Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Általános antennás kérdések, válaszok
Lapozás: OK   4 / 90
(#) zolika60 válasza gábor1234 hozzászólására (») Jún 14, 2010 / 1

a közösítőszűrő előtt erősítsd azt a jelet amelyik gyenge. Vagy készíttess olyan hangolt szűrőt, ami kiegyenlíti a térerő különbségeket. A közösített jelet már hiába erősíted abból csak katyvasz lesz.[OFF]De egy mindigtv dekóder megoldaná a problémád hiszen csak egy antenna kéne. és jönne mind a három és még négy.Bővebben: Link[OFF]Persze csak ha nálad is fogható.
(#) gábor1234 válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 15, 2010 /

Köszi!

Szerintem csak december 1-től lesz itt elérhető a mindigtv és akkor is kelleni fog egy dekóder 20 ezerér, ráadásul az csak egy tv-hez jó. Persze előbb-utóbb kelleni fog. Viszont pillanatnyilag meg tudnám oldani ugyebár 1-2 ezer ft-ból, ami nekem sokat számítana.
A nem szélessávú antenna (18 fokos nyílásszöggel) szerinted mennyire venné be a Dorogi adót (ami kb 40-45 fokra van? Helyettesíthetné az is a hangolt szűrőt?
(#) zolika60 válasza gábor1234 hozzászólására (») Jún 15, 2010 / 1

Próbálkozni, mérni kéne nehéz így a távolból megmondani. Akár jó is ehet. A lényeg az, hogy a jelek nagyjából egy szinten legyenek közösítés után. Úgy próbálkoznék, hogy Dorogról venném az M1-et és az RTL-t erősítés nélkül. Gerecsére pedig feltennék egy kisebb nyílásszögű antennát ahogy írod is, de egy "szívóval" hangolnám a 23-as csatornára. ( A szívó egy szabad végű koax darab amit a levezető kábel mellé kell bekötni) Régen csináltam már ilyet és nem emlékszem hogyan kell a hosszát kiszámolni. De ha egy 50 cm körüli darabot használsz és azt csipkeded egy fogóval miközben egy kis TV-n nézed a képet (33 RTL) amikor a leggyengébb akkor jó. Természetesen Gerecsére állítva. Utána egy kis erősítő aztán lehet közösíteni a két jelet.
(#) gábor1234 válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Köszönöm, ki fogom próbálni!
(#) saok válasza gábor1234 hozzászólására (») Jún 26, 2010 / 1

Azt írtad, hogy: ha kiiktatod a dorogi antennát, akkor nem változik a helyzet. Azt viszont nem, hogyha a gerecsei antennát iktatod ki, akkor megjavul-e az RTL? Akkor tényleg az lehet, amit gyanítasz, az erősítő "túlharsogja" az erősítetlen dorogi antennád.
Én kiiktatnám az antennaerősítést a Gerecsére néző antennáról.
Ezt azért mondom, mert én ugyancsak ún. lepkével 50 km. távolságból TV-zek, erősítő nélkül. Ha neked pedig az erősítő miatt erősebb a "fals" jel, mint a Dorogra néző antennán az igazi, akkor csak ki kéne próbálni erősítés nélkül, pontosabb antennabeállítással.
(egyébként: Gerecséről a TV2-nek nem a 42-n kéne jönni? Csak mert 23-ast írtál.)
(#) Mr Attitude hozzászólása Jún 27, 2010 /

Sziasztok!
Komoly gondom van a UPC vételével, vannak csatornák amik egyszerűen nem mennek,törik a kép, fagy a beltéri.
De a többi teljesen normálisan jó minőségen nézhető.
Ha valaki tud megoldást a problémára legyen szíves jelezze.
Köszi!
(#) gábor1234 válasza saok hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

Szia!

Így van, ha a Gerecsére nézőt kiiktatom, akkor a dorogi RTL tök szépen jön, erősítés nélkül.
Sajnos ha a gerecseire nem teszek erősítőt, borzalmas a kép, akárhogy állítgatom. Persze még talán lehetne kísérletezgetni. Egy domb (ill. több) mögül jön amúgy.
A Gerecsés TV2-re a frekvencia.hu 42-est ír, de az gondolom elírás, mert valójában 487 MHz-en jön (ezt amúgy jól írják viszont ).

Amúgy azóta vettem egy szűrőt, amivel sikerült a Gerecsére néző antennából kiszűrni a Dorogról érkező RTL-t. Úgyhogy azóta az RTL jó. Más kérdés, hogy a szűrő valamennyit levett a gerecsei TV2-ből is, akárhogy állítgatom... Gondolom egy minimumot sajnos minden frekvencián csillapít és ez éppen elég a nagyon gyengén érkező TV2-nek.
Most azért nézhető minden, egyelőre pihentetem kicsit a dolgot, talán majd később kísérletezgetek egy sort.
(#) kolti hozzászólása Júl 12, 2010 /

Érdemes rákötni kettő tv-t 1 szobaantennára?
Történhet valami baki?
(#) BarnaPili válasza kolti hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

Maximum annyi hogy nem lesz megfelelő a képminőség.
A szobaantenna eléggé kis jelet ad,elosztásal mindig csökken a jelszint.
Üdv!
István
(#) szilva hozzászólása Aug 9, 2010 /

Üdv!

A hétvégén a Bakonyban beüzemeltem egy DVB-T-s beltérit, egy Kab-hegy felé fordított, "3 ágú Yagi", erősítő nélküli antennával. Kab-hegy a vételi ponttól térkép szerint pontosan déli irányban van. A vétel tökéletes, a jelminőséget 90%-osnak mondja a doboz. Kíváncsiságból elfordítottam az antennát Nyugatra, és Észak-Nyugatra, ahonnan több csatornán is találtam osztrák adásokat, szintén tökéletes minőségben. A probléma csak annyi, hogy a két irány éppen merőlegesen van egymásra, tehát Nyugat felé fordított antennával semmit nem látok Kab-hegyből, és viszont. A kab-hegyi adások az UHF sáv tetején, 800MHz körül vannak, az osztrákok pedig az UHF sáv alján, 500MHz körül.

A kérdésem az lenne, hogy két különálló antennát hogyan lehetne egy koaxra közösíteni, ami majd a beltéribe menne? Milyen szerelvényeket kellene venni a közösítéshez, egyáltalán érdemes-e ilyesmivel foglalkozni? Ha az segít a dologban, akkor szét lehetne választani UHF-IV és UHF-V sávokra a vételi irányokat, mert a magyaok az V-ösbe esnek, az osztrákok pedig a IV-esbe.

Kicsit persze kotorásztam a neten, találtam is egy ilyet: UHF-UHF közösítő, csak nem tudom, hogy elektromosan mennyire korrekt két, ugyanarra a sávra belőtt antennát így közösíteni.

Előre is köszönök minden segítséget!
(#) zolika60 válasza szilva hozzászólására (») Aug 9, 2010 /

Ha a jelszintek közel azonosak, jó lesz ez is. Ha nem, lehet csatornára hangoltat is kapni, az biztosan megfelel. A jelszintek közti különbségen nagyobb nyereségű antennával is segíthetsz.
(#) pucuka válasza szilva hozzászólására (») Aug 9, 2010 /

A megoldás valóban a szűrőzés, de amit linkeltél az biztosan nem jó, mert ennek a keresztezési frekije 300 MHz körül van, régebben létezett olyan közösítőszűrő, ami az UHF sáv alsó, IV, és felső V sávú adóit (24/58) közösítette. Olyan váltószűrőre lenne szükséged, aminek a keresztezési frekije 600 MHz körül van, nem kell túl jónak lennie, mert irányban, és frekiben is elég távol vannak. Szerintem tudnál gyártani is ilyet.
(#) szilva válasza pucuka hozzászólására (») Aug 9, 2010 /

Amit linkeltem, az elvileg két UHF jelforrást (470-890MHz van ráírva) közösít. Hogy mi van benne, nem tudom. Arra is gondoltam, hogy ha lehetne UHF-V és UHF-IV antennákat kapni, akkor olyanokat kellene venni és akkor talán a szűrőzést megkerüli az ember, de ilyen antennákat sem láttam sehol, mindenhol csak teljes UHF sáviakkal találkoztam.

A szűrőt szívesen elkészíteném magam is, csak műszerezettség hiányában eléggé lutrinak tűnik ebben a frekisávban. Bár azokkal a bizonyos, ismert értékű SMD induktivitásokkal lehet, hogy meg lehetne oldani.
(#) pucuka válasza szilva hozzászólására (») Aug 9, 2010 /

Lutrinak lutri, de nem kritikus. Sorba tekercs földre kondi, meg ugyanez fordítva. kiszámolod, megépíted és passz (szerintem).
(#) szilva válasza pucuka hozzászólására (») Aug 11, 2010 /

Ma összedobtam két F-csatis elosztó dobozába az alul- és a felüláteresztőt. Az aluláteresztő két soros, elvileg 20nH tekercs, a közepük 6.8pF-fel a testen; a tekercseket megpróbáltam egymásra merőleges tengellyel szerelni. A felüláteresztő két soros, 3.9pF kondenzátor, középen egy elvileg 10nH-vel testelve (ebbe jobb lenne talán 3.3pF, vagy akár 3pF, de ez volt itthon kéznél).

Itthon jobb híján kábelTV antennával és TV-vel tudtam kipróbálni, de úgy tűnik, azért nem teljesen rossz Az aluláteresztővel nagyjából a 35-ös csatorna felettieken már látszott, hogy zajosak, az 55 körüli legutolsó csatornák szinte teljesen nézhetetlenek voltak. Az aluláteresztővel az UHF sáv legalján lévő csatornákon láttam már a szemcsésedést, a kábelsávokban és a VHF sávokban lévő adól egyre rosszabbak lettek, ahogy jöttem lefelé. A legalsó VHF csatornákon lévő adók itt is teljesen nézhetetlenné váltak. Persze a kábelen sem egyforma minden adó szintje, de első próbára egész bíztató.

A szűrők közösítését majd hogy csináljam? Kutyaközönségesen kössen párhuzamba, vagy esetleg alkalmazzak egy olyan "2-way splitter"-t, amiket most szétszedtem?

Vettem egy egyszerűbb, egyágú UHF Yagi-t, a hétvégén agyakorlatban is megpróbálom a két antennás felállást.
(#) pucuka válasza szilva hozzászólására (») Aug 11, 2010 /

Az embert a szegénység sokmindenre ráveszi. Azért fusizni is kell valamelyest tudni. jó "szignált" meg "wobblert" találtál.
A szűrőket meg nyugodtan összekötheted, mert a "mérésed" szerint egymás áteresztő sávjában nem látják egymást.
(#) szilva válasza pucuka hozzászólására (») Aug 15, 2010 /

Ma felszereltem a két antennát és a szűrőz közösítőt. Sajnos a közösítőről nem készült kép, amin látszik a szerelése, de a benne lévő elvi kapcsolást lefotóztam. A "komolyabb" antenna néz Ausztria, az egyszerűbb Kab-hegy felé. A közösítőt egy elvileg vízmentes, elektromos szerelődobozba tettem bele, közvetlenül az antennák tövébe.

Mielőtt így véglegesre szereltem volna, előtte tettem azért pár kisérletet. Először egy sima,"100Ft-os", kettős antennaelosztót (amiben csak egy ferritgyöngy van) tettem "visszafelé bekötve" az osztrák antennába: a vétel tökéletes volt. Ha az elosztó másik "bemenetére" rákötöttem a kab-hegyi antennát is, akkor viszont a vevő szerint a jelszint nem változott, még talán a jelminőség sem észrevehetően, viszont a vétel kockás, "recsegős" lett. Ha a kab-hegyi antennába beletettem egy egyszerű C-L-C felüláteresztő szűrőt, akkor viszont már nem szólt bele az osztrák adások vételébe. Szóval szűrőzés nélkül tényleg nem jó.
(#) pucuka válasza szilva hozzászólására (») Aug 15, 2010 /

Akkor ezek szerint jó lett. Gratulálok.
(#) zolika60 válasza szilva hozzászólására (») Aug 15, 2010 /

Gratulálok én is. Ha egy kicsit hosszabb árbocod volna, kevésbé zavarná egymást a két antenna. 1-1,5 m minimum illene közöttük. Persze, ha működik akkor így is jó.
(#) szilva válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 15, 2010 /

Köszi szépen mindkettőtöknek. Nagyon örültem, amikor az elmélet működni látszott a helyszínen, mert ez a frekvenciasáv műszerezettség híján eléggé "misztikum" kategória a földi halandónak.

Egyébként eredetileg egy antennára terveztem, csak időközben jött ez a hülye ötletem. De arra a 28mm-es fa falra egyébként sem szívesen tennék nagyobb árbocot. Inkább azon gondolkozom, hogy a kertben kicsit lentebb építek majd egyszer egy kipányvázott, csak antennáknak szánt rudat. A környezet elég távol esik mindenféle elektroszmogtól, szerintem elég jó lenne kicsit rádiózgatni, hallgatózni a levegőben. Majd ha nyugdíjas leszek, lesz is rá talán időm

Közben kicsit jobban megfigyeltem a dolgokat. A két osztrák frekvencia, amin venni tudom az összesen 7 DVB-T adásukat, a 474MHz és az 514MHz, ezek az UHF 21 és 26 csatornák. Lenne még egy, irányban majdnem ugyanarról fogható frekvencia, a 722MHz, ami az UHF 52-es csatorna, de ez most a szűrőzés miatt kiesik. Nézegettem a térképet, tőlünk légvonalban kb. 100km-re lévő adók jelét vehetem abból az irányból a 21-es és a 26-os csatornákon. Kab-hegy viszont 20km-re van tőlünk, és elég tisztességes teljesítménnyel sugározza a 22-esen a TV2 analóg adását. Valószínűleg a 21-esen lévő távoli, és a 22-esen lévő közeli adó jelei miatt kell igazán a szűrőzés.
(#) pucuka válasza szilva hozzászólására (») Aug 16, 2010 /

Így már elég kemény a helyzet, rendes csatorna szűrőket kellene használni, és pluszban az antennák irányhatását kihasználni. A 21 -es csatorna vételéről azt hiszem lemondhatsz, hacsak nincs a 22 -es, és a 21 -es csatorna iránya között 180 fok, ha van akkor egy nagynyereségű Yagival függönyfal mögött lehetne próbálkozni. A szomszéd csatornák szétválasztása szűrőkkel meglehetősen komoly feladat, kevesebb mint 1 MHz alatt kellene 60 dB nél nagyobb csillapítást elérni. Talán üregrezonátoros, vagy kristályszűrőkkel, esetleg fellületi hullámszűrővel lehetne, de akkor még ott van a csatornaerősítő, meg a TV szomszédcsatorna szelektivitása, még ha sikerül kb. azonos szintre hozni a két antennajelet. Ha ez sikerül, akkor lehet esetleg koax hibriddel is próbálkozni.
Ezekhez a manőverekhez már kellenek komoly műszerek.
(#) szilva válasza pucuka hozzászólására (») Aug 16, 2010 /

A jelenlegi felállás szerint jó a vétel. Úgy tűnik, azt a vevő tudja kezelni, hogy a 21-esen veszek egy távoli adót a kab-hegyi irányra gyakorlatilag merőlegesen álló antennával (ezeknek az entennáknak elvileg abból az irányból van a vételi minimumuk). Csak azt az esetet nem bírta már el, ha a Kab-hegy felé fordított antennát is szűrőzés nélkül rákötöttem a közös levezető koaxra. Viszont ezt tudom megkerülni a szűrők alkalmazásával: Kab-hegy felől a 600MHz felettieket engedem csak a koaxra, a távolta néző antennáról meg csak az az alattiakat. Persze a 22-esen így is ott az analóg TV-n a TV2, nyilván nem végtelen a szűrő csillapítása, és akkora a bemenő jel, hogy még így is elég a TV-nek bőven. A DVB-s beltéri viszont jól viseli a helyzetet.
(#) pucuka válasza szilva hozzászólására (») Aug 16, 2010 /

Akkor így úgytűnik megfelelő. Ha a 22 -es esetleg bezavar, akkor jöhet a fakalapácsos hangolás, addíg püfölgeted az antennát, amíg egy mellék sugárnyaláb minimumot el nem találsz a kabhegy irányába.
(#) joco320d hozzászólása Szept 14, 2010 /

Hogyan lehet olyan UHF/VHF antennát készítni mellyel a környező tv adótornyok jeleit lehet egyszerre venni???Lepke és yagi antennával az a baj hogy forgatni kell az adott torony irányába.
(#) joco320d válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 14, 2010 /

Az m1 és a tv2 az jön egy drótdarabbal is.De az RTL az csak antennával.De az sem teljesen jó minőségben.És ha az antenna más irányba áll már egy kicsit is, akkor az előző 2 sem jó.De viszont jön vele más irányokbóll román, ukrán, szlovák, helyi mókák.Azért kérdeztem.

Közben találtam egy ilyen tepsit.Ez nem tudja???

http://www.betacomszerviz.hu/eshop/product_info.php?products_id=465...8a1877

tepsi.jpg

Kiváncsi lennék rá.Mert nyomták nagyon ezt az erősitős szobaantennákat is.Ezek is kb.3-4000 Ft körül vannak.Na pl. ezek egy rakás *** sem érnek.

1087.jpg

De csak van rá valami mgoldás!
(#) pucuka válasza joco320d hozzászólására (») Szept 14, 2010 /

A "tepsi antennád " akár jó is lehet, csak az a baja, hogy nincs nyeresége, és ezért csak többnyire a helyi adók vételére jó. Cserébe viszont szélessávú. Ilyet használnak pl lakókocsiban, lakóbuszban, hajóban.
Ha nyereséges antennát szeretnél, akkor panelantennából kell összeállítani, pl. lepkeantennákból, 4, vagy 8 db ot felhasználva, fázishelyesen összekötve, az árbocon körberakva akkora távtartóra, hogy a szélei összeérjenek.
(#) joco320d válasza pucuka hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Gondoltam én ilyesmire, de ez igy tul sok.Nem lehet valamiből összetákolni, hogy ne kelljen hozzá 8 lepke?
Következő: »»   4 / 90
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem