Fórum témák
» Több friss téma |
a közösítőszűrő előtt erősítsd azt a jelet amelyik gyenge. Vagy készíttess olyan hangolt szűrőt, ami kiegyenlíti a térerő különbségeket. A közösített jelet már hiába erősíted abból csak katyvasz lesz.[OFF]De egy mindigtv dekóder megoldaná a problémád hiszen csak egy antenna kéne. és jönne mind a három és még négy.Bővebben: Link[OFF]Persze csak ha nálad is fogható.
Köszi!
Szerintem csak december 1-től lesz itt elérhető a mindigtv és akkor is kelleni fog egy dekóder 20 ezerér, ráadásul az csak egy tv-hez jó. Persze előbb-utóbb kelleni fog. Viszont pillanatnyilag meg tudnám oldani ugyebár 1-2 ezer ft-ból, ami nekem sokat számítana. A nem szélessávú antenna (18 fokos nyílásszöggel) szerinted mennyire venné be a Dorogi adót (ami kb 40-45 fokra van? Helyettesíthetné az is a hangolt szűrőt?
Próbálkozni, mérni kéne nehéz így a távolból megmondani. Akár jó is ehet. A lényeg az, hogy a jelek nagyjából egy szinten legyenek közösítés után. Úgy próbálkoznék, hogy Dorogról venném az M1-et és az RTL-t erősítés nélkül. Gerecsére pedig feltennék egy kisebb nyílásszögű antennát ahogy írod is, de egy "szívóval" hangolnám a 23-as csatornára. ( A szívó egy szabad végű koax darab amit a levezető kábel mellé kell bekötni) Régen csináltam már ilyet és nem emlékszem hogyan kell a hosszát kiszámolni. De ha egy 50 cm körüli darabot használsz és azt csipkeded egy fogóval miközben egy kis TV-n nézed a képet (33 RTL) amikor a leggyengébb akkor jó. Természetesen Gerecsére állítva. Utána egy kis erősítő aztán lehet közösíteni a két jelet.
Azt írtad, hogy: ha kiiktatod a dorogi antennát, akkor nem változik a helyzet. Azt viszont nem, hogyha a gerecsei antennát iktatod ki, akkor megjavul-e az RTL? Akkor tényleg az lehet, amit gyanítasz, az erősítő "túlharsogja" az erősítetlen dorogi antennád.
Én kiiktatnám az antennaerősítést a Gerecsére néző antennáról. Ezt azért mondom, mert én ugyancsak ún. lepkével 50 km. távolságból TV-zek, erősítő nélkül. Ha neked pedig az erősítő miatt erősebb a "fals" jel, mint a Dorogra néző antennán az igazi, akkor csak ki kéne próbálni erősítés nélkül, pontosabb antennabeállítással. (egyébként: Gerecséről a TV2-nek nem a 42-n kéne jönni? Csak mert 23-ast írtál.)
Sziasztok!
Komoly gondom van a UPC vételével, vannak csatornák amik egyszerűen nem mennek,törik a kép, fagy a beltéri. De a többi teljesen normálisan jó minőségen nézhető. Ha valaki tud megoldást a problémára legyen szíves jelezze. Köszi!
Szia!
Így van, ha a Gerecsére nézőt kiiktatom, akkor a dorogi RTL tök szépen jön, erősítés nélkül. Sajnos ha a gerecseire nem teszek erősítőt, borzalmas a kép, akárhogy állítgatom. Persze még talán lehetne kísérletezgetni. Egy domb (ill. több) mögül jön amúgy. A Gerecsés TV2-re a frekvencia.hu 42-est ír, de az gondolom elírás, mert valójában 487 MHz-en jön (ezt amúgy jól írják viszont ). Amúgy azóta vettem egy szűrőt, amivel sikerült a Gerecsére néző antennából kiszűrni a Dorogról érkező RTL-t. Úgyhogy azóta az RTL jó. Más kérdés, hogy a szűrő valamennyit levett a gerecsei TV2-ből is, akárhogy állítgatom... Gondolom egy minimumot sajnos minden frekvencián csillapít és ez éppen elég a nagyon gyengén érkező TV2-nek. Most azért nézhető minden, egyelőre pihentetem kicsit a dolgot, talán majd később kísérletezgetek egy sort.
Érdemes rákötni kettő tv-t 1 szobaantennára?
Történhet valami baki?
Maximum annyi hogy nem lesz megfelelő a képminőség.
A szobaantenna eléggé kis jelet ad,elosztásal mindig csökken a jelszint. Üdv! István
Üdv!
A hétvégén a Bakonyban beüzemeltem egy DVB-T-s beltérit, egy Kab-hegy felé fordított, "3 ágú Yagi", erősítő nélküli antennával. Kab-hegy a vételi ponttól térkép szerint pontosan déli irányban van. A vétel tökéletes, a jelminőséget 90%-osnak mondja a doboz. Kíváncsiságból elfordítottam az antennát Nyugatra, és Észak-Nyugatra, ahonnan több csatornán is találtam osztrák adásokat, szintén tökéletes minőségben. A probléma csak annyi, hogy a két irány éppen merőlegesen van egymásra, tehát Nyugat felé fordított antennával semmit nem látok Kab-hegyből, és viszont. A kab-hegyi adások az UHF sáv tetején, 800MHz körül vannak, az osztrákok pedig az UHF sáv alján, 500MHz körül. A kérdésem az lenne, hogy két különálló antennát hogyan lehetne egy koaxra közösíteni, ami majd a beltéribe menne? Milyen szerelvényeket kellene venni a közösítéshez, egyáltalán érdemes-e ilyesmivel foglalkozni? Ha az segít a dologban, akkor szét lehetne választani UHF-IV és UHF-V sávokra a vételi irányokat, mert a magyaok az V-ösbe esnek, az osztrákok pedig a IV-esbe. Kicsit persze kotorásztam a neten, találtam is egy ilyet: UHF-UHF közösítő, csak nem tudom, hogy elektromosan mennyire korrekt két, ugyanarra a sávra belőtt antennát így közösíteni. Előre is köszönök minden segítséget!
Ha a jelszintek közel azonosak, jó lesz ez is. Ha nem, lehet csatornára hangoltat is kapni, az biztosan megfelel. A jelszintek közti különbségen nagyobb nyereségű antennával is segíthetsz.
A megoldás valóban a szűrőzés, de amit linkeltél az biztosan nem jó, mert ennek a keresztezési frekije 300 MHz körül van, régebben létezett olyan közösítőszűrő, ami az UHF sáv alsó, IV, és felső V sávú adóit (24/58) közösítette. Olyan váltószűrőre lenne szükséged, aminek a keresztezési frekije 600 MHz körül van, nem kell túl jónak lennie, mert irányban, és frekiben is elég távol vannak. Szerintem tudnál gyártani is ilyet.
Amit linkeltem, az elvileg két UHF jelforrást (470-890MHz van ráírva) közösít. Hogy mi van benne, nem tudom. Arra is gondoltam, hogy ha lehetne UHF-V és UHF-IV antennákat kapni, akkor olyanokat kellene venni és akkor talán a szűrőzést megkerüli az ember, de ilyen antennákat sem láttam sehol, mindenhol csak teljes UHF sáviakkal találkoztam.
A szűrőt szívesen elkészíteném magam is, csak műszerezettség hiányában eléggé lutrinak tűnik ebben a frekisávban. Bár azokkal a bizonyos, ismert értékű SMD induktivitásokkal lehet, hogy meg lehetne oldani.
Lutrinak lutri, de nem kritikus. Sorba tekercs földre kondi, meg ugyanez fordítva. kiszámolod, megépíted és passz (szerintem).
Ma összedobtam két F-csatis elosztó dobozába az alul- és a felüláteresztőt. Az aluláteresztő két soros, elvileg 20nH tekercs, a közepük 6.8pF-fel a testen; a tekercseket megpróbáltam egymásra merőleges tengellyel szerelni. A felüláteresztő két soros, 3.9pF kondenzátor, középen egy elvileg 10nH-vel testelve (ebbe jobb lenne talán 3.3pF, vagy akár 3pF, de ez volt itthon kéznél).
Itthon jobb híján kábelTV antennával és TV-vel tudtam kipróbálni, de úgy tűnik, azért nem teljesen rossz Az aluláteresztővel nagyjából a 35-ös csatorna felettieken már látszott, hogy zajosak, az 55 körüli legutolsó csatornák szinte teljesen nézhetetlenek voltak. Az aluláteresztővel az UHF sáv legalján lévő csatornákon láttam már a szemcsésedést, a kábelsávokban és a VHF sávokban lévő adól egyre rosszabbak lettek, ahogy jöttem lefelé. A legalsó VHF csatornákon lévő adók itt is teljesen nézhetetlenné váltak. Persze a kábelen sem egyforma minden adó szintje, de első próbára egész bíztató. A szűrők közösítését majd hogy csináljam? Kutyaközönségesen kössen párhuzamba, vagy esetleg alkalmazzak egy olyan "2-way splitter"-t, amiket most szétszedtem? Vettem egy egyszerűbb, egyágú UHF Yagi-t, a hétvégén agyakorlatban is megpróbálom a két antennás felállást.
Az embert a szegénység sokmindenre ráveszi. Azért fusizni is kell valamelyest tudni. jó "szignált" meg "wobblert" találtál.
A szűrőket meg nyugodtan összekötheted, mert a "mérésed" szerint egymás áteresztő sávjában nem látják egymást.
Ma felszereltem a két antennát és a szűrőz közösítőt. Sajnos a közösítőről nem készült kép, amin látszik a szerelése, de a benne lévő elvi kapcsolást lefotóztam. A "komolyabb" antenna néz Ausztria, az egyszerűbb Kab-hegy felé. A közösítőt egy elvileg vízmentes, elektromos szerelődobozba tettem bele, közvetlenül az antennák tövébe.
Mielőtt így véglegesre szereltem volna, előtte tettem azért pár kisérletet. Először egy sima,"100Ft-os", kettős antennaelosztót (amiben csak egy ferritgyöngy van) tettem "visszafelé bekötve" az osztrák antennába: a vétel tökéletes volt. Ha az elosztó másik "bemenetére" rákötöttem a kab-hegyi antennát is, akkor viszont a vevő szerint a jelszint nem változott, még talán a jelminőség sem észrevehetően, viszont a vétel kockás, "recsegős" lett. Ha a kab-hegyi antennába beletettem egy egyszerű C-L-C felüláteresztő szűrőt, akkor viszont már nem szólt bele az osztrák adások vételébe. Szóval szűrőzés nélkül tényleg nem jó.
Gratulálok én is. Ha egy kicsit hosszabb árbocod volna, kevésbé zavarná egymást a két antenna. 1-1,5 m minimum illene közöttük. Persze, ha működik akkor így is jó.
Köszi szépen mindkettőtöknek. Nagyon örültem, amikor az elmélet működni látszott a helyszínen, mert ez a frekvenciasáv műszerezettség híján eléggé "misztikum" kategória a földi halandónak.
Egyébként eredetileg egy antennára terveztem, csak időközben jött ez a hülye ötletem. De arra a 28mm-es fa falra egyébként sem szívesen tennék nagyobb árbocot. Inkább azon gondolkozom, hogy a kertben kicsit lentebb építek majd egyszer egy kipányvázott, csak antennáknak szánt rudat. A környezet elég távol esik mindenféle elektroszmogtól, szerintem elég jó lenne kicsit rádiózgatni, hallgatózni a levegőben. Majd ha nyugdíjas leszek, lesz is rá talán időm Közben kicsit jobban megfigyeltem a dolgokat. A két osztrák frekvencia, amin venni tudom az összesen 7 DVB-T adásukat, a 474MHz és az 514MHz, ezek az UHF 21 és 26 csatornák. Lenne még egy, irányban majdnem ugyanarról fogható frekvencia, a 722MHz, ami az UHF 52-es csatorna, de ez most a szűrőzés miatt kiesik. Nézegettem a térképet, tőlünk légvonalban kb. 100km-re lévő adók jelét vehetem abból az irányból a 21-es és a 26-os csatornákon. Kab-hegy viszont 20km-re van tőlünk, és elég tisztességes teljesítménnyel sugározza a 22-esen a TV2 analóg adását. Valószínűleg a 21-esen lévő távoli, és a 22-esen lévő közeli adó jelei miatt kell igazán a szűrőzés.
Így már elég kemény a helyzet, rendes csatorna szűrőket kellene használni, és pluszban az antennák irányhatását kihasználni. A 21 -es csatorna vételéről azt hiszem lemondhatsz, hacsak nincs a 22 -es, és a 21 -es csatorna iránya között 180 fok, ha van akkor egy nagynyereségű Yagival függönyfal mögött lehetne próbálkozni. A szomszéd csatornák szétválasztása szűrőkkel meglehetősen komoly feladat, kevesebb mint 1 MHz alatt kellene 60 dB nél nagyobb csillapítást elérni. Talán üregrezonátoros, vagy kristályszűrőkkel, esetleg fellületi hullámszűrővel lehetne, de akkor még ott van a csatornaerősítő, meg a TV szomszédcsatorna szelektivitása, még ha sikerül kb. azonos szintre hozni a két antennajelet. Ha ez sikerül, akkor lehet esetleg koax hibriddel is próbálkozni.
Ezekhez a manőverekhez már kellenek komoly műszerek.
A jelenlegi felállás szerint jó a vétel. Úgy tűnik, azt a vevő tudja kezelni, hogy a 21-esen veszek egy távoli adót a kab-hegyi irányra gyakorlatilag merőlegesen álló antennával (ezeknek az entennáknak elvileg abból az irányból van a vételi minimumuk). Csak azt az esetet nem bírta már el, ha a Kab-hegy felé fordított antennát is szűrőzés nélkül rákötöttem a közös levezető koaxra. Viszont ezt tudom megkerülni a szűrők alkalmazásával: Kab-hegy felől a 600MHz felettieket engedem csak a koaxra, a távolta néző antennáról meg csak az az alattiakat. Persze a 22-esen így is ott az analóg TV-n a TV2, nyilván nem végtelen a szűrő csillapítása, és akkora a bemenő jel, hogy még így is elég a TV-nek bőven. A DVB-s beltéri viszont jól viseli a helyzetet.
Akkor így úgytűnik megfelelő. Ha a 22 -es esetleg bezavar, akkor jöhet a fakalapácsos hangolás, addíg püfölgeted az antennát, amíg egy mellék sugárnyaláb minimumot el nem találsz a kabhegy irányába.
Hogyan lehet olyan UHF/VHF antennát készítni mellyel a környező tv adótornyok jeleit lehet egyszerre venni???Lepke és yagi antennával az a baj hogy forgatni kell az adott torony irányába.
Az m1 és a tv2 az jön egy drótdarabbal is.De az RTL az csak antennával.De az sem teljesen jó minőségben.És ha az antenna más irányba áll már egy kicsit is, akkor az előző 2 sem jó.De viszont jön vele más irányokbóll román, ukrán, szlovák, helyi mókák.Azért kérdeztem.
Közben találtam egy ilyen tepsit.Ez nem tudja???
http://www.betacomszerviz.hu/eshop/product_info.php?products_id=465...8a1877
Kiváncsi lennék rá.Mert nyomták nagyon ezt az erősitős szobaantennákat is.Ezek is kb.3-4000 Ft körül vannak.Na pl. ezek egy rakás *** sem érnek.
De csak van rá valami mgoldás!
A "tepsi antennád " akár jó is lehet, csak az a baja, hogy nincs nyeresége, és ezért csak többnyire a helyi adók vételére jó. Cserébe viszont szélessávú. Ilyet használnak pl lakókocsiban, lakóbuszban, hajóban.
Ha nyereséges antennát szeretnél, akkor panelantennából kell összeállítani, pl. lepkeantennákból, 4, vagy 8 db ot felhasználva, fázishelyesen összekötve, az árbocon körberakva akkora távtartóra, hogy a szélei összeérjenek. |
Bejelentkezés
Hirdetés |