Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   602 / 2514
(#) J-O-E válasza Beatmaster hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
Ennél egyszerűbb nincs, mekkora a táp, hány V-os üresjáratban?
Élesztéskor volt ugye rajta hűtőborda, ha ezekkel nincs gond és már átforrasztottál újra minden lábat, és nincs elkötve semmi akkor halott az IC.
(#) Beatmaster válasza szilva hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
A hangszórókimeneten 0 a feszültség. És igen, jól van bekötve. Már nemtudom, mi ez a zűrzavar, lehet, hogy multiméterem is rosszul mutat, mert ma azt mértem vele, hogy 8,9V váltakozó feszültséget (ami amúgy névlegesen 13V, a trafóra ez van írva, és régebben is ennyit mértem rajta, azóta pedig nemlett módosítva) egy graetz-híd és egy 4700µF-os kondenzátor után 27,7V egyenfeszültségnek mérte, ami matematikailag sehogysem jön ki...
(#) Beatmaster válasza J-O-E hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
20,2V üresjárásban. Végig volt rajta hűtőborda.
Szerintem ezennel halottnak nyilvánítom az IC-t, és továbblépek Köszi a segítséget!
(#) kadarist válasza Beatmaster hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
Lehet, hogy azért némított, mert túl nagy feszültség volt rajta. Rendes 12V-ról is ki kellene próbálni.
(#) J-O-E válasza Beatmaster hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
Igen ez halál, sajnálattal olvasom 13,3V-tól MAX. 14.4V-ig egészséges neki.
(#) Tetye válasza J-O-E hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
hali!
A 3. kép amit egy oldallal korábban tettél fel egész szép darab, ahhoz nincs rajzod?
(#) J-O-E válasza Tetye hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
A dual 150W/300W mono blokkhoz megvan minden info.
A 600W-os túl nagy és drága hogy megépítsem nem foglalkoztam vele. A GAIN CLONE kapcsolást én rajzoltam át a 150W-os alapján, de van róla több infó is.
(#) kadarist válasza J-O-E hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
18V-ig jó neki, de 28V-ig nem károsodik.
(#) gery1212 hozzászólása Aug 31, 2010 /
 
Sziasztok
Egy mono erősítő kapcsolása kellene ami 52V-rol(nem szim.)üzemel.Teljesítménye min.:20W legyen
(A osztályú erősítő kapcsolások is jöhetek)
Előre is kőszőnőm
(#) J-O-E válasza kadarist hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
Ebben igazad van de, 13,7V-ról ajánlott üzemeltetni a gyártó szerint ekkor 30W-ot ad le adatlap szerint és elfogadható THD-vel a MAX output POWER 14,4V ekkor már romlik a ninőség ami egyébként Bridge-ben alkalmazva 18-20W felett már több mint 10% a torzítás.
És a Supply Voltage Range: 18V ez a határ itt még dolgozik, ezt túllépve reménytelen, de személyes tapasztalat hogy a 14,4V-ot túllépve is reménytelen, ha a bemenetet túlvezéreljük.
(#) kadarist válasza J-O-E hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
Csak azért jegyeztem meg ezt, mert Beatmaster IC-jét talán korai lenne temetni. Ráadásul kikapcsoláskor még meg is szólal egy kis időre.
(#) Beatmaster válasza J-O-E hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
Érdekes dolgok ezek. A Logitech X-230 hangfalszettben is ilyen erősítő van, egy darab, a 4 csatornából 2 hidalva van, így kapjuk meg a 2+1-es erősítőt.
Szóval, ami érdekes, hogy ennek a tápegységét, s a símítókondenzátort mérve itt is 20V-ot kaptam. Mégis, gyönyörűen szól az egész.
Helyspórolás miatt ez van a kocsinkban, egy 120W-os 12->20V-os inverterről működik, és kocsiba nekem elég is, a basszusok nagyon szépek, bár nagyobb hangládát is elvinne mélyben, mert ennek a kijövő hangminőségét már csak a láda kis mérete akadályozza.
Szóval vannak dolgok, amelyeket valahogy nemtudok összeegyeztetni
(#) szilva válasza J-O-E hozzászólására (») Szept 1, 2010 /
 
Kivezérlés nélkül 28V-ig nem árthat neki a tápfesz az adatlap szerint. Ha jól értem, itt nem volt semmiféle kivezérlés, mert egyáltalán nem szólt, ezért érdemes lenne újra végigmérni.

Például leírhatná a kollega a GND-hez képest mért feszültségeket az összes lábra, hátha abból jobban látszik, hogy mi a baj. A 20V helyett kevesebbet adva is meg lehetne próbálni, ahogy kadarist írta.
(#) J-O-E válasza Beatmaster hozzászólására (») Szept 1, 2010 /
 
Próbáld ki hogy leveszed a bemenetnél az illesztő kondikat és direktbe meghajtod 20 - 27,7V-os tápnál, már nem fog olyan szépen szólni, "ez történt Beatmasternél" de ennek ellenére én is csak akkor dobom ki az alkatrészt ha már mindent megpróbáltam. A 20V azért lehet rajta mert gyárilag határértékekkel dolgoznak a tápból egyszerűbb ócsóbbat kissebbet belerakni, terhelve úgy is leesik a fesz 18 alá főleg biztos nincs benne 10000µF vagy annál több szűrés, én is az adatlapján írtak szerint inkább egészséges határig használnám.
Nekem is volt 2 féle Logitech- aktívam is tényleg jól szólnak, talán a 2.1 vátozat jobb mint az 5.1-es.
A Creativ azért jobb amit használok, de ez köszönhető a hagszorójának is, kipróbáltam más végekkel is.
(#) ThomAce válasza skero hozzászólására (») Szept 1, 2010 /
 
Szia!
Köszi szépen, ez sem rossz megközelítése a dolognak. Kezd alakulni pár kapcsolás és egyéb dolog már.
(#) ThomAce válasza skero hozzászólására (») Szept 1, 2010 /
 
Szia!
Köszi szépen, ez sem rossz megközelítése a dolognak. Kezd alakulni pár kapcsolás és egyéb dolog már.
(#) ThomAce válasza J-O-E hozzászólására (») Szept 1, 2010 /
 
Szépek ezek a végfokok. Azonban én extrakicsit szeretnék építeni, a lehetőségekhez mérten. És próbálok annyira lemenni a végfok árában, amennyire csak lehet. Ez egy amolyan kisérlet részemről.

Az MP3Pro szabvány meg szerintem bődületesen rossz. Érces a magashangja, nem szól szépen, stb... Maradok a régi, jól bevált Fraunhofer IIS MP3-as codecnél, ami döglassan tömörít, de 224Kbiten nem vehető észre a hangminőség romlása. Ennél már csak pár FLAC szól jobban szerintem.

Persze, ez szubjektív.

Amúgy tényleg meg kéne hallgatni az összes ilyen erősítőt. De ahhoz nagyon sok ilyen kütyüt kéne összehozni egy szobába. Eddig még csak párat sikerült azonos körülmények közt tesztelni.
(#) ThomAce válasza J-O-E hozzászólására (») Szept 1, 2010 /
 
Ez az LM3886 milyen IC? Mesélnél róla egy kicsit? Tapasztalatok, hangzás, stb...
(#) J-O-E válasza szilva hozzászólására (») Szept 1, 2010 /
 
Csak párat olvass vissza (#787986) vagy (#788154) !
(#) szilva válasza J-O-E hozzászólására (») Szept 1, 2010 /
 
Azokat olvastam, de nekem nem világos, hogy mit mért Beatmaster. ST-BY és kimenetek közötti feszültségről írt, én meg azt kértem, ha lehet, mérje végig az _összes_ lábon a feszültségszinteket a GND-hez képest. Ebből többre tudnánk következtetni, mint amiket eddig olvastam.

(Mondjuk nehéz is így távjavítani, ha az ember keze alatt van a cucc, sokkal egyszerűbb és gyorsabb megmérni ezt a pár dolgot.)
(#) J-O-E válasza szilva hozzászólására (») Szept 1, 2010 /
 
Ez igaz! Egy két kép a kialakításról és a megtett lépésekről talán segít de, én ilyen hibajelenségeknél csak halott TDA-val találkoztam, de persze ez nem fix.
(#) J-O-E válasza ThomAce hozzászólására (») Szept 2, 2010 /
 
Nem mossa össze a hangokat mint a TDA végek, szinte maximum kivezérlésig sem változik a hangja.
Úgy szól ahogy kell nem színez, bár vannak kapcsolások ahol variálnak egy kicsit erőteljesebb mélytartomány stb. De IC-st meghazudtoló hangja van. Ehhez hozzátartozik hogy én kedvelem az STK végfokokat "az eredetieket" van aki túl tökéletesnek hibátlannak tartja a hangját azért nem jó.
Mindig érdemes jócskán túlméretezett táppal, ESR kondikkal megépíteni egy végfok kb.1800.-Ft 2500.-Ft között mindennel együtt kijön, a tápegység az már más kérdés és a dobozolás ez azért húzósabb összeg.
Ahogy megfigyeltem mindig duplázzák a végfok névlegeshez képest a tápegység teljesítményét, de ebből is látszik a benne rejlő potenciál.
Próbáld ki ezt a TDA-s végfokot, kevés alkatrész kell hozzá, kicsi univerzális, poti és overklip kör nélkül,.. még egyszrűbb lengőbe, panel nélkül.
(#) gaboca323f hozzászólása Szept 2, 2010 /
 
Üdv!

Tudna valaki ajánlani olyan végfok ic-t ami 5voltról már megy (USB), és viszonylag elfogadható teljesítményt produkál?
Előre is köszönöm!
(#) Mayan válasza gaboca323f hozzászólására (») Szept 2, 2010 /
 
Tea2025b. Némely usb-s táplálású vagy mobil hangfalszettben ez van. Vagy tda2822m. 0,5-1W körül vannak ezek. 5V-ról többet nem is igen lehet.

Pl: Bővebben: Link
(#) ThomAce válasza J-O-E hozzászólására (») Szept 2, 2010 /
 
Köszi szépen. Nem rossz, de közben az keltette fel az érdeklődésemet, amit már mutattál a hozzászólásodban. LM IC. Arról mi a véleményed?
(#) gaboca323f válasza Mayan hozzászólására (») Szept 2, 2010 /
 
Üdv!

Köszi szépen, szerintem a TEA lesz a nyerő nekem.
(#) z7i96 hozzászólása Szept 2, 2010 / 1
 
Sziasztok! Megszeretném kérdezni az itteni szaki urakat.Nem rég vettem egy jbl aktív mélyet ,persze használtan gari nélkül 3 napi zenehallgatás után síri csend.Amatőr elektros révén gondoltam szétszedem és megnézem,hát persze hogy az egyik táp vezeték lejött a sarujáról,és lőn rövidzár. ez pech így még sose jártam. JBL digital 12 ről van szó,melyhez a netem még kapcsrajzott is találtam,megnéztem minden alkatrészt,egy elko durrant más alkatrészt nem találtam, a graez rövidzárat mutatot ...kiforasztás után nem,megnéztem a végfokot ami egy "S53AMI"melynek lábai -15v,gnd,in,fr,s/d,+15v,v-,o/p,v+,+6v,ennyi de ebből összesípol a "v-" az "o/p"és a "v+" gondolom akkor a végfok hello bánatomra kép rajz kapcs minden van,de netem meg se találom ezt a végfokot és hogy holl lehet ilyet szerezni.ha a végfokot kiveszem semmi nem sipol semmivel.Eggyet fixen tudok c6 elkon kapta a feszt,csak ez durrant el.Szerintetek ha kiveszem a végfokot bekapcsolhatom hogy van e standby ,meg hogy feszültségeket méregessek? Kérem az itt lévő "mestereket" ha lenne ötletük kérem osszák meg velem ,minden segítség el kell.Tisztelettel Dávid alias zi
(#) szamóca válasza z7i96 hozzászólására (») Szept 2, 2010 /
 
A nevezett D-osztályú végfokmodul beszerzése idehaza szervizen keresztül, vagy NET-en külföldről, feltéve ha rossz.
Pontosan a tápvezetéken a primer, vagy a szekunder részt érted? Jó lenne tudni hogy hol volt pontosan a rövidzárlat.
(#) z7i96 hozzászólása Szept 2, 2010 /
 
Szia Szamóca szerintem secunder oldalon,de sajna tök sík vagyok hozzá.a kapcs rajzon minden rajta van és ott a v+, v-, o/p sípol a végfokon kiforrasztás után a panelon akkor már nem ,és a graetz is csak akkor ha benne van még a "module".Szerinted mi pénz lehet kb. hasra ütésre?Körübelül 200 watt lehet .
(#) Doncso válasza szamóca hozzászólására (») Szept 2, 2010 /
 
Elszállt neki a modulja, már egy másik topicba is írtam, de nem fogja. Olyan ez mint egy STK, csak ezt JBL-ék gyártották, és nem árulják minden sarki fűszeresnél.
Következő: »»   602 / 2514
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem