egy oszcillátort, rezgőkörében ismert induktivitással. A rezgőkör kapacitását a leydeni-palack adja (rövid bekötővezetékkel!). Célszerűen nagyobb induktivitást használj, így a kapacitáshoz vezető drót kevésbé zavar. Majd megméred a frekit (vagy megnézed esetleg szkópon a jel periódusidejét és abból számolsz), majd a jó öreg Thomson-képlet átrendezésével és az ismert értékek behelyettesítésével kiszámolod.
Vagy ha van hangolható színuszjel-generátorod, akkor rákötöd a rezgőkörre, jelmaximumra hangolsz és leolvasod a frekit. Onnantól megint Thomson-képlet.

Üdv!
(#) B.I válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Köszönöm. Akkor felejtsem el a sokszorozós teslát. De én nem is akarnék olyan nagy tekercset csinálni csak egy kicsit és ha sikerrel járok és mégjobban megtetszik akkor vágnák bele egy nagyobba. Sajnos ugy néz ki, hogy a leydeni-palack kapacitását nem fogom tudni megmérni, mert az emlitett müszerek közül nekem nincs egy sem.
(#) Collector válasza B.I hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Akkor legyen ez az első, hogy veszel műszereket. Azok nélkül ugyanis 10x olyan sok időt vesz igénybe bárminek az építése.
(#) Mallar válasza B.I hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Valahol el kell kezdeni a teslaépítést. Én javaslom a Classic tesla coilt. A sima két rezgőköröset.
Kezdetben szerezz valamilyen trafót. Lehetőleg 5-6kV fölöttit. Minél több amperrel. (nagyobb teljesítménnyel). Nentrafó, vagy nekem van pl egy kazángyujtó trafóm van. Ezek az ideálisak egy csinos kis teslához. A mikrosütő trafókat nem ajánlom az elején. Azok nagyon macerásak tudnak lenni, lágyindítás, spéci olajos hűtés kell nekik meg minden. A neontrafót csak becsapod a konektorba és már megy is Szóval nézegesd az online aukciós oldalakat, nem említek direkt egyet sem. Havonta lehet kb találni megfelelő trafót ezekhez. Utánna ami egyedül macerás az a szekunder tekercselése. Kondit statikus sziktaközt már könnyen összeszkábálhatsz és később nemtúl nagy költségen fejlesztgethetsz.
A szekunderben majd segítünk ha a kezdeti trafót megszerezted. Úgyis ahoz kell belőni a méreteit
(#) Collector válasza Mallar hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Idézet:
„Utánna ami egyedül macerás az a szekunder tekercselése.”

Ez a félvezetős teslákra inkább jellemző, szikraközös tekercsnek minden elemét megfelelően kell elkészíteni, mert itt egyenes arányosság van a kinézet és a működés (illetve hibakeresés) között, mivel a legtöbb eleme kizárólag mechanikai kialakításon múlik.
Nehogy ilyen legyen belőle: Bővebben: Link
(#) B.I válasza Mallar hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Én egy TV sorkimenős teslát szeretnék csinálni. Amugy tekertem egy szekunder tekercset is aminek a méretei: 30mm átmérő, 145mm magas. Gondoltam, hogy kezdetnek ez is megteszi.
Következő: »»   65 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem