Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval

Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   36 / 97
(#) dave500 hozzászólása Aug 12, 2010 /

Ez a mezei trafóra. Nem pont így, ezt én egészítettem ki. Annyi van ráírva, hogy AC 12, és 0. TUDOM! Én vagyok a barom, hogy nem mondtam, hogy nem egyenírányított! Elnézést! Persze, hogy nem értettétek, hülyeségeket beszéltem B.I igen! Ezt szomorúan hallom... És hogyha 60Hz-en menne? Mert ha gyorsan kapkodom a feszültséget , akkor gyorsabban szikrázik. Csak ebből gondolom, hogy akkor folyamatosnak tűnne...
(#) Collector válasza B.I hozzászólására (») Aug 12, 2010 /

Tudni tudna, csak nem nagyfrekivel.
(#) B.I válasza Collector hozzászólására (») Aug 12, 2010 /

Én eddig azt hittem, hogy nem tudna, kb milyen frekin és milyen ívet tudna?
(#) dave500 válasza Collector hozzászólására (») Aug 12, 2010 /

Nem is az a lényeg. Elvégre Nekem 3-4mm-es ívet húzott 6V-ról. Csak nagyon sok A kell neki. Hogyan odjam meg hogy mennyen?
(#) Collector válasza B.I hozzászólására (») Aug 12, 2010 /

Amire a vasmag is lett tervezve, hálózati frekvencia. Ha 12V-on elég nagy teljesítménnyel sikerül meghajtani, akkor megjelenik a 230 a túloldalon. Azzal már lehet ívet húzni, de csak érintéssel.

Már próbálkoztam, meg is rázott a kutyatökeXD de sztem több volt az, mint 220. 220 nem húz 4mm-es ívet. Hogyan kell előállítani 50hz-et?
(#) Collector válasza dave500 hozzászólására (») Aug 12, 2010 /

Sehogy, ezt így felejtsd el. Nagyfrekvencia esetén legalább valamekkora biztonságot ad az erősödő skin hatás. 50Hz esetén pedig jobb esetben kórházba kerülsz, ha belenyúlsz.
Maradj a nagyfreki+sorkimenő párosnál. De inkább a könyveknél, és egyéb alapvető ismereteket adó irodalomnál először.

Rendben. Akkor eddig csak azért volt szerencsém, mert nem ment 50hz-en? De ezt lehetne használni mondjuk egy 220-as izzóhoz? Bocs az offért. Kösz a jótanácsokért, de ne félts engem!
(#) Collector válasza dave500 hozzászólására (») Aug 12, 2010 /

Tanulj, és mindenre fény derül.

Kösz, azé nem akarok megdögleni. Egy 555-es meg lehet csinálni? Abból épp van 2.
(#) Hodinka válasza dave500 hozzászólására (») Aug 12, 2010 /

Ezzel a kísérlettel te egy-két önindukciós nagyfeszültségű impulzust idéztél elő(ezt a kocsi gyújtótrafó működéséhez is hasonlíthatod),de impulzusüzemben a 12V-os hálózati trafó úgysem húzná sokáig...
(#) alfa007 hozzászólása Aug 12, 2010 /

Ahogy olvasgattam itt a utóbbi beszélgetést, egy alternatív módja a nagyfesz előállításának.
Amint látom dave500 barátunk rábukkant a magnetizáció és demagnetizáció jelenségére.
Mi is ez?
E jelenség ha nem lenne, akkor nem léteznének trafók, tekercsek, és minden ami ehhez kapcsolódik.
Igaz ez főként csak impulzus üzemre jellemző.
A mezei trafó azért szikrázik, mert hirtelen magnetizálódik, mikor rákapcsolják a feszt.
A demagnetizációnál pedig ugyan ez történik.
Ha valaki nem hallót erről a szóról, ne lepődjön meg.
(Pszt... megsúgóm hogy ezt most már impulzus indukciónak hívják. LOL)
Rajzoltam egy idő grafikont, amin meg figyelhető a feszültség változás.

impullzus.png

(#) dave500 válasza alfa007 hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Köszönöm, mostmár mindent értek. Egy kocsi akkumlátorrol próbálgattam 40Ah, 300A
(#) alfa007 válasza dave500 hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Hidd el hamar meg fogod unni. Mert kicsi szikrák egy idő után után unalmasak lesznek.
(#) dave500 válasza alfa007 hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Nem is akarok sokáig szenvedni vele, persze, hogy uncsi. Csak örültem a fejemnek, hogy ilyet is tudtam csinálni, nekem ez még új volt. Most nagyon azon vagyok, hogy egy sorkimenőt szerváljak. Bár nem teljesen értem még, de el tudom majd kezdeni beazonosítani a tekercseket köszi, hogy mindent elmagyaráztatok, jó ez a közösség.
(#) alfa007 válasza dave500 hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Jah, ha sikerül csinálnod egy egy tranzisztoros meghajtást, akkor semmikép NE NYÚLJ a primer, se a feedback(visszacsatoló) tekercshez, mert úgy megráz, hogy hátast dobsz. Mivel ezekben több száz volt szaladgál, egyszer véletlenül hozzáértem, és nagyon megrázott. Ha működik, az legyen az első hogy bedobozolod. (Így legalább nem lesz a nullával egyenlő érintés védelem céljából.)
(#) alfa007 hozzászólása Aug 15, 2010 /

Most ép egy ZVS meghajtás készítettem, van egy jó, és egy rossz hírem. Kezdem a jóval, az hogy működik. A rosz, hogy csak 2 kV jön ki, és amint ívet próbálok húzni kikapcsol.
A következő alkatrészek vannak benne:
IRF730
470ohm
18kohm 10 helyett
FR102 dióda
24V-s zéner
500V-s 0,68µF-s MKP kondi.

Melyik alkatrészt értékét próbáljam megváltoztatni?
Megnéztem a dióda adatlapját, a kapcsolási sebessége 150 ns
Ha nem hallok semmi sípolást, az természetes?

DSCF2142.JPG

(#) Collector válasza alfa007 hozzászólására (») Aug 15, 2010 /

Olvasd el, mi van a zvs meghajtóhoz írva, és rögtön kiderül, miért nem működik. Ezt nem lehet csak úgy a fiókban található alkatrészekből összerakni. Ez a kábelezés pedig még rá is tesz egy lapáttal.
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Aug 15, 2010 /

De működik, csak valamely alkatrészt elmértem, valamit most ismerkedek FET-el, ép a szakirodalmat bújom.
Valamint a hozzám legközelebb lévő alkatrészbolt 40km-re van, másrészt internetről sem szeretnék rendelni.
Végül nem szeretem, ha leszólják a munkám, mivel 3 órán át szenvedtem vele. Ezét most haragszom rád.
(#) kadarist válasza alfa007 hozzászólására (») Aug 15, 2010 /

A vezetékezéseddel nem az a baj, hogy csúnya, hanem az, hogy nagyobb frekin, kapcsolóüzemben a szórt kapacitások, meg a parazita induktivitások jól elhangolják az egész kapcsolást, aztán csodálkozunk, hogy nem a várt eredményt kapjuk. Ezért a lehető legrövidebb hozzávezetéseket kell alkalmazni. Ha ultrahang-frekvencián működik az áramkör, akkor nem hallasz sípolást.
(#) alfa007 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 15, 2010 /

Akkor ezért kapcsol ki magától, mert 10 mp-ig megy aztán kikapcs.
Köszi a választ.
(#) kadarist válasza alfa007 hozzászólására (») Aug 15, 2010 /

Fogadd meg a tanácsot! Egyébként azt nem írtad, hogy tíz másodpercig van íved, aztán meg már nincs. Esetleg nem zárlatos az az ősöreg vidi malomkerék? Melegedésre szerettek zárlatba menni.
(#) Collector válasza alfa007 hozzászólására (») Aug 15, 2010 /

Akkor ez egy jó tanulási lehetőség, nézd meg a feted adatlapját, és hasonlítsd össze azt a pár adatot, amit leírtak a ZVS meghajtóhoz. Főképpen az Rds-t!
A kábelezésednél 2 hiba van. Az egyik a hosszú, girbegörbe vezetés, a másik pedig a vezeték keresztmetszete. Ha jól is működne, akkor rövid úton füstölnének a kábeleid.
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Aug 15, 2010 /

Jó, akkor megpróbálom összesűríteni.
Az lehet hogy a 18 kohm helyet kisebbet kellene betennem.
Amúgy miért kell a kondi tekercsre?
A 150ns-os dióda elég gyors, vagy annál gyorsabb kell?
(#) alfa007 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 16, 2010 /

Ha jobban belegondolok, lelhet.
Ellenállás méréssel meg lehet vizsgálni? Pl. Ha kicsi az érték akkor összeéget belül.
(#) kadarist válasza alfa007 hozzászólására (») Aug 16, 2010 /

Nehéz ügy. Ha melegítésre (árammal) csökken a tekercs ellenállása, akkor gond van. A FET 1 ohm-os D-S bekapcsolási ellenállásával van a baj. Túl nagy.
(#) doomkiller válasza alfa007 hozzászólására (») Aug 16, 2010 /

Én BUK445-200A val csináltam meg és működött majdnem elsőre (ki kellet cserélnem az ellenállásokat nagyobb wattszámúra mert elégtek). A BUK 455-nek a D-S ellenállása 0,2 Ohm. BUK455 adatlap.
(#) Hodinka válasza alfa007 hozzászólására (») Aug 16, 2010 /

Te itt mindent leírtál a legfontosabbon kívűl,mégpedig milyen tápról járatod,és mennyi a tápfesz,azt hogy néha bedöglik könnyen a táp is okozhatja.
(#) alfa007 válasza doomkiller hozzászólására (») Aug 16, 2010 /

Szóval, ha minél kisebb az Rds érték, annál jobb?
(#) alfa007 hozzászólása Aug 16, 2010 /

Nem is mondtam hogy van irf 540-s fet-em 0,077 ohm Rds-el. Inkább azzal próbáljam meg? Mivel a youtobon egy ruszki csávó ezzel zúzta.
Következő: »»   36 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem