Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   978 / 3984
(#) DJanosi hozzászólása Szept 1, 2010 /

Mit lehet azon elkotni amugy azert gondolom hogy a foldjel mgy a -tapra es a masik a + tapra es a tobbi is nem nehez
(#) blackdog hozzászólása Szept 1, 2010 /

Sziasztok!

Kezdőként nem csak kezdőktől érdekelne, hogy a megálmodott áramkört hogyan készítitek el próbanyákon. (Képet, ha lehet tegyetek be)
Ki milyen nyákra esküszik? (nekem eddig a 3 forrszemes nyák jött be a legjobban). 1 forrszemes a legtisztább nem kell vagdosni, de sokáig tart a kábelezés. Főleg, ha IC is van a panelon. Hosszában végig szemezett panelt nagyon utálom. (egyenlőre) Nagyon áttekinthetetlen lesz a végeredmény.
Szóval ki hogyan dolgozik próbanyákon? képeket please!

Hali epitettem egy kesleltetot es ha minden igaz ez nekem arra kellene hogy gombnyomas utan legalabb 10 sec teljen el es utanna kapcsoljon ki! Vajon ez a kapcsolas arra jou?hogy a gomb nyomasa utan kesleltetodjon? az elso kep ameket megepitettem ameknek a nyomogomb alo van es van meg egy ez az amak majdnem olyan de en nem ezt csinltam hanem az elso kep kapcsolasat:!

A kesl1 et epitettem:!

Ja es a kerdes mek lenne nekem megfelelo?es ha jou csinaltam vajon mi lehet a ond mert ahogy lattam a meresek alapjan a Relehez csak 6 V jut tehat a tekercshez es legalabb 11 V kell hogy meghuzoon!
(#) czapi válasza blackdog hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

(#) blackdog válasza czapi hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Még nem láttam, deee... egész érdekes.
Igaz én az áttekinthetőséget is szeretném szemelőt tartani.
Minél kevesebb az átkötés annál szebb.
(#) proli007 válasza DJanosi hozzászólására (») Szept 2, 2010 / 1

Hello!
Számodra a késl2 kapcsolás a megfelelő.
- Ha megnyomod a gombot, a kondi feltöltődik, relé behúz. Ha elengeded, akkor a potméteren keresztül kisül. Ez idő alatt, a tranzisztor húzva tartja a relét. Majd amikor a kondenzátor kisült, elejt a relé.
- Ha a relére csak 6V jutott, akkor vélhetőleg nem
BC517-el építetted meg. Mert az Darlindton tranzisztor, és sokkal nagyobb az erősítése. (A képen, helytelenül nem darlington tranzisztor van ábrázolva.
üdv! proli007
(#) Moderátor hozzászólása Szept 2, 2010

Blackdog!

Ajánlom becses figyelmedbe a Fórum Szabályzatát, különös tekintettel annak VI., XX. pontjait!
(#) Krisz03 válasza blackdog hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

PróbaNYÁK-on aligha tudsz átkötés nélkül dolgozni...
(#) DJanosi hozzászólása Szept 2, 2010 /

Hello tud e esetleg valaki mondani nyaktervezo progikat es ha lehet Magyart mert megvan a LochMaster Angolul de eleg nehez eligazodni szamomra es az is demo segitsetek
(#) DJanosi válasza proli007 hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

Nagyon koszonom a valaszod proli007 sokat segitettel
(#) DJanosi hozzászólása Szept 2, 2010 /

Udv csinaltam egy kapcsolast es kezdokent nem igazan ertek hozza es tudni szeretnem hogy ezen a kapcsolason a 330 ohm -500ohm van feltuntetve akkor en megis miet tegyek mert nekem egyfolytaban eg a led vagy hol lehet a problema valaszaitok elore is koszonom
(#) szucsip hozzászólása Szept 2, 2010 /

Azt szeretném megkérdezni (ismét), hogy a műveleti erősítők offszet kompenzálása konkrétan milyen kapcsolásban történjék?

Tehát beépítem az áramkörbe, a kimenetet visszacsatolom az invertáló bemenetre, hogy Au-->1 , és a nem invertáló bemenetet földre teszem, majd állítom a kompenzáló trimmert? Így jó?

Vagy -a pontosabb beállítás érdekében- egy jó nagy erősítést kéne neki beállítani a kompenzálás lezajlásáig, és csak ez után kéne kialakítanii a célnak megfelelő visszacsatolást?
(#) lorant_d hozzászólása Szept 2, 2010 /

sziasztok az a kerdeszem lene hogyan tudnak en becsapni egy redorsegi szirenat mert az eu-s szabvanyok szerint a szirenat csak akor lehet hasznalni mikor eliditotad a forgo vilogot ami eseteben 12v 55w 4.5 A de nekem eszta forgo vilogot nem kel hogy bekosem es valamien elektromos kutyu nincs ere hogy becsapjam mert egy egot nincs hova rakjak
(#) beeerka hozzászólása Szept 2, 2010 /

Üdv!

Lenne egy kérdésem, remélem nem off ha itt teszem fel.
A kérdés a következő:
Építettem egy tda-s végfokot ismerősnek, 3 bemenettel, gép, dvd, és egy szabad.
A probléma az, hogy ha a tv line-out kimenetébe van bedugva, akkor gerjed, viszont ha kihúzom a tv-ből a coaxot, akkor megszűnik a gerjedés. Gépnél teljesen szépen szól, harmadik bemenet nyitottan nulla zajjal megy.
Kérdés, hogy mitől lehet ez a gerjedés, és mivel lehetne kiküszöbölni?
Üdv, beeerka
(#) szucsip válasza beeerka hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

Földeld le az erősítő földpontját (tehát a tápfeszültség 0V -os részét), és elméletileg meg kell szünnie a zajnak.

(mert a gerjedés, és a zaj nem ugyan az)
(#) Moderátor hozzászólása lorant_d hozzászólására (») Szept 2, 2010

Nekem pedig az lenne a kérésem, hogy cseréld ki a billentyűzetedet, mert a nagybetű váltó gomb - nyilván a rengeteg használattól! - érintkezési hibás lett! (Arra gondolni sem merek, hogy direkt nem használtad!)
Talán, ha úgy fogalmazod meg a kér(d)ésed, akkor már választ is kapsz rá.
Köszönöm.
(#) csatika hozzászólása Szept 2, 2010 /

Sziasztok !
Egy kis segítségre lenne szükségem , Csináltam a konyhába egy pultvilágítást SMD LEDekből 30 darabot párhuzamosan kapcsoltam és egy sony telefon töltőről szeretném táplálni ( a töltő 4,9 VDC 450mA ad )és minden fasza csak villog, és nem tudom miért . Van a ledek előtt egy 2 Ohmos 0,6W-os ellenállás ami egy picit melegszik ,de nem veszélyes .....csak nem villogna . Ha tudnátok nekem segíteni ,hogy hogyan tudnám kiküszöbölni ez a villogást akkor megköszönném !
(#) Stefan válasza csatika hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

Próbáltál valami nagy értékű kondit bekötni?
(#) csatika válasza Stefan hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

nem még mekkorára gondoltán ?
(#) vilmosd válasza szucsip hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

Hali
Ez konkretan a Te altalad kert kapcsolas megepitese utan tortenik. Megepited a kivant kapcsolast, tapot adsz neki, majd a a kimeneten merve a feszt, addig tekered az offszet potit, mig 0 mV nem lesz. Termeszetesen fugg az alkalmazott kapcsolastol. Amennyiben AC csatolas, es AC felhasznalasrol van szo, nem sok ertelme van az offszettel jatszani, de ha DC erosito, ott termeszetesen a bemeresnel (0 V bemenojelnel) be kell allitani a kimenetet 0 voltra.
Udv Vili
(#) Stefan válasza csatika hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

Nemtudom, probálgasd ami van kéznél. Én 4700µF el próbálkoznék.
(#) proli007 válasza DJanosi hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

Hello!
Az ellenállás, a kikomparálási szintet és a Led-en átfolyó áramot változtatja meg. De számodra a működésben nagy különbség nincs.
Vagy elrontottál valamit, vagy nem jó tartományban van Rx ellenállás értéke. Állítsd a 100kohm-o strimmert középállásba, és Rx helyére tegyél be egy 1Mohm-os potit (potival még sorba egy 47kohm-os ellenállást). Ha a potit tekergeted, akkor 100..300kohm tartományban kapcsolgatni kell a Led-nek.
üdv! proli007
(#) MaTe193 hozzászólása Szept 2, 2010 /

Üdv mindenkinek!
Lenne egy erősítő kapcsolása (Bővebben: Link) melyet szeretnék fix hangerőre bekötni.(A monót)Ehhez kérnék némi segítséget!

Köszönettel:Máté.
(#) szucsip válasza MaTe193 hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

Én szívesen segítenék, ha tudnám; mi az a fix hangerő...
(#) MaTe193 válasza szucsip hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

Nem állítható,hanem egy adott szinten van
(#) szucsip válasza vilmosd hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

Tulajdon képen egy árammérőt szeretnék csinálni.

Tehát van egy vezeték, amin van egy kis értékű ellenállás.
Az ellenállás végeinek a potenciálja össze-vissza változik. Viszont az ellenálláson eső feszültséget szeretném lineárisan erősíteni, és ehez 1db műveleti erősítőt kívánok felhasználni, úgymond külömbségképző kapcsolásban.

Csak így rajz nélkül: A műveleti "+" bemenete 1k (R1) ellenálláson keresztül megy az kis értékű ellenállás egyik felére. (továbbiakban R). És szintén a neminvertáló bemenetről megy egy ellenállás a föld felé (R2) =3,9k.

A "figyelt" ellenállás másik vége szintén 1k (R3) ellenálláson keresztül megy az OPAMP-ba, az invertáló bemenetre. A negatív vcs. a műveleti kimenetéről megy az invertáló bemenetre, ennek az ellenállásnak (Rv) az értéke szintén 3,9k.

A kérdés pontosítva: R3-at tegyem-e földre, amikor az offszetet kívánom beállítani?
(#) szucsip válasza MaTe193 hozzászólására (») Szept 2, 2010 / 1

Akkor te igazából nem is a hangerőt akarod fixre, hanem az erősítést. Egyszerűen kiveszed a potenciométert, és az IC 7-es kivezetésére kötöd a bemenő jelet.

De vigyázz, mert akkor az erősítő fesz. erősítése 100 körül lesz! még egy kis apróság: a bemeneti impedanciája >100kohm, tehát a legkisebb vezetékekkel is annyi zavart fog beantennázni, hogy csak na!

Én azt javasolnám, hogy az eredeti HF be feliratra tegyél egy 100k ellenállást, azzal sorba a föld felé pedig egy 10k ellenállást, és a kettő közötti részt pedig vezesd be a 7-es lábba.
(#) MaTe193 válasza szucsip hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

Valahogy így?(elnézést a tré rajzért!)
Következő: »»   978 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem