Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TDA7250 Végerősítő
Épített-e valaki ezzel az IC-vel végfokot?
Tapasztalatok? Esetleg ha van hozzá nyákod felteheted ![]() TDA7250 adatlap Köszi ![]() ![]()
Szabi, ezzel az Ic-vel van egy TV-böl kivett végfokom, kompletten szedtem ki, Ha jól emlékszem a 2*30Wattos véltozat, még nem próbáltam ki, jó hogy eszembe juttatad.
CSak egy rosz képem van, meg magamrol is ![]()
Egy kapcsolásirajzom van ha érdekel.
At egyik osztálytársam elkezdte építeni.
és szerintem is nagyon jo erősítő lenne főleg az egyszerűsége és a végtranyók valamint a gazdaságossága miatt (BDX66-67) Majd lehet én is megépíte.
Esetleg próbáld meg az uPC1255, vagy az uPC1270 valamelyikét. Hasonlóak a paramétereik a TDA7250-hez. Nekem egy gyári erősítőben az uPC1270 van, nagyon jó a hangja. Már kihalt az egyik feléből mindkét végtranyó (így vettem), de az IC-nek semmi baja.
bocs hogy nem reagáltam
![]() őő izé szal ugyan azt a kapcsolást csinálom énis amit Mate78 rakott fel.. fél nyákom már megvan... ![]() nem is drágaság kb 4500huf + hűtő +nyák+..egyéb alap cuccok.. jah és a lényeg + Táp +előerősítő +EQ+.. amit szintén tervezek (kapcsüzemű), és eccer majd az is kész lesz :yes:
összeraktam, ráadtam a tápot egyből szólt, semmi beállítás, semmi bemérés...
csak ajánlani tudom ![]() ![]() ![]()
Akkor ez most , h. is van (lásd kép)???
Hi !
Vki nemtudna TDA7250-nel mono végfok kapcsolást küldeni fontos lenne lécc!Durván 100Wattra kéne.
Általában az adatlapja mellett szokott kapcsi lenni http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/25076/STMICROELECTRON...0.html Ezt nézd meg!!! Remélem jó lessz
Sziasztok!
Bocsika ha új névvel de szivesen megosztom tapasztalataimat annak ellenére hogy valakinek nem tetszett a kritikám ![]() Szóval vettem egy ne116 kittet ami egy tda7250 -t foglalt magába valamint tip147 és 142 tranzisztorokat. Sikeresen kaptam egy hibás alkatrészt is bele pedig milyen jó hogy rálett mérve beszerelés előtt ![]() ![]() ![]() ![]() Kicsit az építésről is: ugye a kitt nem tartalmaz hűtőket meg nem is igazán írja mit hova. Nem árt meghűteni a tda-t valamint egy db135 -ös tranzisztort magán a nyákon. Elég jól melegszenek a bdw83-84 tranzisztorok is így érdemes egy kellemetes méretű hútőre rakni. A kitt-es nyákon van egy hőszenzor is amit rákell varázsolni a hűtőre és beállítva 85 c foknál kikapcsolja az az lenémítja a tda-t. Alapból van egy Mute lehetőség is az ic-n ennek külön kivezetése is van. Végezetül: ha valamit netán rosszul írtam volna le akkor sorry mellékelek pár képet a cuccról. Bátran ajánlom mindenkinek szép hangja van és nem volt nagy dolog megépíteni sem több idő elment a dobozka elkészítésére amiben kepeszti a fenekét ![]() ![]() ![]() Jó építgetést mindenkinek! ![]() ![]() tip tranyós eset fura... nálam az volt a gond, hogy a szabadon hagyott kimenet, ráadásul közel a bemenethez az erősítés 67,7dB, a normál (26dB) helyet. az erősítés: nálam ezaz R 100K -> 67,7 dB nálad ezaz R 47K -> 32,3 dB a kit kapcsolási rajza http://www.goldhand.com.pl/schematy/ne/audio/neplus116sch.jpg beültetés: http://www.goldhand.com.pl/schematy/ne/audio/neplus116mon.jpg egész jó a nyák: http://www.nordelektronikplus.pl/zamowienia_fopis.asp?id=68&los=0,342195 üdv ![]() ![]() ui: Idézet: „bdw84c és bdw83c helyettesítőket kapott amik 150 wattosak nem 125 mint a tip-esek” azok a W-ok az eldisszipált teljesítmény működés közben :yes: ![]() [off]ha esetleg kell valakinek nyák hozzá, keressen meg privátba ![]()
Hali
Igen nálam az R az 47 K-s A nyák tényleg jó ![]() Szkenneltem. Kérdésem neked mi a véleményed arról amit megépítettél? ill mivel hajtod meg? koppanásgátlót tettél e bele ha igen akkor milyet és akad e róla rajzod linked? Köszike ![]()
" azok a W-ok az eldisszipált teljesítmény működés közben"
Akkor ezért melegedhet jobban mint a tip-esek de mint a képen látható kapott rendesen nagy hűtőket ![]() ![]() Idézet: „Kérdésem neked mi a véleményed arról amit megépítettél?” kegyetlenűl jól szól, saját hangfalam van, 2db 20cmes 4 ohm AHX2030(sorba) + dtf801 magas (8ohm) Idézet: „mivel hajtod meg?” pc ![]() amugy +-44.38VDC-t kap :yes: :yes: 2*10 000uF. Idézet: „koppanásgátlót tettél e bele ha igen akkor milyet és akad e róla rajzod linked?” rajzom van, de jelenleg kézi a koppanásgátlóm ![]() ![]() erősítő bekapcs, majd rá a hangfal ![]() ![]() ![]() mellesleg: http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/hangfalvedo_erositokhoz.html köszi a rajzot! ha nem vagyok indiszkrét mennyi egy ilyen kit ára? sos.sk-ba 6000ft körül van ![]()
Hali
Akkor látom nagyobb feszültséggel küldöd ![]() ![]() ![]() Jelenleg még nálam is kézi koppgátló van benne mint neked csak néha hüle fejjel lefelejtem kikapcsolni vagy be ![]() A kittet 7000 ft ba vettem + a hozzá újra megvásárolt tranzisztorok kb 2000 ft-omba kerültek ![]() ![]() Kicsit dühöngtem mikor elöször belenéztem a listába és láttam csak 2 47 K-s R van aztán láttam hogy egyet nem kell beépítenem ha sztereót akarok csinálni szóval ha más is vesz ilyet ne mérgelődjön csak akkor kell ha monót akar kétszeres teljesítménnyel ![]() Nálam is Pc-ről megy amire kiváncsi lennék hogy a Pc melyik kimenetére kötötted be? simán frontnak? Előző nick : Ice Idézet: „ez volt az utolsó válaszom, kérdésem ezen a fórumon így nem kell aggódnod ,hogy válaszüzenetet kaptál vagy csak valaki írt...” Ice "tollából" nemrég... Idézet: „amire kiváncsi lennék hogy a Pc melyik kimenetére kötötted be? simán frontnak?” audigy 2-m van fronton a hifim van (még) jelenleg. rear -on van amugy ![]()
Remélem nem siloplastot használtál összeszereléskor,ahogy a leírásban van...
![]() Üdv.
Hali
csillámot használtam és grafitos szilikont ügyelve hogy a csillám alatt és felett a szilikon ne érhessen össze kb kétszerakkora csillámmal ez sikerült is ![]() ![]() ![]()
Sziasztok! Nikon wattjaihoz szeretnék egy kicsit hozzászólni. Engem kicsit meglepett az az állításod, hogy "úgy 400 wattos lehet a power". Valószínűleg ezt abbol számoltad, hogy a tranzisztorok maximális disszipációs teljesítménye kb.120W, és hogy van belőle négy... Viszont vegyük azt az egyszerű összefüggést, hogy Ohm-törvény: ugye neked +/- 33V a tápfeszültséged; általában ettől kicsit kevesebb feszültséget szoktak a tranzisztoros erősítők maximális kivezérelhetőségeként megadni.. meg ugye ott van még az az 1-2 V UCEsat szaturációs feszültség, amely a C-E lábak között esik, amikor áram folyik át a nyitott tranzisztoron. (szándékosan nem a maximális áramhoz tartozó szaturációs feszültséget írtam, mivel annak kicsi az esélye, hogy átfollyon a kapcsolásban a tranzisztoron). Tulajdonképpen ezen néhány voltos feszt megszorozva a mindenkori átfolyo árammal kapjuk meg a disszipációs teljesítményt, amit a tranyó elfűt (javítsatok ki, ha tévedek, egy fél éve volt már az ElektroII
![]() ![]()
Ja, és arra a marantzra a következök voltak ráírva, hátul: használható hálózati feszültségek, terhelőimpedancia, hálózatból felvett maximális áram (amelyet szélsőséges esetben vesz fel) és biztosíték tipusa, névleges árama. Sehol egy duplavé...
![]()
Szerbuszka
![]() Amikor azt írtam hogy 400 watt körüli lehet a power azt nem az erősítő teljesítményére értettem hanem a trafó teljesítményére. Hogy hogy mértem kipontosan? a válaszom sehogy ... 4 darab 100 wattos villanykörtét pakoltam sorba kapcsolva rá. Ezt sem én találtam ki... egy szakkörös srác mondta aki hangosítással foglalkozik, hogy így terheljem le. Nos a táp nem melegedett így feltételeztem hogy 400 wattot csak kitud kaparni a lelki erejéből. ![]() ![]() üdv és kellemes napot ![]()
Hali szabi!
Kézben van a vas ![]() A kérdés az lenne hogy: a tda7250 1-es és 16-os lábára neked mekkora feszültség megy? Mivel neked nagyobb feszültségen megy az erősítőd ezért kérdem tőled. Nekem 92-93 volt-ot kap a tda. A PDF szerint a maximális szélső értéke 100 V de alatta lévő táblázat már +-45 -öt ír az az 90 voltot. Szted ezért elszálhatott maga a tda? A másik hogy rámértem maga a tápra ami a kondik után +-46,7 V mutatott ne én ezt sokallom neki lehet ezért szállt el, bár filózgathatok rajta mert ez ugye gyárilag ennyi csaknem rontották el a feszültségértéket neki... A mostani kár nem nagy kicseréltem ami leégett az erősítő bekapcsol világít minden a tda nélkül most. De amint beletenném a tda-t rögtön kivágná ismét. AZért ezt a két lábat kérdeztem mert a tda egyértelműen a 16-os lábnál sérült meg túlfeszültség miatt, és az odavezető áramkörön lévő ellenállások sültek meg. Látszólag minden rendben vele de ez a nagy feszültség (93 V) nem teccik. Mivel dolgozni megyek azért ide írtam ![]() ![]() ![]()
hát én a +-44,58 Vnél többet nem tennék rá, én még így is féltem a kicsikét
![]() ![]() nem értelek, +-33v-od volt eddig, nem?? ![]() ![]() ![]() üdv ![]()
Hali
Japp +-33 Voltom volt az enyémen amit én csináltam 4 tranzisztoros kivitelűt, de megjött a hibás erősítő ami az a 8 tranzisztoros Telefunken gyári. Ez a dög meg ekkora feszültséget ereszt a tda-ra ![]() azon filóztam ha kiveszem a végtranzisztorokat akkor is kiégne-e. Kivettem kettőt az egyik oldalből mert kiv voltam hátha az zárlatos de a végtranzisztoroknak semmi bajuk :S ez a 8-ból kettő szóval a másik 6-ban még lehet zárlat. Mindenesetre minkor a másik erősítőmnél a végtranzisztorok zárlatosak voltak a tda nem durrant el ![]() ![]() Bár most jöttem meg a melóból azért nekiállok átbogarászom méregetek hátha nyomára bukkanok a hibának. ![]()
Szia Nikon!
Ha jól gondolom, a tápod 33Vos kimenetét terhelted le, de valószínűbb, hogy a kettő között, a 66V-ot, 230V-ra tervezett 100W-os izzókkal, négyet sorbakötve. Félreértés ne essék, egyáltalán nem az erősítőt meg a hangot akarom kritizálni, csupán egy két tévhitet akarok eloszlatni, mielőtt egyeseknek füst és fényjelenség kíséretében elszállna a tápja, mikor "megfingatja" a végfokot. Nos: az izzó üzemi árama (amikor a szál izzik és világít) aszongyahogy: 100/230=0,435A, ebből számolva az ellenállása: 230/0,435=528,74 Ohm. Négyet sorbakapcsolva az 2115 Ohm. 66V-os táp 2kiloohmos terheléssel nem ad le 400W-ot, akárhogyis számolom. Amennyiben nem izzottak a szálak (szerintem igy volt), némileg kevesebb ez az ellenállásérték, de akkorsem négyszáz vatt a felvett teljesítmény az adott feszről szerintem. Előnyösebb őket párhuzamosan kapcsolni, és mérni áramot/feszültséget, vagy az iskolai fizikaszertárból beszerezni kölcsön ilyen bazinagy huzalellenállásokat ![]()
Üdv!
Keresek ne116 tda7250-es nyákrajzot (pcb) ,vagy próbanyákra tervezett változatot (hátha valaki megcsináálta ![]() ui.: A telefunken jó lett (újratekertem trafót) a nord elektronikos panellel összerakott tda7250-en is trafócsere volt ez szintén újratekerve (egy kaposvári 250 wattos trafó bőven kiszolgálja) No bárki akinek van nyákterve hozzá tegye fel kérem. ![]() Köszönöm! uui.: tegnap lábraállítottam az ne078 tda2030a-s pannelt nemrossz ![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |