Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Autórádió előlap kivezetékelés
Lapozás: OK   1 / 1
(#) joe1333 hozzászólása Aug 15, 2010 /
 
Sziasztok!

Ha már előttem is kérdeztek hasonlót akkor bocs hogy új témát nyitok, de én nem találtam meg.

Szóval a probléma a következő:
Az egyik barátom vett egy MNC InnoCD Bővebben: Link tipusú rádiót, amit a motorjára szeretne felszerelni mégpedig úgy, hogy az előlapot valahol a kormány környékén elhelyezni a könnyebb kezelhetőség érdekében, a tuner erősitő részét viszont a motor hátsó részén mert csak ott van neki hely...
Ezt ő úgy gondolta hogy kivezetékeli egy LPT kábellel és kész is... Hát nem nagyon jött neki össze ezért hozta el hozzám hogy nézzem már meg mert: "nem megy.."

A kérdésem a következő:
Szerintetek mennyire szereti az előlap hogy kb 1.5m vezeték választja el az alaplaptól a gyári kb 5 cm helyett? Mert szerintem nem véletlenül tervezték azt a mérnökök olyan messze... (Gondolom itt számolni kell a jelterjedési sebességekkel meg mindennnel...) Mert van az előlapon USB meg kártyaolvasó is...
Szerintetek kivitelezhető a kikábelezés vagy alapból halott ötlet a nagy távolság miatt?

Csak azért kérdezem mert sikerült kinyirnia a kábelezés-élesztés során a kijelzőt vezérlő IC-t, (kb 2500ft + posta ebay-en) és érdemes e kicserélnem és megcsinálnom normálisan a kábelezést vagy a nagy távolság miatt úgy sem menne?

Előre is köszi a segitséget!
(#) Gyimate válasza joe1333 hozzászólására (») Aug 15, 2010 /
 
Hello!
Szerintem az LPT kábel nem a legjobb választás volt erre a célra, ugyanis ezen a fajta kábelen nincs árnyékolás, így összeszedheti a környezetből a zajokat amit nem nagyon szeretnek ezek az IC-k. Továbbá az is lehet a probléma, hogy földhurok alakult ki, gondolok itt a kábelre és a motor vázára. További ok lehet az is, hogy felcserélt 2 kábelt amitől a vezérlés kimult, bár gondolom ezt te már ellenőrizted, vagy esetleg az is hiba lehet, hogy amikor csatlakoztatta a kábelt (nem tudom, hogy forrasztotta-e vagy hogy csinálta) akkor összeért 2 vezeték és az okozott galibát (bár ez nem valószínű, ha áromtalanította). Annyit árulj el még, hogy a rádió "erősítő" és a rádió "eleje " között hány kábellel van megoldva a komunikáció?
(#) szamóca válasza joe1333 hozzászólására (») Aug 15, 2010 /
 
Nem kötözködésképp, de minek egy bukósisakos járműre atóscédésrádiós bigyula?
Egyébként is baj lesz a gyújtásról beszűrődő freki miatt.
(#) joe1333 válasza Gyimate hozzászólására (») Aug 15, 2010 /
 
igen az lpt szerintem se volt a legjobb választás én STP vel csinálnám mert az árnyékolt, a kommunikáció 18 érrel van megoldva. CSak nagyon kókány módon ráforrsztva a csati lábaira meg a panelre és ennyi.
Szerintem az ic ugy ment ki h letört az egyik kábel a csati lábáról és hozzáért a táp vezetékhez... mert amikor szétszedtem volt 2 leszakadt kábel...

Ha érdekel töltök fel képet..
(#) joe1333 válasza szamóca hozzászólására (») Aug 15, 2010 /
 
Mivel nagymotorra lesz (1000 cm3) ezért sokat utazik vele meg motoros találkozóra jár és ha közben megállnak akkor 2 kisebb hangfalon szeretnének zenét hallgatni.
(#) proba válasza joe1333 hozzászólására (») Aug 15, 2010 /
 
Az összeköttetést esetleg a rádió kapcsolásának ismeretében lehetne javítani Ha a kritikus részeket árnyékolt UTP kábellel vezeted,de a hosszú vonal meghajtás biztos hogy elég problémás lesz. Szerintem a minimum pár száz KHz jelet vonalmeghajtó nélkül beleküldeni akármilyen kábelbe eléggé kétes eredménnyel jár.Esetleg a Nyomógombokból egy pár darabot előre vezetni ,ezek legtöbbször ellenállás hálózatok, gondolom azok bírnák ,vagy a kijelzőből kettőt felrakni,egyet előre egyet hátra, a kijelző felé menő kommunikációt egy vonalmeghajtón keresztül küldeni (???) , visszirányt a rádió felé meg adná a helyi kijelző. Az USB elől használatáról lemondva... (Az sem biztos, hogy a gombokat nem a kijelző IC-n keresztül kérdezi le,mert akkor ez is felejtős.
Szerintem a rádió processzora sem örül a plusz feladatnak (meg a 1.5m antennának )
(#) szamóca válasza joe1333 hozzászólására (») Aug 15, 2010 /
 
Akkor beruház egy olyan készülékbe, ami kormányról vezérelhető és nincs is gond, nem kell kókányolni.
(#) joe1333 válasza szamóca hozzászólására (») Aug 15, 2010 /
 
De pont ezaz hogy ezt kéne átalakitani ha lehet...

Ha árnyékolt kábellel viszem akkor elvileg nem szedi össze a zajt a környezetből... nem?
(#) SzervízMacska válasza joe1333 hozzászólására (») Aug 15, 2010 /
 
Legendásan jó fejegység, pont erre találták ki. Gyakorta még autóba szerelve sem mutat élet jelet. Most az elsődleges kérdés, érdemes-e az árának még a felét rákölteni, a bizonytalan eredmény reményében? Megfontolandó. A gari már ugrott, s ki tudja, a méregdrága ic cseréje után üzemképes lesz-e a készülék... A főbb kételyeket már leírták, ha a folytatás mellett teszitek le a voksot és ne adj' isten életet sikerül lehelned a cuccba, javaslom, mérd meg az áramfelvételét a tervezett terhelésen, majd ezt vesd össze a motor akksijának és energiaellátó rendszerének terhelhetőségével. További nyitott kérdés lehet a rádió antenna is. Meg a vízmentessé tétel, a használhatóság és az "esztétikum" megtartása mellett. Szakmai "híredet" nem feltétlenül rontja, ha nem csapsz bele ilyen eszement dolgokba - szerintem.
A döntés a Te kezedben van, én sok sikert kívánok az esetleges folytatáshoz!
(#) joe1333 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Aug 16, 2010 /
 
Jaja mondasz valamit, majd eldönti a kedves tulajdonos... hogy mi legyen a sorsa...

Ha azt mondja hogy megéri neki akkor veszek egy vezérlő ic-t bele E-bayről + megpróbálom átkebelezni neki normálisan 2 stp kábellel...

Hátha

Továbbra is várom a válaszokat véleményeket-tapasztalatokat akik már esetleg csináltak ilyet.

Köszi: JOE
(#) Gyimate válasza joe1333 hozzászólására (») Aug 16, 2010 /
 
Szerintem lenne egy egyszerű megoldás: Ha nem nagy baj az, hogy a kijelző nem lenne a kormányra szerelve akkor esetleg úgy is megoldhatnád, hogy a gombokról vezeted csak a kábelt és a kormányra pedig felszereltek pár darab egyszerű nyomógombot, ha ügyesek vagytok akkor elég szépen megtudjátokk csinálni. A gombok vezetékezéséhez is árnyékolt kábel szügséges, mert ha összeszed valamita környezetből, akkor összezavarodhat a rádió és furcsaságokat fog produkálni. Még annyit szeretnék hozzátenni, hogy használjatok sodort kábelt, mert pl az LPT kábelt (mivel 1 rézvezeték fut egy érben) elég könnyen elengedi a forrasztás. Ha viszont szeretnétek a kijelzőt is látni, akkor is muszáj árnyékolt kábelt használnotok és itt is lehetőleg sodrottat.
(#) joe1333 válasza Gyimate hozzászólására (») Aug 16, 2010 /
 
gondoltam már én is rá hogy csak a gombokat hozom előre de kell a kijelző is meg az usb elől...

mindenképp árnyákolt kábelt használnék ezért is irtam "STP-t" mert az az utp árnyékolt változata.
(#) Gyimate válasza joe1333 hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Azt viszont megteheted, hogy leellenőrzöd, hogy az előlapi USB scatlakozó egy az egyben hátra van-e vezetve a rádió másik részébe, vagy pedig az USB vezérlése az előlapban van-e. Amennyiben a rádió "erősítő" részébe van vezetve érdemes ezt a jelet egy külön 4 eres USB kábelen vinned, így eltudod kerülni esetleg azt, hogy a többi kábel beavar. Arra figyelj oda, hogy majd ha szerelitek be a rádiót, hogy ne okozzál földhurkot, itt arra gondolok, hogy ha van az előlapon valamilyen fém pont ami hozzáérhet a motor egyik fém pontjához és a kábelen is elvezetted a negatív feszt, akkor itt földhurok keletkezik, amit nemigazán szeretnek a vezérlő IC-k.
(#) Inhouse válasza joe1333 hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Eléggé halott ötlet, nem éri meg a vesződést, mert nem lesz jó. Már az ellenálláshálózatos gombok kivezetése sem egyszerű ilyen távolságra...

A javítás árából inkább vegyen egy rádiós MP3 lejátszót, azt fel lehet szerelni előre, ehhez kell egy fejhallgatóerősítő a sisakokhoz. Mi a francnak egy nagymotorra hangszóró? És miért kell előre az USB? Menet közben dugdossa???

Üdv
Inhouse
(#) joe1333 válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Jó jó igazad van felesleges az usb csatinak elől lenni viszont nem tudom szétválasztani az előlaptól....

A kijelzőt és a kezelő gombokat kéne előre hozni.... de amit mondjátok elég halott ötlet...
És ha mondjuk egy gyors (65MHz-es) műveleti erősitővel + egy video multiplexerrel bele erősitenék a jelbe majd az a mux al kapcsolgatva 2-3 kábelen hátravinném majd hátul egy DEMUX-al meg szintillesztés után visszabontanám?

Gyimate:
Köszi a földhurkos tanácsot mindenképp figyelni fogok rá.
Az usb chip helyét nem nagyon tudom mert sajna nem találtam hozzá kapcs rajzot....
De szerintem hátul van hacsak nincs eldugva valahová a kijelző alá... közvetlen vezetősávok nem futnak tőlle hátra hanem eltúnnek egy-egy furatgalvánban... azt meg sajna nem látom hogy a panelen belül hová megy...

Köszi a válaszokat
(#) Dióda válasza joe1333 hozzászólására (») Aug 17, 2010 / 4
 
Én már szétkaptam vagy 3 ilyent.
Az előlapot az alappaneltől messzebb vinni esélytelen csak madzagolással mert lefagy és össze-vissza csinál mindent . Kipróbáltam nem jó.
A másik probléma vele hogy borzalmasat fogyaszt a készülék mert ugye 4 csatornás hidalt végfoka van ami állandóan jár és fűt és zabál.
Esélyesebbnek találnék egy ilyen esetben egy rádiós mp3 /mp4 lejátszót (olyan kis kijelzős vackot) valahogy ráaplikálni a motorra.
(#) (Felhasználó 1542) hozzászólása Aug 22, 2010 /
 
Aki már szétszedte megtudná mondani, hogy a kispórolt tekerést meg lehetne-e oldani?
(#) proba válasza Dióda hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
Azért fagy le ,mert kétirányú ,talán I2C, buszt használ ami nem igazán erősíthető,illetve az erősítés hatására elveszti a visszirányú jeleket.
(#) proba válasza (Felhasználó 1542) hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
Mit, miért ,és merre szeretnél tekerni?
(#) (Felhasználó 1542) válasza proba hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
A zenébe beletekerni , ugyanis csak léptetni lehet az előző ill. következő számra.
(#) proba válasza (Felhasználó 1542) hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
Gyanítom ez szétszedésnél nem látszik.Plusz gomb tuti nincs rajta,csak szoftveresen lehetne megbirizgálni.Azt meg aki megcsinálja...
(#) titi válasza (Felhasználó 1542) hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
...és mi történik, ha nyomva tartod azt a gombot, amivel lépeted?
(#) (Felhasználó 1542) válasza titi hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
A könyvtár utolsó zeneszámához ugrik...

Szerintem tuti van benne ilyen funkció, csak nincs kivezetve az ic-ről. Vagy még a kristály átbarkácsolása jöhet szóba.
(#) Inhouse válasza (Felhasználó 1542) hozzászólására (») Aug 24, 2010 /
 
Pioneernál láttam olyat, hogy vagy léptet, vagy teker, ezt pedig a menüben lehet kiválasztani...más miatt sem kedvenceim a Pioneer cuccok...
Másik készüléknél láttam olyat, hogy csak a távirányítón van külön tekerés gomb...

Üdv
Inhouse
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem