Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval
Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Ez a mezei trafóra. Nem pont így, ezt én egészítettem ki. Annyi van ráírva, hogy AC 12, és 0. TUDOM! Én vagyok a barom, hogy nem mondtam, hogy nem egyenírányított! Elnézést! Persze, hogy nem értettétek, hülyeségeket beszéltem B.I igen! Ezt szomorúan hallom... És hogyha 60Hz-en menne? Mert ha gyorsan kapkodom a feszültséget , akkor gyorsabban szikrázik. Csak ebből gondolom, hogy akkor folyamatosnak tűnne...
Én eddig azt hittem, hogy nem tudna, kb milyen frekin és milyen ívet tudna?
Nem is az a lényeg. Elvégre Nekem 3-4mm-es ívet húzott 6V-ról. Csak nagyon sok A kell neki. Hogyan odjam meg hogy mennyen?
Amire a vasmag is lett tervezve, hálózati frekvencia. Ha 12V-on elég nagy teljesítménnyel sikerül meghajtani, akkor megjelenik a 230 a túloldalon. Azzal már lehet ívet húzni, de csak érintéssel.
Már próbálkoztam, meg is rázott a kutyatökeXD de sztem több volt az, mint 220. 220 nem húz 4mm-es ívet. Hogyan kell előállítani 50hz-et?
Sehogy, ezt így felejtsd el. Nagyfrekvencia esetén legalább valamekkora biztonságot ad az erősödő skin hatás. 50Hz esetén pedig jobb esetben kórházba kerülsz, ha belenyúlsz.
Maradj a nagyfreki+sorkimenő párosnál. De inkább a könyveknél, és egyéb alapvető ismereteket adó irodalomnál először.
Rendben. Akkor eddig csak azért volt szerencsém, mert nem ment 50hz-en? De ezt lehetne használni mondjuk egy 220-as izzóhoz? Bocs az offért. Kösz a jótanácsokért, de ne félts engem!
Kösz, azé nem akarok megdögleni. Egy 555-es meg lehet csinálni? Abból épp van 2.
Ezzel a kísérlettel te egy-két önindukciós nagyfeszültségű impulzust idéztél elő(ezt a kocsi gyújtótrafó működéséhez is hasonlíthatod),de impulzusüzemben a 12V-os hálózati trafó úgysem húzná sokáig...
Ahogy olvasgattam itt a utóbbi beszélgetést, egy alternatív módja a nagyfesz előállításának.
Amint látom dave500 barátunk rábukkant a magnetizáció és demagnetizáció jelenségére. Mi is ez? E jelenség ha nem lenne, akkor nem léteznének trafók, tekercsek, és minden ami ehhez kapcsolódik. Igaz ez főként csak impulzus üzemre jellemző. A mezei trafó azért szikrázik, mert hirtelen magnetizálódik, mikor rákapcsolják a feszt. A demagnetizációnál pedig ugyan ez történik. Ha valaki nem hallót erről a szóról, ne lepődjön meg. (Pszt... megsúgóm hogy ezt most már impulzus indukciónak hívják. LOL) Rajzoltam egy idő grafikont, amin meg figyelhető a feszültség változás.
Köszönöm, mostmár mindent értek. Egy kocsi akkumlátorrol próbálgattam 40Ah, 300A
Hidd el hamar meg fogod unni. Mert kicsi szikrák egy idő után után unalmasak lesznek.
Nem is akarok sokáig szenvedni vele, persze, hogy uncsi. Csak örültem a fejemnek, hogy ilyet is tudtam csinálni, nekem ez még új volt. Most nagyon azon vagyok, hogy egy sorkimenőt szerváljak. Bár nem teljesen értem még, de el tudom majd kezdeni beazonosítani a tekercseket köszi, hogy mindent elmagyaráztatok, jó ez a közösség.
Jah, ha sikerül csinálnod egy egy tranzisztoros meghajtást, akkor semmikép NE NYÚLJ a primer, se a feedback(visszacsatoló) tekercshez, mert úgy megráz, hogy hátast dobsz. Mivel ezekben több száz volt szaladgál, egyszer véletlenül hozzáértem, és nagyon megrázott. Ha működik, az legyen az első hogy bedobozolod. (Így legalább nem lesz a nullával egyenlő érintés védelem céljából.)
Most ép egy ZVS meghajtás készítettem, van egy jó, és egy rossz hírem. Kezdem a jóval, az hogy működik. A rosz, hogy csak 2 kV jön ki, és amint ívet próbálok húzni kikapcsol.
A következő alkatrészek vannak benne: IRF730 470ohm 18kohm 10 helyett FR102 dióda 24V-s zéner 500V-s 0,68µF-s MKP kondi. Melyik alkatrészt értékét próbáljam megváltoztatni? Megnéztem a dióda adatlapját, a kapcsolási sebessége 150 ns Ha nem hallok semmi sípolást, az természetes?
Olvasd el, mi van a zvs meghajtóhoz írva, és rögtön kiderül, miért nem működik. Ezt nem lehet csak úgy a fiókban található alkatrészekből összerakni. Ez a kábelezés pedig még rá is tesz egy lapáttal.
De működik, csak valamely alkatrészt elmértem, valamit most ismerkedek FET-el, ép a szakirodalmat bújom.
Valamint a hozzám legközelebb lévő alkatrészbolt 40km-re van, másrészt internetről sem szeretnék rendelni. Végül nem szeretem, ha leszólják a munkám, mivel 3 órán át szenvedtem vele. Ezét most haragszom rád.
A vezetékezéseddel nem az a baj, hogy csúnya, hanem az, hogy nagyobb frekin, kapcsolóüzemben a szórt kapacitások, meg a parazita induktivitások jól elhangolják az egész kapcsolást, aztán csodálkozunk, hogy nem a várt eredményt kapjuk. Ezért a lehető legrövidebb hozzávezetéseket kell alkalmazni. Ha ultrahang-frekvencián működik az áramkör, akkor nem hallasz sípolást.
Akkor ezért kapcsol ki magától, mert 10 mp-ig megy aztán kikapcs.
Köszi a választ.
Fogadd meg a tanácsot! Egyébként azt nem írtad, hogy tíz másodpercig van íved, aztán meg már nincs. Esetleg nem zárlatos az az ősöreg vidi malomkerék? Melegedésre szerettek zárlatba menni.
Akkor ez egy jó tanulási lehetőség, nézd meg a feted adatlapját, és hasonlítsd össze azt a pár adatot, amit leírtak a ZVS meghajtóhoz. Főképpen az Rds-t!
A kábelezésednél 2 hiba van. Az egyik a hosszú, girbegörbe vezetés, a másik pedig a vezeték keresztmetszete. Ha jól is működne, akkor rövid úton füstölnének a kábeleid.
Jó, akkor megpróbálom összesűríteni.
Az lehet hogy a 18 kohm helyet kisebbet kellene betennem. Amúgy miért kell a kondi tekercsre? A 150ns-os dióda elég gyors, vagy annál gyorsabb kell?
Ha jobban belegondolok, lelhet.
Ellenállás méréssel meg lehet vizsgálni? Pl. Ha kicsi az érték akkor összeéget belül.
Nehéz ügy. Ha melegítésre (árammal) csökken a tekercs ellenállása, akkor gond van. A FET 1 ohm-os D-S bekapcsolási ellenállásával van a baj. Túl nagy.
Én BUK445-200A val csináltam meg és működött majdnem elsőre (ki kellet cserélnem az ellenállásokat nagyobb wattszámúra mert elégtek). A BUK 455-nek a D-S ellenállása 0,2 Ohm. BUK455 adatlap.
Te itt mindent leírtál a legfontosabbon kívűl,mégpedig milyen tápról járatod,és mennyi a tápfesz,azt hogy néha bedöglik könnyen a táp is okozhatja.
Szóval, ha minél kisebb az Rds érték, annál jobb?
Nem is mondtam hogy van irf 540-s fet-em 0,077 ohm Rds-el. Inkább azzal próbáljam meg? Mivel a youtobon egy ruszki csávó ezzel zúzta.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |