Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység

Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   11 / 120
(#) cimopata válasza taj1989 hozzászólására (») Aug 16, 2010 /

Próbálj meg külsőleg 15V segédtápot rákötni.
Külön-külön mindegyik IC-vel.
Ha úgy sem indul be akkor valószínűleg az IC-k már az örök szilíciummezőkön szaladgálnak.
(#) taj1989 hozzászólása Aug 17, 2010 /

Kipróbáltam, az STRA6252-es ic vcc ágán az R903as ellenállást levettem a trafóról és ráadtam a 15v-ot, az eredmény az lett, hogy az ic el kezdett fűteni, de semmi más. Aztán az R902-es ellenállást is levettem és áttettem oda a 15v-ot. Az STRW6753 nem melegedett, de nem is mértem semmit a kimeneteken. Viszont a kapcsolási rajzon van egy P_CTRL vezeték, ha jól értelmezem akkor ezzel a vezetékkel kapcsolja be a tápot a mikrokontroller, ami persze nem működik, mert a tápot az stra ic-ről kapná (ha jól sejtem akkor a p_sense vezetéken). Ezekből gondolom hogy az STRA-t akkor biztosan cserélni kell, a másik ic-t meg valahogy tesztelném, talán ha adnék 5v-ot az optocsatolóra(PC911) vagy adjam a tápot a tranzisztor után egyenesen?
(#) cimopata válasza taj1989 hozzászólására (») Aug 17, 2010 /

Ha az IC melegedik már attól hogy ráadod a 15V tápot akkor biztosan baja van. Azt cserélni kell.

A másikkal mi a helyzet az nem tudom.
(#) taj1989 hozzászólása Aug 17, 2010 /

Áttettem a tápot a q901-es tranzisztor és az r907-es ellenállás közé. Amikor bedugtam hallottam a táp "kattogását" és meg is jelent a feszültség, bár csak egy ágon mértem, de ott rendben volt. Szerencsére az STRW6753-ast nem kell kicserélni. Amúgy most vettem észre, hogy az STRA ic táp nélkül is melegszik. Remélem a dvd többi része nem sérült.
Köszönöm a segítséget!!
(#) szamóca hozzászólása Aug 23, 2010 /

Uraim! Egy kis segítségre lenne szükségem. Van egy ZeXt gyártmányú, KA-250 típusú 230/ 12V-os Lengyel kapcsitápom amibe szétégett két ellenállás, ezért nem látható a színkódja. Rajzot nem találtam hozzá. Valaki esetleg tudna segíteni az értékek kiderítésében?
(#) voodoo hozzászólása Aug 23, 2010 /

Erősítőhöz szeretnék használni számítógép tápegységet. Így elgondolva jó lenne mert +/- 12V-os, de nekem 2x110-120Voltos kéne a panelemhez sorba kötnék vagy 8-10 darab tápot. Persze kéne egy (0)-is. De ezt nem találok csak GND-t.
Szerintetek kivitelezhető ez? Nem akarok 20-30 ezer HUF-ot kiadni egy zsír új kapcs-tápra vagy toroidra+ kondik stb.... Iszonyat drága. Viszont egy PC bontóba bemegyek és kilóra lehet vásárolni régi AT-s tápokat még ha 200Wattos az is jó nekem (lehetőleg egyforma teljesítményűeket válogatnék) és 10 darab elvileg 2000W 2x120Volt (egyenáram)

Válaszokat köszönöm.
(#) Doncso válasza voodoo hozzászólására (») Aug 24, 2010 /

Ez így egy nagy butaság. A 200w meg pláne, nézz meg egy tápot, mit ír az oldalán a 12V-ról. Nem 200w. A -12v-os része meg alig terhelhető. Az meg hogy összeadod a voltokat meg a wattokat, egyáltalán nem így működik, ha van 10db 12V 1A -es autóakkud, és azokat sorbakötöd, akkor 120V 1A-t kapsz, ha párhuzamosan, akkor meg 12v 10A, a kettő egyszrre nem fog menni, azaz a 120v 10A.
(#) voodoo válasza Doncso hozzászólására (») Aug 24, 2010 /

Akkor ez sehogy sem kivitelezhető?
(#) Doncso válasza voodoo hozzászólására (») Aug 25, 2010 /

Hát, szerintem ez nem így működik, hogy sorba kötjük a kapcsi tápokat.
(#) Góré88 hozzászólása Aug 31, 2010 /

Sziasztok!
Volna egy tápegység amit én építettem, 12DC V/150DC V.
250ma-t vesz fel nyugalmi állapotban és az lenne a gondom, ha megterhelem a kimenetet (orion csöves tv) 100watt körűl fogyaszt 230volton, de ha rákötöm a tápomra akkor 12volton hírtelen 15-20ampereket is fel vesz és nem értem, hogy miért? Válaszokat előre is köszönöm!
(#) kadarist válasza Góré88 hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Szia!
Ez normális áramfelvételnek tűnik 12V-on. Mi a csöves tévé típusa?
(#) Góré88 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

ORION T 2150 STX-S-FL (maximum 5éves)
Maximális 95watt van ráírva. Jah és a tápegység kimenetén lévő 4db 3amperes diódák is lángolnak terhelés közben pedig 150volton 100w az még 1 amperes áramfelvétel sincs.
(#) kadarist válasza Góré88 hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Ja, hogy képcsöves. Értem. Milyen kapcsolás ez a kapcsolóüzemű táp? Rajzod van?
(#) Góré88 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Ehhez a kapcsolási rajzhoz van a leggtöbb köze / a bekarikázott alkatrészek nincsenek benne/ a trafó egy pc tápból bontott trafó az 5voltos kimenete a primer a nagyfesz bemenete pedig a szekunder lett ebben a kapcsolásban. Szimpla pc tápból bontott egyenirányírtó diódák vannak a kimeneten /ami a 230-at egyenirányítja/
lehet köze a nagy frekinek ehhez hogy terheléskor "felgyúlnak"?

494.jpg

(#) kadarist válasza Góré88 hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

A kimenetre feltétlenül nagyfrekvenciás, nagyáramú, nagyfeszültségű diódák kellenek. Hálózati és kisfeszültségű egyenirányító nem jó oda.Ezt a típust ajánlom. Az egyenáramú táplálással nincs gond, viszont a 300-330V-os egyenáramú tápfeszültséget lehet, hogy igényelné a tévé, főleg, ha nem univerzális (110-240V AC) tápegység van benne.
(#) Góré88 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

100/240volt van ráírva. Köszönöm a gyors választ!
(#) tilde hozzászólása Szept 2, 2010 /

Hello

Van egy kb. 19W -os tápegységem amit sajnos sehogy sem tudok megjavítani. A szekunder oldala egyszerű mivel csak két kimeneti feszültség van, és az egyik van felhasználva referenciaként a szabályzáshoz. A visszacsatolás egy optocsatolóval van megoldva, a primer oldalán már nem tudok elmenni, túl sok ott az alkatrész.

A lényeg az hogy primer oldal áramkörét egy IC vel helyettesíteném. Ez megoldható? A trafóról nem tudok sokat, két szekunder oldali tekercs, és a primer oldalon is kettő, egyik betáp, gondolom a másik meg a vezérlőáramkör táplálására van. Ennyi. azt nem kellene tudnom, hogy a trafó milyen frekvenciára van tervezve, vagy netán lehet más probléma is?

Egyébként már átmértem a primer oldal valamennyi alkatrészét pár SMD alkatrész kivételével, amikre azt gondolom, hogy úgysem tudnám cserélni.

A transformátort egyébként hogy tesztelhetem le, hogy működik e rendesen, mikor rámértem a tekercsekre akkor a műszer mindig nullát mutatott?
(#) Sir-Nyeteg hozzászólása Szept 2, 2010 /

Az létezik, hogy egy kapcsolóüzemű tápocskának nem változik a hatásfoka az induktivitás értékének a változtatásával?
TL2575HV-ADJ (pdf)
Konkrét példám:
Kimenet: 8V 380mA
Bemenet: 15V és 30V
Induktivitás: 220uH 330uH 470uH 680uH 1000uH
Hatásfok mind a 10 esetben 82-84% között mozog.
Ennyire érzéketlen lenne az IC ezekre a paraméterekre?
(#) vtnagy hozzászólása Szept 12, 2010 /

Sziasztok!
Egy TL2575-12-es kapcsolóüzemű IC-t használok. Olyan 25V a bemeneti feszültség, viszont a kimeneti nem 12V (+- 10% azt hiszem a max. eltérés adatlap szerint), hanem kb 5V-tal kevesebbet ad le. Az ajánlott bekötést használom, ami az adatlapon van. Másik ugyanilyen IC-vel is próbálkoztam már, hátha esetleg gyártási hibás, de ugyanezt csinálja.
Valakinek esetleg van ötlete, hol hibázhatok?

A választ köszönöm.

Üdv
(#) Sir-Nyeteg válasza vtnagy hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

Biztosan valamit elrontottál. Ellenőrizd át még 10-szer a bekötést! Esetleg rossz alkatrészt használsz (induktivitás, dióda), vagy rossz lábra kötöttél valamit (avagy polaritás).
Sok ilyesféle IC-t használtam már. Nem volt gondom még vele. Lásd előtted levő hozzászólásomat is.
(#) Zed válasza vtnagy hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

Mekkora árammal terheled? Ha terhelés alatt mérted a kimeneti feszültséget, akkor esetleg túl nagy a tekercsed ohmos ellenállása (vagy valahol kontakthiba van a NYÁK-on). A NYÁK-ról tehetnél fel rajzot.
(#) vtnagy válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Szept 13, 2010 /

Szia!
A megfelelő alkatrészeknek már utánaérdeklődtem, tehát azok elméletileg jók. Polaritást sem cseréltem fel, erre igyekeztem ügyelni.

Zed:
Csak 3 db fehér LED volt tesztnek sorba kötve a kimenethez (persze megfelelő előtét ellenállással), úgy mértem ezt a nagy értéket.
Mellékelem a kapcsrajzot, ami alapján a nyákot készítettem. A relé része egyelőre nincs használatban, amit kapcsol az még tervezés alatt van.

Esetleg az a 2200µF-os kondi lehet a baj. (Először adapterrel próbáltam ki (12VDC), utána 230VAC-ról, de a hiba jellege ugyanolyan volt, csak más értékekkel.)

Üdv
(#) Sir-Nyeteg válasza vtnagy hozzászólására (») Szept 13, 2010 /

12V bemenőnél biztosan nem ad ki a kimenete 12V-ot. Ott jogos lehet az 5V-tal kevesebb kimeneti feszültség.
230V AC-t nem bír ki, gondolom transzformátorra gondoltál. Az mennyit ad le? Nem terhelted túl? Mérted a bemenő feszültségét akkor is?
(#) Zed válasza vtnagy hozzászólására (») Szept 13, 2010 /

A rajzodon látok 2200µF-od, ezzel gondolom a Graetz-híd után pufferelsz. A 100nF mi célt szolgál? Az lenne az IC-d bemeneti kondenzátora? Oda nem elég 100nF, hanem egy low ESR, mondjuk 100µF kellene. (Az adatlap szerint.) A 100nF-ot otthagyhatod, de első körben tegyél egy 100µF-ot (low ESR, amint említettem) az IC bemenetére, a bemeneti lábakhoz közel! (Tehát a GND és a Vin lábak közé.)
(#) water válasza vtnagy hozzászólására (») Szept 13, 2010 /

2200µF egy hegesztőbe sem kell. Számold ki hogy mekkora szekunder teljesítményre van szükséged, általában 1µF/W elég a primer oldalra. Ez pl. 100W-nál 100uF.
(#) zolee1209 válasza Góré88 hozzászólására (») Szept 13, 2010 /

Nem mostani kérdés, de még lehet aktuális...
Azt mondtad, hogy csöves TV. Nem ismerem annyira a belső felépítésüket, de kizártnak tartom, hogy kapcsolóüzemű táp lenne benne. Ha pedig csöves, mint képcsöves TV, akkor is lehet, hogy van a bemenettel párhuzamosan valami transzformátor, ami párhuzamosan kapcsolódik a bemenettel, egyenáramot kapva a tekercs belső ellenállása lesöntöli az egész készüléket, ez okozhatja a nagy áramfelvételt...
(#) vtnagy válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Szept 13, 2010 /

Igen, bocsánat, pontosítok
A 230VAC-t úgy akartam "érteni", hogy hálózatról táplálom, természetesen 12V-os trafóval. Az egyenirányítás után olyan 25V-ot ad le.
A 12VDC az az adapter fajtáját takarná, viszont mivel magában az adapterben van egyenirányítva, így olyan 16-18V között van.
Elnézést a pontatlanságomért.

Zed:
A 2200µF az igen, puffer célt szolgál. A 100nF az IC-hez tartozik szűrőkondiként. Tanácsolták, hogy az IC-khez használjak szűrőkondit, és mivel ez is IC, gondoltam itt is alkalmazni kellene, bár elmondásod alapján itt nem létkérdés. Kiegészítem az áramkört akkor egy 100µF-os low ESR kondival, remélem csak ennyi volt a baj.
Ha ezzel megvagyok, jelzek.

water:
Igen, gondoltam, hogy túlzok kicsit, de gondoltam biztosra megyek. Viszont akkor lehet lecserélem, mondjuk 470µF-ra.

Köszönöm a segítségeket!
Üdv
(#) Doncso válasza tilde hozzászólására (») Szept 13, 2010 /

Szia, az ilyen tápoknál, (gondolom ez fly back,) a trafó ellenállása szinte nulla, mivel igen kevés menetszám szükséges a nagy kapcsoló frekvencia miatt. Én első körbe a kondikat ellenőrizném, ha ezek rendbe vannak, akkor megnézném, hogy a vezérlő Ic kapja e a neki szánt tápfeszültséget, ezt adatlapból kiollózható, majd ellenőrizném, a kapcsoló fet(ek) et, ha azok is rendbe vannak, akkor ellenőrizni kellene kap(nak) e vezérlést az IC felől. Ezt legegyszerűbben szkópal tudod megvizsgálni, a GATE lábon, ha sima tranzisztor van kapcsolónak, akkor a bázisán, persze óvatosan, mert itt hálózati feszülség ólálkodik, az ilyen méréseket javallott leválasztó trafó használatával végezni.
Üdv.
(#) Doncso válasza vtnagy hozzászólására (») Szept 13, 2010 /

Szia, én nem gondolom, hogy a 2200uF, vagy a 100nF lenne a probléma.
Idézet:
„A 230VAC-t úgy akartam "érteni", hogy hálózatról táplálom, természetesen 12V-os trafóval. Az egyenirányítás után olyan 25V-ot ad le.
A 12VDC az az adapter fajtáját takarná, viszont mivel magában az adapterben van egyenirányítva, így olyan 16-18V között van.”

Ez így több sebből vérzik. 12V-os trafó egyenirányítás, és pufferelés után, hogyan ad le 25v-ot? A 12v DC! adapteből hogy lesz 16-18v DC? Szerintem itt lesz a probléma. Konkrétan meg kellene mérni műszerrel, hogy mennyi a bemenő fesz az IC lábánál.
(#) Zed válasza Doncso hozzászólására (») Szept 14, 2010 /

50 Hz-es trafót használ. Szerintem kell a pufferkondi, tehát a 2200µF-al nincs gond. Ha ez a puffer túl kicsi, akkor ugye a 100Hz-es brummfeszültség elég jelentős lesz. Az IC 52kHz-en működik, ezért kell a bemenetéhez minél közelebb 100µF-os LowESR kondi. (Az adatlap így ajánlja. Én egyszer csináltam egy ilyen tápot, ugyanilyen felépítéssel és működik.)

A 12V-os dugasztápon/trafón könnyen lehet 20V feletti feszültség is akár az egyenirányítás után. A transzofrmátornak a minőségétől függően kisebb-nagyobb dropja (feszültségesése) van. (Általában minél "hitványabb", annál nagyobb ez a feszültségesés). Mivel az említettek szerint a terhelés minimális volt, majdnem az üresjárási feszültséget mérte a kérdező.
Következő: »»   11 / 120
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem