Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Nem ez a lényeg mennyire tudok vagy sem. Ezzel a kijelentésemmel inkább pic stb bonyolultságra gondoltam. Építettem már pár dolgot. De szerinted, ha egy szaggatott jelet adok az általad említett S és A1 kapocsra, akkor hogy viselkedik a gyári időrelé? Mert a leírásában az szerepel, hogy csak egy rövid impulzussal lehet elindítani az időzítést. Én pedig írtam hogy nekem egy olyan folyamatos jelem van, ami szaggatott, és ez addig tart amíg nyit vagy zár a kapu. Olyan mintha az index villogna a gépjárműveken. Ilyen jelet kell elképzelni. Szóval az ajánlatod szerintem nem jó nekem. Azért köszönöm, mert te legalább válaszoltál!
Szia!
Szerintem építs egy monostabilt 555-el a kívánt időre, ez majd a szaggatott jelened egyenlíti és a megadott idő után le is kapcsolja. Hátránya, hogy kell neki külön egy táp is. Ha kérdésed van írj. Bocsi, hogy csak most írtam vissza.
Tehát a monostabilnak ha újra indító jelet adok akkor nem veszi figyelembe? Nem kezdődik megint az időzítés? Jól értem?
De igen. Újra kezdődik de neked ha X időre kell úgy maradjon akkor az utolsó impulzustól számítod. Neked ha jól értem pl 1 percig van szaggatott impulzusod. Az utolsó impulzusnál meg már rendesen fog időzíteni és onnantól jól működik, azelőtt meg, hogy egyfolytában 1 percig szaggatva időzít újra az minket nem érdekel.
Na akkor hogy még tisztább legyen. Távirányító megnyom, ajtó kezd nyílni, ekkor meghúz egy relét (felkapcsolja a lámpát), ami világít X ideig. Ez kéne. Ugye közben van egy becsukás is. Ebben az esetben amit te írsz, az fog történni, hogy miután minden lezajlott és becsuktam távozom, akkor kezdődik az időzítés. Ráadásul, amit mondasz, abban az esetben nem fog minden újrakezdésnél pillanatra lekapcsolni? Tehát megint csak villogás lesz? Köszönöm a türelmed!
de mit jelent a va?
bocs a hülye kérdésér, de vhol el is kel egyszer kezdeni
Az első felét nem igazán értem. A második felére meg a válasz nem. Csak akkor történne meg ez ha az időzítés kevesebbre lenne állítva mint a következő villanás ideje, de gondolom ez messze nem áll fenn.
Közben megvilágosodtam! Van ugye két végállásom, feldobok még egyet a becsukott állapotot érzékelő mellé. Amikor elkezd kinyitni az ajtó, ez a + fog egy jelet adni az időzítésnek! Jó ötlet? A jóságod pedig köszönöm! Nyomom a gombot érte.
Nem a gombért segítek Fáradt vagyok lehet ez a baj de tényleg nem értem. Nem áll össze a kép. Ez most neked azt csinája, hogy megtolja a villogási időd egy folytonos időzített világítással. Most nem értem mi a probléma.
Nincs probléma! Most már más ötlet jutott eszembe miközben társalogtunk, és lehet ez kavart be.
Már én fáradt vagyok, és a sok irkálásban ez lehet az oka. Most már megvan a megoldás számomra, ez a lényeg. Szóval felejtsünk el minden eddigit, látom a fényt az alagút végén, de te kellettél hozzá, hogy irkáljunk egymásnak. Már megfigyelem, nálam így zajlik, kérdezgetek, ötletelünk majd hopp beugrik a tuti. Még egyszer köszönök mindent! Bocs ha raboltam az idődet. Üdv Laci
Örülök ha hasznosat is találtál írásaim között. Ha az időmet raboltad volna nem lennék tagja az oldalnak s nem segítettem volna és ezzel mindenki így van itt :yes:
Lenne egy kérdésem! Találtam egy 220 v os ventillátort ami ugy néz ki mint egy gépventillátor, az oldalán egy több mint 10 centis kondival egy 220as kábellel. A ventillátornak a vezetéke 3 ágú és nem tudom mi micsoda? 2 a kondi két lábához a másik a fázisra azt hiszem, a nulla a kondi egyik lábára van kötve. Azt szeretném tudni mi micsoda rajta és h ez így jó-e?
Előre is köszi!
Hello!
Lehet akár jó is. De a kérdésed ebbe a topikba való. (nézd meg a rajzot v. rajzokat) üdv! proli007
Kész lettem ilyen lett köszi a segítséget!
Sziasztok!
Vettem egy panelba ültethető trafót. 230/12 V feszültség áttételű 1.8 VA-es. Ezek szerint 12 V mellett csak 150 mA-t bír? :wow1: . Tehát még egy mezei mágneszárat se vinne el? (Az 12 Vac 800mA). Vagy máshogyan kell érteni azt, hogy 1,8 VA? Köszi!
Szia! Jól értelmezed! Ezek a mini trafók leginkább készenléti trafónak vannak alkalmazva, vagy az ilyen kis fogyasztású berendezéseknek. Pl: jel távadók, mérő, kiértékelő, vezérlő egységek...
Akkor jól bevásároltam Meg sem gondoltam volna, hogy ilyen gyengék ezek pedig súlya az van rendesen Azt hittem az ilyen "brute force" jellegű dolgok (mint a trafók is) teljesítménye valamennyire arányos a méretükkel. (Kicsit buta gondolatmenet dehát na...) Plusz a boltban ahol vettem ott azt mondták bőven elvisz egy mágneszárat. Na mindegy, megpróbálom kicseréltetni egy nagyobbra. Ezek szerint legalább egy 12 VA-es kellene?
Köszönöm szépen!
Így van. A "VA" kifejezés "feloldása" a Volt x Amper (durván fogalmazva), tehát a secunder oldal 12 V mellett a példádnál maradva 1 A áramot képes tartósan, károsodás nélkül leadni.
(Azért, mielőtt reklamálnál, szerintem tegyél fel egy képet arról a "brute force" trafóról, valami viszonyítási alappal - pl. gyufásdoboz - együtt, mert ha olyan nehéz, ahogy írod, akkor gyanús, hogy nem olyan "piskóta" kimenetű... Azért erősen hozzávetőlegesen meg lehet saccolni a méretből, hogy valóban kis teljesítményű-e, avagy csak "elírás" lehet.)
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy 1 labortápegységnél a trafó ledott teljesítménye és a kimeneti teljesítmény között általába menyi a különbség? előre is köszi
Szia!
Így néz ki a fiú. Melléraktam a nyugalmazott telómat is a viszonyítás végett. Kíváncsi vagyok mi a helyzet mert olyan hihetetlennek tűnik, hogy egy kis mcu-s áramkört meg egy zárat ne bírna el. Persze attól még lehet igaz... Plusz ugye a zár szolenoidját egyszerre csak max. olyan 5 sec-ig kéne ellátnia árammal szóval még csak nem is tartós terhelés.
Ja, hogy egy ilyen "pici" trafócska... No, ennél valóban elképzelhető, hogy "csak" ekkora áramot tud.
Esetleg egy próbát megér, hogy kipróbálod, rövid ideig bírja-e a nagyobb terhelést, de ha melegedni kezd a kis trafó, akkor azonnal kapcsold le!
Akkor inkább kicseréltetem, nem hazárdírozok vele. Veszek egy 10 VA-est azzal már biztosan jó lesz.
Köszi a segítséget!
Az mindenképpen korrektebb megoldás.
Igazán nincs mit.
Nagyon függ attól, hogy milyen felépítésű a labortáp!
Ritkán járatják a trafókat csúcsra, egy 250VA-es trafó esetén is eltudom képzelni, hogy a max 40 V feszültség esetén is megvan az 5A kimeneti áramkorlát. Ha valaki viszont magának építi, akkor lehet hogy nem akadályozza meg a túlterhelést, mert "úgyis vigyáz rá".... Tudnál mesélni a készülékről?
a kimeneten 2,3A folyik viszont a trafótól 4A-t vesz fel
okés már tudom mi az a VA
de mégis hány WATTOS lehet az a trafo? elég ha nagyábol tudom min/max
Veheted nyugodtan alapnak azt az értéket, tehát tekintsd 200W-osnak.
Helló mindenkinek. Szeretnék egy trafó primer oldala elé egy biztosítékot tenni, de nem tudom kiszámolni hogy mekkora kell. A trafó adatai: primer: 2x110V, szekunder: 2x12V 2x25VA. Előre is köszönöm.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |