Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Egytranzisztoros erősítők (Zen)
Mayan!
Jól látom hogy leszedték/leszedted a cikkedet az erősítőkről?
Jól látod. Majd talán lesz egy összefoglaló cikkem amiben az összes eddigi valamirevaló próbálkozásomat bemutatom. Ezeket végleg töröltem, de itt-ott megvan minden a fórumban.
Nekem szinte minden kapcsi le van mentve
Ha írod a cikket akkor az egyik erősítődhöz van egy nyáktervem, szívesen elküldöm!
Oké. Melyikhez ? Ide is felteheted szerintem.
Oké! Fel is teszem.
A mellékletben minden ott van.
Összeraktam az erősítőt, de nem működik vmi jól. Ha nem teszek bele ellenállást akkor vmivel jobb, de még úgyis halkabb, mintha direktbe kötném az MP3-at a hangszóróra. Ha bekötök elé még egy 12V 10W-os izzót is akkor sem jobb a helyzet. Próbálkoztam a feszültség növelésével de 24V körül már nagyon felhevült a tranyó.
Mi lehet a gond?
Üdv!
No,összedobtam a Mayan féle egyik erősítőt,konkrétan azt,amiben 2 BD244 van,meg egy TL082. Nagyon meggyőző ! Itt jönne a tulajdonképpeni kérdésem : Ebben a tokban 2 blokk van,és 1-2 oldallal odébb van olyan kapcsolás is,amiben mind2 blokk ki van használva. Érdemes azt megcsinálnom? Mondjuk én ezzel is nagyon meg vagyok elégedve,csak az érdekelne,hogy érdemes-e azt vagy inkább maradjak ennél : Bővebben: Link Utóbbi esetén a 2 oldalas változathoz is elég lenne egy TL Egyelőre ennyi,minden reakciót előre is köszönök. További szép estét.
Szia!
Gondolom erre a rajzra gondoltál. Nos elvileg ez jobb mivel itt a két műveleti erősítővel külön van választva az előfok rész és a tranzisztorok meghajtó fokozata. Hangminőségben nem tudom melyik a jobb, mert nem építettem meg. De ami késik az nem megy gyorsan . Majd egyszer megépítem.
Ez leszaz
Sajna kicsit barbárkodnom kellett,lévén trafóm ami van,az +-18 fölé megy,és hiába esik lejjebb terheléskor,nem mertem megkockáztatni a TL082 kinyiffantását.(ha már olyan szépen összelégszereltem ) Így hát 12V-ból lett 2 diódával +-,6800µF oldalanként,majdnem elég is.Picit brummos,de nem vészes,zenélés közben meg egyáltalán nem hallani. Ellenben elég brutális hőmennyiséget termel,jelenleg ez 1 oldal egy kb 14x10x3 cm borda van rajta,venti nélkül az üzemidő 10perc Kis pentium 1es ventivel viszont langyos marad,ilyenformán talán még a másik oldalt is el fogja tudni hűteni.majd kiderül.Fülre viszont nagyon szép,sajna egyelőre csak mp3,de lineárra véve is teljesen meggyőző.Majd szerzek hozzá valamilyen rendes hangforrást,azt kiderül (úgyis van 1 csomó DTS dvdm pl.) Köszi! Üdv.
Kicsit jobb a két műveleti erősítős, de a különbség árnyalatnyi. Minek bonyolítani Én bánom hogy nem hagytam meg az eredeti formában, úgy nagyon szerettem. De hát én mindíg átépítgetem a cuccaimat... Most abban a dobozban már az ab-osztályú buffer van.
Ha nem teszel bele ellenállást ? Akkor valami nagyon nem jó ott... az ellenálláson a gate-re adott fesz nyitja ki a fetet, anélkül nem is működhet. Az ízzó világított ? Annak világítania kell a rajta átfolyó nyugalmi áramtól. A fet melegedése szükségszerű. Nagy borda kell rá. Az ízzókat párhuzamosan kellene kötnöd ha növelni akarod az áramot. Milyen fetet használtál ?
Helló!
Nos akkor aszerint lesz letervezve a nyák.2 oldalra ki lesz használva a tokban mind2 blokk.Igyekszem szépre megcsinálni Namajd.... Köszi!
BD910-es tranzisztort használtam.
Link Az izzó nem világított. Amit nem értek még, hogy ugyebár egy mono-jack dugóból 2 ér jön ki, a jel és a 0. A 0-t nemis kell bekötni? Vagy azt is az emitterre kössem az akksi negatív pólusához?
Ja, tranyóval ? Valamiért a fet-es volt bennem... de a lényeg ugyanaz. Az ízzónak világítani kell, a bemenet földjét természetesen a közös földre kell kötni. Meg a kimenet földjét is. Ahová az emittert is. Akkor azért nem működött mert nem is nyitott ki a tranyó. Valamit csak elkötöttél akkor, nem ? Vagy rossz a tranyó. Új volt ?
kefés motorhoz való szabályzóból forrasztottam ki, a szabályzó jó volt csak kicsi volt a teljesítménye
Vegyél már egy új tranyót vagy fetet. bd243 pl.
Az egyetlen tranzisztorral (csővel) való erősítő készítés lényege az lenne, hogy a tranzisztor kimeneti ellenállását minél hatékonyabban illesszük a hangszóró ellenállásához. Inkább, impedanciájához. Nem kell nagydolgot kitalálni. Ez a „kimenőtrafó”. Vagy, mint a téma indításakor egy „dinamikus” munkaellenállás alkalmazása. A dinamikus szó nem is a legjobb erre.
Inkább egy passzív eszköz eltérő viselkedése egyen és váltófeszültségen. Itt, most különböző „fűtőtestek” próbálgatása megy. Ez egy más téma.
Lehet egy kérdésem a megalkotóhoz?
Megépítettem és van egy kis búgás pedig puffert kap rendesen mi lehet az oka? irf630-al megépítve
Mennyi az a puffer ? 20-30000µF nem biztos hogy elég. Inkább kapcsolóüzemű tápot javaslok, ahhoz nem is kell plusz puffer, mégis néma lesz. Pl. régi pc-táp. Zavarszűrés azért nem árt. Amúgy hogy szól ?
0,1F már elég neki. Esetleg egy C-L-C szűrő.
Most jelenleg 20000 ľF . de növeltem fokozatosan 30 e-ig és nem változott sok hej nincs ahonnan jöhetne mégse szűnik meg hiába variálok ezt azt.
A hangja nagyon tetszik hangerőből sincs hiány az izzós változat jött be nekem igazán. Ahhoz képest hogy egyszerű nagyszerű.
Igen, ahogy varttina is javasolja, lehet crc vagy clc szűrő is. Ha nincs folytód, akkor crc. Pl. úgy hogy 10000uF, sorban egy 1-2 ohmos ellenálló, aztán még 10 vagy 20000µF puffer. Ja és örülök hogy tetszik És érdekel még valakit ez a technika.
Két 1 ohmos ellenállás megoldotta a problémát most már csak a számítógép nagyfrekis motorhangja van a hangkártyából a ventik miatt az ellen lehet valamit tenni??
Az nehezebb ügy... nekem is volt ilyen problémám, de egy másik erősítővel, és a gépen a kimenő jelszintet nullára lehúzva sem szűnt meg ez a zaj, és nem is változott a hangerővel. Ezt nem tudom hogy lehet kiküszöbölni. Próbáld inkább más jelforrással esetleg, ami nem ilyen zajos.
Talán egy külső hangkártyával megoldódna aez a probléma is.
Amúgy mekkora tápfeszt adsz neki és mennyi áramot ? Illetve milyen ízzót használsz ? Képet teszel fel ?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |