Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   91 / 973
(#) maria jose hozzászólása Aug 21, 2010 /
 
DuMatyi basszus te egy isten vagy ..Koszonom szepen segitseged..
(#) DuMatyi válasza maria jose hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Azért ne túlozzunk, sajnos az isteni kritériumok egyikét sem teljesítem. Rögtön az első akadály, hogy nem vagyok hallhatatlan. Én egy fénycsöves kapcsolást tettem be, Pucuka vezetett rá Téged a jó megoldásra. Én csak a magyarázatát adtam meg, hogy miért vágta le állandóan a kisautomatát. A világon mindenhol az ilyen "balesetek elkerülése" érdekében a szabvány a következő: A három fázis: fekete szürke barna. Mindegyik fázisnak kinevezik az egyik színt, hogy ne legyen fáziscsere, netalántán fáziszárlat. A nulla a kék, és a védővezető a zöld-sárga.
(#) imy70 hozzászólása Aug 27, 2010 /
 
Sziasztok!
Segítséget kérnék.
Az első kérdésem, 4db 2000w-os fűtőtest kerülne a felujitandó lakásba, plusz a szokásos háztartási gépek.
1 fázis 32A van. El fogja bírni a 32 amper.
Nincs földelés csak fázis és nulla,hogyan kell kialakitani a védőföldet?
(#) Action2K válasza imy70 hozzászólására (») Aug 27, 2010 /
 
Szia! Nagyon kevés a 32A, még a fűtésnek se elég, ami 35A melegen. Bekapcsoláskor jóval nagyobb árammal indulnak.
(#) proba válasza imy70 hozzászólására (») Aug 27, 2010 /
 
Egy fullosabb ház 25A alapban .Kevésbé 16A .Erre jön a fűtés.( ha nem az áramszolgáltatónál dolgozol ,vagy csak ősszel tavasszal használod felejtsd el .Az áramszámla több lesz mint a miniszterelnök fizetése)
(#) gabor83 hozzászólása Aug 27, 2010 /
 
Sziasztok!

Számítástermünkbe tennénk be 30 db viszonylag új (PIV, 300W-os tápon) gépet, 17"-os TFT monitorokkal.

A teremben 3 db dupla konnektor található, ezek előtt két darab "C16 3000"-es Legrand kismegszakító)

Gondolom ezek 16A-esek, szerintetek elbírnak ennyi gépet?

Előre is köszönöm!
(#) gabor83 válasza gabor83 hozzászólására (») Aug 27, 2010 /
 
Egy kép a kapcsolószekrényről:

http://img801.imageshack.us/i/20100827002b.jpg/
(#) tamas 88 hozzászólása Aug 27, 2010 /
 
Össze kötni Wago-val lehet, ez egy kötőelem. Ha sodort a réz, akkor a rézre érvéghüvely-t kell préselni, majd sorkapocsba össze lehet toldani a 2-őt.
(#) potyo válasza gabor83 hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Gondolom számításterembe nem lesznek nagyfogyasztású videókártyák, illetve egy gép-egy merevlemez, esetleg dvd olvasó felállás várható. Ezesetben a gépek ellesznek 100W körül, monitorok meg mondjuk 20W, szóval 120W-ból nagyjából megvan egy gép. Namos 30 gép az azért 3600W, ami 230V-al számolva kb. 16A lenne, ha a tápok színuszos áramot vennének fel. Mivel nem színuszosat vesznek fel, ezért ettől valamivel nagyobb effektív értékű áramra kell számítani, de a 2x16A-be szerintem ez bele fog férni. Esetleg akkor lehet gond, ha egyszerre akarnál sok gépet konnektorba dugni, mert ha sok táp indul egyszerre, az elég szépen le tudja rántani a hálózatot, és le fog kapcsolni a kismegszakító. De ha a gépeket egymás után kapcsolod a hálózatra, akkor nem kellene, hogy gond legyen.
(#) kopisti hozzászólása Aug 28, 2010 /
 
Sziasztok,

Gondolom már volt róla szó, próbáltam rákeresni, de nem túl sokat találtam a következő témáról. Új családi ház, fafödém, a szigetelő üveggyapot felett teljesen bedászkázva. Ezen a felületen vezettem a villanyszerelési gerincet körbe a lakásban. A megszakítóktól (10A) a három fázist próbáltam arányosan terhelve osztani az egész lakásban. A padlástérben műanyag kötődobozok vannak a deszkákra rögzítve, a kábelek gégecsőben futnak körbe. A dobozokban Wago-val kötöttem a vezetékeket.

Az ekkor szokásos probléma nálam is előjött, megjelent a páralecsapódás és így a víz is a konnektoroknál, kapcsolóknál. Ezeket kinyomtam szilóval az aljzatoknál, most jónak tűnik hogy elzártam a levegő áramlásának az útját.

A segítséget, tanácsot abban kérném, hogyan csökkenthető minimálisra a páralecsapódás, illetve hosszú távon okozhat-e komolyabb problémát. (főleg a padláson lévő dobozokban, kontaktusokban).

Köszönöm előre is.
(#) oldman válasza kopisti hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Szia!
Az általad leírt szerelési mód nem túl sok jóval kecsegtet.
A csövek végének bedugása megakadályozza a viz kifolyását, de szerencsétlen esetben a vezetékek fognak vízben állni.

A párás levegő mozgást a csövekben én inkább egy-egy porózus dugóval gátolnám az alsó oldalon, - ami az esetleges kondenzvizet átengedi. pl. kőzetgyapot. A felsőt be lehet sziloplasztozni. Bár nem tudom hogy a tűzvédelmi előírások megengedik -e ennek használatát!
(Ti.: A faszerkezeteken/ben -tudomásom szerint- csak tűzálló szerelvényeket és kábeleket lehet használni!)
(#) Gafly válasza kopisti hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Csak nem azt akarod mondani hogy új epítésű háznál nem véstétek be csövezést a falba, hanem helyette minden felmegy a padlásra és ott van a deszkán összepókhálózva? Lesznek akkor ott még más problémák is előbb-utóbb, szerintem. Szétrúgják, rátipornak, stb. Csatlakozom Oldman-hoz, az alul szilóval kinyomást én is nem jó ötletnek tartom.
(#) kopisti válasza Gafly hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Azóta már rájöttem, hogy nem a legjobb megoldás lett alkalmazva. Most mégis inkább az építő jellegű hozzászólásokat várnám, mit szoktak csinálni ilyen helyzetben. Biztos nem vagyok egyedül ezzel a problémával. Köszi.
(#) barom699 hozzászólása Aug 29, 2010 /
 
Sziasztok!
Volna egy olyan problémám, hogy most lettek lecserélve a lakásban a kismegszakítók és be lett közéjük téve egy sínre szerelt csengő is. Ez a csengő néha, ha nem is hangosan, de megszólal.Inkább berreg, vagy zúg.
Mitől lehet?
Köszi.
(#) oldman válasza kopisti hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Idézet:
„...mit szoktak csinálni ilyen helyzetben.”


Például: A tervezőt, kivitelezőt, megkérik hogy a problémát legyen szíves megoldani garanciában.
Ha nem megy, akkor per vagy néhány jó rábeszélő képességű kigyúrt moderátor segítsége sokat lendíthet a dolgon.
(#) bundibacsi válasza barom699 hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Hello! Milyen csengő nyomó van? Világítós vagy sima?
(#) fúró hozzászólása Aug 29, 2010 /
 
Sziasztok olyan kérdessem lenne mennyire szabványos ha a kötődobozba pl 6szál merev vezetéket kötök egymáshoz 6cm hosszan leblankolom kombinált fogóval
jól összetekerem vagy sodrom össze forrasztom zsugorcsővet ráhúzom szín szerinti szigszalagal át tekerem szerintetek ez melyire szabványos wagot felejtsük el
(#) dobo válasza fúró hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Azt nem tudom szabványos-e de tény hogy a forrasztott kötés nagyon üzembiztos és problémamentes kötés.Én a saját házamat biztos így fogom csinálni.
Mi a baj a vagóval?
(#) konkav hozzászólása Aug 29, 2010 /
 
Üdv mindenkinek.

Van egy villanyszerelési gond, ami kifogott rajtam.

Lakásfelújítás közben kicseréltem az egész elektromos hálózatot (panel lakás). Új elosztódoboz került fel, fi-relével és kismegszakítókkal. Eddig nem is volt gond, működött is hibátlanul. De. Szerettem volna bekötni az új tűzhelyet. Ez egy beépíthető tűzhely, 4 db gázégővel és elektromos gyújtóelektródával, valamint elektromos sütővel. A főzőlap már szerelt kábellel érkezett, amely végére érvéghüvely volt szerelve. A gázt bekötötte a víz/gáz szerelő. Én tegnap szerettem volna bekötni az áramot is, de a következő dolog történt:

amikor a főzőlap földelését hozzáérintettem a kiépített földelés sorkapcsára (a fázis és a nulla még nem volt sehova sem bekötve), lecsapott a fi-relé. Viszont, abban a kiállásban nem is volt áram! Ezt szerelés előtt fázisceruzával ellenőriztem. Visszakapcsoltam a fi-relét, és a kiállás nullájához érintettem a főzőlap föld érintkezőjét, és újra levágta a firelét. ezek után bekötöttem mind a három vezetéket (fázis, nulla, föld), majd felkapcsoltam a relét, de azonnal leoldott. Ha csak a földet nem csatlakoztatom, normálisan működik a főzőlap elektromos gyújtása. Ekkor még nem volt nálam a műszerem, de ma elhoztam. Kb. fél voltnyi feszültséget tudtam mérni a főzőlap földje és az elektromos hálózat földje között, de csak váltóáramkén. Ha egyenáramként mértem rá, semmit nem jelzett. Ezek után áttettem a műszeren a zsinórt áram mérésére, de a mérendő pontok maradtak (a két föld vezeték). Itt kb 6mA áramot mértem a 20mA-es állásban. Ha a nagyobb, 200mA-es állásba kapcsoltam, lecsapta a firelét.

A szakadásvizsgálóval kimértem, hogy a főzőlap földje, a főzőlap teste (inox) és a gázcső között mindenhol vezet.

És itt állok értetlenül. A kiállás földje nem is megy át a firelén, egyáltalán ez hogyan tudja lecsapni a relét (ha a többi vezetéket még be sem kötöttem)? Ha minden kismegszakítót lekapcsolok, csak a fi-relé van bekapcsolva, és a főzőlap kábelből csak a földet hozzáérintem a kiállás földjéhez, azonnal levág a firelé.

Elnézést, a hosszú beírásért. Itt állok, és nem fogom fel, hogy mi a baj. Minden segítséget előre is köszönök.
(#) barom699 válasza bundibacsi hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Sima.
(#) proba válasza konkav hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Ha a kiállásban ,amire rácsatlakoztatod a tűzhelyedet fel van cserélve a nulla meg a védőföld akkor előfordulhat simán.
(#) patexati válasza konkav hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Szia! Valahol vagy fel van cserélve a nulla a védővel,vagy össze van kötve! Esetleg zárlat. A gázcső nincs egyenpotenciálon a hálózattal valószínű nincs a csőre rákötve.. Jó lenne átnézni az újonnan épített hálózatot mert a védővezető nem oldhatja le a relét. Van egy tippem még. Mégpedig,hogy a gázcsőre valahol kúszik át egy kis feszültség az fi után lévő fázisról ekkor hozzáér a védőszál nem a nullán megy vissza az áram és ezért leold.
(#) konkav válasza proba hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
igen, erre én is gondoltam, de a firelé akkor is lekapcsol, ha a kiállás nullájához érintem a tűzhely földjét.
(#) konkav válasza patexati hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Ez egy panel lakás, vagyis 2 vezeték jön be a lakásba, a fázis és a PEN. Ezt kettébontottam, az egyik ág ment a védőföld sínre, a másik a fi-relébe. A reléből kijövő nulla ment a nullás sínre. A védőföld sínre csak és kizárólag zöld-sárga, a nulla sínre pedig kék vezetékek lettek csatlakoztatva. A tűzhely kiállása pedig 3*2,5-es, tömör, kétszeres szigetelésű vezetékkel megy megszakítás nélkül az elosztóig.

A firelé akkor is leold, ha minden kismegszakítót lekapcsolok, de mindet. Viszont ez esetben már nem kéne sehol lennie fázisnak, csak a fi-relében.

A főzőlap burkolata és a gázcső között (az elzárószelepnél mérve) 7 ohm ellenállás van. Én is gondoltam arra, hogy a gázcső nincs leföldelve.

Megpróbálom a következőt: kinyitom az elosztódobozt, és lekötöm az egész lakást, csak a fi-relét, a tűzhely kismegszakítóját, és a tűzhely kiállásának a nulláját és védőföldjét hagyom meg.
(#) konkav válasza konkav hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
megoldódott.

belenézve az elosztódobozba, megtaláltam a hibát. el volt kötve a védőföld.

én h..lye.

mindenkinek köszönöm a segítséget.
(#) patexati válasza konkav hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Erre figyelni mert életveszélyes lehet! Én mindig lemérem mielőtt bekötöm a tápra,hogy nincs e a három vagy három fázis esetén öt szál között semmilyen galvanikus kapcsolat és ha jó csak ezek után kötöm rá az elosztósínekre megszakítókra..
(#) kopisti hozzászólása Aug 31, 2010 /
 
Szilárdtest relével szoktak meghajtani mechanikus relét?
Konkrétan: jelenleg egy hagyományos relé kapcsolja a kazánomat és a padlófűtés keringtetőjét amikor a termosztát bekapcsol. A relé tekercsének egyik felére fixen a fázis van kötve, míg a nullát a termosztát kapcsolgatja. Azért kötöttem így, hogy a padláson mégse a fázist vezetgessem direktbe. Az igaz hogy így is ott van a vezetéken, csak az áram van lekorlátozva a tekercs ellenállásából adódóan. Most azon gondolkodok, mi lenne ha egy szilárdtest relét iktatnék a mechanikus elé, így a termosztáthoz futó vezetékben már tényleg csak a 'nulla' lenne rajta. Mi a véleményetek. Köszi előre is.
(#) proba válasza kopisti hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
Első körben a szilárdtest relé kapcsolófeszültséget igényel (szerintem ) ami egy transzformátort igényel folyamatos üzemben.(nem épp gazdaságos és olcsó megoldás. Sőt hogy modern legyek, nem is igazán zöld ) Ha megcsinálod rendesen valami masszív gégecsőbe MT -vezetékkel esetleg valami jobb kábellel, hosszútávon olcsóbb, és megbízhatóbb lesz.Ha meg a padlás annyira gáz akkor más útvonalat kell keresni,vagy rádiós termosztátot kell használni.
(#) Pulyka hozzászólása Aug 31, 2010 /
 
Eléggé félelmetes
Youtube-os videó.

Vajon mitől robbanhatott fel?
Halottam,hogy ami ott keletkezik hő(az ív(ek) miatt),egy kis beszorult csapadékot is úgy felhevít,hogy gőz keletkezik,ami a kutat keresve szétszakíthat bármit...
Ez igaz?

Bocsi az off-ért,tudom nem videó-s topic

Üdv.
(#) Pulyka válasza Pulyka hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
Javítás
"ami a kIutat keresve szétszakíthat bármit..."
Következő: »»   91 / 973
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem