Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Wand Clock
 
Témaindító: zoly15, idő: Okt 29, 2008
Lapozás: OK   63 / 67
(#) janocsi válasza proli007 hozzászólására (») Júl 15, 2010 /
 
Szia Proli007!
- Sikerült bevonni a fejlesztésekbe olyan aktív fórumtársat, (Hp41C személyében), ami után már szinte mindenre kiterjedő, főleg a programban történő átfogó módosítások következtek be. Ez azóta is folyamatosan változó, egyre tökéletesebb, korszerűbb lesz. (33 féle időkijelzés, hőmérséklet, páratartalom, oda-vissza kijelzés, DCF77 szinkron, PC soros port kapcsolaton keresztül az óra minden funkciója elérhető, módosítható).
- Nem is tudom én sem hogyan is lett ez a topik ekkora terjedelmű, hiszen Wand óra építése valójában csak korlátozott számban történt. (Hp41C, Patexati, Panhard és jómagam), hogy csak a nagyobb tudású Wand clock megépítését reklámozzam. Az újabb Wand órák Patexati NYÁK tervei alapján készültek. Remélem, lesznek még építők, sőt a legmodernebb mágneses rugónélküli Wand óra kifejlesztése, (Patexati sikeres kísérletei alapján ez lett a nagy áttörés), forradalmian új mechanikai szerkezete, már szinte sohasem romolhat el, nem úgy, mint a rugólemezes elődjei. Magam is ezt a megoldást tartom a lehető legjobbnak Wand clock építéséhez. Már a ”második típusú” mágneses elrendezés kezdeti stádiumában vagyok, és ez is síkbeli kialakítással, Neodym gyűrűmágnesekkel fog működni, szintén videó fejmotor csapágyházának felhasználásával. Ez nagyon stabil működést tesz lehetővé, és igen könnyen el lehet készíteni, nem igényel komolyabb forgácsoló gépeket. A mechanikán egy asztali fúrógéppel minden szükséges művelet elvégezhető.
(#) proli007 válasza janocsi hozzászólására (») Júl 15, 2010 /
 
Hello!
Figyeltem ám a fejleményeket, meg is feküdtem ezen a sokféle kijelzési típuson. Jó, természetesen tudom, hogy egy hobbi "akárminél", értelmet, célt, ráfordítási energiát, vagy bármit nincs értelme hatásfokként - hatékonyságként elemezni.
Csak ennyi munkát fektetni egy órába, nem tartom célszerűnek, ésszerűnek. Szóval úgy értem, hogy ennyi tudást - ismeretet - tapasztalatot, nem csak egy órához lehet felhasználni. De még nem jöttem rá, melyik területen alkalmazható az itt "felgyülemlett" tudáshalmaz. De biztos nem vész el, az évek számomra legalább is ezt bizonyították..
További jó munkát kívánok! Proli007
(#) Hp41C válasza proli007 hozzászólására (») Júl 15, 2010 /
 
Szia!

Legalább három négy órában már felhasználtam az itt szerzett tapasztalatokat: öröknaptár, hold fázisa, DCF77 dekódolás, I2C kezelése MSSI-vel és programozottan. A rutinok áttehetők más projectekbe. Nézz át a Propeller Óra topikba is. A 16F648A, 16F690, 16F886 kontrollerekre épülő verziókban benne van az öröknaptár, a legutóbbiban a hold fázisa is. A 16F886-os bázisban az ébresztési funkciók és a DCF77 dekódolás.
(#) vicsys válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 15, 2010 /
 
Én is csak gratulálni tudok mindenkinek aki részt vett a fejlesztésben! Nagyon szép munkát végeztetek, le a kalappal! :kalap:
(#) proli007 válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 15, 2010 /
 
Hello!
Valóban a propeller topikot nem szoktam böngészni, de már itt is láttam, hogy a kettő téma ("valamilyen számomra ismeretlen okból") konvergál egymással.
És csak csatlakozni tudok Vicsys gratulácójához, hogy mennyi energiát fektettetek ebbe az óra témában. Tekintve, hogy én már nyugdíjas vagyok, nem igazán szimpatizálok már az órával úgy, mint pályám kezdetén.
De anno én is készítettem órákat, amikor egy szenzoros nyomógomb még kuriózum volt. Van amelyik még ma is működik, természetesen nem az én tulajdonomban van, mert a "stílusom", - megtervezni és ha látom működni tudna, akkor már nem is olyan fontos a kivitelezése -..
üdv! proli007
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Júl 18, 2010 /
 
Sziasztok!
- Miután a Wand Clock -nál minden a mechanika stabil felépítésén múlik, ill. dől majd el a működése során, néhány megjegyzést még szükségesnek látok hozzáfűzni. Egy ilyen sík elrendezésű kialakítás, videó-fejmotor csapágyház felhasználásával, (csak a golyóscsapágyas jó!), de lehet bármilyen síkfelületű fa, műanyag, alumínium, megfelelően masszív, vastag méretben is az alaplemez. Ha nincsen elérhető videó fejmotorunk, akkor valamilyen, lehetőleg gyári csapágyházat alkalmazzunk az építéshez, pl. megfelelhet egy masszívabb winchester kar csapágyháza is. Neodym gyűrűmágnesekkel szerelve, ahhoz hogy valóban tökéletesen jól működjön, a következő ajánlásokat tartanám nagyon fontosnak. A tekercspár jó minőségű lágyvas lemezei, (4mm*12mm*85mm) laposvasból készültek. A tekercselés, átmérő 0.22mm CuZ huzalból, egyenként 1200 menetesek, párhuzamos kapcsolásban dolgoznak, a vasmagokat 18mm-es réz távtartók kötik össze. A mágnesek elrendezése az alábbi (ábra_2) szerint módosult, így már lehetséges a teljes, 100 fok feletti kitérés is a végállásoknál még ütközések nélkül. (Erre a nagy amplitúdójú lengésre a legtöbb esetben nem lesz szükségünk, mert szinte minden mozgó, lengő alkatrész hamar elfáradhat...). A működés abban nyilvánul meg, hogy a lengőmágnes a középállásból elmozdulva mindkét lehetséges irányban, a fix mágnesek oldalainál halad el, azonos pólussal néz az állók felé. A taszítóerők beállítása az álló mágnesek távolságával a lengőhöz képest módosítható. Nem kell a felszerelt gyűrűmágneseket forgatni, hiszen ezek axiális mágnesezéssel készültek, minden helyzetben nagyjából azonos lesz a taszítóerő a lengési íven. Kényelmes a gyűrűmágneseket a furatukon keresztül felcsavarozni síkfelületre megfelelő távtartóval, (műanyag., vagy réz), de ez a távolságuk tehát, legyen majd állítható.
A kétirányú kijelzés egy ilyen mechanikával már annyira stabil, hogy egy pici videót is feltöltök róla milyennek is kellene lenni az elfogadható kijelzésnek és amplitúdónak. (Nincs remegés, lebegés, hintázás egyáltalán, pedig csak 16Hz a rezgési frekvencia). Javasolt Neodym mágnesek mérete a szereléshez. Álló mágnesek: átmérő 30mm/5mm fúrat, 5mm széles, 2db. Lengő mágnes: átmérő 18-25mm/5-7.5mm fúrat, 2-3mm széles.
Néhány felvétel a működő (MWC) – Magnetic Wand Clock –ról, a Hall áramkörök teszteléséről, (a Hall kimenetre egy-egy LED van beépítve 10K-val sorban /magas szintre húzva/, ill. a Hall tápjára kötve), és egy ábra, már a ”II. típusú” lehetséges síkbeli elrendezésről.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Júl 19, 2010 /
 
Szia! Jó ötlet a hallhoz a led a beállításokhoz
(#) kocsgab002 hozzászólása Aug 7, 2010 /
 
Sziasztok.
Építem a panelt, el is készült, de egy rutin ellenörzéskor egy brutál elkötést találtam. Kb. 10x újraellenőriztem...A diódahíd pozitív lába a stabkocka földjére van kötve?? Kép mellékelve.

elkötés.JPG
    
(#) patexati válasza kocsgab002 hozzászólására (») Aug 7, 2010 /
 
Szia! Igen! Azt hiszem le volt írva de a tervet nem tudom levenni már!
(#) kocsgab002 válasza patexati hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
Szia. Végülis nem volt nagy baj, elég volt csak a diódahidat megfordítani, és minden a helyére került. Mutatnál egy linket, vagy elküldenéd a pic-be égetendő programot, és a pc oldali szovert?
köszi, Kocsgab002
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
Szia! /Kicsi időm lett megint kisérletezgetni/
Már a harmadik mágneses Wand mechanikát raktam össze, ezt csak nagyon egyszerű, (maradék Neodym mágnesekből), kísérletezési célokra. Két kis hengeres mágnes a fix ill. fékező, (átmérő 7mm, hossza 12mm), és egy nagy gyűrű a lengőkaron). Így most 14-16Hz rezgési frekvenciát is tud produkálni a szerkezet. Kíváncsi voltam egy olyan új meghajtó áramkör működésére, amely TLE5203 FET-es H-hídból, és egy kisfrekvenciás vezérlő multivibrátorból áll. Egyelőre csak szabadonfutó módban dolgoztatom, nem szinkronizáltam, de a lehetősége természetesen megvan, ezt is tartalmazza az áramkör. A TLE5203 logikai TTL szintekkel vezérelhető, ezért a multivibrátor 5V-os tápról, míg a H-híd egy szabályozható LM317-ről dolgozik. Ez az áramkör megfelelhet az elvárásoknak egyszerűsége ellenére is, a stabil és biztonságos működés megvalósításához. Néhány felvétel az összeállításról, és a meghajtó kapcsolási rajza
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
Szia! Örülök,hogy ismét ráérsz vele kicsit foglalkozni! Én leragadtam a propellernél
(#) kocsgab002 hozzászólása Aug 9, 2010 /
 
Sziasztok.
Elkészült az áramkör, most kezdem az élesztést. Először a rezgető részt próbáltam életre kelteni, de elsőre nem ment, majd egy fél óra keresés után megtaláltam a hibát, egy rossz forrasztást. Most teljesen jól működik. Szkópon néztem a jelalakokat, tökéletes négyszögjel van a kimeneten. Az lenne a kérdésem, hogy nálatok mekkor feszültséget kap a rezgető rész? Azt a pic szabályozza a Q14-en kersztül, vagy csak kinyitja a fetet és megkapja a 12V-ot..
Én 3V-tól 12V-ig próbáltam a rezgetőt. 3V-nál már jól működött, 12V-nál pedig az ideiglenesen a tekercs helyére rakott 100Ohm-os ellenállásból kijött a füst..
Megmértem a tekercsem ellenállása 34Ohm. Nem fogja tönkretenni? Hogyan menjek tovább asz élesztésben?
köszi, és üdv:
Kocsgab002
(#) janocsi válasza kocsgab002 hozzászólására (») Aug 9, 2010 /
 
Szia!
Először a PC-s kapcsolatot kellene elindítanod, azután a PC-ről indított programban a ”Measurements” menübe lépsz. A Wand áramát itt tudod beállítani, legalább 100-120-as értékre le szabályozod. Ez kb. 4-5V közötti feszültség lesz a Q14 kimenetén, vagyis a tekercse felé. Mindenek előtt az sem ártana, ha a tekercsekkel ideiglenesen egy 22-47 Ohm-os, (1W), ellenállást sorba kötnél. Ezután is legegyszerűbben a PC-ről tudsz beállítani minden egyéb szükséges funkciót.
- Itt találsz a soros porthoz bekötési információt.
(#) Hp41C válasza kocsgab002 hozzászólására (») Aug 9, 2010 /
 
Szia!

PWM jel megy rá, 0 - 12V között állítható.

Élesztés:
1 - PIC nélküli mérések. Mérd meg, hogy semelyik pic láb sem kap 0V -ál kisebb és +5V-nál nagyobb feszültséget. Ellenőrizd az órajelet, a bemenetekre adj jelet, nézd meg eljut-e a pic -ig: Hal, stb... A pic kimeneteire 1k -n keresztül adj földet aztán +5V-ot, mérd meg hogy a vezérelt elemig eljut-e.
2 - Legelőbb az RS232 kapcsolatot kellene felélészteni, a PC-s programot elindítani. Segítségével láthatod az óra állapotát és vezérelni is tudod. Keress egy terminál programot. Készíts egy "Null modem" kábelt (lehet, hogy cserélni kell benne az adás és a vétel vezetéket). A formátum 9600 bit/s, 8 bit, nincs paritás, 1 stopbit. Csatlakoztasd a PC-hez. Zárd rövidre a másik végén a 2-3 pontot. Gépelj valamit a terminál programban, vissza kell vennie a köldött karaktereket. Csatlakoztasd az órához. Ha gépelsz, az Q10 bázisán pozitív pulzusokat, a kollektorán invertált jelet kell mérni. Ha ezután a pic 17 -18 kivezetéseit összekötöd - pic nélkül - a Q11 -nek is vezérlődnie kell. A terminál programnak ekkor megint vennie kell a küldött karaktereket.
3 - Ha ez mind működik, a pic kivezetései rendben, akkor betehető a pic. Az RS232 kapcsolat maradjon meg, a bekapcsoláskor a "wand clock" -üzenetet küldi
4 - Ha ez is megjelenik, indítható a PC-s alkalmazás. Be kell állítani a soros vonal paramétereit: Settings/Communication. Open gombbal meg kell nyitni a kapcsolatot. Kb. 50-60 parancs lefutása után egy lekérdező cilkus fut, az óra állapotát kérdezgeti.
5 - A Parancsgombokkal lehet tovább menni értelemszerűen...
6 - A kar indítása előtt állitsd be a feszültséget: Wand voltage a Measurement fülön. Itt állítható be a hőmérő, páratartalom mérő offszete is.
7 - A rezgető biztos, önálló indulását a rajta levő két potencióméterrel és a Hal érzékelők elhelyezésével állíthatod be. A kar a Wand fülön levő Start / Stop gombbal indítható / állítható le.

Kezdetnek ennyi bőven sok lesz....
(#) kocsgab002 válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 9, 2010 /
 
Köszönöm a sok segítséget, lesz dolgom bőven akkor, majd jelentkezem.
Még egy dolog: Hall IC-t ilyet sikerült vennem,: Bővebben: Link
Ez unipoláris. Ez jó lesz, vagy Bipolárisra lesz szükségem?
köszi, Kocsgab
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 9, 2010 /
 
Szia!

Egyet kifelejtettem: Az RS232 kapcsolathoz keress egy PC soros vonali kivezetőt 9 pólusú D és 10 pólusú szalagkábel csatlakozóval. Ebből többféle volt forgalomban, az a jó amelyiken a szalagkábel erei felváltva mennek a D csatlakozó pontjaira (ha nem ilyen könnyen át lehet alakítani ilyenné - a D csatlakozóról le lehet húzni a műanyag borítást, ha a csavarojait kicsavarod...):

  1. Szalagkábel   9.p. D
  2. 1                    1
  3. 2                    2
  4. 3                    3
  5. 4                    4
  6. 5                    5
  7. 6                    6
  8. 7                    7
  9. 8                    8
  10. 9                    9
  11. 10                  -
(#) kocsgab002 válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 9, 2010 /
 
Okés, köszi, akkor kutatok ilyen kábelt .A hall-ra tudsz mondani valamit?
(#) Hp41C válasza kocsgab002 hozzászólására (») Aug 9, 2010 /
 
Szia!

Sajnos nem.... Ki kellene próbálni...
(#) janocsi válasza kocsgab002 hozzászólására (») Aug 9, 2010 /
 
Szia!
Az unipoláris Hall IC a mágnes közelítésére kapcsol be. Mi a PC ventikből termeltünk ki Hall IC-ket, azok bipoláris típusúak, "É" pólus bekapcsolja, "D" pólus ki. Szerintem fog működni itt az unipoláris Hall is, nincs kitüntetett szerepe ebben a kapcsolásban.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Aug 10, 2010 /
 
Sziasztok! /Néhány megjegyzés a rezgés szinkronizálásában dolgozó, különböző Hall elemek alkalmazásához/
Átnéztem a Hall vezérlésű áramkörök működését, és találtam olyan problémát, amelyet az unipoláris Hall sajnos itt nem tud megvalósítani, kivéve egy esetben. (A propeller clock-nál viszont tökéletes lehet). - A jelzett Hall elem csak addig marad bekapcsolva, amíg a mágnes áthalad felette. Más a helyzet akkor, ha a nyugalmi helyzetből kiinduló kar folyamatosan mágneses térben tartja a Hall elemet az egyik irányban, pl. a lengő mágnes felülete, tehát bekapcsolva tartja, míg a másik iránynál nincs kitéve mágneses térnek, itt ki van kapcsolva. - Itt ugyanis úgy kell működni a rezgés szinkronizálásához, mint egy optikai kapu alkalmazásánál. Ha a lengésben lévő kar elérte az optikai kaput, a fényzáró ívelt lemez azt lezárva tartja mindaddig, amíg visszafelé haladva majd ki nem lép a résből. Ezt a bipoláris Hall elem tudja így megvalósítani egy kis segéd mágnessel, amely együtt rezeg a karral. Pl. rezgés közben az ”É” pólus áthaladására bekapcsolja, ez így is marad mindaddig, amíg visszafelé haladva majd a kis mágnes azt kikapcsolja. A ”D” pólus áthaladására és vissza ugyanez történik, csak megfordítva.
(#) kocsgab002 válasza janocsi hozzászólására (») Aug 10, 2010 /
 
Szia.
Akkor nekem bipoláris hall kell ezek szerint. Olvasva a levezetésedet számomra is világossá vált. Mellékelem egy kis kiegészítésként a bipoláris és az unipoláris hall is működési karakterisztikáját, hátha valakinek hasznos.
Üdv. Kocsgab002
(#) kocsgab002 válasza kocsgab002 hozzászólására (») Aug 11, 2010 /
 
Sziasztok. Egy kis érdekesség, miközben méregetem a panelt. A 20Megás oszcillátor jelalakja..Nem túl szabályos Sajnos csak mobillal foztóztam, de a lényeg látszik.
(#) patexati válasza kocsgab002 hozzászólására (») Aug 11, 2010 /
 
Szia! Nem tudom miért olyan neked a jelalak Én is néztem (igaz analóg szkópom van) de tökéletes a színuszgörbe nincs bent törés. Mérd meg csak az oszcillátort az áramkörből kiszedve adva rá 5V-ot és GND-t.Jó a mérőkábeled?
(#) kocsgab002 válasza patexati hozzászólására (») Aug 11, 2010 /
 
Nem szeretem a digit szkópokat egy analóg szkópon is megnéztem, ott teljesen szép szabályos jelet produkált..pedig nagyságrendekkel olcsóbb mint a digit szkópom...(ugyanaz a mérőkábel)
Wand: holnap lesz készen a kábel, és akkor folytatom az élesztést tovább.
Sziasztok.
(#) Hp41C válasza kocsgab002 hozzászólására (») Aug 11, 2010 /
 
Szia!

Kétféle oszcillátor van: a szinuszos és a TTL/CMOS négyszög kimenetű. Neked - szerintem - az utóbbi van. A szkópon a jelalak a bemenet miatt is lehet torzult. Használj nagyimpadanciás mérőkábelt - ami az amplitúdót tizedeli. Állítsd be a kompenzációját. Vagy tekergetni kell a tapintó csúcs felé eső végét, vagy valahol van rajta furat - azon keresztül egy trimmer kondenzátort lehet állítani. A két szkóp bemeneti ellenállása és/vagy kapacitása eltér, az osztó valamelyikhez van beállítva - esetleg semelyikhez sincs...
Visszatérve az oszcillátor kimenő jelére - a picnek jó lesz...
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 11, 2010 /
 
Szia! A szkóp referencia kimeneten lévő négyszögjellel szépen be lehet állítani a kábelt.. Valóban nem egyforma két szkóp bemenete..
(#) kocsgab002 válasza patexati hozzászólására (») Aug 15, 2010 /
 
Sziasztok.
Tovább életsztgetem a wand clockomat, a hardver szinte teljesen készen van, az rs232 kapcsolattal szenvedek kicsit. Mellékletben látszik, hogy hogyan vannak bekötve a vezetékek a csatlakozóba, azt olvastam itt a fórumon, hogy ez a jó. Viszon ha a DSUB 9 csatin így kötöm be a szálakat, akkor szerintem nem jó a kapcsolási rajzban, hiszen a J1 csatlakozó jobb oldala fentről lefelé nem 10-től 6-ig megy, hanem 6-tól 10-ig, tehát az 1-essel szemben a 6-os van...Vagy ennyire nagy nálam a homály?
(#) Hp41C válasza kocsgab002 hozzászólására (») Aug 15, 2010 /
 
Szia!

A mellékletben látható kábelre terveztem. Mérd meg, hogy mely kivezetések vannak összekötve:
Nyák J1 - 9 p. D apa: 1 - 1, 2 - 2, 3 - 3, 4 - 4, 5 - 5, 10 - 6, 9 - 7, 8 - 8, 7 - 9, 6 - nincs bekötve. Eztán csatlakoztasd a PC-hez a kábelt. Mérd meg a D csatlakozó 2. és a 3. pontján a feszültséget az 5. -hez képest. Amelyik nagy negatív feszültség (-5..-12V) az a PC adás vezetéke - annak kell mennie a J1 2. pontjára. A másik a J1 3. pontjára megy.
(#) kocsgab002 válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 15, 2010 /
 
Szia.
Idézet:
„Nyák J1 - 9 p. D apa: 1 - 1, 2 - 2, 3 - 3, 4 - 4, 5 - 5, 10 - 6, 9 - 7, 8 - 8, 7 - 9, 6 - nincs bekötve.”

így volt bekötve nekem is...
Idézet:
„Mérd meg a D csatlakozó 2. és a 3. pontján a feszültséget az 5. -hez képest. Amelyik nagy negatív feszültség (-5..-12V) az a PC adás vezetéke - annak kell mennie a J1 2. pontjára. A másik a J1 3. pontjára megy.”

Megmértem: a fenti bekötés alapján nekem a J1 3. pontjára kapcsolódott a -10V Így megcseréltem a 2,3 vezetéket a d9 csatlakozón, így a J1 2. pontjáta került a -10V. De így sem megy...Ha összekötöm a pic 17-18-as lábát, akkor nem kapom vissza hyperterminálban a küldött karaktereket.
Ha magában a kábelben zárom rövidre a 2-3 lábakat, akkor szépen visszakapom a begépelt karaktereket..
Reggel folytatom a melóhelyen szkóppal..
Szia.
Következő: »»   63 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem