Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Olyan elektronikát akarok csinálni, amivel a garázsban tudom a világítást szabályozni, vezérelni. Fényérzékelő és infra kapu felhasználásával akarom be és kikapcsolni a világítást. Egy fényérzékelő ha sötétet érezz akkor relét kapcsol, de az infra kapu mondja meg, hogy az "autó a helyén van e" ami annyit takar, hogy elálja e valami a jel útját. Ha nincsen semmi közte akkor a relét kikapcsolja, ha megszakad a jel akkor kapcsol.
A logika egyszerű! A fényérzékelő és az infra kapu és kapcsolatban van. Ez jelen esteben egy soros kapcsolással megoldható.
Tehát: Fényérzékelő ad egy kontaktust (feszültséget) a infra kapunak. Az infra kapu pedig az izzónak. Kell hozzá egy csipet Fényérzékelő és még egy kis Infra sorompó
Szerintem a két feltétel egyidejűsége esetén kellene csak kapcsolni a relét, ami kapcsolja a lámpát, de az egésznek csak az infrajel beérkezése ( megjelenése ) esetén kellene indulnia kb. 5 percre ( gondolom, nem egész éjszaka kell megvilágítani a kocsit?! )!
Mi van a kiállásnál? Lehet, hogy jobb lenne az infra érzékelő helyett egy mozgásérzékelő egy újraindítható MMV-al, ami ha bemész a garázsba ( mert be- vagy kiállsz! ), adna jelet és indulna egy ideig a világítás! Steve
Pont az infra sorompó lenne ebben a kulcs. Ha kijárok és jelet kap a vevő akkor kiold. Amikor meg bejárok és a kocsi eleje eléri a sorompót, ( elállja a jel útját) kapcsol ismét. Olyan helyre lesz elrakva a sorompó, hogy a kocsi minden esetbe elfogja állni a jel útját.
kissinek igaza van, szerintem gondold át a mozgásérzékelőt.
Beállsz->megszakad a sorompó-> felgyulllad x időre. Eddig OK, de kifele menet mi indítja a világítást, hisz addig nincs állapotváltozás amíg a kocsi benn áll.
Relé bekapcsolva marad. De ezt manuálisan kikapcsolom.
És mikor ki akarsz állni, akkor újra visszakapcsolod, hogy láss, amikor beülsz! De ha világos van akkor nem kapcsolod vissza és mikor hazajössz sötétben, akkor nem fog működni? Akkor egyszerűbb az egészet a hagyományos alternatív kapcsolóval megoldani !
Steve
Figyu.
Miért nem csinálod úgy, hogy HA kinyílik az ajtó, ÉS kellően sötét van, akkor bekapcsol a világítás. (és akár ha már becsukódik az ajtó, akkor még úgy marad valamennyi ideig?)
Igen ez a fontos lépés kimaradt, akartam is írni, az ajtó felnyitásával aktiválódna a rendszer. Amikor meg lecsukom az ajtót akkor meg kiold.
Akkor kell még 1 infrasorompó, vagy lemezrugós érintkezőpár az ajtóra, és annak a kimenetét prellmentesítve egy triggertár (visszacsatolt J-K flip-flop, aminek a bemenetei össze vannak kötve) CLK bemenetére kötni. Csak ehez olyan triggertár kell, ami a fel és lefutó élekre is vezérlődik.
Egy egyszerű mozgásérzékelő és fényérzékelős megoldás nem jó?
Ha mozgás van a garázsban tehát ha mész be a kocsiért vagy ha jössz haza és nyitod ki az ajtót akkor bekapcsolna a világítás, de csak akkor ha kint sötét van. Amikor megszűnik a mozgás, tehát már kimentél a kocsival vagy már meghoztad a kocsit és kimentél pl: 30 másodperces időkésleltetéssel lekapcsolna. Ehhez hozzálehetne tenni külön ágon egy egyszerű fali kapcsolót. Én így oldanám meg. Egyszerű az egész, 3 dolog kell csak hozzá. - fényérzékelő ami egyes mozgásérzékelőkben benne is van - mozgásérzékelő - időrelé |
Bejelentkezés
Hirdetés |