Fórum témák
» Több friss téma |
Az autós trafós megoldás,nagyon egyszerű,akár 6V-ról is működik,teljesítmény tranzisztorral is.
Előállít 7-10KV-t,gond nélkül,ám nem lakásba való,az igencsak zavaró zümmögés miatt. Amelyet a trafó ad ki,és dobozolás után sem lehet kiszűrni,sajnos.
Üdv !
Kérdésem volna: Épitettem egy ilyet (ábra mellékelve),villard kaszkád. Ilyen módon is lehet ionizátort csinálni,DE! Ha jól értelmezem a rajzot,ez nem negativ ionokat állit elő,nem? Dióda iránya szerintem nem jó. Itt következne a kérdésem;esetleg mégis jó-e ? Avagy elég lenne az összes diódát fordítva bekötni,és akkor negativ lenne a csúcsa ?? Szerintetek ? Köszönöm előre a válaszokat. Bye. Villard
Hello!
Ön nyert, jár a hangszóró! (De kevesebb Enter-t ha szabad kérni..) üdv! proli007
Helló!
Jólvan,unentered message.DE tulajdonképp melyik kérdésemre is válaszoltál ? Egyébiránt rájöttem hogy ez tuti nem jó így,mert 'büdös' ;aka ózon.Van egy gyári -ion generátorom,az meg jó illatú,vagy inkább frissesség érzetét kelti a légeny,amit elszippantok az elektródájáról! Bocsának a szabványtalan megfogalmazásért,nemrég keltem.Tehát mégegyszer: ugyanez megfordított diódákkal,és némileg több lépcsővel megfelelő szobai ionizátornak? Érintésvédelem,galvanikus kapcsolattal most ne foglalkozzunk,legyen az az én problémám. Köszönök minden választ előre is. Sziasztok!
Hello!
Bocs, én csak a villard megfordítására válaszoltam.. (Szagokhoz nem értek..) üdv! proli007
Kis mennyiségű O3-nak illata van,0,02ppm.alatt nem káros,hanem egészséges.
Amikor már szúrós erős szaga van,az nem jó. Úgy 9-10KV.feletti érték,függ az elektródák távolságától is!
Helló! Köszi,nagyjából készen vagyok vele.....30 lépcsőt ir az eredeti rajz,van most 26 lépcső. fele 68n,teteje meg 47n.
Sokkal kissebbet nem mertem beletenni,nagyobb meg felesleges,és költséges.Egyébiránt szétrobbantottam az előzőt,és bekötöttem úgy,ahogy eleve is kellett volna,negativ HV előállitásra.Azért van vele pár probléma,amik ronják a cucc jóságát erősen. Először is félhullámú,a végén már jó ha 10% kitöltéssel dolgozik,maradék időben meg ugyan semmit se csinál.Idővel újra elbontom,és megépítem teljes hullámosra.Másik a csúcs.Volt rajta tű,jó vastag,sok szálas (konkrétan menő hangfalkábel 4mm^2-s) összeborzolva,próbálkoztam zsilettel is. Utóbbi még be is válhat,mert hát ugye elvben végtelen sok csúcs,és a sugara is igen kicsi,akár még jó is lehet. Szerintem kevés a lépcső,mert azon is inkább az egyik sarkán léptek ki az ionok,annyi erővel maradhatna a tű is benne. Ezeknek a villardoknak van még 1 nagy hátránya,elég veszteségesek. Ki kellene öntenem gyantával az egészet,vaksötétben látszik,hogy csomó helyen elfolyik a töltés,ahol pedig nem kellene. Konkrétan gondolok itt a forrasztásokra,meg jelenleg az asztalon van,pár kondi alja is világit Nem buli. De még szórakozom vele kicsit,ahogy az időm engedi. Viszont ha már ennyit koptattam az ujjam,kérdenék is valamit: Tűkkel (mondjuk hogy azok lesznek a koronázó csúcsok),vele szemben testpont fémlemez.Érdemes azt tűkkel szemben kifúrkálnom? Ugyan akkor jobban ki tud szórni,ellenben a por is keresztül repül a lyukon.Nem lenne célszerűbb furatok nélküli lemezt elétennem,és hagynom hogy belecsapódjon minden,aminek bele kell?Avagy butát kérdek,és ha eszerint oldom meg,akkor a por ugyan ottmarad ,de az ionok is becsapódnak,és nem szippantom el ? Egyelőre ennyit. Köszi aki végigolvas,és minden választ előre is köszönök. Sziasztok!
Nézd meg inkább az előző oldalon, ferzoo által belinkelt
képet,azon a 4-5mm.átmérőjű csúcsokat, és az előtte levő króm lemezt, ez mindent elmond. A villard sokszorozó, nem jó ide hagyományos diódákkal pláne nem. Túl nagy a belső ellenállása, nagy a veszteség, vagyis 6-7KV/1mA áramot sem tud leadni. Javaslom inkább, a már leírt,és régebben általam is használt Hv-03, HV-05/12KV, és társai diódákat, melyeket mikrosütőben használnak. Bontásból vagy Bp.en Hq video-kft-nél, lehet hozzájutni. Ezek gyakorlatilag 8-10KV-ig bírják, akár 20-30-40KHz impulzusokkal üzemelnek, gond nélkül évekig.
Én anno, mikor a 16csúcsos ionizátort építettem 6os,króm-acél, pálcát használtam, 14mm.hosszan tűhegyesre esztergáltam a végét, mindegyiknek.
A másik vége 5ös menetet kapott, ez pedig a 4mm.lapos vashoz volt csavarozva, egyenlő távolságra egymástól. A lapos vasakat 4db.ot,2-2db.szig.gyűrűvel,szigeteltem, ami vastag textil bakelitre volt rögzítve. Rendesen ki kell szigetelni a pozitív porgyűjtő lemezt, a negatív csúcsoktól. Ez alapvető dolog,sötétben sem szivároghat, húzhat át a cucc.
Ez egy légtisztító ionizátor, +ózonizátor funkcióval.
Vagyis zsírszagok cigi füst semlegesítésére kiválóan alkalmas. Ez a már ferzoo által leadott kapcsolási kapcsolás mintájára lett megépítve, csak porgyűjtő csövekkel kivitelezve. Közel azonos a működése, felépítése a Selva cm103-hoz, ám attól erősebb hatékonyabb. Csatoltam képeket is, ha nem jelenne meg akkor több info az index levegő ionizálása topicban.
Selva CM-103 ózonizátor, és a saját gyártmány.
Egy kicsit megkésve, de itt az eredeti rajz.
A BT136 valóban egy triak, de mivel egyenirányítjuk a hálózati feszültséget ezért jó oda a tirisztor is. Valószínűleg egy tirisztor típust akartak odaírni a szerzők. A működésről: A tirisztor kikapcsolt állapotában a 47kohm-os ellenálláson keresztül töltődik a 2 kondenzátor (az alsó kondira az összfeszültség 10%-a jut), majd bekapcsolásakor pedig kisüti azokat. Tehát olyan 25V szaggatott egyenfeszültség juthat a gyújtótrafóra. (A képletet most nem találom ami alapján ki lehetne számolni). (#743739) Bárdos Sándor: Azt hiszem nem tudtam átírni a tirisztor típusát, így egy szövegdobozzal oldottam meg. Tehát nem maradt le semmilyen alkatrész a rajzról.
Üdv!
Valaki meg tudná mondani milyen elv szerint működhet a következő neg. ion generátor? http://secure.oatleyelectronics.com//product_info.php?products_id=915 A bemenete DC 6-12V, és a kimenetén akár 15kV is lehet a bemeneti feszültség függvényében. Üdv: Attila
Ugyanazon elven működik, mint amit én is készítettem 555-ös Ic vel, +kapcsoló tranzisztorral, meg nf.trafóval Hv diódás sok szorzóval.
Csak ez kisebb méretű, valószínűleg 10-12db. HV.diódás sokszorozó van beleöntve.
Kedves Gaben62!
Esetleg egy kapcs. rajzot kérhetek tőled? Trafót milyet használsz? Ami érdekessé teszi, hogy viszonylag kisméretű eszköznek tűnik nekem a linkelt eszköz, szóval mit használhat a gyártó? Előre is köszönöm a segítségedet. Üdv: Attila
Ha az ionizátor rajza érdekel, az már fent van, mistizoltán 2010, március 1.hozzászólásához mellékelve.
A HV diódás sokszorozó, is szerepel rajta. Jól méretezett nf.trafóval, 14-15KV~ garantáltan kijön a panelból, 12,5V tápfeszültség ráadása mellett. Én is ezt építettem meg.
Akit érdekel még az ionizátor téma, így is meg lehet építeni, hosszú ideig működik, garantáltan friss hűs szálló pormentes levegőt, nyugodt pihenést biztosít a szobában.
A szintén 2fokozatú légtisztító belülről, immáron szabályozható ózonizátor fokozattal, kiegészítve.
Minden készülék 12V/1A dugasztáp adapterrel, valamint szivargyújtó csatlakozóról is működik. Valamint tesztelve, +műszeresen bemérve.
Sziasztok
Lenne egy kérdésem, nem épp direkte ionizálóval kapcsolatban, de mindig ide lyukadok ki http://www.youtube.com/watch?v=EvspL4kMY54 Egy ilyen "műszerhez" keresek alkatrészeket, külföldi fórumokon "negative ion generator", kvázi fillérekért, magyar oldalakon sehol se találok. Itthon létezik ilyen, és ha igen, akkor mi a hivatalos neve? Köszönöm a segítséget Idézet: ???Pedig a Medicor művek pont ilyeneket gyártott valamikor, amikor ez minálunk is divatba jött. BYX10 diódák és 47 nF- ok simán 220V 50 Hz-re. Megépítettem ugyanezt, csak több taggal, és több tüskével, és a tűk kéken világítanak a sötétben, tehát működik, sőt erős volt az ózonszag. Olvastam az ózonról, hogy nagyon káros, ezért a készülékemet úgy állítottam be, hogy éppen hogy működjön, de még így se nagyon merem használni. „A villard sokszorozó, nem jó ide hagyományos diódákkal pláne nem.”
Szia! Nem Tudom, mit akarsz ezzel a Youtube-os sörreklámmal, itt a topikban is találsz pár rajzot ionizátorokról, de nem ez a lényeg. Az interneten sem találni róluk sehol semmit, amit komolyan lehetne venni. Időnként a gyártók/forgalmazók reklámozzák, mint pl. a méhészek a propoliszt, utána évekig csend van. Nem lehet azt megtudni sehonnan például, hogy hogyan, miről venni észre, ha a termelt ózon mennyiség már az egészségre káros tartományban van? A termelt ion mennyisége sem mérető meg házilagos módszerekkel sehogy. Nem is a készülék kapcsolása a fő attrakció az egészben, mert csak nagyfeszültséget kell létrehozni teljesen mindegy hogyan, hanem a koronakisülést létrehozó elektróda- ellenelektróda sor mechanikai kialakítása a lényeg. A Medicor Bion79 készüléke 12 diódát és 5 tüskét tartalmaz, az enyém 20 diódát és 25 tüskét, egy a televíziók nagyfeszültségű tápegységéhez hasonló kialakítású gyári légtisztító pedig lemezek közt kifeszített huzalokat tartalmaz ionizáló elektródaként.
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2013
Szia!
A reklám után kezdődik az érdemi videó. Ki kell várni.
Az a gond veletek, hogy abszolute nem is tudjátok miről van szó,pedig aki tud olvasni a sorok között, és a google-ba beírja légtisztító ionizátor, nos az rátalál a kapcsolási rajza +a leírásokra is, valamint az eladott készülékeimről, feltett vevők pozitív visszajelzéseiről is talál infót, akit komolyan érdekel.
Lásd légtisztítóval az allergia a por ellen, radios nick alatt. Korábbi hozzászólásokat érdemes, végignézni, pl.2012 Dec-től 2013,áprilisig. Ez ugyanis én a tervező és gyártó egy személyben vagyok.
47nf-ok 220V 50Hz, na ez most hogy jött ide, én nem foglalkozom gagyi +életveszélyes cuccokkal,ráadásul az elektronika HV.modul 12V/1A tápról működik, az ózongenerátorok pedig 15V/1A stabil rövidzár védett,adapterről,a HV trafó sokszorozója mint azt az index fórumon is látni, pl levegő ionizálása topicban, /rajzot raktam fel/, 5db.DD1800 nf.diódával +6db 470pf/10KV impulzus kondival működik.
Az egész kapcsolás NE555 Ic.re épül, ez állítja elő a But 18A kapcsolótranzisztor számára, a 20KHz-es 40%-os kitöltési tényezőjű impulzusokat.
Az erős ózont O3-generátorral szoktuk előállítani,/nem csúcsokkal tüskékkel/, ózon tube kisülőcsővel, ami sokkal jobb hatásfokkal termeli az O3-t.
Ez azt jelenti hogy 4KV~ out.nál már 400mg/h ózont lehet termelni, ami már sok mindenre alkalmas lehet. Pl. szagtalanítás, gyümölcsök virágok tartósítása, csírátlanítás, sterilizáló funkció/, cigi füst és más egyéb kellemetlen szagok neutralizálása, lebontása elektro-kémiai úton, vegyszerek nélkül, könnyen és gyorsan.
Nekem is van fent egy 12perces video, Légtisztító ionizátor működés közben, a feltöltő SimonTower
You tube, ahol egy 6db.porgyűjtőcsöves 2fokozatú ionizátor tesztje látható,akváriumban 2szál cigaretta füstjét kb.3perc alatt tünteti el. Idézet: A Medicor Művek (Made in Hungary) Hazánk nagynevű orvosi műszergyártója volt. A rendszerváltás óta nem tudom, mi lett velük? De ezidáig nem hallottam, hogy valaki ilyen jelzőkkel illette volna azt a céget. Ők pedig nem raktak bele mást a diódás sokszorozón kívül. Ezen mit lehet nem érteni? Csupán annyit mondtam, ne hurrogd le a Villard sokszorozót, az is jó valamire, használják is. Van olyan is, amelyikben előtte trafó van, de attól a lényege nem változik, csupán kevesebb fokozat kell ugyanakkora feszültséghez. Nem életveszélyes, gondolom azért, mert az elektródákkal sorban sok Megohmos ellenállások vannak, kezdetben nem értettem, miért vannak benne? Veled viszont mindig az ózonnál kötünk ki, pedig megmondtam, a Medicor asztali ionizátoránál nagyobb teljesítményűt szerettem volna, de káros ózonkibocsájtás nélkül. Más: Volt nálam egy kozmetikai gép is, abban kvarclámpa csinálja az ózont. Gőzbe ugyanis nem lehet nagyfeszültséget vezetni, erre viszont én eddig nem is gondoltam, hogy így is lehet ózont előállítani, ugyanis a kvarclámpáknak is olyan ózon illata van. „47nf-ok 220V 50Hz, na ez most hogy jött ide, én nem foglalkozom gagyi +életveszélyes cuccokkal” A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2013
faceman,
A te problémád, a sok értetlenkedővel egyetemben, az hogy nem tudsz rendes ionizátort késziteni, az ózon szintet mérni, és nem tudom hogy mi a sok, és mi az elfogadható O3 termelés, kibocsájtás, egy 20nm szobában. Engem nem érdekelnek a villard sokszorozók, a 25évvel ezelőtti technika, amiben 50-60db.alkatrész volt összeépítve, meg egy bazi nagy nf.trafó,amely a 10KV~50Hz HV-outot állitotta elő. Ez ma már csak kísérletezni jó, gyakorlatilag eladhatatlan, a helyigény a rossz hatásfok'miatt. Fogalmatok sincs róla, mi az a HV.impulzustrafó, miért kell kapcsoló üzeműnek lennie, és miért nagyobb a hatásfok porgyűjtőcsövekkel, miért kellenek a króm-acél hegyek. Hidd el,én több tucattal eladtam légtisztító ionizátorból, és nem halt meg töle senki, de károsodást sem okozott, Viszont sokan meg vannak elégedve vele, könnyebb a légzés, /idösebbek, légúti betegek/, tiszta szálló por mentes környezet, nyugodt alvás, kipihent ébredés. Igen képzeld el, vannak digitális műszereim, a gyártáshoz, beméréshez. Az ionszintmérőt sk.én csináltam, nem egy bonyolult eszköz, elmondom neked. |
Bejelentkezés
Hirdetés |